Taktikbloggen

Taktikanalys: Så vann Chile VM-kvalmatchen mot Dungas Brasilien

Taktikanalys: VM-kvalmatchen mellan Chile 2-0 Brasilien
Mål: 1-0 Vargas 72, 2-0 Sanchez 88’
Laguppställningar:

01

Kvalet inför VM 2018 i Ryssland började i natt i Sydamerika där Argentina ställdes mot Ecuador och förlorade med 0-2. I den andra matchen ställdes de regerande Copa America–mästarna Chile mot Brasilien. Chile var under matchen väldigt stabila och laget är förvånansvärt skickliga med och utan boll, även mot de större nationerna. Chile är enligt mig ett av världens mest fascinerande lag idag då de kombinerar ett lågrisk spel med inslag av direkta/långa bollar, vilket gör dem ganska oförutsägbara och väldigt svåra att försvara sig mot. Chile ställde upp i sitt speciella 3-5-2 mot ett Brasilien utan Neymar i ett 4-4-2 mot boll, och ett mer flexibelt 4-5-1 som kunde skifta till ett 4-3-3 (med boll).

Chiles speluppbyggnad
Man kan tro att Chile spelar ett 5-3-2 eftersom Jara och Beasejour egentligen är ytterbackar, men vi vet att man i dagens fotboll kräver ett hårt arbete av ytterbackarna vilket innebär att de ofta befinner sig i den offensiva sista tredje delen och försöker att delta i anfallen. Det Jorge Sampaoili (Chiles förbundskapten) vill ha av sina ytterbackar är att de inte ska falla hem och stänga av ytor horisontalt med ett eventuellt 5-3-2, utan ytterbackarna ska bidra i mycket offensivare utgångspositioner.

Det som gör Chile speciellt är att de är ett av få lag i världen som faktiskt spelar en komplex possession-baserad fotbollsstil. Det går ut på att man i varje yta/zon av planen vill skapa numerära övertag för att kunna spela sig ur situationer med kontroll. Det är därför lag som exempelvis FC Barcelona, Spanien och Bayern Munchen låter sina ytterbackar inta en mer offensiv position, för att på så sätt skapa ytor där centralmittfältarna kan försöka få bättre tillgång till att styra matchen. När ytterbackarna intar en mer offensiv position tvingar du oftast ner motståndarnas yttermittfältare, vilket gör att du skapar stora ytor på kanterna som exempelvis en då särande mittback kan börja hota i.

I dessa lägen hotar du motståndarnas yttermittfältare medan yttermittfältaren i ens eget lag ockuperar ytterbacken. I en sådan situation har du alltså manipulerat två spelare till att förflytta sig efter dina drag, vilket gör att en yta kommer att öppnas upp centralt, detta sker oftast mellan mittfältslinjen och backlinjen. Det här är ett av många exempel på hur man försöker skapa numerära övertag i diverse situationer/zoner på plan för att effektivt kunna manipulera motståndare in och ut ur sina positioner för att skapa ytor för sig själva.

02

Här på bilden har vi ett exempel som visar hur Chiles mittbackar särar på sig horisontalt och försöker att skapa numerära övertag. Medel har intagit en central position medan Diaz (en av de tre centrala mittfältarna i Chile) droppar ner mellan/framför anfallsparet (mot boll) Hulk och Oscar. Det vi kan se i exempelvis denna situation är hur Brasilien försöker att skapa ett lika antal i denna zon/yta där Willian och Douglas Costa är horisontalt fokuserade.  Detta betyder att Jara och Beasejour (som inte syns i bilden) har intagit en mer offensiv position och därmed tvingat Brasiliens ytterbackar att lämna sina utgångspositioner för att markera dem. Om de inte hade blivit markerade hade Bravo (som slår en boll mot Beasejour) kunnat hitta en helt fri positionerad Beasejour som befinner sig inne i en mer offensiv yta/zon.

Väl i denna zon hade Chile haft ett 4vs2, där man enkelt hade kunnat manipulera Brasiliens centrala mittfältare. Med Beasejour och Jara som kantspelare och Vidal och Valdivia som centrala mittfältare hade man kunnat spela sig förbi Brasiliens två centrala mittfältare Elias och Luiz Gustavo. Dock slutar just denna situation med att Beasejour klumpigt tappar bollen ut till ett inkast.

Den spelskicklige pivoten Diaz
Lag som försöker spela en sådan här fotboll har alltid spelare som klarar av att spela i små ytor och kan klara av presspel mot sig. Diaz är i detta Chile otroligt skicklig på att ständigt försöka hitta ytor i speluppbyggnaden, men även när Chile väl spelar sitt spel i motståndarnas planhalva.

03

Här ser vi en annan situation där Willian och Costa har retirerat och har lägre utgångspositioner. Chile har här tre breda mittbackar mot de två försvarande anfallarna i Brasilien, alltså ett 3vs2 som de enkelt spelar sig ur. Det som det försvarande laget oftast försöker med är att stänga av denna ’’länkspelare” som exempelvis Diaz i Chile, för att sedan styra ut mot kanterna. Lägg också märke till Chiles 5vs4 i mittfältet och ett 3vs2 i Chiles favör i det centrala mittfältet.

Diaz roll i Chile är att ständigt göra sig ledig i ytor (men kan även manipulera för att skapa ytor för andra så klart) och skapa numerära övertag för att kunna spela sig förbi Brasiliens första lagdel, precis som i detta fall.
04
Här ser vi ett mer tillbakadraget Brasilien där man tydligt ser ett 4-4-2. Lägg även märke till Diaz position mellan Brasiliens lagdelar och helt fri centralt.

Sanchez och Vargas
Eduardo Vargas och Alexis Sanchez spelade även i denna match (första halvlek) som de två anfallarna i Chiles 3-5-2.  Eftersom ingen av dem är en ”klassisk” anfallstyp, vill Jorge Sampiaoli att de båda ibland lämnar sina positioner för att skapa övertag på plan/hitta fria ytor att hota i. Det man ofta kan se är att Alexis Sanchez i vissa situationer söker boll ute på kanten eller framför Brasiliens mittfältslagdel, alltså nästan som två falska nior. Positionerar sig Alexis djupare ner på plan, behåller Vargas nummer nio–rollen och vice versa.

Det som förvånade mig under matchens gång var att det inte bara var Vargas och Sanchez som kunde skifta mellan positionerna beroende på de olika situationerna, utan Chile kunde lika gärna flytta upp med en mittfältare för att ockupera Sanchez position när väl Sanchez positionerat sig längre ner i banan för att få boll.

05
Här ser vi tydligt Chiles två ytterbackar som behåller horisontala positioner.
Det som har hänt i denna situation är att Sanchez har positionerat sig framför Brasiliens mittfält. När detta väl händer flyttar Diaz upp från sin annars centralt baserade position och agerar som en situationsanpassad anfallare.  Detta sker enligt mig för att inte lämna Vargas isolerad mot Brasiliens backlinje. Det jag gillar är hur både Diaz och Vargas positionerar sig i ytan mellan ytterback och mittback.
En sådan position ockuperar/manipulerar två spelare samtidigt, där man här kan se hur både David Luiz och Marcelo båda börjar pressa Diaz som får boll från Sanchez. Alltså har Diaz position tvingat två av Brasiliens försvarare att fokusera sig på honom vilket skapar yta för Jara att fullfölja sin löpning vertikalt mot kanten. Det leder till ett bra och flexibelt anfallsförsök av Chile, för att försöka desorganisera Brasiliens försvar.

Brasilien = för defensiva?
Brasiliens förbundskapten och före detta VM–vinnare Dunga, var en väldigt ovanlig brasiliansk spelartyp. En spelare som kan beskrivas som tuff och aggressiv med defensiva kvalitéer, som exempelvis tacklingar. Dungas spelstil speglar även hans fotbollsfilosofi, det vill säga att han föredrar att spela med relativt låga lagdelar mot boll i ett 4-4-2 positionsförsvar. När man väl försvarade i ett 4-4-2 var det Oscar och Hulk som bildade ett anfallspar och de började vanligtvis den första pressen, dock kunde Chile i många fall enkelt spela sig ur denna första press/lagdel.

P.g.a. Chiles intensiva återerövringsförsök där man direkt försökte förhindra Brasiliens speluppbyggnad (nära deras straffområde), tvingade man Brasilien till att slå långa bollar. Speciellt i första halvlek fokuserade Brasilien på omställningar vid bollvinst.  Detta märktes ännu tydligare i tidigt skede av andra halvlek då Chile ändrade sitt spelsystem med och utan boll, vilket gjorde att Brasilien enklare kunde hitta lägen till att såra Chiles höga utgångspositioner med snabba omställningar (speciellt i minut 47:30).
06

I andra halvlek fortsatte det dåliga återerövringsförsöken, där man tidigt i andra halvlek såg hur Oscar var mer man-orienterad på Diaz vilket skapade ett mer 4-4-1-1. Dock kunde man ändå se Chile enkelt spela sig ur första lagdelen in till mer offensiva ytor.

Chile går för vinst – särar på Brasiliens lagdelar
Chile ändrade sitt spelsystem i andra halvlek (eller rättare sagt redan i slutet av första halvlek) då man bytte in Gonzalez istället för mittbacken Silva. Gonzalez intog en mer offensiv ytterkants roll, då Jorge Sampaoli ändrade sitt tvåmanna anfall till ett 3-4-3 istället. Beasejour var under speluppbyggnaden med och bildade en trebackslinje i egen planhalva (som man kan se på bilden ovan Beasejour #15 i Chile).

07

Bilden visar ett Chile med sju spelare totalt i Brasiliens sista tredje del.

När väl Chile hade ett bollinnehav i sista tredjedelen av plan, följde Beasejour och Isla med upp och Sanchez intog en mycket firare roll. Dessa ändringar gjorde man för att försöka ge Sanchez mer ytor att komma rättvänd, där han kunde skapa farliga kombinationer. Beasejour och Isla intog roller som box-till-box mittfältare medan Gonzalez behöll en mer bredd-orienterad roll. Vargas intog i dessa lägen forward-rollen centralt och Isla ute på kant. Valdivia och Vidal bidrog nu i mer offensiva ytor då Sampaoli försökte få fler spelare involverade i anfallen.
08
Här kan vi se hur många spelare Chile har involverade i sista tredje delen. Här har Isla fått boll efter att bollen först har varit på motsatt kant hos Beasejour. Lägg märke till Sanchez som har en ”falsk nia”–position. Dessa lägen ledde dock till väldigt många omställningslägen för Brasilien. Med offensivt involverade ytterbackar, som agerade som box-till-box mittfältare blev alltså Chile väldigt sårbara för kontringar emot sig. Flertalet gånger ställde Brasilien om direkt, men utan utdelning. Värt att notera är Chiles fantastiska presspel där man prioriterar ett direkt återerövringsförsök efter att man har tappat boll, då man i förhållande till bollens position täcker av yta, markerar spelare och pressar boll, vilket skapar effektiva bollvinster.

09

Lägg märke till Beasejours och Islas positioner samt Alexis Sanchez som är rättvänd med boll. Här kan vi se hur dessa ovanstående positioner har särat på Brasiliens lagdel i mittfältet och man har nu stora ytor mellan mittfältslinjen som Chile då kan försöka spela sig förbi, där man har positionerat spelare i (Valdivia, Vargas och Beasejour intar positioner i ytan emellan varje position i Brasiliens lagdel, alltså ockuperade man i princip hela backlinjen). Här kan vi se en tydlig 3-4-3 i anfallet mot Brasiliens två försvarslinjer( 4-4).

Chile fortsatte matchen med sin offensiva mentalitet där målet var att vinna matchen, vilket var väldigt roligt att se på. Det andra målet som vi fick se i matchen gjordes av Sanchez och visade prov på exakt det som Chile strävar efter, vilket är att man först vinner tillbaka bollen efter förlust av den, detta tack vare en av många bra utförda intensiva press försök. Det leder till att man hittar en Alexis Sanchez som positionerar sig djupare centralt och rättvänd kan börja hota mot backlinjen.
10

Situation där jag vill visa er Sanchez kloka rörelser in i nya ytor (här kan inte mittbacken följa efter hans position in i den nya ytan, då ytan blir för sårbar). I dessa lägen ville man ha Sanchez rättvänd där han kunde hota mot backlinjen och det var precis på detta sätt som Sanchez bidrog till det andra målet. Det börjar med att han driver sig förbi fyra brasilianska spelare och väggar sig förbi med just Isla som spelar den snett in och slutligen kan Sanchez bara peta in bollen i mål.

Summering
En ganska svag insats från det brasilianska laget, där det kändes som att Dunga inte riktigt har implanterat ett väl fungerande bollinnehavsspel. Det är självklart tråkigt eftersom Brasilien har fantastiska spelare och offensiva kvalitéer överlag. Det var ganska chockerande att se ett Brasilien med problem att bygga upp sitt spel och istället endast fokusera på omställningar. En stor eloge till Chile som vågar spela en väldigt komplex fotboll som kräver tekniska kvalitéer över hela planen. Som jag tidigare har nämnt, prioriterar man att tidigt kontrollera matcher med bollinnehav. Det som jag inte har tagit upp här är Chiles fantastiska presspel och hur hårt de arbetar i defensiven, speciellt ytterbackarna.

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Jara

  Spännande analys! Jag var på plats på Julio Martínez Prádanos igår och slogs framförallt av hur Vidal i perioder fullkomligt kunde dominera mittfältet. Sömning första halvek, men desto mer fart i andra. Bockar och bugar för din analys!

  • Miklooo

   Ja vidal var grym men Gary ”pitbull ”medel vilken spelare 🙂 och Don Sampa grym med sin taktiska byten

 • PonchoBaby

  Grym analys! Uppskattas enormt mycket.

 • Itali’an

  De är de här ja menar varför inte använda Medel som mittback i Inter!
  Han är så jävla bra på den positionen och tillsammana med antingen juan eller Miranda/Vidic kan han bli till och med bättre!

  Ja vill se medel som mittback i inter kom igen

  • Miklooo

   Han har ju varit Mb de 2 senaste matcher.

   • Itali’an

    Att han är det varje match

    • Miklooo

     Det skulle han nog bli nu tyckte jag läste att Mancini sa det i intervju för inte så länge sen 🙂

     • Itali’an

      De bra.
      Skönt och höra.

     • Miklooo

      Ja han e ju riktigt bra där bak så 🙂

     • Itali’an

      Ja skulke till och med tänka mig om Vidic va i form tänk då han och Medel vilken mittbackslås fan!!

     • Miklooo

      Ja det hade inte varit helt fel medel är en underbar spelare och Mancini älskar honom

     • Itali’an

      A de verkar som han är en favorit. Vi får se hur säsongen går.