Taktikbloggen

Taktikanalys – Real Madrids vinst över Manchester United i UEFA Super Cup 2017

Real Madrid 2-1 Manchester United

(Statistik hämtat från soccerway.com)

Då Real har en av fotbollhistorians kanske bästa mittfälts-trio någonsin så fokuserar Zidane mycket på att under bollinnehav kontrollera centrala ytor och innerkorridor med flexibla positionsrotationer för att öppna upp ytor och skapa övertag kontra lag.
Detta ska i praktiken leda till att man tvingar lag att kanske skapa en stor central kompakthet vilket öppnar upp ytor för Real Madrids dynamiskt överlägsna ytterbackar att penetrera i.
Med Casemiro som en defensiv mittfältare öppnar man upp ytor för Modric och Kroos i innerkorridor där man från en bättre position kan försöka bygga upp spelet. Dessa zoner kan även öppnas upp för mittbackarna att bygga upp anfallet via.
Det man ser ofta dock är hur Isco ständigt rör sig för att skapa övertagssituationer numerärt och inom Real Madrids positionsspel där tanken är att hitta Isko fri mellan lagdelar eller ytor som kräver en stor pressresistens. Med en diamant i mitten plus bredd och två extremt intelligenta anfallare som kan jobba felvända, dra isär backlinje för att öppna upp ytor som kan attackeras via tredje man löpningar osv. Med en så stor individuell övertag samt fokus på central öppnas ytor för ytterbackarna upp mycket under Real Madrids speluppbyggnads försök då man som ett lag är exceptionella på att spela sig ur motstånd press för att snabbt vända spelet till en isolerad och underbelastad sida och sedan attackera därifrån (detta var något man märkte tydligt i semifinalsmatchen vs Atletico Madrid i Champions League 2016/2017).


(En struktur med positionering i samtliga zoner samt central ockupering med bra struktur för eventuell defensiv balans med bra vinklar/trianglar mellan positionerna)

Samma principer har använts mot Barcelona förra säsongen där Barcelona tvingades gå ner till en 6backslinje för att minimera Real Madrids överbelastning till underbelastnings försök då man skapade en längre lagdel som hade tillgång till att försvara större delar av plan.


(Barcelona i en situationsanpassad 6-3-1 formation vs Real Madrid)

Samma tanke och idé angående implementeringen av ett försvarsspel användes av Mourinho som i denna match använde sig utav en 5-3-2 där ytterbackarna i 5-backslinjen flyttade upp i sin press och fokuserade på Real Madrids ytterbackar vilket gjorde att det ibland övergick till en situationsanpassad 4-4-2 formation i försvarsspelet, för att få en tillgång till Real Madrid även vid spelvändningarna.


(5-3-2 övergår till en situationsanpassad 4-4-2 i Uniteds försvarsspel vid spel till ytterback av Real Madrid. Notera Real Madrids positionsstruktur)

(Samma sekvens som jag pratade om innan där Marcelo har en lägre position vilket drar Valencia ur position där resterande lagdel inte riktigt flyttar över kompakt efter boll vilket ofta lämnade de ’’yttre’’ mittbackarna i exponerade 1v1 situationer kontra Bale och Benzema som ni ser på bilden nedan)

(Notera återigen Reals positionering där de olika positionerna skapar övertag och destabiliserar Uniteds tillgång till att pressa dem riktigt – Modric tvingar anfallarna att fokusera på honom och öppna upp tid för mittbackarna att bygga upp – ytterbackarna får tid med boll då Uniteds ytterbackar måste pressa över längre avstånd vilket skapar sämre tillgång samt att innerkorridorer öppnas för Isco att ockupera som en fri spelare)


Benzema löper i djupet och försöker dra isär Uniteds backlinje


(En annan intressant situation där Varane hotar ytan framför sig för att provocera fram United spelare ur position. Dock ser vi tydligt hur Pogba ansvarar för innerkorridor samt hur Lingard är med på eventuell passning till ytterback Carvajal. I just denna situation ockuperar Benzema kanten för diverse anledningar men främsta är att skapa övertag/destabilisera Uniteds försvarsorganisation)


(Tack vare Benzemas ockupering på kant har han dragit med sig en av Uniteds ’’yttre’’ mittbackar vilket har skapat en yta öppen för Modric som i detta fall har blivit täckt av Pogba och är i passningsskugga vilket gör att Varane inte kan spela passningen emellan lagdelen. Denna variant skapar stor desorganisation i United där återigen principen är att hitta en fri man antingen bakom eller mellan motståndarnas lagdelar)


(Som vi kan se här hur Herrera situations anpassat får markera Modric för att förhindra en fri man bakom lagdelen, vilket skapar yta för Isco att positionera sig i diagonalt som en ’’fri-man’’. Notera även hur mycket man tvingar United till att överbelasta i förhållande till boll vilket öppnar upp stora ytor för Isco som kan vända vidare och anfalla med Kroos, Bale och Marcelo).


(Situation då Kroos rör sig utåt för att göra sig fri där vi kan se United spelarnas roll i försvarsspelet och hur Real Madrids positionsspel påverkar Uniteds struktur. Ingen kompakthet och stora ytor för Isco att ockupera i som man kan se i denna situation)

Slutsats
Min första artikel pga mycket annat arbete vid sidan om och andra analys prioriteringar som gjort att man inte haft nog med tid till att analysera vilket gör att jag håller min första på länge lite kortare än vanligtvis. Dock fortsätter Madrid verkligen att imponera där man är ganska tydliga och överlägsna i alla faser förutom diverse situationer då United faktiskt lyckades spela sig ur Real Madrids direkta återerövringsförsök och visade prov på en stor kollektiv pressresistens där man genom snabba kombinationer spelade sig ur och kunde ställa om mot Real Madrids höga backlinje.

Ska bli intressant att fortsätta följa båda lagen framöver och personligen ser jag fram emot Super Cupen där Real ställs mot Barcelona. En match som jag kommer att analysera och skriva om!

För mer fotboll eller frågor var vänliga att följa mig på twitter: @mrSheqiri

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER