Taktikbloggen

Taktikanalys: Därför vann lillebror Atlético mot Real i Madrid-derbyt

Real Madrid 0-1 Atletico Madrid

01

Statistik från matchen

Ännu ett Madrid-derby där ”storebror” förlorar mot ”lillebror”. Storebror Real Madrid kanske bör tänka på att lämna över tronen till Atletico Madrid som med en betydligt mindre budget, säsong efter säsong, lyckas med att hålla sig kvar i toppen och slå storebrorsan.

Båda tränarna är före detta storspelare, men Simeone är ändå den som har mest erfarenhet. Madrid-derbyt blev alltså Zidanes första förlust under sin tid som tränare och resultatmässigt har han producerat någorlunda, men det är dock positionsspelet som förvånar/oroar mig mest.

Zidane ställde upp i ett 4-3-3-system, men det ändrades som vanligt i förhållande till vilken fas/spelyta spelarna befann sig i under matchen. Real ställde upp med en backlinje bestående av Ramos, Varane, Danilo till vänster och Carvajal som högerback. Framför backlinjen spelade Kroos i en länk-spelarroll, alltså hade han en lägre position än exempelvis Modric och Isco. Trots det positionerade Modric sig förvånansvärt i samma linje som Kroos under speluppbyggnaderna och Isco intog en betydligt högre position än vad en offensiv mittfältare vanligtvis gör, nämligen i linje med anfallarna. Ronaldo spelade till vänster och James till höger, medan Benzema spelade som central forward.

Simeone ställde upp i sitt ’’klassiska’’ 4-4-2-system, där Luis och Juanfran intog vänster respektive höger- ytterbacksposition, tillsammans med det Uruguayanska mittbackslåset Gimenez och Godin. Gabi bildade ett centralt mittfält tillsammans med Fernandez, där Koke och Saul intog mer flexibla positioner på kanterna. Med flexibel menar jag att man ofta kan se hur yttrarna kan positionera sig mer centralt i banan och skapar övertag för att öppna upp kanterna för ytterbackarna. Koke som har en bra teknik och passningsprecision har en bättre effekt för Atletico Madrids spel centralt än på kanten. Torres och Griezmann bildade ett anfallspar, där Griezmann ofta sågs möta upp bollen som en falsk nia eller till och med ockupera kanterna för att dra med sig motståndare och för att försöka hota ytorna som Real Madrids ytterbackar lämnade efter sig.
02

Real Madrid i bollinnehav (4-3-3 såg ut som 2-4-4) vs Atletico Madrid (4-4-2).

Diego Simeones 4-4-2
Atletico spelar med ett tydligt positionsförsvar där man kollektivt förflyttar sig efter bollens position och prioriterar press. Det som imponerar stort på mig är deras extrema arbete i alla faser, och speciellt i försvarsspelet och omställningarna (anfall och försvar). När man väl försvarar sig i sin egen planhalva är Atletico så pass extrema att de inte bara har mittfält och försvarslinje i försvarssida, utan även anfallarna. Det vill säga att de föredrar en kompakthet, både vertikalt och horisontalt, genom att alltid ha anfallarna som första försvarslinje. Detta ger ju tid för resterande lagdelar att förflytta sig och täcka ytor, samtidigt som ytorna/chanser till att spela sig förbi dessa kompakta försvarslinjer blir mycket svårare för motståndarna.

Exempelvis vid förlust av boll på kant när Real Madrid effektivt skiftar till motsatt kant, retirerar (faller laget hem) samtliga lagdelar ner till försvarssida och jobbar mot boll. Det var flertalet gånger då man till och med såg Simeone vifta med händerna mot spelarna för att de ska positionera sig tillbaks till sina försvarspositioner/försvarssida.

03

Sekvens från första halvlek där vi ser hur extremt kompakta lagdelar Atletico Madrid har vertikalt och hur snabbt man har förflyttat sig i förhållande till bollens position.

Det många motståndare försöker med mot lag som Atletico är att spela med ett högre passningstempo med diagonala bollar till motsatt kant, där spelet är i ett ”undertag”. Det man vill eftersträva är att försöka tvinga lagdelarna att förflytta sig i sidled, för att eventuellt göra ett misstag som kan få lagdelen att exponeras och då försöka spela sig igenom den och skapa en chans.

Atletico Madrid är dock väldigt väl ’’synkade’’ när det gäller kollektiva försvarsmetoder som överflyttning och de gör det med en hög intensitet. Detta minimerar bollinnehavande lag att faktiskt hitta passningar mellan lagdelarna, precis som Real Madrid i dagens match (vilket jag kommer att förklara mer om längre ner).

04

Boll vid den högra kanten, där vi kan se hur Atletico Madrid kollektivt har förflyttat sig efter bollens position för att täcka farliga ytor. Notera hur anfallaren börjar pressa Varane utåt mot kanterna.

05

Real försöker skifta kant, men Atletico kan snabbt förflytta sig över för att återigen täcka ytor i förhållande till bollens position.

06

Sekvens där vi kan se hur kompakta lagdelar Atletico faktiskt implementerar och klarar av att försvara sig i. En stor eloge till anfallarnas defensiva utföranden under matchens gång, vilket påminner mig mycket av Vardys och Okazakis defensiva roller i Leicester (systemet överlag påminner mycket om Ranieris taktiska system).

07

Boll centralt, där vi kan se hur kompakta man är i förhållande till bollens position.

08

Kroos spelar den till Danilo som spelar den till Jese som snabbt försöker penetrera sig in till Atleticos planhalva. Dock kan vi se här hur snabbt man har flyttat över med lagdelarna där Saul med en maxlöpning kommer ner i försvarssida och börjar pressa Jese ut mot kanterna (igen).

Omställningar och positionsspel
Vid vinst av boll prioriteras ett mycket direkt spel, där Griezmann oftast är den som möter upp bollen och startar omställningarna. Vid dessa omställningar hade Atletico ett fåtal gånger ett helt fantastiskt passningsspel som gick betydligt snabbare och var mycket mer effektiv än vad Real Madrids var. D.v.s. att det spelar ingen roll hur mycket bollinnehav som du har utan vad du gör när du väl har bollen.

Ett bra positionsspel innebär bra positioneringar i förhållande till bollens position, där man i små ytor försöker skapa övertag för att sedan snabbt penetrera sig förbi till en mer offensiv yta på plan genom korta och snabba passningar. När väl Atletico befann sig i sådana situationer (omställningar till anfall) spelades det ett fantastiskt kombinationsspel. Det var även tack vare en snabb omställning där Griezmann hotade mot backlinjen rättvänd som matchens enda mål uppstod.

Här kan ni se en video som visar en alldeles fantastisk sekvens av Atleticos presspel + positionsspel. 

Atletico Madrids Presspel
Det som jag uppskattar mest med Atletico Madrid är hur de lyckas med att pressa sina motståndare mot ytor som de själva är bekväma att försvara sig i. Centralt är det ingen frågan om att styra motståndarna, utan man vill få ut dem mot kanterna där man implementerar en mer intensiv återerövring. Det man tydligt såg under matchen var hur anfallarna redan under Real Madrids ’’tidiga’’ speluppbyggnadsfas pressade högt, med olika prioriteringar beroende på var bollen befann sig (exempelvis skriftade Griezmann och Torres mellan sin situationsanpassade man-orientering: markerade Kroos).  Man hade i dessa situationer även inslag av situationsanpassade man mot man-orienteringar där man markerade en spelare för att helt enkelt minimera denna spelarens effektivitet för motståndarna under speluppbyggnaden.

09

En sekvens där Atletico pressar högt med anfallarna fokuserade på Real Madrids innerbackar. Här har Atleticos forwards börjat med en central kompakthet för att tvinga Real till att spela ut mot kanterna.

Så fort Varane får bollen börjar den närmaste anfallaren att sätta press genom att skära av passningsbanan till målvakt/andra mittback och styra ut pressen mot kanten. I samma sekvens vill jag att ni lägger märke till hur yttermittfältaren är i linje med Varane och är mycket mer ’’centralt’’ -orienterad (innerkorridors-orienterad) för att minimera ytorna mellan närmaste centralmittfältare. Real Madrid positionerar sina yttermittfältare mer centralt där ytterbackarna intar bredd-positionering. Denna försvarsposition av Koke stänger av den passningsbanan/alternativet till Real Madrids yttermittfältare och tvingar Varane att spela ut den till ytterback.

10
Så fort bollen spelas ut mot ytterbacken lämnar Saul sin innerkorridors position, för att i detta läget implementera ett intensivt återerövringsförsök på kanten. Lägg även märke till hur Griezmann har skärt av passningen tillbaka till målvakt för Varane.

11

Carvajal lyckas på något vis ändå med att vända upp och spela bollen förbi pressen. Dock kan vi nu se hur man-orienteringarna uppstår i Atletico Madrid, där Luis ligger nära och markerar James för att fortsätta hålla James felvänd och samtidigt öka tillgången till att återerövra bollen/bryta passningen.
12

Bollen spelas istället till Benzema, som även han har en markering.

13

Boll centralt, där anfallarna (första försvararna) arbetar med centrering för att tvinga ut Real till Atleticos pressfällor på kanterna.

14

Återigen kan vi se hur närmaste anfallare jobbar mot Varane, för att styra ut honom mot kant och för att sedan skära av passningen tillbaka i djupet. Lägg även märke till Kokes positionering i linje med Varane för att täcka av innerkorridors-passningen.

15

16
Passning till Carvajal som direkt får press av Koke och tvingas till att spela bollen tillbaka i djupet.

17

Återigen börjar anfallarna med att centrera och tvinga Real till att spela ut mot kanterna.

18

Sekvens som visar hur anfallarna jobbar med Torres diagonala positionering i förhållande till Griezmann, där Torres orienterar sig efter Kroos för att minimera Real Madrids chanser att spela in till deras länkspelare.

19

Real försöker då (återigen) skifta kant till Varane och vi kan se hur snabbt Atletico kollektivt har flyttat över med samtliga lagdelar.

Real Madrids problem
Slutligen måste man bara konstatera att Diego Simeone är världens bästa ’’defensiva’’ tränare. Sätten som han organiserar Atletico Madrid i alla spelets olika faser är mycket effektiva. Som ni kan se i den allra första (statistik) bilden hade alltså Real 69 % bollinnehav och 580 lyckade passningar, kontra Atleticos 31 % och 215 lyckade passningar. Det här är bevis på att det inte spelar någon roll hur mycket bollinnehav du har, utan vad du gör av bollen när du väl har den.

Real Madrid har enligt mig problem och kommer ha problem om de fortsätter med detta ’’konstiga’’ positionsspel i sista tredjedelen. Det är alldeles för dåliga ”förbindelser” mellan spelarnas positioner, där man ibland knappt ockuperar innerkorridorerna utan ställer sig i en rak 4-manna anfallslinje och förväntar sig att få passningar genom två försvarande lagdelar.

Det som Zidane måste ändra på är att involvera James/Isco mer centralt så att förbindelsen från Kroos och Modric inte blir så pass lång och odynamisk. Det var därför Real Madrid gång på gång spelade ut sig till kanterna, där man ofta hamnade i 1vs2 (underläge) situationer med Carvajal och Danilo. I andra matcher har Marcelo fått roll att exempelvis bryta sig inåt i banan och ockupera lite mer centrala positioner och det har då skapat bättre dynamik och förbindelser mellan mittfält och anfall.

Om man tittade på matchen på Viasat så kunde man flera gånger höra expertkommentatorn kritisera Kroos för att han slog för många sidledspass istället för att slå chanspassningar vertikalt, dock frågade kommentatorn aldrig sig själv varför Kroos gjorde detta. Det finns nämligen ett enkelt svar. Från Kroos och Modric (som droppade ner) kan det bli väldigt långa avstånd till anfallarna och ofta är där ingen som ockuperar rätt ytor i förhållande till boll, för att avancera framåt.

20

Toni Kroos utan några som helst penetrerande passningsalternativ framåt. Tvingas här alltså att spela bollen ut mot kanterna (precis det som Atletico vill).

21

Bollen skiftas ut mot kant, där Borja Mayoral möter upp bollen fast nu ännu längre från mål och utan någon som helst ockupering av ytor mellan Atleticos lagdelar. Som vi kan se står man nästan i en rak linje framför Atleticos första försvarslinje.

22

Borja spelar tillbaka till Kroos och nu befinner man sig i princip i exakt samma situation som tidigare. Jag håller inte med om att Kroos är en enkel ’’sidledsspelare”, utan både han och Modric ska ha ett stort plus för sina utföranden som centrala mittfältare, då de faktiskt kan hitta helt oförutsägbara passningar och lösa situationer som annars verkar helt omöjliga. Dock minimerades dessa bollar framåt på grund av dåliga positioner i förhållande till när Modric och Kroos hade boll.

Följ mig gärna på Twitter för mer fotboll – Twitter: @MrSheqiri

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER