Nilsson

Lugnt transferfönster än så länge

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det har gått alldeles för lång tid sedan jag sist skrev något på bloggen. Jobb följt av semester har gjort bloggen lidande men nu är det dags att trappa upp igen och det är ju inte som om den tyska fotbollen har stått stilla under de senaste veckorna.

***

I Confederations Cup pinnar Jogi Löws mannar på. Förbundskaptenen har inkasserat sin hundrade seger på den rollen och semifinal hägrar med hopp om finalspel. ”B-laget”, om man nu lite oförskämt får kalla truppen för det, har imponerat på många sätt. Det är naturligtvis spännande att se att några av dessa namn som kan komma att dyka upp i VM nästa år.

Inte minst har Leon Goretzka imponerat på sig . Schalkes mittfältare som tagit stora kliv vill spela in sig på den position som har fått varit omgiven av så många kvalitativa (och skadebenägna) spelare tidigare. Kan absolut tänka mig att Goretzka får möjlighet att åka till VM nästa år om han fortsätter på den inslagna vägen.

Finns så klart flera namn som kan komma att bli alternativ för nästa års VM. Löw är nog mer än nöjd med utfallet av Confederations Cup och han har nyttjat den på rätt sätt. En semifinal är okej, troligen blir det final och någonstans spelar det ingen större roll för den tyska själen om de vinner den eller inte. Även om det vore en trevlig bonus så klart.

***

Semifinal väntar även i U21-EM där tyskarna ställs mot England. Har sett bra ut även där, speciellt Mahmoud Dahoud och Serge Gnabry som båda visat upp fina exemplar av sig själva. Inte konstigt att de nästa säsong preliminärt spelar i Tysklands två största klubbar. Blir spännande att se om Gnabry i slutändan spelar i Bayern München kommande säsong eller om han lånas ut.

U21-truppen består annars av ett gäng intressanta namn för framtiden. Får dock inte 2009-vibbar av namnen på listan. Klart att flera framöver kan komma att spela för a-landslaget men finns också ett antal jag aldrig kan tänka mig kommer att få kliva upp på högsta nivå. Det är nog främst på mittfältet jag ser framtida kandidater för Löw att kolla på.

***

Annars då? På värvningsfronten går Bayern München ”all out attack” för att göra sig själva en tjänst för både nu och framtiden. Unga, fräscha namn kliver in och det känns som att det finns en given tanke med detta. Bayern är på väg in i en förändringsfas i truppen och flera äldre kommer att fasas ut till förmån för nya namn. Süle, Gnabry och Tolisso är spelare som ska växa in och ta dessa roller. Ryktas ju även om Goretzka och Julian Brandt, men först till nästa sommar, vilket limmar med bilden av en generationsväxling.

Dortmund hade med Toprak och Dahoud redan givit sig själva en flygande start på transfersommaren men värvningen av Maximillian Philipp för €20 miljoner gav ytterligare schvung i kajutan. Philipp var ju bra i Freiburg, hoppas han kan ta klivet i Dortmund och etablera sig där för det är en härlig spelare på planen. Känns som helt rätt miljö för att han ska kunna ordna det.

I övrigt ett rätt lugnt transferfönster än så länge. Tyskarna brukar vara bra förberedda och få överraskningar än så länge. Bruma blir intressant att se i Leipzig. Selke till Hertha måste följas. Grifo i Gladbach likaså. Känns som att det ligger några övergångar och väntar på bekräftelse. Både Köln och Schalke tror jag kan komma att slå till sent. Leverkusen kan få jobba hårt beroende på vilka som lämnar. Så mycket finns kvar att vänta.

***

Vad säger man om ”Forsberg-gate”? Flirten med AC Milan har inte öppnat dörren från RB Leipzigs sida att döma av kommentarerna från klubbens ledning. Både Oliver Mintzlaff (VD) och Ralf Rangnick (sportchef) har valt tydliga formuleringar när ämnet kommit på tal. Emil Forsberg kommer inte att få lämna. Vilket inte är konstigt i sig. Att släppa en av sina bästa och viktigaste spelare efter en sådan fantastisk när Champions League väntar vore idiotiskt. Speciellt eftersom det inte saknas guld i kassabanken hos Red Bull.

Frågan är hur missnöjd Forsberg skulle bli av att få stanna kvar. Agent Cetinkaya får det att framstå som att hans spelare är rätt trött på Leipzig och vill pröva något nytt. AC Milans projekt är ju så klart intressant, full förståelse för det och kanske känner de att Forsbergs aktie inte kan stiga högre än nu om han stannar i Leipzig, men det känns ju inte som ett uselt öde om han blir kvar. Mina pengar ligger på att Forsberg blir kvar, men inte med samma övertygelse som tidigare.

***

Vet att frågan kommit vid några tillfällen så tar den här. Spelschema för kommande säsong väntas släppas nu i slutet av veckan. Matcherna och datumen sätts, men inte speltiderna. Så det börjar dra ihop sig mot att boka höstens fotbollsresor. Härligt!

Adam Nilsson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER