Per Zanders rapport från Spanien

“El niño” Torres never walks alone

5 februari 2011 16:22, Per Zander

Det finns hjältar, det finns idoler, det finns legender. Det finns dem som är en blandning av allt. Och det finns en dröm bland många supportrar till Atlético de Madrid. Den om att en dag få se Fernando Torres ännu en gång klädd i rödvitt.

Precis som tusentals Real Madridanhängare minutiöst intresserar sig för Schalkes öde i  Bundesliga, så har tusentals colchoneros följt Fernandos äventyr i Liverpool.

De båda spelarnas situation och öden är inte jämförbara. Men bland klubbarnas anhängare, i båda fallen, har det alltid funnits en lika stor förståelse för att de valde att lämna sina moderklubbar.  

Antagligen kommer Fernando Torres aldrig att återvända till Atlético. Det senaste kontraktet gör det svårt. Men de rödvita känner en stor stolthet över att det aldrig har betalats mer för en spanjor – än när deras ”niño” gick till Chelsea.

När kortegen åkte genom Madrid, efter EM och VM-gulden, så var det Atléticos flagga och halsduk som spelaren lyfte jämbördigt högt och stolt med den spanska.

Idag må han ha vänt Liverpool ryggen. De må vara förbannade, ledsna, svikna och besvikna. Kanske också med rätta. Fast Fernando tillhörde aldrig ”Pool” i hjärtats egentliga mening, på samma sätt som han aldrig kommer att tillhöra Chelsea.

År 2001 debuterade Fernando Torres i Madridderbyt mot Leganés. Atlético spelade i Segunda – den spanska andradivisionen.

Mot Albacete, i omgången efteråt, gjorde han sitt första A-lagsmål. Det året gick klubben visserligen inte upp, men under den följande säsongen började Fernando Torres att bli en tydlig symbol för de rödvita anhängarna och huvudstadslaget Atleti.

Med Luis Aragonés, som sex år senare skulle ta Torres och landslaget till ett EM-guld, satte Atlético år 2002 historiskt poängrekord i Segunda. Den följande säsongen debuterade anfallaren i förstadivisionen mot Barcelona på Camp Nou (2-2).

Då blev det inget mål, men det var en försmak.

När klubbarna i februari, ett knappt halvår senare, möttes på Vicente Calderón vann hemmalaget övertygande med 3-0. Torres hade stått för ett av målen. Det var startskottet. Sedermera skulle katalanerna bli ”el niño” Torres favoritmotståndare.

På samma sätt som det alltid har varit omöjligt för anfallaren att göra mål mot Raúls Real Madrid, så har det alltid varit lätt mot storheten från Ciudad Condal. ”Torres gör alltid mål mot Barcelona”, blev det främsta vinstargumentet när lagen skulle mötas.

Idag, den 5 februari 2011, var det precis fyra år sedan Atlético de Madrid senast vann över Barcelona på Camp Nou. Resultatet skrevs 1-3 och Fernando Torres gjorde två mål.

Ikväll möts lagen igen, och tränare Quique Sanchez Flores menade i upptakten att ”vi ska försöka se till att Barcelona verkar sämre än vad de är”. På söndag möter Chelsea Liverpool. Torres har lovat, av respekt, att han inte tänker fira ett mål.

Sedan Torres lämnade Madrid har de rödvita vunnit ett par pokaler (Uefa Europa League och Supercupvinsten i fjol) vilket Torres aldrig fick möjlighet att göra med laget. I själva verket har Fernando aldrig vunnit något med ett klubblag.

Trots det har Torres fortsatt växa för att bli riktigt stor, respekterad och älskad i hela världen. Men riktigt lika stor och älskad som bland anhängarna i ”sitt” Atleti blir han förstås aldrig.

Que grande te has hecho, niño.

 

/Zander

Tillbaka till bloggen

 • Patrik

  Grymt bra krönika Per.

 • Retro86

  Torres har aldrig gjort mål mot real men alltid mot barca.. doch kommer han ALDRIG vilja spela för real.. ronaldo har ALDRIG gjort mål mot barca heller.. visca el barca

  • Merengues

   Han har gjort mål mot real madrid =)

   • Retro86

    zander menade att han inte har gjort mål i atleticos tröja mot rauls real .. men han har gjort det i liverpools tröja mot just raul som var kapten för real 0-4 förenedringen i CL :)

 • Mdmf

  Torres kommer alltid finnas i mitt hjärta, trots att han ändå faktiskt svikit Liverpool. Han har alltid varit, och kommera alltid vara den bästa fotbollsspelaren enligt mig, oavsett vilken klubb han spelar i. Känns såklart tung att se honom lira i den blåa tröjan, men det är bara att acceptera. Han har gjort mycket för Liverpool och det ska vi vara tacksamma för. YNWA Torres <3

 • KopStand

  Per Zander, med all respekt, det var en väldigt fin krönika du skrivit. Rekommenderar Fernando Torres självbiorafi ”El Nino – My Story”. Finns säkert att låna. Det bör visa att Fernando Torres verkligen ser Liverpool likbördiga med Atlético i sitt hjärta. Liverpool har tre rivaler i Premier League. Everton, Man Utd och Chelsea. Sen sa han att han aldrig kysst vårt klubbmärke (trots att det finns bildbevis på detta)!

 • Gäst

  Vad hade han för tröja på sig efter matchen? vilken halsduk hade han hängandes runt halsen? Jävla judas är han!

 • SR

  Haha, samtidigt som lillebrorsan kollar på Toy Story, går man in på Marca där rubrikerna är ”Con Messi al infinito y más allá” Ni som förstår spanska. :)

  Piques räddning vid mållinjen igår var nog det som säkrade tre poäng. För ett tidigt mål i andra halvlek hade varit precis det som Atletico behövt för att vända.

 • Gäst

  OM Torres är en svikare undrar man ju vad Suarez och Carroll är…

  • Gäst

   så vitt jag vet har varken carroll eller suarez skrivit en självbiografi där de förklarar att sin kärlek för Liverpool är lika som stor som den för Athletico… Ajaxfansen visste att han måste lämna likaså Newcastlefansen, de har tagit ett kliv framåt i karriären, Torres får skylla sig själv när Liverpool vinner PL 12!

  • KopStand

   De har inte skrivit biografier om sin oerhörda kärlek till Ajax samt Newcastle iallafall…

 • culés

  skit gulligt att los blancos supportrar följer bundes liga enbart för raul och det menar jag. Jag har alltid gillat honom. Dock inte när han avgjorde gamla el classico.

 • zandreas

  Torres ser exakt likadan ut nu som på bilden.

 • Gäst

  I och med flytten kommer han kanske få chansen att förfättra statistiken mot Barcelona och eller Madrid.

 • Gäst

  Fan, jag såg ju nästan ut som Torres gör på bilden när jag var i den åldern. Borde nästan skicka in något :)

 • Sniffel

  Söt:)

 • Knugen LFC

  Går inte att hata torres han är alltid Kung i våra hjärtan

 • justice

  Trist affär det där,killen kunde ha blivit en legend! nu är han som alla andra….. Nä skriv hellre om storheter som man kommer minnas med stor respekt, som Gerrard, Totti, Del piero,Le tessier mf som nobbar stora pengar år efter år för de har hjärta & passion för sina klubbar! det är äkta kärlek.
  Fotbollen e på väg åt fel håll när man glömmer vilka som gör sporten populär samt skapar intresse för den= supportrarna/fansen. Fortsätt svik den delen i den utsträckning som nu sker så är jag rädd att fotbollen går en trist framtid till mötes. //ikkwt

  • Chelseafanet

   Då skulle han aldrig ha gått till Liverpool från början. Problemet då var bara att han hade potentialen att bli en av världens bästa och han kunde ju inte stanna i Atletico hela karriären då. Hoppas han återvänder efter några succé år i Chelsea ;)

  • Gäst

   Eh? Sedan när blev han Liverpools egendom? Han kom till Liverpool på samma sätt han lämnde, i utbyte mot en massa pengar, dessutom gjorde Liverpool en bra vinst.

   Han är redan legend, bland fansen som är viktiga för honom!

  • Merengues

   Sa du samma sak när han lämnade atletico för liverpool?

   Torres är kung, liverpool ska vara glada att han ens hade på sig den röda tröjjan.

   • KopStand

    Det som ni alla missar är att han gång på gång bekräftade att han hade två klubbar i sina hjärtan. Atlético och Liverpool. Hade han gått tillbaka till Atlético hade han inte varit svikare i mina ögon, givetvis inte. Men att sista dagen i januarifönstret gå till Liverpools rivaler och sitta och blåljuga i media är oerhört respektlöst. Samma om han hade gått till Real Madrid.

    • Merengues

     Liverpool var i torres hjärta, det är det säkert fortfarande.

     Men när klubben inte fungerar och spelaren vill ge mer, vad gör man då? Alltså, bara för att man älskar något så betyder det inte att man låter just den grejen dra ner en till botten.

  • Kalle.

   Du är ute och cyklar från början. Torres var värvad till Pool också. Och Del Piero till Juve, för den delen. ;)

  • Brodin David

   Gerrard, Totti, Del pierodu tror inte dessa känar stora pengar? 8O

 • Jaevelberg

  Värdig krönika om en stor spelare. Bra där Per!

 • Fakta om Zander

  Ålder: 39
  Bor: Madrid Capital, Madrid, Spanien
  Gör: Bland annat sportrelaterade grejer, och försöker få det att funka.
  Bäste spelare just nu: I ett kort perspektiv Leo Messi, något längre Kun Agüero, fast det behövs en på varje position.
  Bästa fotbolls-
  minne:
  Chile-Brasilien (3-2) i Copa America -93. Inte bara för den enormt underhållande matchen, stämningen på läktarna; eller hur vi tog oss in på arenan, utan också för alla andra fotbollsfestliga och vansinniga upplevelser under den långa kvällen i Cuenca, Ecuador.td>
  Laget i hjärtat: Jag har några klubbar som det pumpar lite extra för, alla är favorit på sitt eget speciella sätt. Men först och främst är jag gnagare sedan alltid, även om avståndet ibland gör att det glöms bort.
IFK Göteborg - Falkenberg
Fredag 25 april kl 18:50
Örebro - Åtvidaberg
Fredag 25 april kl 18:50
Syrianska - Östersund
Fredag 25 april kl 19:00
Roma - Milan
Fredag 25 april kl 20:40
Elche - Levante
Fredag 25 april kl 20:55