Taktikbloggen

Taktikanalys: Sevilla blev Europa League-mästare när Liverpool förlorade sin intensivitet

Europa League Final

Liverpool vs Sevilla

01

02

Båda lagen ställde upp i ett liknande system där man spelade med en mer djuporienterad forward, medan den andre forwarden agerade som en ’’10:a’’ i sitt positionsspel. Dock varierade Liverpool mer i dessa positioneringar, då Sturridge kunde komma och möta upp boll ganska djupt ner i plan och vice versa. Sevilla ställde upp i en 4-4-1-1-formation, som ändrades till en mer tydlig 4-4-2 utan boll. I mål för Sevilla stod David Soria, medan Rami, Carrico, Mariano och Escudero bildade backlinjen, Krychowiak och N’zozi spelade centralmittfältare tillsammans med Coke och Vitolo på varsin kant.

Liverpool ställde upp med Mignolet i mål, Kolo Toure och Lovren som innerbackar tillsammans med Clyne och Moreno som ytterbackar. Emre Can och Milner bildade mittfältslinjen tillsammans med Lallana och Coutinho, där Firmino och Sturridge spelade framför som forwards.


Effekten ut Liverpools överbelastningar
Klopp är känd för är sin ’’gegenpressing’’ eller ’’counterpressing’’ som det heter på engelska. Gegenpressing är helt enkelt en variant som du implementerar för att på ett så effektivt sätt som möjligt förhindra motståndarna från att ställa om till kontring. Alltså försöker du så snabbt som möjligt återerövra bollen vid förlust av den, för att så snabbt som möjligt antingen återerövra bollen igen i en mer offensiv planhalva eller helt enkelt stoppa deras kontring.

För att lyckas med detta behöver man ha ett exceptionellt positionsspel där spelare får ha ett mer ’’bollorienterat’’ spelavstånd i förhållande till medspelare med boll. Man kan inte lyckas med counterpressing om man exempelvis har för långa avstånd mellan varandra, för att det kommer att leda till att man pressar isolerat och inte med en överbelastning runt boll.

03

Liverpool-spelarnas positioner i förhållande till boll.

04

Med en så stor överbelastning runt boll blir det lättare för Liverpool att få tillgång till press och eventuell återerövring av boll.

05

Liverpool 4-4-1-1 formation.

06

Kompaktheten i formationen i förhållande till boll och Milner som sätter press på motspelare centralt. Ett väldigt kompakt försvarsspel av Liverpool.

07

Lallanas väldigt bollorienterade positionering vid inkast. Återigen för att skapa möjlighet till och få en bättre tillgång till att återerövra bollen.

08

Sekvens där Liverpool försöker anfalla via kanten. Det jag vill poängtera ut här är hur Liverpool redan här har positioner runt om boll, detta för att vid eventuell omställning emot sig (från anfall till försvar) kunna ha en bra tillgång till att stoppa Sevillas kontring.

09

Inläggsförsök som slutar med att Sevilla återerövrar bollen och den intensiva pressen i förhållande till boll startar…
10

När man väl pressar, så pressar inte Liverpool med en intensiv press utan taktiskt implementering, istället kan man tydligt se hur första ’’vågen’’ av spelare som pressar (alltså dem närmast boll) alltid pressar med en styrande press samtidigt som spelare längre från bollen ger understöd med en täckning. Prioriteringen i täckningen är att inte bli bortspelade genom lagdelen utan då hellre utåt mot kanterna.

11

Kolo Toure är nu närmast boll eftersom ’’första vågen’’ inte lyckades erövra bollen, och Mariano tvings därför till att…
12
… Spela ut bollen till inkast för Liverpool. Alltså har man på ett effektivt sätt stoppat Sevillas kontring samt återerövrat bollen i en mer offensiv yta/spelplan.

Denna implementering av Klopp är alltså väldigt effektiv och smart. Man behöver inte alltid utnyttja hela planen med fler spelare, utan man kan med effektiva positioneringar, som exempelvis överbelastningar på en kant, destabilisera motståndarnas försvarsspel. Det som händer vid dessa överbelastningar på kant är ju att man även tvingar motståndarna till att ständigt ha en spelare mer i förhållande till boll för att inte låta laget i fråga, dvs Liverpool, ha övertag numerärt i specifika ytor/zoner. Alltså kan detta leda till att exempelvis Sevillas lagdelar nästan blir alldeles för kompakta horisontalt vilket öppnar upp stora ytor för en eventuell spelvändning till en underbelastad yta.

13

Överbelastning vid inkast av Liverpool där vi kan se hur centralorienterad Lallana är, vilket tvingar Sevilla till att flytta över något extremt.

14
Återerövring av boll och Milner kan nu vända till en väldigt stor och i princip fri yta för Clyne att ockupera/penetrera i.
15

Ungefär en liknande sekvens som ovan, där man skiftar kant till Clyne efter det att man har tvingat motståndare till en extrem överflyttning i förhållande till boll som leder till…

16

…att Krychowiak och Nzozi inte hinner ställa om till sina försvarspositioner och därför lämnar en stor och sårbar yta centralt framför backlinjen (Lallana).

 

Liverpools presspel
Om man jämför Liverpool första halvlek kontra den andra halvleken hade intensiteten en stor roll. Liverpools intensitet var inte den samma under andra halvleken, vilket ledde till att man hade betydligt större avstånd mellan lagdelarna, speciellt vertikalt och vid exempelvis omställningar då man blev man väldigt sårbara. Detta var precis det som Sevilla utnyttjade till sin fördel under andra halvlek.

17

En sekvens där man bjuder in passningen till centrala spelare i en man-orienterad press. I denna sekvens återerövrar man direkt bollen i spelyta 2.

18
Eftersom Sevilla oftast slog de längre uppspelen, fick inte Liverpool någon riktig chans till att sätta Sevilla i pressfällor. Ovan har vi en väldigt bra sekvens som varar ganska länge. Lägg märke till Sturridge som har tvingat Rami till att spela ut den till Escudero då han genom sin löpning skär av passningsbanor för eventuell spelvändning.

19

Krychowiak möter boll och spelar ut den till kanten där…

20

…Mariano spelar den på ett till en mötande Coke som har en markerande spelare bakom sig.

21
Liverpool tvingar Sevilla att spela hem bollen igen och fortsätter med sin höga och intensiva press, där vi kan se att Milner är den som är med på passningar in till Krychowiak. Här har Liverpool i princip stängt av alla ytor, vilket forcerar Sevillas mittback till att försöka slå ett längre uppspel förbi Liverpools första och andra press, som leder till förlust av boll.

22

Sevillas defensiv
När väl Liverpool hade boll mot Sevillas första press gick Emre Can ofta ner för att skapa en 3-backslinje, vilket öppnade upp för Moreno och Clyne att inta mer offensiva positioner. Att spela ett 4-4-2 positionsförsvar kontra just denna sorts speluppbyggnads-formation är svårt då man enkelt kan locka exempelvis yttermittfältaren i motståndarlaget att sätta press på mittbacken, vilket genererar till att ytterbacken kan bli fri när man skapar ett 2vs1 övertag på kanten tillsammans med yttermittfältaren mot motståndarnas ytterback. Det Sevilla valde att göra för att försöka stoppa Liverpools flexibla system vid anfall är att ytterkantspelarna i Sevilla blev väldigt man-orienterade, det vill säga att kantspelarna prioriterade att följa sin ytterback respektive yttermittfältare vid deras olika positioneringar. Detta system skapade stora besvär för Sevillas två centrala mittfältare som i vissa situationer blev väldigt isolerade.Vid exempelvis miss på sin markering av en Sevilla spelare kunde ibland Krychowiak eller N’zozi vara den som följde med/markerade en innerkorridors-orienterad ytterback eller yttermittfältare i djupet, vilket skapade stora ytor för Liverpool centralt. Samtidigt skapade detta även destabilisering i formationen samt stora ytor i den andra innerkorridoren. Dock utnyttjade Liverpool aldrig riktigt detta till sin fördel utan valde att istället cirkulera om bollinnehavet istället för att hota i djupled framåt.

23

Kolo Toure med enorm yta efter att Liverpool enkelt spelar sig ur ett numerärt övertag på ’’3vs2’’.

24
Kolo Toure börjar hota ytan samtidigt som vi kan se hur långt ner Coke har positionerat sig för att skapa ett bra avstånd till Moreno, samtidigt som Mariano (ytterback i Sevilla) orienterar sig på Coutinhos löpningar/positioneringar.

25

Återigen ser vi hur man har tvingat N’zozi och Krychowiak till att nästan positionera sig i samma yta (göra samma jobb) vilket gör att Sturridge blir helt fri mellan lagdelen…

26
Och sedan kan börja hota centralt mot Sevillas backlinje, dock återigen väljer man att skifta kant till Clyne istället för att fortsätta hota in med boll bakom Sevillas backlinje.

Enligt mig behöver man inte implementera så här extrema man-orienteringar som Sevilla gör, då de blir extra känsliga vid miss på en markering. Istället borde man utveckla sitt försvarsspel med en längre linje horisontalt som man faktiskt gjorde under andra halvlek där Banega (vid sekvenser då Sevilla försvarade med ett lågt försvarsspel) positionerade sig som en extra mittfältare, vilket skapade en situationsanpassad 5-4-1-formation.

27
N’zozi och Vitolo har fått byta platser i just denna formation, där Liverpool relativt enkelt kan skapa destabilisering i Sevillas kant där man prioriterade markering. Detta exemplet är bra för att visa hur sårbart det kan vara vid miss av sin markering.
28

Lallana möter boll, vilket tvingar Escudero till att markera Lallana samtidigt som N’zozi är orienterad på Liverpools ytterback (Clyne), vilket gör att Firmino kan löpa in bakom in i en stor yta som ingen täcker på grund av de markeringsinslagen man implementerade. Detta skapar en…
29
…Två vs två situation för Liverpool innanför Sevillas straffområde. Alltså isolering av Sevillas båda mittbackar…

30

Centrala mittfältarna tvingas till att återigen flytta över lite för mycket då ytterkantspelarna i Sevilla fokuserar mer på markering. Detta gör att Krychowiak försöker täcka passningsbanor via innerkorridoren förbi lagdelen och tvingar Lovren att slå en längre boll, där vi kan se hur Firmino är helt fri bakom mittfältslinjen.

31

Bollen nickas ner till Firmino som skiftar kant efter det att båda centrala mittfältarna pressar Firmino och detta skapar stora ytor för Coutinho i innerkorridoren. I denna situation undrar jag var den andra yttermittfältaren i Sevilla är?!

32

Här ser vi hur Moreno överlappar Sturridge, vilket gör det svårt för Mariano att pressa Sturridge, alltså har yttermittfältaren i Sevilla någonstans missat att markera Morenos offensiva löpning. Detta leder till 1-0 mål för Liverpool.
33

Sevillas formation i försvarsspelet, där Coke orienterar sig med fokus på Moreno och Mariano på Coutinho. Det vi kan se är den enorma ytan som Krychowiak pekar på för att varna lagkamraterna.

34

Här kan vi se hur både N’zozi och Mariano i princip markerar Coutinhos löpning i djupled, vilket skapar en stor yta centralt för exempelvis Firmino att röra sig in i. Dock läser Krychowiak av detta genom att situationsanpassat tvingas till att markera Firminos positionering. Alltså sker det en enorm destabilisering i Sevillas försvarsspel.

35

Dålig kompakthet i Sevilla.

36

. Här kan vi då se hur exempelvis Coke inte alls följer bollens position utan är mer orienterad och prioriterar Morenos position, vilket skapar en enorm yta för Kolo Toure att ockupera i.

37

Slutsats
Som jag nämnde tidigare så fortsatte Sevilla med sina markeringsinslag, men dock med mer kollektivt tänkande. Exempelvis så följde den yttermittfältare längst ifrån boll faktiskt med linjen i förhållande till boll för att inte lämna Krychowiak och N’zozi för isolerade och skapa för stora ytor centralt genom lagdelen. Samtidigt som Ever Banega i vissa fall positionerade sig som en extra mittfältare för att skapa en bra horisontal kompakthet i försvaret.

Det Sevilla vann på i andra halvlek var deras fantastiska omställningar från försvar till anfall, vilket Liverpool inte alls lyckades stoppa. Som sagt vet man inte riktigt vad det kan bero på, men att intensiteten minskade drastiskt från Liverpools sida kan man inte blunda för.

——————————————————————————————————————————

Följ mig gärna på Twitter för mer fotboll: @MrSheqiri

 

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER