Taktikbloggen

Så stoppade Wendts Mönchengladbach Bayern Münchens otroliga segersvit

Taktikanalys: Borussia M’Gladbach 3-1 Bayern München

01

Vem hade i förväg kunnat ana att matchen skulle sluta på detta vis? Det är frågan som många ställde sig efter denna fantastiska match. Matchen var inte bara speciell för att BMG (Borussia Mönchengladbach) faktiskt bröt Bayerns otroliga svit på segrar i Bundesliga, utan även i själva utförandet av taktiken.

’’Vi kommer att vinna denna match’’, sa Granit Xhaka, den spelskickliga centralmittfältaren i BMG innan matchen. André Schubert (tränaren i BMG) förvånade oss alla efter denna match och bevisar stora spetskvalitéer när det kommer till strategiska/taktiska drag. M’Gladbach började säsongen med 5 raka förluster, vilket ledde till att den välrespekterade Lucian Favre fick lämna sin post som huvudtränare och ersattes av André Schubert. Man kan lugnt säga att Schubert än så länge har gjort succé eftersom han vände den dåliga formen i ligan, det kan man även resultatmässigt ses då BMG för närvarande ligger 3:a i tabellen.

Under matchen hade Bayern stora problem och även fast de skapade ett fåtal chanser, ställde de aldrig riktigt till med något som störde för Wendt & co. Bayern ställde upp i ett 4-3-3-system kontra Mönchengladbach som skiftade flexibelt mellan ett 3-1-4-2 som kunde bli ett 4-4-2 eller 5-3-2, 5-4-1. BMG skiftade mycket mer i sin formation och anpassade sig efter hur Bayern spelar.

02
Borussia Mönchengladbach i en 3-1-4-2-formation.

Mönchengladbachs presspel
Mönchengladbach chockade både oss tittare men även Bayern med sin tidiga och intensiva press, där man var väldigt man-orienterade/fokuserade i sina zoner. Varje spelare hade sin zon och i sin zon markerade man en spelare. Detta var något som Schubert utan tvekan noga hade analyserat och räknat ut. BMG skapade stora problem för Bayern i deras speluppbyggnad tack vare denna press.

03

Här kan vi se hur alla har ockuperat varsin zon med en tydlig man-man-orientering. De som nästan (beroende på situationen) implanterade ett tydligt markeringsspel var de centrala mittfältarna i Gladbach, då de tydligt följde efter de tre centrala mittfältarna i Bayern. Här kan man se hur Dahoud och Johnson har båda följt Alonso och Vidal som försöker bidra i Bayerns speluppbyggnad. Raffael och Stindl (anfallarna) utgick alltid från mittbackarna under Bayerns speluppbyggnadsfaser och pressade med en så kallad ”cover-shadow”, vilket innebär att de täckte passningsbanan under sin press. Wendt och Korb, som agerade flexibla ’’falska’’ ytterbackar, började från en ytterbacksposition där man först täckte ytan och sedan började pressen på Bayerns ytterbackar, vilket lämnade Mönchengladbach i en backlinje med tre man.

04

05
Andra situationer som visar Gladbachs utgångspositioner under Bayerns ”tidiga” speluppbyggnadsfaser, där vi i denna situation ser en tydlig 1-2-formation från Gladbach. Denna formation bildades situationsanpassad efter hur Bayerns spelare, speciellt de centrala mittfältarna, positionerade sig under speluppbyggnaden. Här ser vi att Dahoud markerar Vidal som har positionerat sig mellan de två särande mittbackarna i Bayern.

06
Situation då Korb (flexibla ytterbacken) pressar Rafinha efter att bollen har blivit spelad till honom, vilket i sin tur tvingar Rafinha att spela hem igen medan Raffael/BMG kan fortsätta pressa Bayern.

07
I denna situation har Bayern blivit styrda till att föra spelet på vänstersidan och vi kan tydligt se hur Wendt har positionerat sig högt upp i banan för att pressa Lahm.

08
Detta ledde till att Bayern flera gånger var tvungna till att slå längre passningar eftersom de hade problem med att spela sig ur BMGs första press under Bayerns speluppbyggnadsfas. Det vi bör lägga märka till i situationen ovan är Korbs position i detta moment då han blir en högerback när laget är i omställningsfas (defensivt). I situationer som denna positionerade sig Korb som en ytterback, vilket gjorde att Borussia Mönchengladbach kunde förflytta backlinjen efter bollen och samtidigt vara kompakta horisontalt. Det vill säga att en 4-backslinje bildades. Samma sekvenser uppstod fast på motsatta sida/kant på plan.

09
Situationen ovan bildades efter att Wendt har pressat Lahm och Bayern spelar sig ur för att vända på spelet. Nu är Wendt högre positionerad än Korb. Bayern försöker därför att skapa ett övertag på mittbacken (Nordveidt), alltså ytan bakom Wendt.

10
Tack vare Korbs positionering som högerback, skapas en kompakthet horisontalt som gör att den situationsanpassade 3-backslinjen kan förflytta sig och täcka ytor mer flexibelt i förhållande till bollens position.

11
Nordveidt som agerar då i denna situation som högerback, fullföljer sin press på Müller som har spelat tillbaka till Lahm, som Wendt sedan sätter press på och tvingar Bayern att spela hem igen.

12
Tydlig sekvens där man återigen ser hur man-orienterade Dahoud och Johnson är, då de har följt sin markering på Xabi och Vida,l men även Wendts och Korbs positioner under Bayerns speluppbyggnads försök.

13
Det som händer efter situationen ovan är att man helt enkelt tvingar Bayern till att slå långabollar för att försöka spela sig ur den effektiva pressen som Mönchengladbach har utfört. I denna situation kan vi återigen se hur Gladbach flexibelt kan skifta mellan positioner och spelares roller (situationsanpassade) utan att nödvändigtvis skapa ’’luckor’’ i lagdelarna.

Det jag vill att ni lägger märke till är hur Christensen har (situationsanpassat) fullföljt sin markering på Lewandowski, som har fallit ner för att möta den långa bollen bakom Gladbachs första press/mittfältslinje. Det som händer i dessa sekvenser är att Xhaka positionerar sig som en mittback för att täcka upp efter Christensen.
Korb positionerar sig som högerback och Gladbach har återigen skapat ett kompakt lag horisontalt, tack vare dessa positions skiftningar, och detta utan någon sårbarhet.

14
Något som Gladbach var otroligt effektiva på och som borde nämnas är hur enormt fokuserade de var på att skapa ’’övertag/overload’’ på en speciell kant, för att sedan få en bättre tillgång till att återerövra bollen snabbt och effektivt.

Christensen fortsätter sin press…

15
… och Gladbach tvingar Bayern att spela tillbaka i djupet till Neuer, medan Gladbach har en fortsatt stabil försvarslinje och…

vlcsnap-2015-12-06-10h14m34s156
…Gladbach tvingar Bayern tillbaka till sin planhalva, där man återigen får försöka spela sig ur Gladbachs press.


Slutsats:

I andra halvlek fortsatte Gladbach med samma försvarsstil, vilket tvingade Bayern till att slå tidigare och fler långbollar, då man försökte tvinga ner Xhaka till att forma en fyrbackslinje och öppna upp ytorna för mittfältarna centralt. Det gjorde man genom att fokusera de långa bollarna på Martinez, som positionerade sig i linje med anfallarna, men detta gav dock inget vidare resultat. Det man även försökte med var att spela med Martinez som mer anfallsorienterad och därmed ha möjlighet till att slå fler tidiga inlägg och spela mer direkt, vilket skulle kunna ge mer frihet åt de resterande anfallarna i Bayern.

vlcsnap-2015-12-06-11h24m14s483
Mönchengladbachs andra mål kom till genom en situation likt den som jag har nämnt ovan, där Johnson som var mycket mer flexibel i sin positionering speciellt när laget hade bollinnehav. Han kunde ibland vara centralt positionerad och ibland ute på en kant, till skillnad från Dahoud och Xhaka som var mycket mer centralt fokuserade. Omställningarna var det största hotet för Bayern defensivt och detta tack vare Johnson som hade och utförde sin roll väldigt intelligent, då han som jag nämnde tidigare, kunde skapa övertag och röra sig in i sårbara ytor. Bilden ovan visar situationen då Johnson smart har löpt in i den fria ytan, och gör även 3-0 målet.

Enligt mig borde Bayern ha flyttat upp med sina ytterbackar betydligt högre upp i banan för att minska effektiviteten av Gladbachs press. Det man hade gjort då är att man hade tvingat ner Wendt och Korb i sin egna planhalva och skapat stora ytor för spelare som Müller, Coman och Vidal att hota i, där även Lahm och Rafinha kanske till och med borde positionerat sig mer centralt i uppspelsfaserna för att skapa ett övertag centralt och därefter spela sig ut till isolerade 1v1-situationer på kanterna. Värt att nämna är Xhakas defensiva utförande, men även i speluppbyggnaden då han var exceptionell i att behålla possession och tvinga Bayern till att flytta upp med mer folk där man sedan slog längre bollar till en ”underbelastad” kant (Exempelvis som när Wendt och Jonhson ockuperar Lahm 2vs1).

vlcsnap-2015-12-06-10h25m10s465vlcsnap-2015-12-06-10h44m46s058
Situation efter att Sommer (målvakt i Gladbach) spelar en långboll till kanten där man har försökt till att skapa övertag.

Xhaka positionerade sig som en situationsanpassad mittback (som nämnt tidigare) och var extremt viktig för laget eftersom han flera gånger stoppade Bayerns försök till att spela ’’snett inåt’’ som Bayern är skickliga att hitta luckor i. Chanserna som Bayern väl skapade kom just från de situationer då dem lyckades med att spela sig in i denna ”zon/yta”. Det var ett tydligt mönster som visade en tydlig roll som Xhaka hade, som visas statistiskt i bilderna nedan.

16

17 18

Kommentera om det är någon speciell match som ni vill att jag ska analysera, och följ mig gärna på Twitter för mer fotboll @mrSheqiri

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Arda Turan

  Bayern är slut xD

  • oggedoge3

   så Bayern är slut bara för att Gladbach var bra? sedan favre sa upp sig så har gladbach varit lika bra form som Barca å Bayern å i och med att dom vann mot bayern nu så är Gladbach å barca dom 2 lagen i dom 5 stora ligorna som har bäst poängsnitt är i bästform sedan Favre sa upp sig

 • Daniel15Sturridge

  Detta förklarade Wendt rätt bra själv i en intervju. Detta var även något man såg tydligt om man kollade på matchen.

 • Trellehulla

  Upp till bevis för Pep nu. Gladbach visade att monstret trots allt fortfarande har några svagheter som behöver repareras, framförallt till de senare omgångarna av Champions.

  • oggedoge3

   Har för mig Gladbach är obesegrade sedan Favre sa upp sig?

   • Trellehulla

    Förlusten mot City var väl efter att Favre lämnade?

    • oggedoge3

     lämnade inte han efter den förlusten?

 • oggedoge3

  grymt intressant å grymt skrivet som vanligt Albin Sheqiri

 • Wardo

  Alltså det måste upp till diskussion att Wendt ska med i landslaget eller så måste det klargöras om det är så att han själv väljer att tacka nej. Tycker både Wendt och Augustinsson borde vara med och slåss om vänsterbacksplatsen. Sen tycker jag att både Olsson och Pierre Bengtsson är bra vänsterbackar, men de med bäst form inför EM ska vara med. Köper inte Hamréns kommentar om att Wendt inte passar in i systemet i landslaget och att han inte presterat när han fått chansen. Även de andra har gjort dåliga matcher i landslaget och kommit med igen ändå.

  • oggedoge3

   Hamren struntar fullständigt i form han väljer sina favoriter framför allt å alla om han fick välja mellan antonsson å silva så väljer han antonsson

   • Wardo

    Sant! Jag var riktigt glad när Hamrén först blev aktuell som förbundskapten, men efter alla dessa år så hoppas jag att det blir ny förbundskapten efter slutspelet (oavsett resultat). Finns en del välja mellan beroende på vad man anser att Sverige ska spela för fotboll.

  • Vidal

   Kan du säga en landskamp som Oscar Wendt har gjort bra ifrån sig? Han har inte gjort bra landskamper det är bara att inse.

   • Wardo

    Har inte sagt att han gjort bra landskamper, men har gjort några som var ok. Dessutom var det innan han började göra riktigt bra matcher i klubblaget. Finns så många andra som fått nya chanser så varför utesluta honom för dåliga landskamper? Kommer ihåg när Källström hade 4-5 landskamper i rad där han inte hade någon timing i passningarna och bara slog bort bollen och kontringar kom. Nej, jag tycker att om Wendt fortsätter som ha gjort så bör han få chansen i någon match inför EM. Sen är jag väl medveten om att han har en helt annan roll i sitt klubblag, som möjligtvis passar honom bättre.

    • Vidal

     Wendt är inte given, så han måste förtjäna sin plats. Han har ju inte direkt bevisat att han är bättre än Martin Olsson de matcherna han spelat.

     • oggedoge3

      ne men Martin Olsson har visat nu dom senaste att han är sämre,
      Wendt gjorde det helt ok mot montenegro och norge.

     • Vidal

      Martin Olsson har kommit tillbaka från en lång skada, klart han inte har hittat sin bästa form än.
      Wendt såg faktiskt skakig ut mot Montenegro,.

     • oggedoge3

      tycker han gjorde det ok, Men han borde få chans i någon träningsmatch innan EM, han är ju den enda svensken tillsammans med Zlatan som har en startplats i en toppklubb i någon utav dom 5 stora ligorna…

      och ifall man hade gjort en ranking på alla vb:s å vem som är bäst i dom 5 stora ligorna så hade wendt kommit förre olsson. Olsson å bengtsson hade lugit på ungefär samma plats

     • Wardo

      Nej, absolut inte given. Dock aktuell. Ingen annan är given heller. Möjligtvis att Olsson har en av två vänsterbacksplatser bokad genom att han startat mycket det senaste året, men inte given startspelare heller. Sen borde man ibland, som i andra länder, även kunna peta någon som vart given i truppen i ett kval för någon som utvecklats. Jag hade tex tagit en rejäl funderare kring vänsterbacksplatsen, men även funderat om det verkligen finns plats för Wernblom i truppen.

   • oggedoge3

    var ju länge sedan han spelade en landskamp, så om man ska vara så trång synt så borde ju ingen vara med, Antonsson har aldrig gjort en bra landskamp men han är med, Martin Olsson har gjort 3 värdelösa på raken men han ses som given, Zengin har gjort 1 bra match detta kvalet han är med,

    Wendt spelar i världens näst bästa liga i det 3:e bästa laget och gör det bra där, klart han ska få chansen igen

    • Vidal

     Han får inte många av chanser, men samtidigt kan man inte kräva att Hamren ska satsa på 30 åring som gång på gång inte klarar pressen i landslaget.
     Om han inte klarar det, vad har han då att göra i ett EM-slutspel?

     • oggedoge3

      borde väl fortfarande få en chans å visa det i en träningsmatch och om man ska tänka på ålder så ska vi ha in augustinsson nu

   • euroboll

    Såg inte du matcherna i juni mot Norge och Montenegro????

    • Vidal

     Jag såg Montenegro matchen där han såg skakig ut. Ser inte riktigt vad han ska addera till vårat landslag som gör oss bättre?

 • Jacco

  Väldigt intressant analys!

 • fileoscar

  Jag såg matchen direkt och var också väldigt imponerad av Mönchengladbachs sätt att ta sig an uppgiften. Är jag rätt på det Albin med att de är extrema i sina överflyttningar i sidled? Jag tror åtminstone inte jag sett något lag som tillämpar det så konsekvent.

  När det gäller Wendt så var han som vanligt väldigt duktig. Men det handlar inte om någon formtopp – det har han varit de senaste åren. Att han inte lyckats något vidare i sina få landslagsmatcher tror jag helt enkelt beror på att det är så stor skillnad i hur man spelar i BM kontra i Sverige. Just det här med överflyttningar och andra som täcker upp bakom vid de offensiva utflykterna gör honom trygg i BM. I landslaget uppstår det hål direkt i motsvarande situationer. Och det får Wendt skulden för.