Taktikbloggen

Inför EM – Taktikanalys av grupp B

Inför EM 2016 

Snart är det äntligen dags för ett stort mästerskap som vi kan njuta av. Men innan dess kan det vara bra att ha full koll på de medverkande lagen. Jag kommer därför att beskriva de olika landslagens taktik, spelarmaterial och sätt att spela fotboll på. Vi har redan avklarat värdnationen Frankrikes grupp och det är nu dags att fokusera på grupp B. 

GRUPP B

 

England
Tränare: Roy Hodgson
Formation: 4-3-3
Kapten: Wayne Rooney
Nyckelspelare: Eric Dier & Wayne Rooney
Spelare att hålla koll på: Delle Alli

TRUPPEN TILL EM:

1
Personligen tror jag utan tvekan att England har tillräckligt med kvalité/talang i sin trupp för att vinna hela turneringen. Den stora frågan är dock hur Roy Hodgson använder dessa spelare och skapar en passande balans inom det specifika spelsätt/system som han kommer att prioritera.

2

(Englands 4-3-3- formation. Det som ska bli intressant är vilka spelare Roy faktiskt prioriterar att ställa upp med i sin startelva. Ett av de mest intressanta frågorna är hur man använder sig av Rooney och samtidigt inkluderar Vardy & Kane. Det kan mycket möjligt vara så att Roy övergår till en 4-2-3-1 formation, med Rooney som ’’10:a’’ och Vardy på en kant).

De stora frågorna när det kommer till det engelska laget är egentligen hur tränaren Roy Hodgson kommer att använda Rooney, samtidigt som han i princip måste prioritera formstarka spelare som Vardy och Kane samt den centrala mittfältsrollen. Personligen skulle jag föredra om Roy satsade på en mer reaktiv spelfilosofi, där man prioriterar kompakthet efter bollens position samt dominerar omställningsfaserna. Är det något man har så är det vertikalitet i sina spelare. Med vertikalitet menar jag att man har väldigt snabba spelare i djupled, vilket kan göra England otroligt farliga i omställningsfaserna.

Det Roy försöker med istället, vilket är förståeligt, är att prioritera mer ’’possession’-baserad fotboll, där man försöker dominera matcher med ett kontrollerat passningsspel. Dock har man inte riktigt fått till en bra struktur och ibland väljer spelarna att slå till med en variant, där man försöker med längre uppspelsvarianter mot offensivt löpande ytterbackar, det vill säga passningar ut mot kanterna för att där kunna hota med bra kombinationsspel.

När man exempelvis mötte Portugal (vänskapsmatch 2016) visade England prov på ett ’’förutsägbart’’ anfallsspel i sista tredjedelen. Där hade man stora problem, även vid övertag numerärt (pga Portugals tidiga utvisning). Trots det numerära övertaget hade man svårt för att återerövra bollen direkt efter förlust, detta på grund av dåliga positioneringar som skapade en dålig kompakthet i förhållande till boll. Roy prioriterar alltså ett 4-3-3 där vi antagligen kommer att få se Vardy inta en ytterforwards position tillsammans med Kane och Rooney(?!).

RYSSLAND
Tränare: Leonid Slutsky
Formation: 4-2-3-1
Kapten: TBA
Nyckelspelare: Oleg Shatov & Roman Shirokov
Spelare att hålla koll på: Aleksandr Golovin

TRUPPEN TILL EM:

3

Tränaren Leonid Slutsky har precis som i sitt CSKA Moskva prioriterat ett 4-2-3-1 system. Det Ryssland använder sig av är olika prioriteringar av kortare uppspelsvarianter. Exempelvis kan ytterbackarna inta offensivare positioner för att öppna upp för sina två centrala mittfältare att hämta boll i innerkorridorerna (liknande Schweiz), eller längre uppspel till spelyta 2.

4
(4-2-1-3 formation)

Det tränaren Leonid Slutsky har implementerat är att ge sin ’’10:a” en lite friare roll. Det innebär i princip att han då ska orientera sig efter boll, det vill säga att vid exempelvis långt uppspel till Dzyuba (target-forward) snabbt kunna erbjuda understöd och på så sätt dirigera/fortsätta anfallen i en mer offensiv spelyta. En annan variant kan även vara att exempelvis ytterforwards har friheten att ’’överbelasta’’ vid boll, för att skapa större möjlighet till att återerövra bollen/fortsätta sina anfall i en mer offensiv yta. Om det är någon som kan ställa till med besvär för motspelarna och bidra med kreativitet i detta relativt fantasilösa Ryssland är det just vänsteryttermittfältaren/forwarden Oleg Shatov.
Eftersom ytterbackarna har friheten att inta mer offensiva positioner under anfallen kan spelare som Shatov penetrera/hota i offensiva/sårbara ytor hos motståndarna.

Utan boll försvarar sig Ryssland relativt kompakt och skapar en situationsanpassad 4-1-4-1, eftersom en utav de två mer defensivt orienterade centralmittfältarna har friheten till att vara mer man-orienterad/sätta en intensivare press, vilket gör att det liknar vid ett 4-1-4-1 system vid försvar.

Precis som England, kan även Ryssland bli sårbara centralt och vertikalt vid eventuella omställningar, eftersom strukturen kan bli väldigt utdragen med de två centrala mittfältarnas positioneringar under speluppbyggnadsfaserna. Det innebär att avstånden kan bli alldeles för långa och skapa stora ytor för motståndarna att eventuellt ställa om på.

 

SLOVAKIEN
Tränare: Jan Kozak
Formation: 4-1-4-1/4-2-3-1
Kapten: Martin Skrtel
Nyckelspelare: Juraj Kucka & Marek Hamsik
Spelare att hålla koll på: Ondrej Duda

TRUPPEN TILL EM:

5

Slovakien är kanske ett av de lag som har imponerat mest på mig och som jag faktiskt tror kan överraska och bidra med något positivt under detta Europamästerskap. De är väldigt bollorienterade i samtliga faser, vilket gör det oerhört svårt för motståndare att spela sig ur Slovakien centralt.

6

(Slovakiens ungefärliga utgångspositioner i 4-1-2-3)

Med tre centrala mittfältare i ett 4-1-4-1 system, har de i princip alltid bra centrering/central kompakthet i förhållande till bollens position. Eftersom man är så pass bollorienterade både defensivt och offensivt, blir Slovakien automatiskt väldigt sårbara för eventuella spelvändningar. Det är kanske därför Jan Kozak har implementerat ett lägre presspel med detta Slovakien, men med en väldigt hög intensitet i pressen. Det som gynnar Slovakien och deras bollorienterade positionsspel. Vid exempelvis anfallsspelet har man en väldigt tydlig ’’överbelastning’’ i förhållande till bollinnehavande spelare, vilket gör det enklare för Slovakien att kunna hitta kombinationer som väggspel, spel på tredje man etc.Med en så stor överbelastning, har Slovakien även kvalitén och möjligheten att kunna lösa relativt svåra/trånga situationer för att sedan spela till en underbelastad yta (spelvändning).

Vid speluppbyggnad har de tre centrala mittfältarna en stor roll. Med Kuckas vertikalitet och Hamsiks kvalitéer med boll i trånga ytor/situationer, har Slovakien inga problem med att spela sig ur svåra situationer. De flesta uppspelen sker antigen via ett kontrollerat passningsspel eller via längre mer direkta försök, men med samma adress, nämligen ut mot kanterna med en överbelastning i förhållande till bollens position. Det Slovakien vill är att kunna återerövra bollen dirket vid eventuellt förlust av den, för att sedan kunna ställa om igen eller kunna fortsätta anfallen i mer offensiva spelytor.

Man kan även se tydliga positionsskiften i det slovakiska laget där exempelvis Kucka, beroende på ytterbackens position, kan inta en mer breddorienterad position om ytterbacken driver in mot ytor centralt. Kucka är den som står för de mycket mer vertikala löpningarna bakom motståndarnas backlinje, detta för att öppna upp för exempelvis anfallaren som kan/har friheten att agera som en ’’falsk nia’’ (positionera sig/möta boll) eller för pivoten Hrosovsky. Enligt mig är det dock exakt detta som kan ställa till det för Slovakien. Trots deras kompakthet i positionsspelet har de ibland för många positionsskiften, vilket kan skapa en lite för dålig positionering och då även skapa sårbarhet för Slovakien vid eventuell bolltapp/omställningar mot sig.

Slovakien är ett lag som spelar med en väldigt hög intensitet och de har kanske ett av turneringens mest intressanta spelsystem. Detta är definitivt en personlig ’’underdog’’-favorit i detta mästerskap. De behöver dock spela med en väldigt hög och aggressiv intensitet mot varenda motståndare de möter.

 

WALES
Tränare: Chris Coleman
Formation: 5-3-2 / 3-4-2-1
Kapten: Ashley Williams
Nyckelspelare: Gareth Bale & Aaron Ramsey
Spelare att hålla koll på: Ben Davies

TRUPPEN TILL EM:

7

Coleman kunde inte ha börjat sina resa som förbundskapten på ett sämre vis än vad han gjorde. Stora förluster och dåliga placering i kvalificeringen gjorde att Wales inte hade några som helst förväntningar av media, folket och även spelarna själva. Men å andra sidan kanske det är det bästa om Wales ska lyckas i ett stort mästerskap som detta är. Det kan innebära att andra lag underskattar dem och dylikt.

Att man har individuella kvalitéer i laget är ingenting att blunda för. Med spelare som Bale, Ramsey, Williams och Allen, har man ändå en viss spets i laget för att i alla fall kunna ’’hota’’ de lite större lagen och kanske på egen hand kunna avgöra matcherna för lilla Wales. Denna underdog-mentalitet passar Wales, den speglar även deras taktik/spelsystem.
8
(Wales 3-4-2-1 formation)

Wales spelar med tre mittbackar varav två ytterbackar står för breddspelet. Framför denna 3-backslinje kan formationen se ut som en 4-1-2 eller en 4-2-1. Med tre mittbackar skapar man alltså ett övertag numerärt mot exempelvis de lag som pressar med två anfallare i sin första presslinje. Wales använder sig väldigt mycket av Joe Allen som är den som positionerar sig djupare som en pivot för att sköta eventuella uppspel till mer offensiva spelytor.

Med tanke på ’’underdog’’-mentaliteten så förlitar sig Coleman väldigt mycket på omställningsfaserna i spelet. Detta innebär att laget hellre faller med lagdelarna för att täcka farliga ytor för eventuella omställningar mot sig, än att direktåtererövra bollen. Vid försvarssida/försvarsspel föredrar Coleman att samtliga spelare är på försvarssida och försvarar i ett positionsförsvar med situationsanpassade inslag av man-orienteringar centralt. Man är, med tanke på övertaget centralt med tre mittbackar och tre centrala mittfältare, väldigt centralt kompakta, vilket tvingar ut motståndare att föra sitt spel mot kanterna där Wales försöker pressa med en mer återerövrande press. Vinner man bollen så är det självklart den stora stjärnan Bale som man söker. Mycket av spelet förlitar sig på kombinationer av övertaget centralt, samt direkta bollar/snabba kontringar.


Vilka lag tror ni går vidare från grupp B?

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER