Nilsson

Hahn-värvningen visar att Hamburg tänker rätt

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Tyskland är i final av Confederations Cup efter segern med 4-1 mot Mexiko och med det har de uppnått bra mycket det ”perspektivlag” som skickades till Ryssland. Mexiko var inte alls på samma nivå som Tyskland. Blir intressant att se hur Jogi Löw tar sig an det turneringens andra möte med Chile som han, framför allt under Sampaolis era, fick mycket inspiration ifrån i byggandet mot nästa års världsmästerskap.

I det första mötet lyckades Chile gång på gång att störa tyskarna med sin höga press. Något som säkerligen kommer att ske i finalen på söndag. Kan tänka mig att Löw kommer att lätta lite på ”kravet” att spela sig ur svåra situationer just för att Chile visade sig enormt skickliga på att störa i tyskarnas uppspelsfas.

Vinst i finalen eller inte, Tyskland och Löw måste vara nöjda med de vad de lyckats uppnå i turneringen. Flera spelare har visat framfötterna, insatserna har inte varit felfria men under perioder har det sett riktigt bra ut. En titel på en härlig avslutning men jag är övertygad om att den tyska delegationen åker från Ryssland med positiva vibbar in till avslutningen av kvalet i höst och VM till kommande år.

***

Leon Goretzka! Han inledde turneringen starkt och igår kryddade han sina insatser med två mål också. Såg flera på sociala medier som höjde hans insats till skyarna och som dessutom undrade lite om hans tillgänglighet. Ett år kvar på kontraktet i Schalke men hans agent var nyligen i München och på Bayerns träningsanläggning för diskussioner med klubben. Sägs att en överenskommelse redan finns, men att det inte är klart om han ska ansluta till Bayern redan i sommar eller nästa år.

Intresset lär till följd av Confed ha ökat avsevärt så jag kan tänka mig att hans agent har fullt upp att göra de kommande veckorna. Oavsett om det finns en överenskommelse med Bayern eller ej så kommer det finnas konkurrens. 2012 försökte de locka över honom från Bochum, då nobbade han Bayern och valde Schalke. Den här gången vill Bayern absolut inte gå miste om Goretzka.

Ett Bayern med en Uli Hoeneß som hyllar den nya inriktningen som Bayern slagit sig in på värvningsmässigt. ”Spelare med stor framtidsperspektiv”, som Hoeneß nämner dem. Goretzka platsar absolut in i den visionen vilket talar för att han kommer att bära Münchentröjan i framtiden. Men än är inte det sista ordet sagt.

***

På tal om Bayern. Premiären av Bundesliga går av stapeln den 18:e augusti på Allianz Arena där Bayern tar emot Bayer Leverkusen. Spännande möte mellan två lag som båda kommer vara tippade att hamna i toppen. Kan tänka mig att Leverkusens sportchef Rudi Völler och nye tränaren Heiko Herrlich inte jublade när de såg det. Bayern har ju en tendens att vilja spänna musklerna i början av säsongen och visa att de är precis lika bra som tidigare.

Annars ett av Tysklands hetaste derbyn redan i premiären mellan Borussia Mönchengladbach och FC Köln som lär bli något utöver det vanliga. För er som funderar på att dra ner till premiären – och inte har några preferenser kring lag – så skulle jag rekommendera den här matchen för det kommer att vara drag. Men lär bli svårt att få tag i biljetter.

Noterar också att besvikelsen Wolfsburg tar emot Borussia Dortmund i ett möte mellan ligans två holländska tränare (Bozs och Jonker) som blir intressant. Även intressant tränarduell när Hoffenheim möter Bremen och Schalke (som har något spännande på gång) med unge Tedesco mot RB Leipzig blir också en match att hålla ögonen på.

Summa summarum: toppstart på kommande säsong av Bundesliga!

***

Frågan är bara var vi ska få se vår Bundesligafotboll. Rättigheterna på den svenska marknaden ligger fortfarande ute för försäljning och det är väl ingen högoddsare att det kan komma att ta tid innan någon bestämmer sig för att göra slag i saken. Tyskarna vill kräma ut så mycket pengar som möjligt för att komma ikapp det brittiska tv-avtalets intäkter och siffrorna på tysk fotboll i Sverige har inte varit öronbedövande. Jag hoppas att det löser sig innan ligastart, annars får vi kämpa lite extra för att se den tyska fotbollen på annat håll.

André Hahn klar för Hamburger SV och jag är försiktigt positiv till vad den offensive mittfältaren kan hitta på i sin nya omgivning. Skadedrabbad i Mönchengladbach men har visat att han håller riktigt bra klass när han väl är frisk. Var briljant i Augsburg när han var där och en av deras nyckelspelare, vilket alla i Hamburg hoppas på att han kan bli hos dinosaurierna. Fick ju faktiskt göra en landslag till följd av sina insatser i Augsburg under 2014.

Tycker det är en klok värvning av HSV som visar att man ändå tänker rätt. €6 miljoner är ingen liten summa men han har potential att höja sitt marknadsvärde en bit över den summan. Fyller 27 i augusti och har sina bästa år framför sig. För mig är den värvningen mer i den linje jag tycker att HSV borde gå än att värva osäkra ungtuppar eller oetablerade brassar. Det här är ett säkrare kort alla dagar i veckan och det blir spännande att se vad mer HSV kan hitta på marknaden.

Adam Nilsson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER