Taktikbloggen

Inför EM – Taktikanalys av grupp C

Inför EM 2016 – Grupp C
Vi fortsätter EM-uppladdningen med en analys av grupp C.

GRUPP C

Tyskland
Tränare: Joachim Löw
Formation: 4-3-3
Kapten: Jerome Boateng
Nyckelspelare: Toni Kroos & Mesut Özil
Spelare att hålla koll på: Julian Weigl

TRUPPEN TILL EM:

1

De regerande världsmästarna Tyskland är självklart (med all rätt) stora favoriter inför denna turnering. Tyskland har kanske turneringens bästa mittfältare och centrala mittbackar, men saknar absoluta toppspelare på ytterbackspositionerna samt forwardspositionen. Det som kommer att ske är att Müller intar den positionen eller att man spelar med Götze som en falsk 9:a istället.

2
Löw kommer nog att prioritera ett 4-3-3 system (men kan och har även ställt upp med flera andra formationer som 3-5-2, 3-4-3 osv) med en centralorienterad fokus, där man antagligen kommer att involvera Götze som en falsk 9:a och Müller i en mer innerkorridors-orienterad roll (eller fri-roll). Mario Gomez kommer att finnas som en ’’Plan B’’ vid eventuella prioriteringar av mer direkt/rakare strategi. De som står för breddspelet i dagsläget är ytterbackarna. Det är de som kan inta väldigt offensiva positioneringar relativt tidigt i speluppbyggnadsfaserna för att öppna upp innerkorridorer för mittbackarna samt möjligheter för ’’ytterforwards’’ att orientera sig centralt.

Tyskland är otroligt skickliga i sitt positionsspel eftersom man har två av världens bästa mittbackar i just uppspelsfaserna. Med tanke på att ytterbackspositionerna är laget ”svaga” punkt prioriterar inte Löw att involvera dem vid uppspelen, utan ber dem att inta mer offensiva positioner för att öppna upp diagonal och vertikala passningsbanor samt innerkorridors ockuperingar. På grund av dessa exceptionella tekniskt begåvade spelare är det nästan ett krav på att Tyskland ska kunna lösa olika presspel mot sig genom bra positionsspel. Det Löw kommer att föredra, åtminstone i början av turneringen, är att spela med Kroos och Khedira som ett dubbelt pivot-system i stället för bara Gündogan. Detta gör han främst för att skapa numerära övertag under speluppbyggnadsfaserna.

3

Situation då Tyskland börjar sin speluppbyggnad relativt högt upp i egen planhalva. Det vi kan lägga märke till rent strukturellt är ytterbackarnas positionering i linje med de två ’’pivoterna’’.

4

Det jag la märke till med Tyskland är att de är så pass skickliga med boll och att de har varianter för att till och med bjuda till sig eventuell press för att på detta vis tvinga motståndarna till att pressa och eventuellt lockas till att dras ur sina positioner. Notera hur ytterbackarna har en bredd-positionering utan någon support till mittbackarna som fortsätter med offensiva ockuperingar för att öppna upp alternativ för diagonala och vertikala passningsalternativ.

5

Jag kommer att återkomma till ovanstående situation eftersom det är en variant som Tyskland ofta försöker med. Varianten innebär att Kroos orienterar sig nära boll för att locka till överbelastning i förhållande till boll för att eventuellt öppna upp för Khedira. Kroos och Khedira jobbar konstant ihop och nästan ett telepatiskt samarbete där de orienterar sig i förhållande till situationen, men även till varandra för att alltid skapa förbindelser och eventuella alternativ för att spela sig igenom motståndarnas presspel.

6

Att Tyskland kan använda sig av sin målvakt under speluppbyggnaden vid väldigt stress/pressrelaterade situationer är ingen nyhet. Med Neuer öppnas det upp flera alternativ för Tyskland och man har kanterna som ’’plan b’’ vid tvång till längre uppspel (som vi kan se på bilden ovan).

7

En väldigt lik situation som den vi såg på bild 3 ovan, där Kroos positionerar sig överdrivet nära i förhållande till boll för att locka till sig motståndare. Det Hummels gör är att faktiskt spela in bollen till en väldigt trång situation för Kroos som på ett tillslag spelar den tillbaka till Hummels, detta görs för att eventuellt skapa upp yta för Khedira (markerad svart yta på bilden).

8

…Och det är precis det som sker denna gång. I samma sekvens som Tyskland lyckas hitta in till en rättvänd Khedira tvingar de motståndarna till att pressa eller täcka ytor och falla kollektivt. Men på grund av Kroos och Hummels positionsspel, får nu Khedira tid till att hota yta/driva mot ytan samt hitta in eventuella passningar genom motståndarnas lagdelar och det är precis här som Götze (som falsk 9a:), Özil (som vi ser på bilden), ytterforwards erbjuder alternativ. Det som händer nu är alltså att man skapar en fri man mellan lagdelar i mer offensiva spelytor.

9

Khedira spelar dock ut bollen till en breddorienterad mittback för att komma ur pressen till en svagare sida (underbelastad). Här kan vi se hur motståndarna har en relativt bra kompakthet/överbelastning i förhållande till boll, samtidigt som Muller och Özil möter upp Rüdiger för ’’support’’ i förhållande till boll. Plan B och fördelen med att spela med en mer fysiskt belagd forward som Gomez istället för Götze, är att man då istället kan försöka med ett längre/direkt uppspel över första och andra presslinjer, till en mötande ’target-forward.

.10
Omställningsfaserna är Tyskland väldigt effektiva på och de prioriterar ett väldigt intensivt presspel matchen igenom. Formationen ändrar dock beroende på situationen, där exempelvis 4-2-1-3 med ett högt försvarsspel retireras och formas till ett 4-4-1-1 med ’’10:an’’ framför mittfältslinjen tillsammans med forwarden som sätter styrande press mot kanterna, där Tyskland intensivt försöker återerövra bollen.

Är det något Löw ska oroa sig för är det just omställningarna mot sig, där man kan bli väldigt sårbara beroende på hur man löser de extremt offensivt orienterade ytterbackarna och avstånden mellan Kroos och resterande lagdelar.

 

Ukraina
Tränare: Mykhaylo Fomenko
Formation: 4-1-4-1
Kapten: Antoliy Tymoshchuk
Nyckelspelare: Yevhen Konoplyanka & Andrei Yarmolenko
Spelare att hålla koll på: Oleksandr Zinchenko

TRUPPEN TILL EM:

11
Ukraina som slutade som trea i sin grupp fick en biljett till EM 2016 efter sin vinst över Slovenien i playoff. Fomenko prioriterar ett 4-2-3-1/4-1-4-1 system där mycket av spelet offensivt förlitar sig på Konoplyanka och Yarmolenkos individuella kvalitéer.  På grund av det lag/trupp av spelare som Fomenko har att jobba med, måste Ukraina hitta ett sätt där de kan vara starka centralt för att på så vis skapa balans och öppna upp möjligheter för Konoplyanka och Yarmolenko att skapa övertag via kanterna.

12
Genom ett numerärt övertag centralt försöker Fomenko skapa central kompakthet hos motståndare för att sedan öppna upp eventuella spelvändnings alternativ där man kan skapa en individuell överlägsenhet. När väl Konoplyanka exempelvis viker in, försöker man hitta in diagonala passningar i luften för att bryta sig igenom försvarande lagdelar samt tidiga och hårda inlägg mot bortre. Beroende på bollens position erbjuder i princip ytterbackarna alltid support eller övertagssituationer till exempelvis ytterforwards, för att underlätta deras penetrering via kanterna.

Det som kommer att avgöra mycket för Ukraina är deras prioriteringar i uppspelen, vilket betyder att de tre centralt orienterade spelarna har ett stort ansvar i att faktiskt ’’servera’’ ut passningar till exempelvis kanterna. Bestämmer sig Fomenko för att spela med en sådan talang som Zinchenko kommer det att höja Ukrainas anfallsspel med fler dimensioner, eftersom man då kommer att ha tre väldigt skickliga spelare i trånga ytor.

Polen
Tränare: Adam Nawalka
Formation: 4-2-3-1
Kapten: Robert Lewandowski
Nyckelspelare: Robert Lewandowski & Gregory Krychowiak
Spelare att hålla koll på: Arkadiusz Milik

TRUPPEN TILL EM:

13
Polen är ett väldigt stabilt lag som absolut kan chocka de större nationerna. Laget är väldigt flexibelt och anpassar sig mycket efter varje motståndare som de möter. Med detta menar jag att Polen varierar sitt anfallsspel med kortare och längre uppspelsvarianter och kan ibland skifta från ett 4-2-3-1 till ett rakare 4-4-2 system med Lewandowski och Milik som ’’tydliga’’ forwards.

Ett väldigt tydligt mönster som man kan läsa av hos Polen är att de på grund av dessa anpassningar efter motståndare inte alls har några problem med att spela med ett lägre försvarsspel för att sedan skapa möjligheter till snabba omställningar Detta gör man genom att exempelvis vara kompakta i förhållande till boll för att bjuda över motståndarna till press och sedan snabbt skifta till en underbelastad kant diagonalt. Det är i dessa situationer som ytterbackarna i Polen får jobba extremt mycket med att erbjuda understöd eller helt enkelt övertagssituationer för yttermittfältarna, samt stå för breddspelet.

14
Polen spelar med en hög intensitet och har vid implementering av 4-4-2 i försvarsspel ett presspel som kan liknas med Rumäniens. Det vill säga att Polen exempelvis kan växla från lågt försvarsspel till ett högt försvarsspel under en och samma match. Med fysiskt och intelligent överlägsna spelare centralt kan man enkelt täcka ytor och stänga passningsbanor i positionsförsvar för att styra motståndarna mot kanterna, där man försöker återerövra bollen med en väldigt intensiv bollvinnande press.

Det som man ska lägga märke till är ytterbackarnas man-orienteringar mot motståndarnas yttermittfältare, där man ibland kan följa yttermittfältarens positionering mellan lagdelarna centralt för att helt enkelt inte låta motståndarna skapa möjlighet till ett eventuellt passningsalternativ.

15

Polen har försökt styra motståndarna mot kanterna, där man med olika inslag av man-orientering i förhållande till boll, försöker sätta en intensiv pressfälla, här i ett 4-4-2 system.

16

Situation där Polens ytterback har en ganska ovanlig man-orientering.

17

Sekvens där Polen spelar med ett högre försvarsspel, det vill säga att man försöker pressa intensivare i motståndarnas planhalva. Ett presspel ganska likt Atletico Madrids men inte lika effektivt. Dock prioriterar man som sagt intensitet och aggressivitet i detta Polska landslag, vilket gör att man kan bli ganska svårslagna. Här ser vi exempelvis hur Milik har täckt passningsbanor diagonalt samt hur Kuba stänger innerkorridoren för eventuella passningar genom pressande lagdel. Lewandowski orienterar sig vid närmsta mittback för signalen är en eventuell passning tillbaka till målvakt som Polen vill återerövra.

18

Polen i ett lägre försvarsspel, där man under samma match nu istället har valt att positionera/försvara sig mer defensivt med en av anfallarna, i detta fall Milik som orienterar sig runt motståndarnas pivot.

19
Som jag nämnde tidigare kan Polens man-orienteringar på ytterbackarna göra så att innerkorridorerna exponeras eftersom ytterbacken enkelt kan dras ur position och det kan skapa en stor yta för motståndarna att penetrera i. Det Polen gör är att de stanna kvar med resterande försvarare i backlinjen och låter en av de centrala mittfältarna markera den eventuella löpningen vertikalt. Men detta påverkar ändå lagdelen framför backlinjen, där det kan uppstå stora ytor centralt för motståndarna att spela sig igenom. Jag tror därför inte att vi kommer få se så pass man-orienterade ytterbackar från Polens sida under Europamästerskapet i sommar.

 

Nordirland
Tränare: Michael O’Neill
Formation: 4-2-3-1
Kapten: Steven Davis
Nyckelspelare: Steven Davis & Johnny Evans
Spelare att hålla koll på: Paddy McNair

TRUPPEN TILL EM:

20
O’Neill har till mestadels ställt upp med en 4-3-3 formation med boll, där de två offensiva mittfältarna har möjligheten att ockupera innerkorridorer tillsammans med breda ytterforwards. Eftersom Nordirland kanske inte har de bästa spelarna för att kunna dominera en match med ett väletablerat passningsspel, blir det väldigt mycket längre uppspel till spelyta 2 istället. Detta kan ibland skapa för stor sårbarhet för Nordirlands struktur, då man har tendens att bli alldeles för utdragna mellan lagdelarna. De stora avstånden mellan lagdelarna gör det även väldigt svårt för Nordirland att direktåtererövra bollen vid förlust av den.

21
Det O’Neill har föredragit och implementerat är att spela en rakare fotboll med längre och direkta uppspel, där man försöker vinna första eller andra boll samt direktåtererövra vid förlust av den.

Defensivt ställer man upp i ett 4-1-4-1 system, där yttrarna intar en djupare position. Det som sker är dock att man kollektivt försvarar sig efter bollens position, för att sedan med en styrande press styra motståndare mot en specifik zon där man med numerärt övertag kan återerövra bollen (exempelvis kant). Precis som i Albaniens defensiva struktur, har en av de centrala mittfältarna i uppgift att vid rätt signal/situation kunna sätta press samtidigt som man täcker av passningsbanor och tvinga ut motståndarna mot en specifik yta, vilket kan få det att se ut som en situations anpassad 4-4-2. O’Neill har även vid ett fåtal gånger ställt upp med en 3-backslinje.

_________________________________________________________________________
Vilka lag tror ni går vidare från grupp C?

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER