Nilsson

3 anledningar till varför Köln bör sälja Modeste

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Transfersoppan kring Anthony Modeste tycks aldrig nå sitt slut. Ska han till Kina eller inte? Länge såg det hela klart ut men sedan drog sig klubben Tianjin Quanjian, vilket till en början verkade bero på att intresset för Pierre-Emerick Aubameyang ökat och att Borussia Dortmunds anfallare därför blivit förstavalet för den kinesiska klubben.

Modeste dök oväntat nog upp när FC Köln drog igång sin försäsong till fansens stora glädje. Hans namn skanderades högt bland supportrarna och Modeste själv var inte sen med att uttrycka sin kärlek till klubben. Slutsatsen blev att Modeste hade släppt flyttankarna och bestämt sig för att stanna i fjolårets tabellfemma.

För tränaren Peter Stöger och sportchefen Jörg Schmadtke var det långt ifrån vad de hade planerat med. Ersättaren Jhon Cordoba hade redan värvats för en rekordhögsumma från Mainz och tanken var nog att den transfern skulle finansieras från intäkterna av försäljningen av Modeste. Vars summa sänkts från €50 miljoner i vintras (då kineserna var intresserade) till €35 miljoner nu.

Med tränare och sportchef har hållit god ton kring Modeste. Att få behålla en anfallare som stått för 25 strutar och 4 framspelningar under fjolåret var långt ifrån ett problem för Köln sett till den sportsliga aspeketen. Men med tanke på att klubben troligen räknat hemma en rejäl transfersumma i planeringen inför hösten, så kändes det nog inte helt hundra när vindarna vände.

Sedan vände vindarna igen. För intresset kring Aubameyang från Tianjin avtog, vilket gjorde att man återigen växlade upp intresset för Modeste. Klubbarna ska vara överens, men fransmannen ska själva nu tveka på den transfer som han för några veckor sedan själv försökte tvinga fram.

Vissa rykten gör gällande att anfallaren vill att Köln ska ta risken för eventuella kinesiska skattesmällar, andra rykten gör gällande att spelarens fru Maeve inte är ett dugg intresserad av att bo i Kina och därför motsatt sig en flytt. Ett tredje rykte är att Modeste försöker trigga intresse från Olympique Marseille dit han helst av allt skulle vilja gå.

Köln har därför lämnat Modeste hemma från sitt träningsläger som klubben åkte på under helgen.  Officiellt från Kölns sida heter det att anfallaren ”blivit friställd så att han kan ta itu med sin framtidsplanering och tänka över sin karriär”. Några övriga uttalanden vill Köln inte göra vilket tyder på att de är långt ifrån nöjda med situationen som uppstått.

Och klart är väl det. Det gick veckor utan några större framsteg. Sedan skulle Modeste bli kvar. Sedan skulle han lämna. Sedan klev Maeve in från kulisserna och stoppade allt, om man får tro ryktena. För Köln var det ytterligare ett klavertramp från anfallarens sida som man helt enkelt inte kunde acceptera.

För mig finns det 3 anledningar till varför Köln borde göra sig av med Modeste under sommaren:

1) Marknadsvärdet kommer aldrig vara högre

Säga vad man vill om Modeste, men han är ingen garant för att göra den mängden mål som han gjorde förra säsongen. 12, 7 och 15 lyder statistiken från de tidigare åren och det är i spannet mellan 10-15 mål som Modeste ska hamna på igen. Chansen att någon klubb kommer ett vilja betala runt de €35 miljoner som det ryktas om är minimal skulle jag säga. Modeste fyller 30 nästa sommar, hans siffror kommer att vara sämre. Det är nu Köln kan få in mest euros för sin anfallare.

2) Ersättaren redan på plats

Jag är lite spänd på att se hur Köln skulle motivera värvningen av Cordoba om Modeste blir kvar. Den nye anfallaren är nästan en kopia av fransmannen, Stor, stark, snabb men yngre och med mer potential på sikt. Han var tänkt som ersättare och det visste alla. Att sitta med två liknande anfallare skulle vara ett lyxproblem, men det skulle också förstöra möjligheterna och löftena man givit Cordoba under kontraktsförhandlingarna skulle jag tro.

3) He’s trouble

Få har uttalat sig om det, men det råder få tvivel om att Modeste är särskilt enkel att ha och göra med. Inte minst hans agenter har skapat problem för Köln med sina extraordinära krav och önskemål. Vissa uppgifter gör gällande att spelarens agentduo begärt runt €10 miljoner av summan i samband med flytten. Något Köln motsatt sig. Men det är långt ifrån det enda. Enkelt sagt, för sportchefen Schmadtke vore det mer än en ekonomisk vinstlott att bli av med Modeste.

Inom de kommande dagarna borde det komma tydliga indikationer på var Modeste ser sin framtid. Just nu är det extremt ovisst och med tanke på alla rykten som cirkulerar (där inget riktigt verkar mer trovärdigt än den andra), så känns det som att det här kan sluta nästan hur som helst. Antingen får Köln behålla fjolårets bästa spelare och behöva planera om internt, eller så får man in en hel del dinarer på kontot. Inget av alternativen låter fy skam. Även om jag tror det sistnämnda är Kölns önskan.

Adam Nilsson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER