Taktikbloggen

Taktikanalys: Så försökte Malmö FF stoppa Ronaldo

Taktikanalys: UEFA Champions Leauge 15/16

Malmö FF 0-2 Real Madrid CF
Mål: Ronaldo 29’ / 91’
Laguppställningar:

01

Matchen började precis som väntat med Malmö FF uppställt i ett 4-4-2 mot boll och med stor fokusering på direkta anfallsförsök med boll. Laget försökte hitta långbollar direkt och var inte riktigt intresserade av att behålla något speciellt bollinnehav.  Real Madrid kontrollerade i princip matchen och var väldigt pålästa på det svenska motståndet. Som Rafael Benitez själv påpekade inför matchen att ’’ We have respect for Malmö, they are a great team’’ och även efter matchen då han sa att man absolut inte försökte underskatta det svenska motståndet på något sätt.

Den skånska muren
Som nämnt tidigare var matchbilden inte på något sätt chockerande eftersom Malmö lät Real Madrid äga bollen och fokuserade istället på att försvara i låga och kompakta lagdelar. Med tre lagdelar väldigt horisontellt och vertikalt kompakt, hade Real Madrid det svårt att hitta bollar igenom exempelvis mittfältet. Det var ett hårt jobbande Malmö FF som försökte minimera ytorna mellan lagdelarna.

Försvarssystemet var positionsbaserat, det vill säga att man försvarade i sina positioner/zoner, vilket gjorde att man inte prioriterade press utan valde att istället retirera och behålla kompakthet mellan lagdelarna. Detta resulterade i att Real fick enorma ytor där centralmittfältarna kunde röra sig i, (i en yta mer diagonalt positionerad, mellan Malmös centralmittfältare och yttermittfältare). I dessa fall var det en uppgift för anfallsparet Djurdjic tillsammans med Rosenberg att närmast boll påbörjar en slags press, dock kunde Real enkelt spela sig ur detta försök till press då man ständigt hade alternativ både i bredd och djup på grund av Malmö FFs låga lagdelar.  Enligt mig det väldigt viktigt att ha tillgång till utförande av press på bollhållare. Detta är något som jag tycker Malmö FF kunde och borde ha implementerat tidigare i matchen, speciellt efter att de hamnade i ett 0-1 underläge. Att ständigt ge Real chans till att föra boll ”ostört” och bara täcka yta är inte effektivt alls eftersom det är väldigt fysiskt samt psykiskt krävande.

På grund av att sina lågt spelande och täta lagdelar försökte Malmö FF istället täcka yta inom sina zoner och tvinga Real ut till kanterna, där man då kunde se lite mer intensiva försök till att vinna boll. Malmö-spelarna var dock även i dessa situationer väldigt passiva i pressförsöken/försöken till återerövring av boll. I sådana situationer försökte man istället bara att hindra Real från att skapa något slags numerärt övertag och förflyttade sig därför efter bollens position ut till kanterna för att skapa en kompakthet. Den positionerad närmast boll av Malmös två centrala mittfältare var den som fick flytta sig till kanten och i vissa fall även försvara sig i ett situationsanpassat man-man-markering. Det vill säga att exempelvis Adu fick följa med i en löpning av Isco in bakom Malmö FFs backlinje, här hinner man inte förflytta sig för att täcka ytor utan man måste situationsanpassa sig, för att i dessa lägen skapa ett så stabilt försvar som möjligt och minimera Reals ytor i den sista tredje delen.

02

Bollen ute på kant efter diagonal boll ut till Arbeloa. Lewicki lämnar sin position centralt och pressar i detta läget Ronaldo (försvarar i en situationsanpassad man-man-markering).
03
Här försöker Malmö att på kant skapa ett intensivare återerövringsförsök/skapa press. Här ser vi även hur Djurdjic är den som pressar Kovacic och hur Malmö har skapat ett 4vs3.

Jag tycker personligen om ett 4-4-2 positionsförsvar, men man måste prioritera man-man-markering i vissa lägen där man får vara närmare i markering på sin spelare i sin zon (kombinerat försvar), för att ha en bättre tillgång till att återerövra bollen eller helt enkelt spela med en överlag intensivare press. Formationen blir sårbar för crossbollar från en kant till den andra då du tvingar laget till en överflyttning, speciellt om du inte har någon press mot bollhållaren. Och detta var precis det som Real Madrid ville utnyttja.

Diagonala bollar ut på kant
Real Madrid ville ständigt röra sig in och ut från ytor för att försöka störa och hitta bra passningsalternativ/vinklar för att manipulera Malmö och hitta ”luckor” emellan Malmös lagdelar. Speciellt försöktes det skapas ett övertag centralt vs Malmös två centralt positionerade mittfältare.

04

Med en anfallstrio bestående av Ronaldo, Benzema och Isco var de ständigt i rörelse för att skapa ytor. Man kunde tydligt se de flexibla positionsskiften mellan spelarna, där Benzema och Isco var ytterpositionerade och Ronaldo fanns centralt i anfallet eller tvärtom (detta ändrades dock i andra halvlek). Lägg märke till de ovannämnda spelarnas centralt-fokuserade positioner, och att ytterbackarna är de som skulle hålla bredden i dessa situationer.

05

Det bollskickliga lag ofta försöker göra mot lågt spelande och kompakta lag, är att ständigt skifta kant med boll, d.v.s. tvinga dem att förflytta sig till man kan hitta luckor mellan lagdelarna som exemplevis genom en vertikal boll förbi mittfältet in i sista tredjedelen (ytan mellan back- och mittfältslinjen). Under gårdagens match var det upp till mittfältarna i Real Madrid att slå dessa diagonala bollar.

06

Här har återigen Real Madrid tid och yta med boll i spelyta 2, där Ronaldo har positionerat sig mer brett medan Isco agerar som en ” falsk nia” och är centralt positionerad. På bilden kan vi se hur Real Madrid via Casemiro enkelt hittar en diagonal boll ut till Ronaldo i spelyta 3, förbi Malmö FFs mittfält. Här har man har alltså försökt med att sära på Malmös lagdelar och sedan hitta en boll igenom mittfältet in i sista tredjedelen. Real Madrid var dock, i sista tredje delen och speciellt i kanterna, inte alls tillräckligt effektiva i sina utföranden. Under matchens gång kunde man flera gånger se hur tidiga inlägg eller bolltapp från Reals sida resulterade i återerövring av boll från Malmö–spelarna eller målvakten Wiland som kunde fånga boll och då strävade efter att starta en snabb omställning.

07

En illustration hämtad från FourFourTwo.com, som tydligt visar Toni Kroos passningar under matchen. Det blåa visar de lyckade passningarna och det röda visar de misslyckade passningar. Lägg här märke till de diagonala bollarna som visar ett tydligt mönster i vad Toni Kroos roll var. Ett liksidigt mönster kunde ses hos Luka Modric, som byttes sent in i andra halvlek, dock lyckades han ändå med 36 lyckade passningar.

Isolerade 1vs1 situationer
I andra halvlek fortsatte Real Madrid fortfarande med sina diagonala försök ut till kanterna, men nu var det inte lika vanligt att se ytterbackarna positionerade på kanterna utan Real Madrid fokuserade istället på att ha breda ytterforwards istället. Den största anledningen till att Real positionerar sig på detta vis, är för att skapa en isolerad 1vs1–situation, alltså att skapa 1vs1-situationer för deras ytterforwards mot Malmö FFs ytterbackar.

08

Här ser vi klart och tydligt hur brett positionerade Real Madrids yttrar är. I denna situation leder det faktiskt till ett 1vs1 läge för Lucas, efter en väl placerad diagonal boll ut till Lucas Vasquez.

09

1vs1–läge i sista tredje delen, där Lucas börjar driva mot Yotún och eventuellt även fintar förbi honom. Yotún får ett gult kort för sitt försök till att stoppa Lucas och blir utvisad.

Detta var ett smart och taktiskt drag av Rafael Benitez eftersom man inte nödvändigtvis ville sära på Malmö FF som en enhet utan snarare fokuserade enbart på att sära på backlinjen och därmed ’’skippade’’ man försöken till att spela sig förbi Malmös kompakta lagdelar centralt, utan försökte alltså hitta bollar ut horisontalt tidigare. Detta är klokt uttänkt men det gav inte full effekt vid utförandena, då Malmö FF var duktiga på att förflytta sig i förhållande till bollens position och man kunde ibland till och med se en mer djupt positionerad Berget (horisontalt) i förhållande till mittfältslinjen. Detta enbart för att understödja Yotún i liknande lägen och vice versa på andra kanten.

10

Ingen press från Malmö-spelarna igen, utan man bjuder in Real Madrid till sista tredje delen. Berget (markerad i rött) försöker bara försvara yta med sin låga positionering.

11

Här ser vi en backlinje på sex man, där Malmö FF absolut inte har någon press på bollhållare utan föredrar alltså att behålla en kompakt lagdel horisontalt. Det finns dock ändå mängder med ytor för Real Madrid att hota i, som exempelvis på högerkanten för Carvajal.

Omställningar
Var det något som Malmö FF försökte med och skulle komma med, var det just omställningsförsöken till anfall. Dock var det rent ut sagt usla försök som gjordes eftersom laget inte hade något speciellt mönster i sina kontringsförsök, vilket ledde till bolltapp. Ett specifikt speluppbyggnads-försök sågs inte till, utan långa och direkta bollar slogs upp till anfallarna som ibland var dåligt positionerade och ibland i princip stod i samma yta, vilket gjorde att det hela såg väldigt improviserat ut. Rosenberg försökte med att sära på mittbackarna genom att positionera sig ut i kanten vid eventuella långbollar, men hade i dessa lägen inget som helst understöd och Real kunde enkelt återerövra bollen.

12

På bilden kan vi se ett mer ”lyckat” försök till omställning där man hade spelat en direkt boll ut till kant, men i denna situation har Malmö faktiskt nära positionerade spelare i förhållande till bollens position (dock har Real Madrid numerärt övertag). Här agerar Lewicki och Adu som balansspelare, det vill säga att de ger understöd i djupet för att exempelvis skifta kant. Lägg märke till den stora ytan mellan Kovacic och Arbeloa.

13

Alltså börjar Tinnerholm i denna situation att löpa in i ytan centralt (Rodic väljer att behålla bredden istället). Tinnerholm får en passning av Adu och kan nu hota Reals försvar i spelyta 3, detta tack vare att man tvingat ut Real till att ”överbelasta” på en kant och sedan snabbt skiftat kant till en nu mer ”underbelastad” yta. Dock var det istället Real Madrid som utförde sina omställningar effektivt nog till att enkelt kunna ta tillvara på Malmö FFs dåliga positioneringar i omställningen. Det var även i en omställning som det första målet blev till. Man kan säga att Real verkligen utnyttjade Malmös oorganiserade försvar.

14

Malmö har precis haft inkast i den sista tredje delen. Ett misslyckat inläggsförsök slutar med att Real Madrid rensar ut bollen till kanten där Kovacic kontrollerar bollen. Tinnerholm springer i detta läge till sin utgångsposition (positionerar sig framför Kovacic) istället för att sätta press på bollhållaren Kovacic, vilket ger Kovacic tid att hitta en boll förbi det bolltittande försvaret i Malmö som slarvar enormt med positioneringarna i själva omställningen. Här är återigen ett bevis på att man kanske i sådana lägen ska prioritera spelaren (pressa), istället för att täcka yta.

15

Kovacic kan enkelt spela en passning förbi Adu och Tinnerholm, diagonalt till Isco, som spelar bollen till Ronaldo som i sin tur enkelt kan placera in bollen i bortre hörnet.

Det var just i omställningar till anfall där jag tyckte att Malmö hade för isolerade yttrar. Det är en sak att ha isolerade yttrar 1vs1 i spelyta 3 (som Real Madrid försökte med), eftersom du är betydligt närmare mål än nere på din egna planhalva. Dessa yttrar tappade boll konstant och var väldigt ineffektiva vilket ledde till att Real enkelt pressa dem mot kant och skapa ett 2vs1–övertag. Enligt mig hade det varit ett bättre alternativ att t.ex. ha Rodic och Berget mer centralt positionerade i plan, d.v.s. närmare de direkta långbollsförsöken mot Rosenberg och Djurdjic för att 1) vara med och vinna första/andra boll och 2) vara närmare i positioner som leder till att lättare kunna hitta ett passningsalternativ. Du tvingar då alltså Real Madrids ytterbackar att positionera sig mer centralt i banan, vilket skapar stora ytor i kanterna. Det är precis de här kanterna som Malmö FF skulle kunna utnyttja med Yotún och Tinnerholms snabbhet, för att då ställa frågan till Real Madrids yttermittfältare – kommer de att följa löpningen eller att blint stanna kvar?

I dessa lägen hade Malmö kunnat skapa lägen och tvingat Real Madrids lagdelar att försvara sig närmare sitt eget mål och samtidigt ha fler spelare inne i straffområdet för eventuella försök till inlägg. Adu och Lewicki hade kunnat agera som balansspelare och vara nära positionerade i förhållande till mittbackarna, detta för att ha balans i försvaret vid eventuell omställning emot sig, men även för att bibehålla bollinnehav och exempelvis skifta kant.

Exempel:

16

1) Yttermittfältarna positionerar sig närmare anfallarna för att kunna hjälpa till vid eventuella bollvinster av första eller andra boll. Men även för att dra med sig Real Madrids ytterbackar centralt i banan, vilket leder till att kanterna kan öppnas upp. Det finns även en annan fördel med att vara nära positionerade i förhållande till varandra/bollen, nämligen att vid bollvinst av Real Madrid då ha en bättre tillgång till att pressa som ett kollektiv istället för att försöka pressa ensam genom ett 1vs1 eller 2vs1. Detta på grund av de långa isolerade positioneringarna mellan lagkamraterna.

17

2) Vid vinst av boll utnyttjar ytterbackarna ytan som öppnats upp på kanterna. Detta kommer att ställa frågor till yttermittfältarna i Real Madrids 4-4-2 försvar – kommer de att slarva med att markera löpningen eller att fullfölja och markera de löpande ytterbackarna?

18

Summering:
Som sagt en stabil defensiv insats från vår svenska representant i UEFA Champions League 15/16 mot ett av världens absolut bästa lag. Dock känner jag, att jag gärna hade velat se mer av att man faktiskt försöker med ett ännu intensivare presspel för att minska motståndarnas tid och beslut med boll, och att man även vågar spela sig till anfallsförsök med kontroll (bollinnehav).

Matchen Malmö-Real Madrid sändes på TV3 och på Viasat Fotboll.

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Davve

  Asså Malmö sööög

  • TinTin

   Hur många allsvenska lag hade spelat ut RM efter noter då?

   • Davve

    Men de va inte bra igår bara…

    • BigZ

     Malmö var så bra som förväntat. Kunde lika gärna kvitterat på Mackans nick och om Tinnerholm lagt sig.

     • Sophia

      Precis 🙌🏻

 • Chelsealimpan

  Bra skrivet! Håller med om att man gärna sätt Malmö våga pressa lite högre, vart ju dock som sagt lite bättre till andra halvlek

 • Henrik

  Bra text! Tror heller inte det var någon slump att Wilands utsparkar och insparkar gick på vår vänsterkanten långt från Ronaldo. Man ville inte Real möjligheten att snabbt slå om med en Ronaldo rättvänd med boll.

  • 86PM

   Samt att Isco är en tämligen kort spelare där man har större möjlighet att vinna de fysiska duellerna

  • salkin

   Ända sen Wiland kom så har vi slagit insparkarna åt vänster, har förmodligen inte så mycket och göra med Ronaldo,men förstår din tanke.
   Varför dom börja göra det har jag ingen aning om.
   Det sammanföll samtidigt som Berget gick ut på kanten. Kan va vara så att Åge tyckte vi förlora för många andra bollar i mitten och fick omställningar mot oss i farliga ytor direkt. Och generellt är inte ytterbackar och yttermittfältare alltför vassa på huvudet.

 • fileoscar

  Intressant och klockren analys!

  Enda funderingen är – med reservation för att jag är ren amatör samt endast sett matchen på plats och hade behövt veva den via video – att jag uppfattade en rätt stor skillnad i andra halvlek kontra första. I första spelade MFF – som du skriver – utpräglat zonspel med dess brister och förtjänster. Till de senare hörde att Real kändes lite fantasilösa och förutsägbara stundtals med sitt spel på högerkanten där de ofta fick vända om.

  Men sedan uppfattade jag det som att MFF satte helt annan press på mittfältet i andra – vilket man nog skulle gjort tidigare. Real är väl lite ovana vid den situationen och har tidigare visat sig besvärade de få gånger de uppvaktats med sådan. De redde förstås ut det något bättre när de tog ut Benzema respektive stärkte mittfältet med Modric. Och sedan kom ju utvisningen…