Taktikbloggen

Taktikanalys: Jürgen Klopps debut i Liverpool

Taktikanalys:

Premier League 15/16
Tottenham 0 –0 Liverpool

Laguppställningar:

0

Jurgen Klopps presspel
Ända sedan den nya tyska meriterade tränaren Jurgen Klopp anställdes har det varit mycket fokus på ’’gegenpressing’’ i engelsk media. Det som många har misslyckats med är att beskriva vad gegenpressing egentligen är och funktionen av detta system där man ibland beskrivit det som en hög press eller offensiva lagdelar där man pressar tillsammans. Gegenpress eller counterpressing som det heter på engelska är när man, efter momentet då man har tappat boll d.v.s. omställning till försvar (mot sig) inför en direkt återerövringspress för att vinna tillbaka bollen så snabbt och högt upp som möjligt (nära motståndarnas mål), alltså att man försöker kontra inom deras kontring (detta kan ske vart som helst på plan).

Eftersom Klopp är en tränare som verkligen tryckt extra hårt på denna stil i sina tidigare uppdrag som tränare (speciellt i Dortmund), såg man självklart även dessa utföranden i hans första match med Liverpool. Klopp har själv sagt att detta system är den bästa ’’playmakern’’, vilket självklart kan vara sant men det var inget som Liverpool visade idag. Mot Tottenham visade Liverpool sig vara sårbara trots sitt höga presspel och ’’gegenpressing’’-försök.

I början av matchen kunde man tydligt se hur Liverpool ställde upp i ett 4-3-2-1 system mot bollen, med Origi som 9:a, Lallana till höger och Coutinho till vänster som två 10:or. Tre centrala mittfältare från vänster med Emre Can, Lucas Leiva som defensiv 6:a och Milner. Ett sådant system är väldigt kompakt centralt, där man i princip struntar i att vara horisontallt kompakta, detta kontra Tottenhams mycket mer defensivt stabila 4-4-1-1 (enligt mig), med två 4-manslinjer som är horisontalt och vertikalt kompakta.

Liverpools anfall
Med ett 4-3-2-1 tappade Liverpool kantspelet, vilket gjorde att man inte riktigt kunde spela sig förbi Tottenham. Det fanns sekvenser då man vann tillbaka bollen efter direkta återerövringsförsök och kunde ställa om snabbt.  Arbetssättet i anfallsspelet hos Liverpool märktes extra tydligt på kanten där exempelvis Lallana, Milner och Clyne försökte skapa balans genom att ha bredd och djup i sina positioner och kunde flexibelt byta positioner. I sådana fall kunde man ibland se Clyne som situationsanpassad centralmittfältare och Milner som 10:a medan Lallana hade bredd.

1
Situation där situationsbyten har skett på högerkanten, där Milner har bredd (på kanten) och Clyne är mer centralt positionerad, Lallana som ’’10a’’.

Detta är något som exempelvis Barcelona ofta utför när Messi positionerar sig djupare i banan, och då Rakitic löper in i hans position och Alves blir som en situationsanpassad centralmittfältare för att skapa balans och inte lämna någon yta icke ockuperad. Eftersom detta var Klopps första match med Liverpool var själva utförandena i sådana moment inte tillräckligt effektiva utan istället skapade det problem då Tottenham började hitta snabba vändningar till kanterna och spela sig från kanterna in till mitten.

Liverpools julgransformation: 4-3-2-1

2
Här har vi en situation som visar hur Liverpools ’’10:or’’, agerar i pressen mot Tottenhams speluppbyggnad. Vi ser en tydlig centrering med knappt någon horisontal kompakthet. Båda 10:orna har i denna situation markerat Tottenhams centrala mittfältare (Alli och Dembele).  Detta system fungerade i ett par situationer men efter ett tag började Tottenham ändra sin fokusering via kanterna istället i speluppbyggnaderna. Det kan teoretiskt låta som en bra ide att implantera ett sådant system, men de centralt positionerade spelarna (inkl. Eriksen) började försöka dra Liverpool-spelare ur positioner för att skapa ytor för varandra istället för att stå kvar i sina utgångspositioner, där exempelvis Eriksen kunde positionera sig djupare (framför Liverpools mittfältslinje).

3
Bollen ut till kant. De som pressar Spurs ytterbackar är Emre Can (vänster) och Milner (höger). Här försökte Liverpool att återerövra bollen genom att sätta en press ’’fälla’’.

Överbelasta en kant, skifta till den underbelastade

Det Guardiola så effektivt implanterat denna säsong är hans ytterforwards som är väldigt bredd-orienterade (Costa och Robben). Guardiola vill att hans lag överbelastar en kant/sida av plan där man lurar in motståndarna i att överbelasta med sina spelare och sedan byter kant med en diagonal boll till en mer underbelastad kant som skapar 1vs1. Enligt mig kunde man se tydliga mönster i Liverpool där man hade överbelastat en kant med många spelare involverade i specifik yta. Dock fastnade man alldeles för mycket i en och samma kant, och Tottenham kunde enkelt vinna tillbaka bollen.  Det som gjorde att man fastnade på en och samma kant var (kombinerat med dåliga positioner) att Liverpool inte hade någon slags bredd i anfallen. Med ett 4-3-2-1 var sex spelare i Liverpool väldigt centralt fokuserade. I dessa lägen borde Liverpool tryckt upp sina ytterbackar för att behålla bredd och enklare kunna behålla bollinnehav samt försöka med att sära på Tottenhams lagdelar.

4
Bilden visar sju spelare i Liverpool positionerade i samma kant. Det Clyne borde gjort (som i situationen nedan kommer att visa) är att behålla bredd för att enkelt kunna skifta kant och försöka tvinga Tottenham att sära på sina lagdelar för att då skapa chanser att spela in till Coutinho och Lallana i spelyta 2/3. Istället var han centralt positionerad i många fall för att ta efter Milners position (som nämnt tidigare) och någon bredd till den andra kanten kunde då alltså inte ske, vilket gjorde att man tappade mycket boll centralt eller på den kant man försökt överbelasta.

5
Här är en situation där man från en ”överbelastningssituation” försöker vända på spelet till en underbelastad yta. Dock ser vi här att om Clyne (som börjar sin löpning alldeles för sent) hade haft en mer bredd-orienterad position från början, hade Lucas i detta fall kunnat spela en direkt boll till honom istället för att som i bilden ovan spela via Milner, vilket blir ineffektivt och tar för lång tid (Tottenham till och med, återerövrar bollen i denna situation).

Tottenham utnyttjar Liverpools misstag
Med sex spelare centralt positionerade var det svårt för Tottenham att spela sig ur centralt i första hand. Det Tottenham gjorde var att försöka utnyttja Liverpools aggressiva presspel genom att dra dem ur positioner som kunde skapa luckor för dem att spela sig förbi.

Eftersom Liverpools två mer offensiva 6:or (centralmittfältare) Milner och Emre Can var så involverade i det höga presspelet kunde Lucas Leiva ofta vara alldeles för isolerad centralt, vilket blev ett 4-1-2-3 istället.

6
Här har Milner försökt att återerövra bollen med en press på Rose, och Lallana markerar Dembele. Lucas är helt isolerad centralt och Rose kan enkelt hitta en boll förbi Liverpools pressförsök till en fri Eriksen som rör sig i ytan mellan back och mittfältslinjen, som nu kan börja hota mot Liverpools backlinje. Det fanns även moment då Njije positionerade sig inåt i planen ifall Eriksen var för djupt positionerad eller till och med i vissa fall Kane som försöker sära på backlinjen genom att inta en mer bredd orienterad position, då Skrtel i dessa fall följde efter hans löpningar/positioner (detta var något som Kane skapade stora problem med mot Chelsea förra säsongen i en match som slutade 5-4 till Tottenham).

7
Rose har intagit en mer offensiv position och Dembele har kommit ner för att möta boll. Detta skapar problem för Liverpools press där hela mittfältet blir bortspelat. Visst är det en intensiv press som Liverpool utför mot en felvänd Dembele, men duktiga spelare löser situationer under liknande press emot sig och kan som i detta fall även spela sig ur ett helt mittfält med individuella färdigheter. Dembele visade prov på just sådana vitala kvalitéer under hela matchen. Sådana spelare kallas för ’’ good pressing resistance players’’ på engelska.

8
En liknande situation där Spurs spelar sig ur ett pressförsök. Jag vill att ni lägger märke till ytan mellan back- och mittfältslinjerna.

Enligt mig valde Liverpool-spelarna fel moment till att pressa, eftersom mittfältslagdelen ofta såg väldigt desorganiserad ut och Tottenham började hitta mer och mer chanser/lägen till att spela sig ur olika situationer. I vissa fall pressade Liverpool med 3-4 spelare på en av Tottenhams spelare som lämnade sårbara ytor vid misslyckanden av de direkta återerövringsförsöken.

Det fanns även vissa fall då Liverpool var alldeles för ’’överkompakta’’ det vill säga att man var för nära varandra i positioner i förhållande till bollens position, speciellt när bollen var positionerad på kanterna, vilket gjorde att Tottenham enkelt kunde hitta en lång boll till kanten på andra sidan, också på grund av att Liverpool hade dåligt kompakt lagdel horisontalt. Dock ändrade Klopp, Lallanas roll och han fick istället en mer horisontal/bredd-fokuserad position i defensiven, detta för att inte låta Tottenham hitta chanser till att spela sig via kanterna eller skapa övertag på kant (istället för att Milner skulle lämna sin centrala position för att följa med Chadlis/Clinton Njijes (som byttes in senare) löpningar, vilket hade skapat lägen för Tottenham att anfalla genom).

9
Här har Tottenham tvingat Liverpool till att överbelasta en kant och försöker slå en diagonal boll över till en mer underbelastad kant. Dock har Lallana nu positionerat sig djupare i defensiven för att bidra med att inte låta Tottenham skapa ett numerärt övertag.

10
Lallana skapar kompakt defensiv horisontalt.

Slutsats
Jag tror att vi framöver kommer att få se ett stabilt och effektivt presspel av Jurgen Klopps mannar. Det som behöver utvecklas är kantorganiseringen defensivt (redo) vid eventuellt bolltapp/omställning emot sig. 4-3-2-1 är en mycket intressant variant där 10:orna har fria roller och kan hota mycket mellan lagdelarna. Detta kommer dock att förbättras med Benteke som en target-spelare som kan hålla mot försvarare och hålla i bollen för att sedan släppa vidare till de mer kreativa spelarna. Det som kommer att behövas mest är Morenos och Clynes involveringar offensivt, då de behöver spela mer bredd-fokuserat och låta de kreativa spelarna skapa något centralt.

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Gerrard

  Hur uttalar man gegen? =)

  • musse1337

   Som det stavas.

   • Gerrard

    Inget j ljud alltså?

  • tost89

   /ˈɡeːɡŋ̍/

 • musse1337

  Bra text som vanligt, men du måste fan börja använda punkter mer än du gör just nu. Blir jobbigt att läsa, och svårt att hänga med i resonemanget.

 • Dan⚽️

  Bra skrivet! 👍