Nilsson

Viktig signal att Forsberg och Keita blir kvar

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Under hela sommaren har det diskuterats kring huruvida Emil Forsberg och Naby Keita kommer att bli kvar eller lämna RB Leipzig under sommaren. Där det just nu ser ut som om den förstnämnde kommer att bli kvar, medan det just nu pågår stor debatt gällande huruvida Keita lämnar för Liverpool eller inte.

Idag skrev tidningen Kicker och antydde tydligt att båda spelarna blir kvar. Om nu Kicker, som vanligtvis har bra på fötterna och är insatta mer än många andra tidningar, återigen ligger rätt med informationen så kommer Leipzig att få behålla två av sina bästa spelare från förra säsongen. För att inte säga de två bästa för både Forsberg och Keita hade strålande säsonger och intresset utifrån är fullt förståeligt.

Nu vet jag att det sitter det en drös med Liverpool-supportrar som menar på att det där, det får man ta med en nypa salt och är helt fel. Med all rätt dessutom. Vad som skrivs ska alltid ses med kritiska ögon och det finns alltid två sidor av myntet där det för oss mer ”dödliga” är svårt att se vad som är mer sant i sammanhanget.

Jag läste att den stora anledningen att Keita skulle säljas var att flera inom RB Leipzig hade vänt sig mot sportchefen Ralf Rangnick. Mannen som tackat nej till alla bud och bestämt sagt att någon flytt inte kommer att bli av. Detta för att den ekonomiska vinningen av affären (LFC hittills högsta bud på €68 miljoner) är värt mer än att behålla Keita.

Det finns säkert några inom Leipzig som tycker precis detta. Men om man har följt Leipzig i mer än några månader så är man också medveten om att Ralfs ord är lag. Han har mer eller mindre byggt RBL till vad klubben är idag och det dessutom framgångsrikt. Jag har oerhört svårt att se att folk, helt plötsligt, skulle börja tvivla på hans beslutsförmåga.

Men det betyder inte att transfern inte kommer att bli av. Liverpool verkar ihärdiga och jag har förstått att det är högst insatta personer från brittiskt håll som menat på att det kommer att ske en transfer, med mer rimliga argument. Och jag är inte den som är den, det kanske är helt sant men jag skulle ändå vilja bjuda på några anledningar till varför Leipzig kämpar så hårt för Keita och varför jag kan tänka mig att transfern inte blir av.

För det handlar inte bara om vad Rangnick sagt. Det handlar minst lika mycket om att sända en viktig signal om att Leipzig inte vill offra sin vision för extrapengar (som klubben knappast behöver) i kassan. I dagsläget är det betydligt viktigare för klubben att de etablerar sig i toppen av Bundesliga och presterar ute i Europa än att de börjar dra in pengar på sina spelare.

Just nu är Leipzig i lindan av sin vision, om klubben då skulle börja släppa sina bästa spelare redan innan etableringen är klar skulle det göra det betydligt svårare att uppnå det som klubben satt upp som mål. Det vore ett självmål utan dess like i mina ögon. För det skulle betyda att spelare i Leipzig och deras agenter endast skulle se klubben som ett mellansteg till de stora scenerna.

Och så kanske det är. Och så kanske det kommer att vara. Men det är inte så som Leipzig vill upplevas. Hade Forsberg och Keita var 28-29 år, ja, då är jag övertygad om att situationen hade sett annorlunda ut. Men nu är de 25 respektive 22, sitter på långa kontrakt i en klubb som ska ut och spela Champions League för första gången i höst. Det ger Leipzig en rätt bra ingång diskussionerna om huruvida de ska få lämna eller inte.

För Leipzig vill fortsatt kunna locka sina spelare med spel ute i Europa. De ville kunna locka med att få spela i toppen av en bra fotbollsliga, i ett bra fotbollsland framför fullsatta läktare. För att kunna göra det så måste de bästa spelarna bli kvar ett tag till, så att Leipzig kan locka till sig bra spelare men också för att visa att det är rätt klubb att visa upp sig i.

Det är därför Rangnick så envist står fast vid att varken Forsberg eller Keita ska säljas. För han är högst medveten om vad det skulle sända för signaler. Han har varit med länge nog för att förstå vikten av detta och han vet själv hur det kan gå.

Hans tid i Hoffenheim är ett utmärkt exempel på hur det går när en klubb på uppgång börjar sälja av sina bästa spelare. Då var Luiz Gustavo den förste som lämnade. Han såldes mot Rangnicks (då tränare i Hoffenheim) vilja och klubben lyckades aldrig hämta sig efter det just för att den inte etablerat sig i toppen.

Hoffenheim kunde inte använda sig av dragkraften av att ha toppspelare i truppen för att locka nya spelare. Istället såg spelarna och agenterna bara en klubb som sålde sina bästa spelare. För efter Gustavo följde försäljningar av Demba Ba, Carlos Eduardo med flera och Hoffenheim tappade allt av den lilla dragningskraft som klubben hade.

Det misstaget vill inte Rangnick begå igen. Så om han kan få behålla Forsberg och Keita ytterligare en säsong, medan de är omtalade och eftertraktade, så kan det betyda skillnaden mellan att bli ett etablerat lag i toppen av Bundesliga eller att hamna i någon form av gråzon där man halkar mellan toppen och botten beroende på dagsform.

Därför har han kämpat så hårt för sina spelare den här sommaren. Och det är därför jag – kanske naivt – tror att chanserna för att Keita blir kvar är större än vad många kan tro. För Rangnick har varit där förut och han vill inte hamna där igen. Även om de skulle kunna kosta en hel del i transferintäkter.

Adam Nilsson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER