Taktikbloggen

Spelaranalys: Därför vann Messi Ballon d´Or 2015

00

Lionel Messi med sin femte Ballon d’Or.

Jag har försökt att vara så objektiv som möjligt i min slutsats när det kommer till att noggrant granska och välja ut en spelare som jag tycker förtjänar priset som världens bästa fotbollsspelare år 2015.

Säsongen 14/15 bjöd på massa fina prestationer, några exempel är Juventus, Sampaolis Chile som vann sin första Copa America någonsin och Barcelonas ’’tripleta’’. Är det några som man ska uppmärksamma, förutom anfallstrion i Barcelona, så är det Luis Enriques enkla, men samtidigt geniala användning av mittfältarna som har fått en mer ’’balanserad roll’’. Eftersom Barcelona har en så dominant/talangfull anfallstrio fokuseras en större del av spelet idag på att öppna upp ytor för Neymar,Suarez och Messi än exempelvis under Guardiolas era, då det var mer fokus på att öppna upp för mittfältarna centralt genom att ha breda yttrar. Det här är enligt mig en avgörande faktor till deras framgångsrika säsong.

Detta blogginlägg tillägnar jag Ballon d´Or 2015-vinnaren Lionel Messi, som säsongen igenom stod för dominerande prestationer och influerar matcher på ett mycket avgörande vis (främst genom mål och assist).

Många diskuterar och jämför statistiken mellan Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, och det kan vara kul att göra, men i slutändan är det ganska meningslöst om du frågar mig eftersom det viktiga är att försöka se och förstå spelarens roll och avgörande för laget. Exempelvis: vad tillför spelaren till laget och vilken påverkan/effekt har spelaren för laget under spelets olika faser. Det absolut självklaraste är ju Messis påverkan i sista tredjedelen (spelyta 2-3), alltså i mer avgörande roller. Förutom att göra mål i viktiga matcher, så påverkar Messi även spelet på en helt annan dimension än exempelvis Ronaldo som är mycket mer passiv och endimensionell i sitt spel. Messi är inte bara aktiv vid avgörande lägen, utan kan även användas på kanten, centralt, som en falsk 9:a eller till och med som en (vad som ibland ser ut som en) mittfältare. Alla dessa roller utför Messi helt enkelt för att han har en god spelförståelse och taktisk förmåga. Han läser spelet och vet när och hur han exempelvis ska positionera sig närmare mittfältet för att dra med sig en spelare bort från en yta eller försöka skapa övertag centralt, etc. Lionel Messi är enligt mig inte bara en mer tekniskt begåvad spelare, men alltså även mer taktiskt funktionell, det vill säga att han fungerar bättre i förhållande till sina lagkamrater än vad Cristiano Ronaldo gör.

”Messi wins the ball playing as the false No.9. If you put him at left-back, he would be just as good. He is the best defender in the world” – Pep Guardiola

Något att tänka på är, varför en så stor tränare som Guardiola (citatet ovan) uppmärksammar Messis defensiva förmågor. Kan det vara så att Guardiola menar att Messi är mycket mer än en offensiv spelare och på så sätt uppmärksammar hans spelintelligens/förståelse?

Nedan kommer jag att analysera Lionel Messi som fotbollsspelare utifrån de matcher där han under årets gång har haft störst påverkan.

 

Messi -Barcelonas #10

Messi har på grund av sin tekniska förmåga lättare att lösa svåra situationer som han hamnar i, som exempelvis när han befinner sig i trånga situationer med många motspelare runt om sig. Något som är ganska uppenbart när man analyserar Messi är hans bollbehandling i dessa stressrelaterade moment. som exempelvis mellan lagdelar där du har en betydligt tuffare press mot dig. Förutom att han har en sådan exceptionell teknik, så läser han konstant av situationer under matchens gång. Detta gör att han ser ut att vara på rätt plats i rätt tid, det vill säga att han alltid har en bra ”timing” till situationer (i förhållande till massa referenspunkter så som bollens, medspelarens och motspelarnas positioner). Detta är något som händer väldigt frekvent och kan inte bara lämnas åt slumpen.

Något som också är väldigt viktigt att notera och som väger tungt för att en spelare som Messi ska kunna utnyttjas till sitt fullo, är just samarbetet mellan lagkamraterna. Detta gör att medspelarna runt om Messi ställs på höga krav. De måste förstå och utnyttja de situationer som Messi skapar för att få en så bra effekt av Messis roll på plan. Detta är något som Enrique ska ha stor cred för, då positionsspelet i Barcelona är otroligt finjusterat.

”There’s only one moment in which you can arrive in time. If you’re not there, you’re either too early or too late.” – Johan Cruyff

01

Bilden ovan visar en situation där Barcelona har utfört sitt speciella ‘’positionsbyte’’. Messi har positionerat sig centralt i banan och Xavi ockuperar ytan som Messi lämnar efter sig på kant. Alves börjar positionera sig längre ner i plan för att skapa balans i förhållande till dessa positioneringar och vid eventuella bolltapp som kan leda till omställningar mot sig.

Busquets passar här bollen till Messi…

02

…som försöker att ’’vänta in’’ press mot sig, för att sedan finta sig förbi in mot en fri yta bort från motspelarna han har ’’bjudit in’’ (notera hur bolltittande Bilbao-försvaret är). Det Messi gör i detta läge är allt – förutom att stressa. Istället väntar han in Bilbao-spelarnas press för att dra dem ur sina positioner. Detta är något som i spansktalande länder kallas för ’’La Pausa’’. Det innebär att man väntar in från motståndarna genom att bara ha bollen vid foten för att bjuda in en press, för att sedan dra motståndarna ur deras positioner.

03

Notera hur fri Rakitic är och hur Messi (som enkelt fintat sig förbi två spelare) har tvingat Bilbao försvaret att flytta över i förhållande till Messis/bollens position. Detta har i sin tur öppnat upp stora ytor mellan Bilbaos försvar som medspelarna kan penetrera i.

04

Det som händer näst är att Messi återigen positionerar sig i ytan centralt för att ’’locka’’ till sig spelare. Det som händer när Messi positionerar sig i dessa ytor är att han lockar till sig spelare, vilket innebär att motståndarna dras ur sina positioner. Exempelvis i denna situation utför Messi exakt samma strategi som ovan fast nu närmare mål. I samma ögonblick som Rakitic spelar bollen börjar tre spelare i Bilbao att lite ’’blint’’ pressa Messi som…

05

(Lägg här märke till hur destabiliserad Bilbaos mittfältslinje är)

… passar tillbaka till Rakitic och fortsätter sin löpning. Neymar möter boll för att dra med sig Bilbaos ytterback, som öppnar upp en stor yta till Messi att penetrera sig i. Det här är alltså ett tydligt bevis på hur bra kommunikation (främst kroppslig och verbal) Barcelona-spelarna har.

06

Rakitic spelar till Neymar som spelar till en nu ’’fri’’Messi på ett tillslag.

07

Det leder till ett 1vs1-läge innan för straffområdet för Messi och Suarez.

Som vi ser är att Messi alltså inte bara dribblar eller håller i bollen för att han är så otroligt bra på det, utan att det är något som används som en strategiskt och taktiskt fördel. I svensk fotboll pratar vi inte om sådant, vilket gör att det blir svårt att ’’sätta’’ ett namn på det, men vad detta förespråkar är i princip en offensiv ’’pressfälla” (precis som pressfällor defensivt, fast under bollinnehav). Alltså bjuder man in motståndarnas press mot en specifik yta för att dra dem ur sina positioner och fokusera på boll, för att öppna upp ytor för andra. Exemplen ovan visar hur Messi har, 1, dragit isär Bilbaos centralmittfältare från varann och 2, tvingat dem till att försvara sig alldeles för nära, vilket helt enkelt destabiliserar Bilbao.

08

Situation då Busquets hotar Bilbaos mittback. Messi väljer här att inte löpa i djupet utan att röra sig in i ytan framför backlinjen som jag markerat ut. Enligt mig gör han detta för han vet att eftersom Busquets hotar ytan är Bilbao-försvaret förberedda på att bollen kommer att spelas vertikalt i djupet, vilket gör Messis löpning kanske lite väl ”förutsägbar”.

09

(Som vi märker av här genom att titta på centralförsvararens kroppsspråk, som stannar upp)

Messi alltså nu i bollinnehav med stor yta centralt i ’’Zone 14’’ som det kallas i England (vilket betyder ytan där det uppstår/görs flest mål). Alltså har han skapat ytan till sig själv, genom att i förväg tänka ut den mest effektiva lösningen.

10

11

Bild 3+4 visar hur Messi hotar ytan och ’’lockar’’ med sig massa Bilbao-spelare innan han med sin individuella förmåga fintar motståndare åt ett håll för att skapa tid och yta att hota i ytan som han vill till.

12

Här har jag försökt att visa hur många spelare som Messi lockar med sig och hur han klarar av dessa ’’avgörande’’ situationer som jag nämnde i början av artikeln. I denna situationen vänder Messi igen efter att ha skapat tillräckligt med tid och yta för att återigen hota ytan som uppstår centralt mellan Bilbaos försvarslinje.

13

Genom hans fantastiska förmåga att driva/hota ytor tvingar han motståndarna att fokusera på honom istället för att fokusera på de andra spelarna i Barcelona, vilket gör att Bilbao-spelarna blir bolltittande och ’’överkompakta’’.

14

Alltså har Messi tvingat/ockuperat sex Bilbao-spelare som eventuellt öppnar upp en yta för en lagkamrat att penetrera i.

15

Messi spelar instick förbi hela Bilbaos försvarslinje till en fri Busquets i spelyta 3, som resulterar till ett mål för Barcelona.

Det man också ska lägga märke till är hur klokt Messi väljer ut specifika ytor att ockupera för att skapa dessa moment som exempelvis bild 4 i första sekvensen visar, där han ockuperar tre spelare samtidigt och sedan forsätter in i ytan som Neymar har öppnat upp (bakom Neymar/Bilbaos högerback). Det hela ser nästan ut som om Messi har planerat det hela i förväg, vilket speglar Cruyffs citat att: antingen är du där (i ytan) eller inte. Och Messi, han är garanterat där.

 

Diagonala bollar

Jag har försökt visa och förklara hur Messi penetrerar ytor centralt i banan för att försöka ockupera motståndare, vilket leder till att motståndarna dras ur sina positioner och eventuellt skapar mer tid och yta för resterande spelare i Barcelona att penetrera sig i. Bilderna/sekvenserna ovan visar tydligare hur Messi påverkar matcherna i mer avgörande roller, som ’’Zone 14’’/sista tredjedelen som en ’’falsk 9a’’ där han har friheten att positionera sig centralt i banan och påverka spelet närmare mål.

Något som också har varit extremt effektivt under Luis Enriques tid är Messis roll som kantspelare. Strategin med att ockupera/locka till sig spelare är den samma som förr, fast längre ner i banan och med en annan destination, det vill säga med en annan variant helt enkelt. Detta var något som exempelvis avgjorde Champions League-finalen mot Juventus 2015 (som jag kommer att visa nedan).

Det som jag personligen gillar med Luis Enriques Barcelona är återigen det fantastiska positionsspelet som Enrique har lyckats finjustera in i minsta detalj. Ett positionsspel som öppnar upp ytor för Barcelona-spelarna och skapar destabilisering för motståndarlaget (i vissa fall så pass extrem/effektiv att den tvingar positionsorienterade försvar till man-orientering). Detta positionsspel gynnar Messi då han blir mycket mer oförutsägbar och har friheten att penetrera ytor nästan överallt i banan, utan att Barcelona ska förlora balansen i sina anfall (med balans menar jag exempelvis att om en ytter kommer in i banan och lämnar en yta fri utan någon penetrering så gynnar detta endast motståndarna då man har en extra man fri i försvaret, det är därför Rakitic,Suarez och Alves ockuperar den fria ytan som Messi lämnar för att inte lämna attraktiva ytor öppna och fria.

16

Messi felvänd med boll. Han får press bakifrån, för att hållas felvänd.

17

Messi kroppsfintar och hotar ytan mot kanten för att bjuda in motståndarna mot kanten för att sedan återigen finta mot sin ’’starka’’ fot, för att få en bättre kroppsposition. Vi kan här se att Messi är långt från mål, men påverkar spelet otroligt mycket ändå.

18

Det som jag nämnde ovan får vi se prov på här. De vita pilarna visar hur Messi har tvingat in Bilbaos press mot honom, vilket gör att linjerna blir för ’’horisontalt kompakta’’. Detta är enligt mig ett tydligt anfallsvapen som Enrique/Barcelona har och ofta använder sig av. Eftersom Messi har dessa individuella kvalitéer löser han situationen och skapar alltså en enormt stor yta på andra sidan plan, varav han slår en diagonal boll över hela Bilbaos försvarande lagdelar (svarta linjen har jag märkt ut för att visa hur mycket Bilbao har flyttat över (överflyttning horisontalt) med sina lagdelar.)

19

Diagonal boll till en Neymar som har en 1vs1-situation innanför straffområdet med en eventuell 2vs1-situation, eftersom Alba i princip alltid överlappar sådana situationer. Notera hur den diagonala passningen har påverkat Bilbaos defensiva balans, då större antal av spelarna nu får försvara sig mot sitt eget mål istället för framför målet och bollen (försvarssida).

20

Messi börjar vika in och Barcelonas positionsbyten sker (positionsspelet), vilket innebär att Rakitic penetrerar Messis yta/position.

21

Messi börjar att driva inåt i plan och tvingar i princip inte bara den första försvarslinjen att flytta över, utan samtliga försvarande lagdelar i Juventus. Denna situation överdriver Neymar exempelvis mer än mot Bilbao, där han positionerar sig centralt i banan för att ockupera Juventus ytterback, vilket skapar en enorm yta för Alba att penetrera i.

22

Messi slår återigen en diagonal passning över hela första + andra försvarande linje från Juventus som leder till…

23

…en 1vs1-situation för Alba och skapar en enorm yta för Neymar innanför straffområdet. Notera hur man även i denna situation har (som i Bilbao-matchen) tvingat motståndarna att försvara sig mot sitt mål istället för framför.

 

Messi i omställning

Det man kanske inte märker av särskilt mycket under Barcelonas matcher är det defensiva arbetet, eftersom Barcelona är så pass dominanta i fasen ’’bollinnehav’’. Det innebär att laget befinner sig i motståndarnas planhalva under stora delar av matchen. Förra säsongen hade Barcelona totalt 67 % bollinnehav, vilket innebar att man hade mest bollinnehav överlag i hela Europa. FC Barcelona prioriterar att man vinner tillbaka bollen högt uppe på plan. Detta för att på ett så snabbt och effektivt sätt som möjligt kunna stoppa motståndarnas omställningar/kontringar, alltså att befinna sig i fasen omställning till försvar så lite tid som möjligt. Det som kanske förvånar er är hur effektivt Messis presspel är i sådana situationer, och kollar man till statistiken så vinner Messi cirka 75 % av sina försök till att återerövra bollen när han pressar.

24

Statistik på hur många lyckade tacklingar/bollåtererövringar som Messi hade under Champions League 14/15. Vi kan på bilden ovan se att han och lagkamraten Suarez hade flest lyckade tacklingar bollest av alla i Champions League.

Nedan visar jag en bra press/återerövrings-sekvens från Messi/Barcelona mot Levante:

25

Neymar spelar en vertikal boll/djupledsboll som stoppas av Levante-försvararen. Messi börjar då ett direkt återerövringsförsök/press mot bollhållaren.

26

Det han gör är att både sätta press på bollhållaren och samtidigt skära av passningsalternativet bakom sig, alltså en ’’cover shadow’’. Tack vare det direkta återerövringsförsöket hindrar Messi försvararen från att spela bollen framåt. Messi skär alltså centrala passningsbanor/alternativ samtidigt som att han pressar/styr Levantes anfall till en mer ineffektiv yta (mot kanten).

27

28

Nummer 5 i Levante blir tvungen till att spela bollen bakåt istället för framåt och Messi fortsätter sin press med en covershadow på passningsbanan/spelaren där bollen/passningen kom ifrån.

29

30

Det hela slutar med att Messi vinner tillbaka bollen i en mycket mer effektiv/attraktiv yta närmare motståndarnas mål.

 

Slutsats

Finns det något mer att nämna angående Messis roll för Barcelona i spelets olika faser? Ja, mycket, men jag har försökt att poängtera ut de mer attraktiva aspekterna, speciellt i de mer avgörande positionerna/situationerna under olika matcher. Enligt mig är Messi och Busquets världens bästa spelare när det kommer till att lösa dessa trånga/svåra situationer där man utsätts för en intensiv press i små ytor. Förutom att Leo Messi har en sådan fantastisk bollkontroll under dessa lägen med fart, är han dessutom en mycket intelligent fotbollsspelare. Han har förmågan att, precis som Busquets, bestämma tempot under bollinnehavet och utföra rätt moment för att kunna avgöra matcherna.

Det är inte bara jag som tycker att Messi har en otrolig spelförståelse, utan även hans före detta lagkamrat Xavi, som hyllade Messi i en artikel i spanska tidningen ”El Pais”. I artikeln uppmärksammade Xavi främst Messis intelligens och fotbollsförståelse.

Vad tycker ni om Messis fantastiska säsong, och vem förtjänade att vinna Ballon d´Or 2015? Kommentera gärna med era åsikter, och glöm inte att följa mig på Twitter för mer fotboll: @mrSheqiri

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER