Taktikbloggen

Taktikanalys: Busquets viktiga roll i Barcelona

Taktikanalys: Busquets viktiga roll i Barcelona
I denna artikel kommer jag att fokusera på att förklara Busquets roll i Barcelona och hur viktig han faktiskt är för laget. Jag kommer att använda mig av situationer från matcherna mot Bilbao i Spanska Supercupen 2015.

FC Barcelona vs Athletic Bilbao
I det första mötet mellan Athletic Bilbao och FC Barcelona hade Barcelona stora problem med att hantera den intensiva pressen från Bilbao som pressade högt med ett man mot man-system. Laget var även väldigt centralt kompakt och försvarade i ett 4-4-2 system, vilket skapade stora problem för Barcelona som släppte in fyra mål på grund av Bilbaos effektiva presspel. Den mycket effektiva pressen ledde till högt bollvinnande och snabba omställningar för Bilbao som enkelt kunde destabilisera Barcelona.

I returmötet fick Barcelona en man utvisad ganska tidigt i matchen. Det var givetvis något som ändrade matchbilden helt och hållet och ledde till att Bilbao hade självförtroendet till att återigen försöka med en direkt återerövring i Barcelonas planhalva, då de före utvisningen valde att spela med mer indirekt återerövring vs Barcelonas och i stället försökte stänga ytor i ett positionsförsvar på sin egen planhalva. Matchen slutade 1-1 och Barcelona fick se sig besegrade i cupen, men en sak som stack ut och visade sig vara den allra viktigaste och nödvändigaste delen för att Barcelona skulle kunna spela sitt spel och det var mittfältet och speciellt Sergio Busquets.

Busquets roll i Barcelonas speluppbyggnad
När Barcelona försökte bygga upp spelet från sin egna planhalva försvarade Athletic Bilbao i ett man mot man-system, men när de väl försvarade i denna stil lämnade Bilbao alltid en av Barcelonas spelare ”fri, vilket i den nämnda matchen blev Dani Alves. Med fri menar jag att denna spelare inte hade någon markering på sig och detta var något som Bilbao valde att tillämpa medvetet, vilket innebar att om Barcelona spelade bollen till den ’’frie’’ Dani Alves, skiftade hela Bilbao över snabbt för att överbelasta denna kant och pressa effektivt och intensivt.

Barcelona startar sin speluppbyggnad genom att sära på sina två mittbackar (breddar), vilket ger mer utrymme till ytterbackarna som kan positionera sig i offensivare spelytor, men också för att dra med sig Bilbaos två yttermittfältare och få dem att komma bort från mittbackarna. I dessa situationer valde Bilbao att pressa högt i en man mot man-markering. Detta innebar att Benat var den Bilbao-spelare som skulle följa/markera Busquets (som positionerade sig som en djupt liggande spelfördelare mellan de ”särande” mittbackarna), vilket skapade en 3vs3 situation (eller 4vs3 inklusive Ter-Stegen) medan de resterande mittfältarna i Bilbao intog sina man mot man-markeringsroller.

1Ett

Här kan vi få en tydlig bild av hur Benat har följt Busquets positionering och befinner sig precis tätt intill. Om man ska tänka ’’safety first’’ är Busquets inte ett bra passningsalternativ eftersom han har Benat precis bakom sig, vilket innebär att han är ett osäkert kort. Här har Barcelona istället två möjligheter att, 1) spela bollen till ”fällan” som Bilbao har satt, det vill säga till Dani Alves eller 2) spela en hög risk boll till spelyta 2/3.

Det som händer näst i matchen förvånar mig verkligen eftersom det bevisar hur viktigt det är med mittfältare som är skickliga i små ‘’tighta’’ ytor. Det börjar med att Ter-Stegen har bollen och väljer att passa den till Busquets. När den felvände Busquets är på väg att ta emot bollen tar han först en snabb titt bakom axeln för att orientera sig själv och läsa av situationen. Medan Benat pressar Busquets, kroppsfintar Busquets honom åt det ena hållet för att sedan ta emot bollen och lugnt dra med sig den på 1-touch förbi Benat med en helt fantastisk bollkontroll.

Nedan visar jag situationen i matchbilder.

2Två

Busquets får här passningen utav Ter-Stegen…

3Tre 
…Och fintar Benat åt andra hållet, tack vare sin kroppsfint och fantastiska första touch.

Denna makalösa individuella prestation från Busquets har nu fått hela Bilbaos organisation att bryta ihop, vilket lämnar Busquets med två alternativ, 1) att spela till den nu frie Alves eller 2) spela till Rakitic som positionerar sig bakom Bilbaos mittfält. Busquets väljer att spela bollen till Rakitic och med den passningen har han spelat sig förbi 5 Bilbaos-spelare, vilket gör att Barcelona nu kan anfalla med 6 mot Bilbaos 5, det vill säga med ett viktigt övertag i Bilbaos planhalva.

4Fyra

Här kan vi se hur Alves fortsätter löpningen på den ena kanten och Pedro på den andra. Om Iniesta skulle få boll blir han fri i den svartmarkerade zonen och kan direkt hota Bilbaos backlinje i en väldigt attraktiv yta. Även värt att notera hur Barcelona nu har ett 2vs1 på varsin kant med Iniesta + Pedro och Messi + den löpande Alves. Vi får inte glömma att allt det här kunde ske tack vare en liten, men som kan vara väldigt matchavgörande detalj från Sergio Busquets.

Busquets i spelyta 2
Busquets roll kallas internationellt för ”the pivot” eller ”the link player”. Det är en spelare som spelar mellan försvar och mitt/anfall, och har ett stort ansvar att alltid försöka vara spelbar och helt enkelt skapa balans i laget (offensivt och defensivt). Han är den som ska föra boll till de mer offensiva spelarna, exempelvis till Iniesta och Messi. Denna roll är grunden för hela det ”possession”– baserade spelet, då Busquets exempelvis är den som manipulerar motståndarna med sina konstanta positioneringar in och ut från ytor, för att skapa ”trianglar”, det vill säga skapa bra passningsvinklar, avstånd och ytor för sina medspelare. Rollen är också viktig för att skapa ett numerärt övertag i t.ex. speluppbyggnaden när motståndarna pressar med två anfallare. I en sådan situation är det Busquets uppgift att positionera sig på ett sätt som gör det möjligt för laget att skapa ett övertag, det vill säga ett 3vs2 och spela förbi den första försvarande lagdelen.

Eftersom Bilbao försvarade i ett 4-4-2 system och var centralt kompakta, försökte Barcelona sära på det centrala mittfältet för att hitta passningsalternativ mellan Bilbaos lagdelar. Här var det extra viktigt för Busquets att alltid försöka vara fri och positionera sig bra för att kunna behålla balans och fortsatt bollinnehav fram till det att rätt läge att spela förbi Bilbaos mittfält skulle uppstå. För att Barcelona horisontellt skulle kunna sära på Bilbaos försvar var det upp till Iniesta och Rakitic att försöka positionera sig med en större bredd mellan varandra.
Piqué och Mascherano fortsatte även de med att sära på sig för att sära på Bilbaos två försvarande anfallare. Eftersom Bilbao försvarade i ett man mot man-system följde alltså högermittfältaren i Bilbao efter Mathieu, medan högerbacken i Bilbao var fokuserad på Pedros löpningar. Detta innebar att en av de två centrala mittfältarna i Bilbao fokuserade på Iniestas positionering medan den andra centralmittfältaren (Benat i detta fall) behöll sin position mer central och den resterande vänstermittfältaren fokuserade på Rakitic positionering. Iniesta och Rakitic har i detta fall alltså ockuperat en spelare var, vilket lämnar Benat isolerad centralt samt skapar ytor mellan mittfältet.

5Fem

Ytorna som öppnades upp (gulmarkerade)mellan Bilbaos mittfält, tack vare Iniestas och Rakitics positioneringar.

Istället för att Busquets skulle stanna kvar i sin roll/position (mellan försvar och mittfält/anfall) positionerar han sig bort ifrån mittfältet för att skapa ett 3vs2 övertaget mot Bilbaos anfallare. Busquets positionerar sig inte barab bort från situationen för att skapa ett övertag utan även för att provocera den isolerade Benat. Med att provocera menar jag att ifall Benat skulle följa med Busquets positionering/rörelse bort ifrån ytan, hade Benat lämnat efter sig en enorm yta centralt, vilket exempelvis hade skapat ett fantastiskt läge för Messi att röra sig in i och hota i. Men Benat följde inte Busquets i den situationen utan valde mycket riktigt att fortsätta med att försöka täcka de stora attraktiva ytorna som öppnats upp mellan mittfältarna i Bilbao.

För att gå vidare blir nästa steg att en av de resterande Barcelona-spelarna får försöka att manipulera den isolerade Benat, och i detta fall blir det Pedro som med sin smarta löpning drar med sig den markerande högerback bort från sin position vilket öppnar upp en ännu större yta för Mathieu (vänsterback) att löpa in i.

6sex

Situationen då Pedro är den som försöker manipulera Benat och positionera sig i ytan framför Bilbaos mittfältslinje i ’’Benat ytan’’. Lägg märkte till hur Iniesta och Rakitic har breddat och ockuperat en spelare var. Här löper Pedro in bakifrån, via Benats döda vinkel.

Busquets spelar då en provocerande pass till Pedro, som på ett tillslag spelar tillbak till Busquets.
7sju

Bilden visar hur fem Bilbao-spelare, blint fokuserar på Pedros positionering.

Tack vare Busquets förmåga att läsa spelet och hans oförklarliga spelförståelse har han tillsammans med Pedros positionering, manipulerat och ”tvingat” sex Bilbao-spelare att fokusera på Pedros rörelse och tappa fokus på Busquets, vilket innebär att de börjar pressa Pedro för att återerövra bollen. Anfallare 1 (Aduriz) tappar sin markering/fokus på Mascherano, centralmittfältare 2 tappar sin markering/fokus på Iniesta och Benat blir provocerad av Pedros positionering medan Mathieu har dragit med sig högermittfältaren in i ytan som Pedro har lämnat. Pedro spelar alltså tillbaka bollen till Busquets, som då passar den vidare diagonalt till Iniesta via Mascherano, nu i en mycket offensivare yta för att nu kunna skapa och hota i den tredje delen. Detta bevisar återigen hur intelligent Busquets är i sin ”länk”–roll, då han konstant försöker läsa spelet och diverse situationer för att ständigt skapa bättre alternativ och attraktiva ytor för sitt Barcelona.
Ansvar i defensiven
En bra taktik för att skapa ett numerärt övertag är att försöka spela sig förbi motståndarnas första press, exempelvis som de två anfallarna i Bilbaos 4-4-2-formation. Detta kan enkelt ske genom att mittbackarna breddar för att öppna upp ytan där den djupt liggande spelfördelaren kan positionera sig i och skapa det numerära övertaget som nämnt tidigare.
En annan viktig fördel med att Busquets positionerar sig mellan mittbackarna är rörelsen för att skapa yta för mittbackarna som har särat på sig, och helt enkelt ge dem tid och yta med boll. Busquets kan medvetet dra med sig en spelare med sin rörelse för att öppna upp yta för sina medspelare. Med detta menar jag att även mittbackarna i Barcelona har möjlighet att spela som en situationsanpassad länkspelare i de fall då Busquets är ur position (vilket inte är ofta) eller helt enkelt inte ett bra passningsalternativ.

Ett exempel är när de två försvarande anfallarna i Bilbao (första försvarande lagdel i Bilbao) befinner sig bakom boll men framför mittfältslinjen, och är kompakt positionerade nära varandra för att minimera ytorna mellan lagdelarna. I dessa lägen tvingas Busquets att lämna den mer vanliga mittfältspositionen mellan Bilbaos två anfallare och mittfältslinje, för att skapa det numerära övertaget lägre ner på plan i stället. Om Busquets skulle stanna kvar i sin ”vanliga” positionen hade han fått spela felvänd och haft Benat väldigt tätt intill sig bakifrån.
Alltså istället för att positionera sig en i ganska isolerad position, positionerar Busquets sig djupare framför de två försvarande anfallarna. Detta gör han för att sedan skapa en bättre chans till att spela förbi första pressen och helt enkelt ge mittbackarna en till att driva med boll.

8åtta

Busquets rör sig bort från den trånga ytan emellan (gulmarkerade zonen) och börjar då positionera sig nära Aduritz för att skapa en trebackslinje i speluppbyggnaden.

9nio

Busquets rörelse tvingar Aduriz till att fokusera på Busquets istället för att täcka av yta/passningsmöjligheter till Mascherano. När Busquets får boll vänder han upp och passar vidare till Mascherano som börjar avancera. I detta läge börjar även Iniesta positionera sig bort från ytan och mer centralt inåt i plan för att skapa ännu mer yta för Mascherano att förflytta sig i. Det Iniesta gör är att dra med sig en av centralmittfältarna bort från den gulmarkerade zonen, medan Mathieu fortsätter sin löpning uppåt i plan. Nu har Barcelona, med hjälp av den ovärderliga Busquets, spelat sig förbi den första försvarande lagdelen i Bilbao. Mascherano fortsätter då att driva in mot ytan som Iniesta rörde sig bort från, medan Iniesta positionerar sig i Busquets utgångsposition och Busquets positionerar sig som eventuell mittback. Intagandet av dessa positioner skapar en balans och stabilitet i defensiven vid en eventuell omställning mot sig vid bolltapp samt för att förhindra laget från att bli exploaterat av en snabb omställning från Bilbao. Det ovannämnda är faktiskt precis vad som sker efter att Mascherano, passar en dålig pass i sidled som är tänkt till Iniesta, men som Benat bryter. Bilbao startar då en kontring, men tack vare Busquets goda positionering (som mittback) är han förberedd för att förhindra Benat från att skapa någonting farligt eftersom han tvingar ut Benat mot kanten, vilket skapar tid för Barcelona att hinna organisera sig tillbaka till sina defensiva positioner. I den här situationen förhindrar alltså Busquets ett mycket farligt kontringsläge för Bilbao.

Det är sådana små detaljer som får stora påverkningar under matchens gång, och det är troligtvis därför Busquets inte alltid är den som ”syns” mest i matcherna eftersom han är den som gör jobbet i det tysta. Man kan sammanfatta det hela med att säga att Busquets har en helt makalös spelförståelse och därför är en av de viktigare i pusselbitarna i Barcelona, och kanske är det just sådana här spelare som vi saknar i Sverige? 

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • gsdjfhjs

  Wow. Skönt att någon taktikkunnig äntligen lyfter fram Busquets storheter som fotbollsspelare.

  • Sophia

   Håller med ovanstående

 • Peter Asellus

  Jag vill påstå att Lewicki är det närmsta vi har Busquets i Sverige i dagsläget. Finner hans positionering (åtminstone i CL och U21, sett MFF för lite i allsvenskan) helt underbar. Ska bli mycket intressant att se hans positionsspel mot Real… (Och bra skrivet!)

 • Arash Senobari

  Fantastisk analys!

 • Cyka blyat idi nahui

  Taktikanalys på Müller hade varit riktigt intressant läsning!

  • stens

   Pivotspelaren är taktiskt så otroligt mycket intressantare position men jag säger inte emot att fler taktiska analyser i nivå med den här är ytterst välkommet.

 • Anton

  Mycket intressant läsning. O svar på frågan: ja tror inte att vi har någon sån länk spelare i Sverige. Ingen Busquets o det är oxå det som saknas i svenska a-landslaget. Eller vad tror ni

  • musse1337

   Det har ju att göra med att Sverige inte alls spelar enligt det systemet.

 • 1 för ALLA alla för 1

  Detta kan man se som meningslös spekulation. Killen tar på sig sina fotbollsskor och leker med bollen precis som alla andra i laget. Och här sitter vi och spekulera hit och dit för att försöka tjäna pengar på has strumpor.

  • musse1337

   Haha jo så kan det ju verka om det närmaste man kommit elitfotbollen är Div 3 i Ultimate Team på FIFA 15. Är man dock hyfsat insatt i fotboll så förstår man att Albin vet vad han snackar om.

 • Neymar Jr

  Busquets, världens mest underskattade fotbollsspelare. Bra och intressant analys!

 • Supportrarna!!

  Världens bästa DM och balans spelare.

 • Supportrarna!!

  Världens bästa balansspelare!

 • ldmn17

  Gör en Zlatan analys. För många undrar varför han rör sig så ”lite”. Men det finns små detaljer till hans spelstil och PSG’s speluppbyggnad.

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Fantastisk analys måste jag säga…. Men jag tycker inte att Bousquét gör något utöver det vanliga på den positionen, speciellt inte nuförtiden då den positionen mer eller mindre ser ut så där för alla vattenbärare…….

  • RealMadrid1902

   Hur kan du stava hans namn fel när hans namn står i rubriken?

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Lägger inte ner mycket vikt vid stavningar, jag bryr mig inte helt ärligt, så länge ni vet vem jag menar…..

    • musse1337

     cool du är.

     • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

      Tack

 • Artan Fejzullahu

  Bra skrivet och innehållet är mycket bra. Men snälla, sluta använda så många förstärkningsord såsom fantastiska, otroliga, ovärderliga osv mitt i en analys, det blir så mycket mindre professionellt och tråkigare läsning. Och dessutom, hans ”oförklarliga” spelförståelse? Är det inte just det du gör när du analyserar, förklarar den? Men som sagt, bra skrivet, du vet definitivt vad du pratar om. Busi är världens överlägset bästa DM, den den position som kräver allra största taktiskt kunnande. Bra inblick i hur han gör sin grej!

 • tost89

  Mycket bra om Busquets. Han är en unik spelare, och det är alldeles för få som uppskattar hans effektiva genialitet.

  Världens mest underskattade spelare, en av de absolut bästa genom tiderna på sin position. Lika viktig för Barca och Spanien som Xavi och Iniesta har varit.

 • john

  antagligen en av världens mest underskattade spelare även om alla vet att han är en otroligt br spelare