Taktikbloggen

Taktikanalys: Så vann Sverige slaget om Skandinavien och knep en EM-plats

EM-kvalmatchen Danmark 2-2 Sverige
Mål: Poulsen 80’, Vestergaard 90+1’/ Ibrahimovic 18’, 76’
Laguppställningar: 

01

Danmark mot Sverige, slaget om Skandinavien, är en match som har fått en stor uppmärksamhet runt om i världen eftersom grannrivalerna skulle tävla om en plats i EM 2016.  Sverige ställde, precis som i förgående match, upp i ett 4-4-2. Ett 4-4-2 som påminner mycket om det som vi såg implanteras av Håkan Ericssons U-21 landslag i somras. Ett 4-4-2-system med försvarssättet positionsförsvar har jag även tidigare berömt mycket, då det gör det mycket svårt för motståndarna att hitta ytor igenom lagdelarna (självklart beroende på utförandet). Det du har med ett 4-4-2 är tre lagdelar som flyttar över relaterat till först bollens och sedan medspelarnas positioner. Hur ”synkroniserat” lagdelarna rör sig i förhållande till dessa två punkter avgör även hur svårt du kommer att göra det för motståndarna.

Det som Sveriges A-lag och U-21 har gemensamt är det hårda arbetet som utförs av de första försvararna i laget, i detta fallet anfallsparet: Berg och Zlatan.Deras oändliga löpande för att flytta över, pressa, skära av passningar/spelare i försvaret, innebär att man ger tid åt exempelvis resterande lagdelar att flytta över.

Danmarks passiva positionsspel
Danmark som har ett antal (enligt mig) spelare i världsklass, borde kanske ha kunnat hota Sverige något mer. Det som överlag speglade Danmarks spel i offensiven var de tidiga inläggen, försöken till att sära på Sveriges lagdelar genom att slå tidiga diagonala bollar och det passiva positionsspelet i sista tredje delen.

Det uppstod flera situationer då den bollinnehavande mittfältaren i Danmark i princip hade två alternativ och det var att passa i djupet tillbaka till innerbackarna eller slå denna diagonal boll.Väl ute på kanterna var Danmark ofta i underläge numerärt då man ofta hamnade i 1vs2-situationer. Detta är följden av att de mer offensiva spelarnas roll i Danmark var att om bollen väl var inne i sista tredjedel (exempelvis kanten) så skulle man löpa in i boxen för eventuella inläggsförsök. Detta berodde till stor del på Sveriges försvarsspel, men danskarna borde och hade kunnat försöka dra Sveriges försvarare ur positioner oftare och tvinga dem till 1vs1-situationer där exempelvis Eriksen och Poulsen hade varit mycket farliga. Med en ganska slö bollcirkulation och enformigt anfallsspel var det alltså ganska enkelt för Sverige att flytta över och stänga ytor i förhållande till bollens position.
02

Statistik från WhoScored.com som visar vilken position inläggen kom från och hur många inlägg som gjordes. Danmark slog totalt 35 inlägg kontra Sveriges 12 inläggsförsök.

Sveriges flexibla positionsbyten i anfallsspelet
Något som jag märkte mycket vid Sveriges anfallsförsök var att man tidigt försökte hitta in till ytan mellan Danmarks back- och mittfältslinje. I dessa ytor positionerade sig Forsberg som en ’’inverterad’’ ytter,vilket innebär att han positionerade sig mycket närmare Berg och Zlatan än vad exempelvis Larsson gjorde. I sådana fall såg det mer ut som ett 4-3-3-system än det vanliga 4-4-2. Detta gjordes för att försöka ockupera backlinjen och helt enkelt ha nog med spelare att kunna spela direkta passningsförsök till.

03
4-4-2 som omvandlas till en mer flexibel 4-3-3-formation.

Det var flera situationer då man i princip hoppade över mittfältet för att slå en direktboll till spelyta 2, där Berg eller Zlatan agerade som targetspelare. Det Hamrén ville var nog att de i sådana fall skulle kunna ta emot bollen och lägga ner den till exempelvis Forsberg som är kvick och har ett bra driv med boll, för att kunna hota mot Danmarks backlinje i dessa ytor. Det vill säga att kanterna lämnades öppna för ytterbackarna att penetrera i (självklart fanns det situationer då även Forsberg och Larsson befann sig ute på kanterna i anfallsspelet). Enligt mig kunde detta ge Sverige ett mer stabilt och balanserat lag i både bollinnehav, men även vid eventuella omställningar emot sig. En klok justering av Hamrén som har lärt sig en läxa från matcherna mot Österrike (1-4) där Kim och Albin (Ekdal) ofta hamnade i isolerade positioner, där de i princip var ensamma i mittfältet och Österrike kunde enkelt utnyttja det till sin fördel genom snabba omställningar. Detta skedde just för att en av dem skulle vara en ’’advanced midfielder’’ som det kallas på engelska, medan den andre (Kim) fick agera som en ’’balansspelare’’, vilket gjorde att det skapades stora ytor mellan Kim och övriga spelare i den offensiva planhalvan.

04

Från den flexibla 4-3-3 såg man ytterligare positionsbyten inom 4-3-3-formationen. I situationen ovan ville man precis som i PSG hitta Zlatan rättvänd. Då löpte Larsson i djupled för att dra med sig en centralmittfältare, som exempelvis Delaney, och skapa en yta för Zlatan att positionera sig i, preics som bilden ovan visar. Detta var ett mycket smart drag av Sverige som oftast skedde i de situationer då Sverige hade mer tid med boll, det vill säga ett mer indirekt presspel av Danmark. Det fanns även situationer då man slog en direktboll direkt in i spelyta 2, detta vid mer direkt press/återerövringsförsök av Danmark.

Sveriges 4-4-2-positionsförsvar
I ett 4-4-2-positionsförsvar som Sverige använde sig av, är det extremt vitalt att man flyttar över med lagdelarna för att stänga ytor så bra och effektivt som möjligt. Det motståndare som exempelvis Bayern har lyckats med i år, är att man tack vare en snabb bollcirkulation kunnat bjuda in en motståndare till en yta/kant som man försöker överbelasta och sedan slå en diagonal boll över till andra kant som då är underbelastad. Detta var något som Danmark försökte med. fast utan vidare effekt eller resultat.

05

Sverige i ett 4-4-2-system.

06

Här har vi en situation som visar tydligt hur Sverige har flyttat över med lagdelarna i förhållande till boll, vilket gör att motsatta kant kommer att exponeras, något som i sin tur gör det till ett ”sårbart” område. Dock är ju tanken att inte bli bortspelade centralt och tvinga ut motståndarna till kanterna där inte bara Sverige i dessa två möten mot Danmark, men även lag i Europa överlag, försöker att återerövra bollen. Då kanterna anses som ett mindre farligt område och mer effektivt att implantera ett direkt återerövringsförsök i.

07

Här har vi en annan situation som bevisar Höjbjergs tidiga diagonala’’ crossar’’ ut till de underbelastade ytorna. Det många lag gör för att stoppa sådana ”underbelastade” situationer som ska vara till motståndarnas fördel, är att exempelvis som Eintracht Frankfurt implanterade mot Bayern (0-0) med en försvarslinje på 5-man enbart för att vara kompakta horisontalt och stoppa eventuella 1vs1-situationer. Sverige var dock väldigt effektiva och flyttade över snabbt och stängde ytor väldigt bra i förhållande till boll och medspelares positioner, vilket gjorde att man klarade sig med ett 4-4-2 (med stor hjälp av anfallarna i första pressen).

08

Väl ute på kanterna försökte man att alltid ha ett numerärt övertag eller åtminstone vara lika i antal, detta för att minimera Danmarks chanser till att ta sig förbi och skapa något på kanterna.

09

En annan situation där Sverige har ett numerärt övertag, alltså en 2vs1-situation.

Forwards utförande i defensiven
Som jag nämnt tidigare i texten har Berg och Zlatans arbete i defensiven varit väldigt viktig för Sverige. De har skärt av Danmarks djupliggande spelfördelare (cover-shadow), pressat, retirerat/fallit hem för att fortsätta försvara framför boll.

10

Här har vi en situation under Danmarks speluppbyggnads-försök, där Sverige har ett relativt högt försvarsspel. Detta för att tvinga Danmark till att slå långt. Det Berg gör här är att börja sin press utifrån Delaneys position, som har positionerat sig mellan Agger och Kjaer. Genom att börja med att markera Delaney tvingar Berg Kjaer till att fortsätta driva med boll in i ytan. Det Berg fortsätter med är att sedan pressa Kjaer utåt mot kanten, medan han fortsätter med att skära av passningsbanan till Delaney. När Kjaer väl har kommit in i ytan, sätter Sverige igång ett mer intensivt återerövringsförsök som slutar med att Kjaer tvingas till att slå långt. Alltså har man försökt till att sätta en ’’pressfälla’’ i speciella ytor/situationer på plan.

11

Sverige befinner sig i denna situation i ett mycket lägre försvarsspel där Delaney i Danmark har börjat hota yta, för att tvinga exempelvis Forsberg att lämna sin position för att pressa. Det jag vill visa här är hur Berg har utfört sitt arbete/roll i defensiven och är den som pressar Daleney bakifrån för att underlätta för mittfälts-lagdelen. Detta tvingade Daleney till att spela en passning i djupet bakåt till Kjaer. En liten detalj som betyder mycket för försvarsspelet.

Slutsats
Sverige försvarade och anföll som ett lag, vilket gjorde att de tog sig vidare till ett EM-slutspel. Det positiva från de två spelade matcherna mot Danmark är att det faktiskt verkar som att Sverige har hittat ett bra och effektivt försvarsspel, som passar spelarna i truppen bättre än förr. Att det är hela lagets förtjänst att man stoppar Danmark ska absolut inte nedtonas, men det är Zlatans individuella kvalitéer som faktiskt avgör matchen för Sveriges del. Vi får hoppas att kung Zlatan inte har några planer på att gå i ”pension” än!

– Kommentera gärna era åsikter om matchen taktiskt, men även om specifika spelares prestationer och vad ni skulle vilja läsa om framöver. Följ mig gärna på Twitter: @mrSheqiri

 

Foto: Kanal 5

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Alltid_oavsett

  Älskar såna här djupanalyser av matcher.istället för o höra Hamrén säga ”mål förändrar matcher” eller ”vi hade marginalerna på vår sida” mycket bra FK

  • Henric

   Eller som han sa på presskonferensen igår: ”Matcher förändrar matchbilden”

   • Anton Thulin

    Haha reagerade också på det. Man tappar ju lite respekten för hamren när han kläcker ur sig sånt där.. Man får intrycket av att han har noll koll.

    • john

     Orka haka upp sig på ord, han menar ju såklart mål det fattar ju vem som helst… Alla säger fel ibland inget konstigt med det… Hans adrenalin var nog rätt uppumpat också…

 • blaugrana93

  Dina analyser är väldigt bra. Skönt att vi taktiknördar får gotta oss lite på FK, fortsätt så här Albin!

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Gillat Barca men liknar CR7. hehe bra skrivet iaf

 • Björnis

  En av grejerna som jag gillar med fotbollen på damsidan är att det, pga den lägre farten på spelare och boll är tydligare hur de taktiska dispositionerna ser ut. U21 spelade supertydligt och nu lyckades Hamrén äntligen få till samma tydlighet och det märktes så väl jämfört med hur det brukar se ut. Det som också märktes var hur den tydliga strukturen gav Zlatan mer ”shining” i landslaget, hur Lewickis starkare defensiv gav Källström mer tid att skina med det han är bäst på och dessutom fick ytterbackarna möjligheter att offensivt göra det de är bäst på. Utom Bengtsson då som rakt av inte fungerar offensivt så länge han inte får spela på rätt kant.

 • Samuel Sköldblom

  riktigt bra och härlig läsning av den här analysen. Den spelare som jag tycker gjorde ett häst jobb var Källström, han press spel tycker jag var väldigt bra framförallt i första matchen när han ett flertal gånger gjorde en så kallad backchecking (hockey term) när han var på spelare och pressade ut dem till kanterna för att senare återerövra bollen.

 • Ragnar LodBrok

  Taktikanalys: Så vann Sverige slaget om Skandinavien och knep en EM-plats

  Svar: Zlatan.