Nilsson

Confedspelarna som åker till Ryssland även nästa år

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Vinsten mot Chile satt långt inne för Tyskland. Det var sannerligen ingen överkörning som vi bevittnade när Confederations Cup avgjordes men ett misstag av Marcelo Diaz (mannen som räddade kvar Hamburg i Bundesliga för några år sedan) räckte för att Timo Werner skulle kunna spela fram Lars Stindl till matchens enda mål.

Det målet – och otaliga missar från Chile – skulle räcka för att Tyskland för första gången skulle Confed. Dessutom med ett ”b-lag” utan de allra största stjärnorna. Ett lag som på förhand setts som ett perspektivlandslag som mest åkte till Ryssland för att Joachim Löw skulle få se vissa spelare på närmare håll.

Den tanken slog minst sagt väl ut. Flera spelare tog avgörande steg mot mer etablerade landslagsplatser och satte press på tidigare givna namn i kampen om att få spela mer landslagsfotboll i höst samt i nästa års VM. Vilket ger Löw eminenta lyxproblem när tyskarna ska försvara sitt VM-guld nästa sommar.

Spännande att se också hur Tyskland agerade mot Chile under sitt andra försök. Återigen svårt att hantera den höga pressen, inte minst i början. Men det kändes som om planen föll bättre ut i den här matchen och framför allt föll man inte för långt ned i planen utan försökte stöta rätt högt upp mot Chile. Viktigt för Löw att få ett kvitto på att Tyskland kan spela mindre bollinnehav och på kontring. Ytterligare ett ess i rockärmen att ha till VM.

Hur ser chanserna ut för spelarna från Confederations Cup att vara med i Ryssland nästa år?

På målvaktssidan etablerade sig Marc André ter Stegen som den givna ettan i Manuel Neuers frånvaro. Ter Stegen kan vänta sig en biljett till Ryssland nästa år. Kampen om tredjeplatsen står mellan Bernd Leno och Kevin Trapp som det ser ut just nu. Tror även att Kölns Timo Horn kan kasta sig in i leken om han fortsätter på den inslagna vägen.

I backlinjen fanns redan givna Jonas Hector och Joshua Kimmich som Löw kommer att plocka med kommande sommar. På mittbackssidan har förbundskaptenen lyxproblem att hitta alternativ men Antonio Rüdiger har förbättrat sina chanser att få följa med. Kan absolut se någon i trion Mustafi, Süle och Ginter följa med.  Kommer handla mycket om dagsform i slutändan.

Varken Marvin Plattenhardt eller Benjamin Henrichs gjorde bort sig under turneringen, men gav inte heller några större utropstecken. Men bristen på naturliga yttrar som kan agera både backar i en fyrbackslinje och yttrar i ett femmannamittfält gör att deras chanser ser rätt goda ut just nu för att få åka med som alternativ på bänken.

Julian Draxler, utnämnd till turneringens bästa spelare, kommer att vara med i Ryssland nästa år. Likaså Leon Goretzka som var strålande på det centrala mittfältet och Timo Werner som är ett intressant alternativ på topp som har unika kvalitéer och är en helt annan spelartyp än till exempel Mario Gomez. Lars Stindl kan tack vare sin allsidighet och tre mål under turneringen också vara en breddspelare i truppen nästa år.

Sebastian Rudy, Emre Can och Julian Brandts chanser ser också goda ut. Alla tre har regelbundet varit med i landslagsuttagningar på sistone och ligger därför i bra positioner för att få följa med. Sämre ser det ut för Kerem Demirbay, Sandro Wagner och Amin Younes som jag i dagsläget har svårt att tro kommer få åka till Ryssland kommande sommar.

Givna kandidater: Ter Stegen, Hector, Kimmich, Draxler, Goretzka, Werner

Stora chanser: Henrichs, Rudy, Can, Brandt, Rüdiger

Hyggliga chanser: Leno, Trapp, Süle, Ginter, Mustafi, Plattenhardt, Stindl

Små chanser: Demirbay, Younes, Wagner

Vilka ”etablerade” landslagsspelare får passa sig för att bli petade?

Löw är inte känd för att mixtra mycket med sina trupputtagningar. Han gillar kontinuitet och har säkerligen ett antal redan säkra namn som – förutsatt att de är friska – kommer att vara med i Ryssland. Här pratar vi namn som Neuer, Hummels, Boateng, Kroos, Özil och Müller. Det spelar nästan ingen roll hur de levererat under säsongen, de kommer att vara där i slutändan ändå.

Däremot finns det en lista av ”kanske-spelare” som växer sig allt större till följd av vad flera spelare visade upp under Confed. Till dessa räknar jag Mario Götze, Ilkay Gündogan, och möjligen även Marco Reus. Spelare som vi varit vana vid att se i trupperna men som till följd av den allt hetare konkurrensen kan komma att få vika undan i slutändan. Inte minst för att de varit skadebenägna.

Klart är att Löw har ett enkelt val på så sätt att utbudet är enormt. Vilket också gör det svårt då han i slutändan kommer att få välja bort spelare som förtjänar att få åka till Ryssland, men som inte får åka då platserna är slut. Och när det kommer till kritan brukar Löw då välja sina trygga kort, vilket betyder att de etablerade spelarna får företräde framför nykomlingarna. Återstår att se om Löw fortsätter förutsägbart, eller om han mixar upp det till Ryssland.

Finns det några från U21-vinnarna som kan nå a-landslaget?

Redan på förhand stod det klart att Löw ville ha med sig U21-kandidater till Confed. Därför satte han sig ned med U21-förbundskaptenen Stefan Kuntz och dividerade kring detta. Löw fick med sig de namnen han ansåg vara hetast för att kunna nå hela vägen till Ryssland 2018, vilket talar mot chanserna för vinnarna från U21.

Men klart är att det finns kandidater i U21-truppen som redan figurerat i Löws landslag eller diskussionerna runt det. Det tydligaste exemplet är Serge Gnabry som varit med under kvalet till VM och därför borde ha hyfsade chanser på att få åka till Ryssland. Samtidigt är just Gnabrys position en av de absolut svåraste att slå sig in på då kandidaterna är bra många.

Just för att konkurrenssituationen är så pass tuff har jag svårt att se några mittfältare eller anfallare från U21 slå sig in hos Löw. Vad jag kan se är ytterbackar och där är Jeremy Toljan och Yannick Gerhardt alternativ. Om det är några jag kan tänka mig får möjlighet att visa upp sig under VM-kvalets avslutning så är dessa två spelare. I övrigt tror jag chanserna är minimala för att vi kommer att få se några från Kuntz trupp i år i Löws nästa sommar.

Om jag fick välja en 23-mannatrupp idag till Ryssland, hur skulle den se ut?

Målvakter: Neuer, ter Stegen, Leno

Försvarare: Hummels, Boateng, Kimmich, Hector, Rüdiger, Henrichs, Süle, Gerhardt

Mittfältare: Müller, Goretzka, Kroos, Draxler, Brandt, Gündogan, Khedira, Reus, Sané

Anfallare: Gomez, Werner, Stindl

Så skulle jag formera truppen om jag fick välja den idag (återigen, förutsatt att alla var friska), Med reservation för att jag med lite längre betänketid skulle kunna tänka mig att byta ut 1-2 stycken beroende på balansen. Goda möjligheter att spela olika typer av formationer samt att växla mellan liknande spelartyper. Dessutom avgörande att få med spelare som Draxler, Sané och Reus som kan avgöra matcher på egen hand.

Men när jag väl sitter där och tänker på alla alternativ som finns så är det inte svårt att förstå att det finns många olika (och bra) konstellationer som Löw kan köra på i Ryssland. Finns vansinnigt många alternativ och jag kan tänka mig att hans preliminära trupp kommer att vara riktigt, riktigt stor. Sedan faller några bort till följd av skador. Några andra på dagsform. Några andra på erfarenhet. Angenäma problem, men ändock problem..

Adam Nilsson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER