Taktikbloggen

Taktikanalys: Reals taktiska misstag och Barcelonas smarta drag i El Clásico

La liga 2015/2016: Real Madrid 0-4 FC Barcelona
Mål: Suarez 11’ + 74’, Neymar 39’, Iniesta 53’
Laguppställningar:

00

Säsongens allra första ”el clasico” bjöd på en fantastik uppvisning, en show som var den bästa som jag sett Barcelona bjuda på under Luis Enriques tid som tränare.  Rafael Benitez första ”el clasico” blev dock en mardröm, kanske var hans taktiska implementeringar inför denna match lite för nativa, eller hade FC Barcelona bara en bättre kväll?

Barcelona ställde upp i en 4-1-4-1-formation i defensiven och ett klassiskt 4-3-3 offensivt i utgångspositioner, kontra Real Madrids (speciellt under Benitez) tydliga 4-4-2-system både offensivt och defensivt. Barcelona valde i denna match att ställa upp med Bravo i mål, Piqué och Mascherano som innerbackar tillsammans med Alves och Alaba som ytterbackar. Centralt ställde Barca upp med Busquets som en balans/pivot-spelare tillsammans med Iniesta och Rakitić som var mer ’’fria’’ i deras positioneringar på offensiv planhalva. Anfallet bestod av Neymar, Suarez och förvånansvärt nog Roberto, som spelade på ’’Messis’’ position.

Real som ställde upp i sitt 4-4-2, bildade en backlinje med Ramos och Varane som innerbackar och Marcelo (till vänster) och Danilo (till höger) agerade ytterbackar. Modrić och Kroos agerade centralmittfältare med James och Bale på varsin kant, tillsammans med Ronaldo och Benzema som forwards. Det man kunde se, speciellt i början av matchen var att Bale och Ronaldo (beroende på situationen under matchen) skiftade positioner i offensiven samt defensiven.

Real Madrids naivitet
Något som är väldigt modernt idag och som inte alls är banbrytande, är sättet man använder sig av ytterbackarna i fotbollsvärlden, speciellt på en professionell nivå. Det man gör är att ge ytterbacken större ansvar att spela ett mer breddorienterat-spel, vilket öppnar upp andra ytor för yttermittfältaren att ockupera/positionera sig i på plan. Det som lag med bra kvalité, som exempelvis Real Madrid i dagens match mot Barcelona, vågar implementera är användandet av ytterbackarna i offensiv planhalva. Det många lag kan göra fel är balansen mellan offensiva och defensiva roller under matchen, det vill säga hur offensiva kan ytterbackarna vara för att det ska kunna vara till lagets fördel istället för att bli en nackdel?

Man kunde tydligt se i gårdagens match var hur Real Madrid använde sig av Danilo och Marcelo i offensiv planhalva. Deras utgångspositioner i offensiv planhalva var väldigt breda och offensiva, vilket borde ha öppnat upp centrala ytor som de övriga Real Madrid-spelarna kunde ockupera/positionera sig i. Istället förvandlades de höga ytterbackarna till en nackdel för Real Madrid. Varför? Jo, för man hade ingen tydlig plan B angånede hur man skulle stoppa eventuella omställning mot sig/bolltapp i offensiv planhalva, som exempelvis Klopp har med sin ”gegen pressing”.

01

Real Madrid har här haft boll i offensiv planhalva, där både Marcelo och Danilo har/hade höga utgångspositioner. Dock tappar man boll och en omställning sker.

02

Det som händer är att Suarez löper in i ytan som egentligen är Neymars, men Neymar har ju dragit sig ur sin position och tvingat Danilo till samma sak. Detta gör att någon då istället måste gå på Suarez, vilket i denna situation blir Varane och eftersom Varane är mittback lämnar han sin position där vilket skapar en stor yta. En yta som Neymar ockuperar/löper in i. Den löpningen drar i sin tur med sig både Modrić och Danilo, det vill säga att två spelare hamnar ur position för att lösa en pågående situation. Eftersom Modrić, som har situationsanpassat sig, har försökt ta det bästa möjliga beslutet beroende på bollens position och förhålla sig till vad som är farligast just i detta läge, har han lämnat sin position centralt/defensiva roll som mittfältare, vilket gör att en märkbart stor yta öppnas upp.

03

Vilket lämnar Kroos i princip helt isolerad mot tre Barcelona spelare (fyra med Iniesta) centralt på plan, det vill säga att Real Madrid nu har hamnat i ett rejält underläge rent numerärt. Just i denna situation spelas inte bollen från Suarez till Busquets, utan situationen räddas tack vare att Varane blir ’’foular’’ Suarez. Detta innebär att resterande spelare hinner inta sina positioner/roller i defensiven.

Att ha höga utgångspositioner under anfallsförsök och inte ha en ’’plan B’’, gör att dina chanser för att lyckas med din plan A minimeras något enormt, vilket vi såg igår då Real Madrid inte lyckades få Barcelonas offensiva spelare längre från deras mål och de kunde därmed inte heller öppna upp ytor centralt.  Jämför vi med exempelvis Barcelona eller Bayern Munchen så är det inte alltid så enkelt att faktiskt ’’bara’’ ställa om och kontra, varför? Jo, för att de har en tydlig plan B, det vill säga att de vet vad som ska göras om de i ett specifikt läge tappar boll. i Det man ser är hur strukturerade dessa lagens återerövringsförsök är, vilket gör dem taktiskt överlägsna då de läser av situationen i förhållande till bollens och med/motspelarnas positioner. Vilket gör att Barcelonas direkta återerövringsförsök är mycket mer effektiva än Real Madrids.  Det här kan vara en effekt av att Benitez är en ny tränare som behöver mer tid att implantera vissa specifika grejer, med kanske kan det även bero på andra faktorer?

04

Alves slår en felpass.

05

Utförandet av passningen är dålig, vilket gör att Modrić återerövrar bollen. Det man märker direkt är Barcelonas ’’approach’’ – tillvägagångssätt att försöka till att direkt återerövra bollen.

1) Närmaste spelare (Roberto) pressar bollhållaren (Modrić ), detta för att sätta en press på bollhållaren så snabbt som möjligt ,för att han ska ha så lite tid som möjligt med boll.

2) Busquets positionerar sig i förhållande till bollens position där han skär av möjliga passningsalternativ förbi honom.

3) Alves utför ungefär samma roll som Busquets i denna situation, men är även med vid en eventuell djupledslöpning av Bale, då han vet att möjligheten för detta finns. Alltså har Alves både koll på Bales eventuella löpningar och täcker samtidigt av passningsbanan in till denna yta.

4) Iniesta pressar för att täcka av Kroos (närmaste spelalternativ) men justerar även (i bilden nedan) sin löpning för att skära av en eventuell passning till James.

06

Nu har till och med Mascherano, läst av situationen och börjat att situationsanpassat markera Ronaldo, detta endast för att få en bättre tillgång till att återerövra bollen i denna position. Han vill alltså störa Cristiano Ronaldo från att komma rättvänd med boll i spelyta 2. Lägg märke till Alves löpning p.g.a. Bales löpning i djupet.

07

Mascherano lyckas och bryter passningen till Ronaldo.

08

Bollen som alltså då till slut hamnar hos Alba, som har läst av situationen och befinner sig i en yta där han kan bryta en eventuellt farlig passning i djupet.

Real Madrid vs Busquets = 0 – 1 till Busquets
Det Real Madrid gjorde och ville i denna match var att försvara sig med ett högt försvarsspel med ett direkt återerövringsförsök i Barcelonas egna planhalva. Det man försökte var att låta Barcelona spela ut till mittbackarna för att sedan styra Barcelona åt en speciell yta på plan, där man kunde ha/få en bättre tillgång till att pressa och återerövra bollen.

09

Uppspelsfas mot Real Madrids direkta återerövringsförsök.
Här har man tvingat Bravo till att spela ut till Piqué. Meningen bakom är att stänga av passningen till Bravo och tvinga ut Piqué mot kanten, medan forwards #2 (längst ifrån boll) situationsanpassat markerar Busquets.

10

Piqué spelar tillbaka till Bravo, vilket öppnar upp en stor yta för Busquets, eftersom Bale har slarvat med sin uppgift och istället vill tvinga Bravo till ett misstag. Det Bravo gör är att spela bollen till Busquets som är helt fri och har då alltså löst första pressen (dock pressar Kroos bra i denna situation) vilket gör att Barcelona tappar boll. Det jag vill visa i denna situation är Bale och Benzema slarv.

11

Här är en annan situation, där man helt klart har tappat markeringen på Busquets – Barcelonas viktigaste spelare.

12

En situation där man effektivt har lyckats med sin första press, det vill säga att man har styrt Barcelona åt den yta som man vill ha en bättre tillgång till, för att pressa och eventuellt återerövra bollen. Detta ger bäst effekt eftersom att Bale framgångsrikt har stört Busquets influerande i denna situation (genom cover-shadow/täckt passningsbanan samtidigt som han pressar), vilket tvingar Iniesta att ’’hjälpa’’ till och positionera sig djupare än vanligtvis.

Robertos roll
När väl Real Madrid försvarade med ett mer indirekt återerövringsförsök, det vill säga att de ’’retirerade’’/föll hem med laget, så försökte de minimera Barcelonas försök till att spela sig ur centralt. Det man ofta såg i sådana situationer var att James agerade som en ’’extra’’ centralmittfältare, detta enbart för att skapa ett likvärdigt övertag numerärt.

13

Här kan man tydligt se hur man-man-inriktade Real Madrids centralmittfältare är.

14

Benzema pressar och bollen hamnar hos Piqué som börjar hota i ytan framför sig. Detta tvingar Kroos till att lämna sin position, som skär av passningsbanan till Busquets, alltså har han lämnat sin man-man-orienterade roll.

Roberto börjar i dessa lägen att röra sig inåt i banan, dvs mer centralt. Enligt mig gör han detta för att kunna skapa oro i Real Madrids försvarsorganisation, men främst för att förstöra/spela sig ur de man mot man-orienterade försvarande centralmittfältarna i Real Madrid.

15

Vi kan se hur Rakitic´ börjar ockupera ytan Roberto har lämnat efter sig, vilket gör att han drar med sig Modrić ur sin position. Här kan man tydligt se hur Real Madrid börjar bli desorganiserade, bland annat genom Marcelos kroppsspråk som tvekar i sin press eftersom han är medveten om att han kommer att lämna efter en stor yta bakom sig. Roberto är klok nog och positionerar sig mellan tre Real Madrid-spelare för att ockupera tre spelare samtidigt. Alla tre börjar nu fokusera på Roberto.

16

Kroos tappar sin fokus på Busquets, vilket gör att Piqué kan hitta en passning till Busquets via en tillbakapass av Roberto. Lägg märke till hur Roberto nu (utan markering) rör sig bakom Real Madrids desorganiserade mittfält.

17

Detta leder till att Busquets, med en passning hittar en boll förbi hela Real Madrids mittfältslagdel, vilket öppnar upp för Roberto att hota i spel yta 2.

18

Slutsats
Överlag en väldigt intressant match med flera taktiskt intressanta aspekter som man borde och kan lägga vikt på, som exempelvis hur fantastiskt Iniesta och Rakitić positionerar sig mellan centralmittfältarna och yttermittfältarena i Real Madrids mittfälts-lagdel, detta för att sära på Kroos och Modrić, men även för att försöka ockupera två spelare på en och samma gång. En annan märkbar och intressant taktisk aspekt att bära med sig från matchen var Rafa Benitez dumma val till att spela med ett 4-2-4 i andra halvlek, vilket bara lämnade Real Madrids centrala mittfältare ännu mer isolerade.

Barcelona vann idag tack vare sina överlägsna spelare centralt, där vikten av Rakitić och Iniesta i sista tredje delen inte ska underskattas, då exempelvis Rakitić ständigt rör sig i förhållande till boll och medspelare för att konstant skapa ytor för sig och sina lagkamrater. Värt att nämna och lägga märke till är även Rakitić, Robertos och Alves ständiga positionsbyten mellan varandra för att skapa ytor där de läser spelet i varje situation.

Det ska bli intressant att fortsätta Barcelonas utveckling denna säsong, men även Rafa Benitez som jag personligen tror har mycket mer att ge, lära, implementera och utveckla i detta Real Madrid (mycket mer än snabba omställningar).

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Adam Waern

  Intressant analys!

 • barca4life3.0

  lol real fans klagar på benitez när ancelotti inte vann ett skit förra säsongen

  • bombastique

   Ancelotti är en gentleman han får förlora hur mycket han vill.

 • För evigt trogen!

  Enrique har verkligen byggt upp Barcelona till världens bästa lag igen.

  Bra med dessa analyser som framhäver spelare som gör så mycket i de ”tysta” och inte får de beröm de förtjänar, Busquets och Rakitic t. ex.

 • ViktorDenStore

  Reals allra största problem igår var att ingen verkligen tog jobbet utan boll. Det fuskades överallt, hela tiden. De försökte pressa högt när Barcelona hade bollen i backlinjen, men det var bara en person som verkligen gick in i press, resterande spelade joggade. Det blev skitenkelt för Barcelona att spela sig förbi flera lagdelar på det sättet, och Real lämnade dessutom stora oceaner mellan mittfält och backlinje. Att lämna Iniesta med så mycket tid är självmord.

  Precis innan Neymars 0-2-mål syns det extremt tydligt hur dåligt Real-spelarna tog jobbet. Modric vänder upp och jagas av Suarez, men han har INGEN att passa till framåt för när han får bollen är fem(!) spelare offside. Och jag skojar inte ens. Kolla själva. Barcelona vinner bollen och James joggar hemåt, samtidigt som Danilo, vars kant bollen är på, tar flera sekunder på sig innan han tar hemjobbet.

  Det finns inget sämre än att försöka återerövra bollen högt upp men inte gå in för det helhjärtat. Då är det mycket bättre att bara backa hem med hela laget och strunta i att försöka ta bollen.

 • http://fotbollskanalen.se Isco22Disco

  Jag har precis analyserat lite själv om hur det gick fel.

  1. Real Madrid gjorde 2 misstag i barcas 2 mål i första halvleken.

  2. Barcelona parkerade bussen och jagade bollen såfort Real Madrid fick bollen.

  3. Benitez ställde upp en dålig elva dvs att Danilo,Kroos och James skulle sitta på bänken medans Isco,Casemiro och Carvajal borde startat.

  4. Real Madrid borde också haft straff vid 2 tillfällen 1 när Busquets fällde ner Ronaldo och när det blev hands på Piqué vilket hade gett Real Madrid momentum

  5. Real Madrid brände även massa chanser igår och hade över 15 skott på mål vilket borde blivit mål men undra hur man kunde bränna så många chanser. Inga markerade Suarez och Iniesta vid deras mål i andra halvan.

  6. Jag vet inte om jag kan se Benitez i Real eller inte det tvekar jag enormt på, Såfort Real kör nästa match så går jag vidare från gårdagens match.

  7. Reals försvar markerad riktigt dåligt i alla målen barca gjorde.

  • För evigt trogen!

   Real Madrid hade 7 skott på mål.
   Barcelona parkerade verkligen inte bussen.
   Barcelona skulle haft straff igår när Ramos kapade Suarez.

  • 343

   1. Vadå? Misstag är ju involverade i typ alla mål. Det är ju rätt sällan man släpper in mål om man spelar korrekt.

   2. Parkera bussen innebär att spela med handbollsförsvar i 90 min…

   ..

   4. Domare blåser inte straff för hands om armen är intill kroppen. Pinsamt att skylla på domaren här.

   5. Öh, nej. Real skapade inte många bra chanser.

  • Henry#14

   Reals fällning på Suarez för ju sjukt mycket mer straff än situationerna du nämner.

 • Sophia

  Mycket bra och intressant analys! 👏🏻