Nilsson

Schalke kommer alltid att vara Schalke

Följ mig på Twitter: @atnilsson

För två veckor sedan var Schalkes tränare Markus Weinzierl på besök i sportchefens Christian Heidels gamla hemstad Mainz. Det var det andra av två möten mellan tränaren och sportchefen som gick igenom den gångna säsongen som inte alls uppnått de förväntningar som funnits.

Visst, Schalke hade sin kanske medialt sett lugnaste säsong på flera år. Frånvaron av bra resultat hade inte rubbat balansen. Det kallades inte till några hastiga krismöten. Även om supportrarna buade ut sin klubb några gånger under säsongen på Veltins-Arena var det ”alles in allem” en bekväm resa för de ansvariga i klubben som annars varit vana vid att få utstå på både det ena och det andra.

Resultatmässigt var säsongen under all kritik. Heidels prestigevärvning av tränaren Markus Weinzierl för €4 miljoner slog inte väl ut, något som inte minst tränaren blev varse om under slutet av säsongen då sportchefen själv gick ut och kritiserade arbetet och bristen på spelidé.

En tiondeplats, 21 poäng bakom ärkerivalen Dortmund, var långt ifrån målsättningen. Jämför det med förra årets ”krissäsong” då Schalke slutade femma, åtta poäng bakom Dortmund och endast tre poäng från den sista Champions League-platsen.

Det är första gången på över sju år som Schalke missar Europaspel, men få trodde vid säsongsavslutningen att Markus Weinzierl satt löst. Den summa som Schalke betalat ut för att locka över honom samt den prestige Heidel satt i tränarvärvningen gjorde att det kändes som en omöjlighet att den före detta Augsburgtränaren skulle få lämna redan efter en säsong.

Inte heller för två veckor sedan verkade det som om Weinzierl fått någon som helst antydan till att hans tid var över. Tvärtom, mötet behandlade inte alls några tvivel utan det diskuterades mer kring hur den kommande säsongen skulle bli något bättre än vad som varit.

Efter det drygt tre timmar långa mötet drog Weinzierl till Sardinien för välbehövlig semester med familjen. Det var också på Sardinien som Weinzierl fick ett sms om att han inte behövde komma tillbaka till Gelsenkirchen.

Exakt vad som har skett under de två senaste veckorna är inte helt klart. Men att Yevhen Konoplyankas uttalande om att Weinzierl var en ”fegis” hade en del i det råder det inga tvivel om. För efter det har det sipprat ut den ena efter andra negativa historien om tränarens relation till spelare och andra ledare.

Weinzierl introverta personlighet, hans totala brist på kommunikation med spelare utanför startelvan och pajkasteri hade legat till grund för den dåliga stämningen som naturligtvis påverkat de sportsliga framgångarna. Något som också människor i hans tidigare klubb Augsburg vittnat om vid olika tillfällen.

Heidel, som varit en av få bundsförvanter till tränaren, kunde inte längre se på utan att agera. Det fanns enkelt sagt inte många starka argument till att behålla Weinzierl, därför valde sportchefen att se över marknaden på ersättare och hittade en person som limmar mer med Heidels tidigare tränarpreferenser.

31-årige Domenico Tedesco, som fick sitt första jobb som huvudtränare på proffsnivå i mars, var den Heidel fått sina ögon på och ville plocka in. Detta framför kandidater som Thomas Tuchel och Roger Schmidt som också ska ha diskuterats innanför klubben dörrar.

Tedesco, som tränat ungdomslag i Stuttgart och Hoffenheim, tog över Aue i mars och förde bottenlaget i 2. Bundesliga till säker mark genom att ta 20 poäng på 11 matcher. En imponerade prestation då Aue sågs som en av ligans stora slagpåsar och såg klart ämnade ut för nedflyttning.

Men med Tedesco lyckades klubben vända den negativa trenden. ”Han fick laget att bli vuxet”, förklarade en klubbledare och det var svårt att bortse från 31-åringens förmåga. Han fick laget att snabbt spela klokt efter sina resurser, att tro på sig själva och sin egen förmåga och faktum är att Aue mot slutet var ett av ligans bästa lag.

Något som gjorde att inte bara Schalke fick upp ögonen för honom, utan även Leverkusen. Men Schalke drog det längsta strået och lockade till sig den unge tränaren som var årgångsetta med högsta möjliga betyg på den tyska tränarutbildningen. Vem som var tvåa? En viss Julian Nagelsmann.

Schalke är ett helt annat väsen än Aue. Tedesco kommer att jobba i en av Tysklands största klubbar. Det mediala trycket är på en helt annan nivå och supporterskapet betydligt mer närvarande. Men Christian Heidels förmåga att få fram unga, duktiga tränare har varit imponerande tidigare. Inte minst i exempel av Jürgen Klopp och Thomas Tuchel.

Historien talar inte för att det blir en enkel resa för Tedesco. Sedan Huub Stevens slutade 2002, efter sex år på tränarposten, har Schalke haft 20 olika tränare och endast en har lyckats stanna på jobbet i mer än två år (Mirko Slomka). Så 31-åringen har en svår väg framför sig minst sagt.

I ett Tyskland där alla klubbar jagar en Julian Nagelsmann-typ är Tedesco ett gångbart val. Schalke hade mycket väl kunnat ta ett mer erfaret namn som Thomas Schaaf eller Armin Veh, men de är inte längre eftertraktade på marknaden. Istället sökarna klubbarna efter nya, fräscha tränare som kommer med innovativa idéer och modernt ledarskap. Något som visserligen Weinzierl påstod stås för.

Det blir intressant att se om Tedesco kan lösa mysteriet Schalke. Han är oskrivet blad, även om hans referenser talar om en duktig tränare, som kommer att få försöka tackla en situation som få klarat av på de senaste 15 åren. Det Tedesco gjorde i Aue var högst imponerande. Om han kan få med sig en liknande positiv vind till Gelsenkirchen kommer de bli sevärda, men framför allt kommer de att klättra i tabellen.

För en klubb som testat nästan allt, framstår det här som en helt ny typ av lösning. Kanske är det den rätta. Klart är att Schalke alltid kommer att vara just Schalke, så det skulle inte förvåna om det sker något högst makabert det kommande året. För det är vi ju rätt vana vid numera. Men förhoppningsvis är det i positiv riktning den här gången.

Adam Nilsson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER