Taktikbloggen

Taktikanalys: Atleticos spel utan boll fick Barca utslaget ur CL

Champions League 15/16

Atletico Madrid 2-0 FC Barcelona
(3-2 totalt)

1

(Intressant statistik från matchen)

Sist ett lag slog ut Barcelona i Champions League tog de sig till final. Säsongen 2013/2014 var den senaste gången då ett lag nollade Barcelona i en Champions League–match. Det laget då var Diego Simeones Atletico Madrid, som även detta möte lyckades hålla nollan mot vad som sades vara det bästa Barcelona genom tiderna.

Matchen bjöd på passion, taktisk disciplin och hårt arbete i 90 minuter av ’’Rojiblancos’’. Barcelona å andra sidan spelade en väldigt ’’passiv’’ fotboll, där man inte vågade chansa (troligtvis p.g.a. resultatet innan matchen). Med att chansa menar jag att man var mycket mer defensivt balanserade vid anfallen och fokuserade i princip bara på att Messi, Neymar och Iniesta med sina individuella kvalitéer kanske skulle kunna skapa något framåt. I andra halvlek ändrades matchbilden och Barcelona vågade inta mer offensiva positioner vid 1-0 underläge, men straffades dock under en kontring som Iniesta stoppade.

2

(laguppställningar från matchen)

Atletico, som spelade utan den talangfulle uruguayanske mittbacken (Gimenez) och meriterade centralmittfältaren Thiago, löste denna uppgift mot Barcelona galant. Oblak vaktade mellan stolparna, där Godin, Hernandez, Luis och Juanfran bildade backlinjen. Framför spelade man med ett centralmittfält bestående av Fernandez och Gabi, tillsammans med Koke och Saul på varsin kant. Framför dem, i ett 4-4-2, spelade Carrasco och Griezmann som forwards.

Barcelona, som på sistone har tappat poäng mot lite mer välmeriterade lag såsom; Real, Villarreal, Sociedad och nu Atletico, verkar befinna sig i en formsvacka där positionsspelet inte har varit sig likt. Om det beror på den fysiska formen eller om det bara är mental trötthet är svårt att säga, men rent taktiskt är man inte lika disciplinerade och ’’bra’’ som man var för endast två månader sedan. Ter Stegen vaktade målet, med Pique, Mascherano, Alba och Alves som backlinje. Rakitic spelade centralmittfältare med högerzons-inriktning och Iniesta hade en mer vänsterzons-orienterad positionering. Busquets spelade på sin vanliga ’’pivot’’ position. Anfallstrion i ett 4-3-3 bestod av Messi, Neymar och Suarez.

Atleticos presspel
Diego Simeone spelade under sin karriär som fotbollsspelare mycket i Italien och han spelade faktiskt till och med under ’’Svennis’’ som implementerade ett 4-4-2 positionsförsvar. Simeone själv påstår att den italienska mentaliteten gällande det defensiva systemet har påverkat honom mycket.

Det som Diego Simeones Atletico gör väldigt bra är att de är väldigt taktiskt skickliga på att skära av, situationsanpassade markeringsinslag och att framförallt kollektivt försvara sig. Med kollektivt menar jag att de är oerhört intensiva och aggressiva i sina centreringar, retireringar och överflyttningar med lagdelarna. Eftersom man i går spelade på resultat (emot sig) så behövdes en intensitet så länge som möjligt mot Barcelona.

En stor eloge ska gå till fitnesstränaren i Atletico (Ortega) som håller i många träningar i veckan och är nog den största faktorn till att Atletico faktiskt orkar spela under en sådan hög intensitet som de gör.

Hög press
När man väl satte press i Barcelonas planhalva (när Barcelona hade tidig speluppbyggnad), pressade man mittbackarna med styrning och tydliga ’’covershadows’’, vilket betyder att man pressade ut mittbacken genom att skära av passningsbanan/alternativet tillbaka till dit bollen kom ifrån för att styra ut dem mot kanten (fällor).

Anfallarnas utgångspunkt var att täcka ytor centralt för att minimera inspelen via Barcelonas länkspelare Busquets. Man kunde tydligt se hur varje gång Barcelona faktiskt hittade in till Busquets så lyckades de även spela sig ur den andra press/mittfältslinje i Atletico.

Det som intresserade mig var hur Barcelona valde att ha sina ytterbackar i djupa positioner i egen planhalva. Detta var enligt mig för att skapa alternativ för att skifta kant/spelvändningar vid Atleticos pressfällor på kanterna till de mer underbelastade kanterna.

3
Bilden visar en sekvens där vi kan se ett 4-4-2 (4-2-2-2) mot Barcelonas speluppbyggnad. Lägg märke till hur Carrasco fortfarande har Busquets som utgångsposition i förhållande till Griezmanns press. Notera även hur mittfältslinjen har flyttat över med lagdelen ganska rejält (Gabi som centralmittfältare orienterar sig runt Iniestas positionering).

4

Tydligare situation där Carrasco i princip markerar Busquets, då Griezmann har skärt av passningsbanan från/tillbaka till Ter Stegen och tvingar Mascherano ut mot kant.  Saul är den som ska ut i press på Alba vid dessa moment, men stänger av centrala passningsbanor i första hand (innerkorridorer) för att minimera inspelen från Mascherano förbi hela första och andra pressande lagdelar/linjer.

5

Mascherano hittar dock en passning genom innerkorridoren till en mötande Neymar, som får en hårt bevakande situationsanpassad markering på sig av Juanfran (högerback vs vänster-ytterforward). Det jag valde att poängtera ut här är hur bollorienterade Atletico är, det vill säga att man överbelastar ytan i förhållande till boll. Här är de 5vs2 spelare runt boll, vilket gör att Atletico har 80% större chans att återerövra bollen i detta moment.

6

En situation där Atletico har pressat högt, men misslyckats med sin press och retirerar/faller hem i lägre utgångspositioner för att i princip börja om med den intensiva pressen mot Barcelona. Lägg märke till hur Carrasco återigen har markerat Busquets medans resterande lagdel bakom flyttar över i förhållande till boll.

7

Här har vi en situation där vi ser hur Atleticos system reagerar på spelvändningar av Barcelona. Det vi kan se i denna situation är hur lågt positionerade Barcelonas ytterbackar är under tidig speluppbyggnad. Detta är enligt mig ett försök till att tvinga Saul att sätta press på Alba, samtidigt som Iniesta ska försöka inta en mer bredd-orienterad position för att skapa ett 2vs1 övertag mot Saul (då Juanfran i sådana lägen inte vågar sätta press eftersom han är orienterad runt Neymars positionering).

8

I sådana situationer hade Atletico olika lösningar, men majoriteten av de gångerna var det Gabi som markerade Iniesta ända ut mot kanten, vilket kunde skapa en stor ’’lucka’’ mellan Fernandez och Gabi, detta gör att linjen antingen blir för kompakt och öppnar upp för en spelvändning på underbelastad kant eller som i detta fall, spel in till pivoten Busquets. (Griezmann som slarvar med sin markering i denna situation).

9

Här ser vi en ungefär liknande situation där man kan se hur Luis Enrique applåderar, eftersom laget har lyckas med det han vill. Busquets hittar in en vertikal boll förbi hela första pressen. Dock är det enligt mig återigen Griezmann som slarvar med sin markering/överflyttning mot boll. Griezmann har själv påpekat att han har utvecklats något enormt rent taktiskt sedan han började jobba under Simeone, men att han fortfarande har mycket kvar att lära.

10

Återigen högt presspel av Atletico. Ter-Stegen har boll, anfallarna tvingar i princip Ter-Stegen att slå den mot ut mot Alaba. Men signalen är ju för Saul att sätta en intensiv press för att vinna boll mot Alba. Lägg märke till anfallarnas position och hur Gabi agerar som en ’’10:a’’ i denna situation, vilket är en annan variant av press som Atletico implementerar, förutom Carrasco och Griezmanns covershadow/markering på Busquets. Denna variant implementeras när Atletico verkligen vill få tillgång till att pressa mittbackarna och här släpper de fokuseringen på Busquets till en av centralmittfältarna. Dock händer denna situationsanpassade variant fortfarande utefter medspelare och bollens position.

11

Saul pressar Alba och Gabi flyttar över och pressar Iniesta. Det som sker i sådana lägen är att mittfältslinjen får en tendens att bli destabiliserad och som vi exempelvis kan se här, öppna upp för innerkorridors orienteringar för exempelvis Neymar (det stora avståndet mellan Gabi och Fernandez). Detta för att man helt enkelt inte hinner med i sina kollektiva överflyttningar.

Något man kunde se tydligt var hur Barcelona hade Alba och Alves i lägre utgångspositioner för att rent strukturellt kunna skifta kant/spelvändningar till en underbelastad kant, vilket är ett försök till att exponera Atleticos överflyttningar (vid misslyckanden). Detta skedde ett fåtal gånger och då var Atletico oerhört sårbara. Vid ett tillfälle hade man ett övertag på 5vs4 där Iniesta var rättvänd med boll och hotade backlinjen i Atleticos egna planhalva.

12

Atletico försöker med sin pressfälla där Koke har satt press på Alves och Griezmann har markerat Busquets. Carrasco har skärt av passningsbanan/alternativet som bollen kom ifrån (Pique). Enligt mig så är detta en medveten strategi från Luis Enrique där passningen skulle till en mer centralt orienterad Mascherano eller ut till Alba direkt.
13

I samma situation slår Alves en passning till Mascherano. Vid flera tillfällen visste exempelvis inte Atletico hur man skulle hantera dessa spelvändningar, och de tvingade anfallarna till att flytta över vilket tog för lång tid för anfallarna och antagligen är det inte så hållbart i över 90 minuter. Det som skedde istället var att Gabi situationsanpassat lämnade sin position och satte press mot Mascherano som vi kan se i bilden ovan.

14
Detta ger dem tillgång till att återerövra bollen (åtminstone bättre än innan) och tvinga Barcelona att spela långt. Dock kan man se hur både Luis Enrique och Iniesta signalerar för Ter-Stegen (som kommer få boll) att slå ut den mot Alba som är helt fri. Detta är alltså ett perfekt taktiskt/strategiskt exempel hos Barcelona där man försöker bjuda in pressen från motståndare för att sedan kunna hitta luckor/passningsalternativ mellan försvarande lagdelarna.

15

Ungefär liknande situation där Gabi pressar Busquets och Atletico försöker sätta pressfällan mot kant.

16
Långboll till Alba denna gången, där Saul som markerar Iniesta i sin överflyttning efter boll är tvungen till att sätta press på Alba (medan bollen är i luften) vilket gör att luckan mellan honom och resterande lagkamrat blir alldeles för stor. Detta p.g.a. att Gabi markerade Busquets och Atletico misslyckades med sin pressfälla/tillgång till att pressa Alves/hindra honom från att slå den diagonal passningen till svaga länken. Det som uppstår då är en 2vs1 situation i Barcelonas favör som Barcelona…

17

…Självfallet utnyttjar till sin fördel där Iniesta helt fri kan hota ytan centralt förbi sex stycken Atletico Madrid-spelare. På bilden kan vi se hur Juanfran har stannat upp i sin riktning mot Iniesta då han vet att Neymar kommer att löpa in i ytan bakom och i så fall dra isär mittbackarna (vilket är ännu farligare).

Barcas trebackslinje vs Atletico
P.g.a. resultatet som Barcelona får gå in med i halvtid, ändras matchbilden till andra halvlek. Det Barcelona ändrar efter ca 10-15 min in i andra halvlek är just Busquets positionering i tidiga speluppbyggnader och ytterbackarnas involvering i mer offensiva zoner. Det som händer är att mittbackarna intar en mer breddorienterad position, medan Busquets spelar mellan mittbackarna, det vill säga framför de två anfallarna i Atletico. Det som händer är att anfallarna får det betydligt svårare att skära av passningar och styra in till fällor eftersom ytterbacken intar högre positionering, vilket gör det svårare för exempelvis Saul att sätta press ända ut mot ytterbacken. Skulle han göra det ändå finns det risk att resterande lagdel inte hinner flytta med, vilket kan öppna upp innerkorridoren som den breddorienterade mittbacken i princip redan befinner sig i.

I sådana fall har man även tidigare sett att Atletico/Simeone ändrar sin formation till ett 4-5-1 (rak fem mittfältslinje) där anfallaren är pivot-orienterad, det vill säga att man har Busquets som utgångsposition, medan en av de tre centrala mittfältarna i mittfältslinjen situationsanpassat får gå upp i press på mittbacken. Detta enbart för att ha en horisontal kompakthet vid överflyttningar samtidigt som den pressande spelare skär av passningsbanan till innerkorridoren.

18

Här kan vi se den asymmetriska formationen av Barcelona (3-4-3 variant med Messi lite mer centralt orienterad). Lägg märke till hur centralt kompakta lagdelarna i Atletico är, men att avstånden ut till ytterbackarna är alldeles för långa och anfallarnas tillgång till att pressa (exempelvis Pique som får boll i denna situation) är för slö/dålig.

19

Pique får boll av Busquets, spelar ut den på ett tillslag till Alves. Det som är viktigt att lägga märke till är positionerna i Atleticos lagdelar, och hur mycket mer yta Barcelona-spelarna har för att inta mer ’’sårbara’’ positioner i Atleticos planhalva.

20
Återigen en liknande situation, där Busquets spelar ut den till en betydligt mer offensiv Alves, vilket tvingar Luis till att sätta press på Alves. Detta gör att Atletico är tvungna till att täcka ytan bakom Luis eftersom det är den som är farligast. Det är just i denna yta som Rakitic springer in i för att dra med sig en spelare, vilket eventuellt kan öppna upp passningsalternativ centralt och skapa destabilisering hos Atletico.

21

Alves fintar och börjar driva in mot banan, samtidigt som Suarez ockuperar Hernandez (mittbacken) och drar honom ur position.
22

För att snyggt på ett tillslag kunna spela den förbi till Rakitic eller som Barca gör, vända spelet till Alba som löper i max fart på andra kanten.

23
Här vänder spelet till Alves. I samma ögonblick som bollen slås mot Alves, börjar Rakitic att löpa in i innerkorridoren och markeras av Koke.

24

Alves provocerar Atletico och spelar in den diagonalt framåt in i ytan till Rakitic som ockuperar tre spelare med sin löpning och spelar den tillbaka till Alves, som börjar…

25

…hota in i ytan som har skapats centralt p.g.a. de ’’grova’’ spelvändningarna och positionsskiften som Barcelona implementerade i andra halvlek. Just denna situation avslutas med att Alves spelar den till en fri Alba (lägg märke till hans offensiva position) som avslutar mot mål, men han skott blockeras.

Spelet utan boll
’’ The more you play with the ball, the more dependent you are for success on the individual quality in your team. That always limits the possibilities of success ‘’

– Roger Schmidt, tränare för Bayer Leverkusen

26

Sex punkter angående Mourinhos personliga fotbollsfilosofi, uttaget från hans bok.

Meningen med dessa citat är för att återspegla matchbilden och främst det lag som slog Barcelona. Atletico spelade majoriteten av matchen utan boll, de genomförde 90 % mindre passningar men hade ändå fler skott på mål och vann slutligen matchen med 2-0. Detta är en tankeställare för alla fotbollsintresserade, där ’’possession’’-orienterade tränare påstår att bästa defensiven är att äga bollen, medan tränare som Mourinho och Roger Schmidt (som inte prioriterar ”possession”) påstår att spelet utan boll är det allra viktigaste. I går segrade Simeones fantastiska defensiv över Barcelona och det tog Atletico till en semifinal-plats i Champions League.

På fem år har Simeone vunnit sju titlar med Atletico och nu är de med och slåss om ytterligare två titlar, nämligen Champions League och La-Liga. Två titlar jag personligen tror att Atletico Madrid kommer att vinna.

———————————————————————————————————————-

För mer fotboll, följ mig på Twitter: @MrSheqiri

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER