Taktikbloggen

Taktikanalys av CL-matchen AS Roma – FC Barcelona

AS Roma – FC Barcelona

Mål: Florenzi 1-1 – Suarez 0-1
Laguppställningar: 

(klicka på bilderna för att se större bilder)

12032590_10205952827034024_140348529_n

Då var det dags igen, UEFA Champions League är igång och förra årets titelvinnare ställdes mot Rudi Garcias Roma. Luis Enrique och Garcia kan båda kallas för offensivt lagda fotbollsfilosofer. Båda lagen ställde upp i ett 4-3-3, men båda skiftar dessa i förhållande till de olika situationerna som de ställs inför under matchens gång.

Roma hade Szczesnyi mål, Rüdiger och Manolas som mittbackspar tillsammans med Florenzi och Digne på varsin kant. Mittfältet bestod av De Rossi som en defensiv mittfältare tillsammans med två mittfältare som hade uppgiften att avancera högre upp på banan,  vid sidan om/framför – Keita och Nainggolan. Dzeko fungerade som en spets i anfallet tillsammans med Salah och Falque.

Barcelona ställde upp med ett ganska väntat lag, utan vidare ändringar förutom att Sergi Roberto ställde upp som högerback och Mathieu som mittback bredvid Piqué.

Roma mot bollen

Att spela mot Barcelona är kanske inte den enklaste uppgiften, då Barcelona, tillsammans med Guardiolas Bayern Munchen, är det absolut bästa laget på att flytta motståndarna ur positioner med hjälp av bollen, och detta med stor possession av bollen.

Här får man precis som Garcia har tänkt sig, försöka att föra Barcelona mot ytor där man kan försöka få numerärt överläge och sätta en ”fälla”. Med fällor menar jag en yta där man kan få ett numerärt överläge på motståndaren och sätta hög press på dem, vilket ska vara ett försök till att återerövra bollen. I dessa fall var det väldigt tydligt vart Roma ville föra Barcelona, nämligen till kanterna.

Det hela började dock med att Roma ställde upp i ett 4-5-1 mot bollen (i försvar), där diverse spelare hade olika uppdrag. Ett 4-5-1 där man fokuserade på positionsförsvar med situationsanpassande fokusering på man mot man-markering. Eftersom Roma valde att inte sätta en relativ hög press på Barcelona, valde man istället att forcera ner sina ytterforwards i linje med 3-manna mittfältet där man bildade ett 5-manna mittfält. Meningen med detta var att ha goda positioner i försvaret mot Barcelonas ytterkantsspel, där Salah och Falque var tvungna till att bidra i defensiven för att stoppa Barcelona från att skapa något från kanterna. Detta gjordes för att alltid skapa ett 2vs2 på kanterna, det vill säga för inte bli övernumrerade av Barcelona.

Barcelona är extremt duktiga på att manipulera sina motståndare och röra sig in i ytor för att dra med sig motståndaren från en attraktiv yta som en ny spelare rör sig in i. Om motståndaren inte följer med när spelaren ”droppar” ner från ytan, blir spelaren helt fri. Detta gör att man som försvarare är tvungen till att följa med spelaren som droppar ner i position, medan den andra försvararen måste markera spelaren som rör sig in i den nya attraktiva ytan. Barcelona gör det här i många zoner i spelyta 3 (sista tredjedelen), men detta utförs speciellt i kanterna där Messi droppar för att komma ifrån sin markering.

I dessa lägen spelade Roma ett man-man mot Barcelona, där man försökte följa med detta flexibla anfallsförsök från Barcelona och förhindra Barca-spelarna från att ha yta och tid med boll. Värt att notera är att det även var i dessa ytor/zoner som målet blev till.

Ta bort det viktiga

’’ If I was to be reborn as a footballer again, I would choose to be Busquets’’

– Vicente Del Bosque

 Busquets är verkligen en av världens mest intelligenta fotbollsspelare, och som taktikfanatiker är det en fröjd för ögat att iaktta hans fantastiska rörelser/positioneringar, spelförståelse och teknik (1:a touchen och bollkontroll i små ytor). Busquets har även förmågan att kunna slå fantastiska vertikala och diagonala passningar, passningar som kan slå igenom hela motståndarnas lagdel. Busquets är en viktig del i Barcelonas speluppbyggnad och sedan en ännu viktigare del i att behålla bollen i sista 3:e delen.

Det Rudi Garcia taktiskt sätt implementerade för denna match var att när man valde att ’’falla’’ hem med samtliga lagdelar i ett 4-5-1, var Dzeko den som i princip skulle stänga av Barcelonas ’’länk’’, det vill säga Busquets. Detta bevisade under matchens gång hur viktig Busquets är för Barcelona, då Barcelona hade större svårigheter med att spela sig förbi Romas lagdelar.

Med Dzekos man-man på Busquets betydde det att Barcelona nu hade två centralt fokuserade/positionerade mittfältare kvar – Iniesta och Rakitic. Med Dzekos hjälp kunde alltså Roma skapa ett numerärt övertag centralt på plan där De Rossi oftast var fri och kunde täcka av/stänga ytor, medan Keita markerade och vaksamt kunde följa Iniesta medan Nainggolan var fokuserad på Rakitic.

vlcsnap-2015-09-17-07h42m49s812

Romas 4-5-1 med ett numerärt övertag i mittfältet (2vs3 i denna situation).

Att lag markerar/försöker stänga av Busquets från matcher är ett mönster som börjar bli allt vanligare när man ser lag möta FC Barcelona. Detta defensiva system beprövades även av Atletico Madrid veckan före CL-matchen. De flesta lag förstår i dag Busquets innebörd för Barcelonas spelsystem.

I den 2a halvleken kunde man få en tydligare bild av hur Barcelona försökte få Busquets att bli mer involverad i sista 3:e delen genom att han började positionera sig i offensivare ytor. Detta ledde till att Pique och Mathieu fick mer tid med boll och fick vara de som skulle agera som ’’länk’’–spelare, självklart med hjälp av Iniesta och Rakitic, då Roma fortsatte med sin indirekta återerövring. Genom sina kloka positioneringar på planen kunde Busquets medvetet stanna för att dra med sig Dzeko bort från t.ex. Piqué som hade boll eller helt enkelt bara positionera sig i offensivare ytor där han kunde tillföra mer under anfallet och knyta upp spelet bättre.

Den centrala kampen

Det man börjar se mer av är Messis rörelser ”inåt” i banan, alltså hans positionering centralt i planen. Det händer av flera anledningar, men speciellt i matcher då Busquets blir man-man markerad och inte är lika involverad i speluppbyggnaden, är Messis roll vital. Messi kan med sin centrala positionering komma in och hota i ytorna länge upp på plan än i sin isolerade högerkant, och det är precis det som Luis Enrique vill. Messi kan även manipulera flera spelare, få dem fokuserade mot sig och få fler försvarare att fokusera på honom än på de andra Barca-spelarnas rörelser då han är exceptionell i sina dribblingar i små ytor och 1vs1 eller till och med 1vs2-3.

 Genom Messi försökte man i denna match att inte låta Roma ha ett övertag centralt det vill säga 3vs2 i Romas favör. När Messi låg mer centralt hade Barcelona istället ett 3vs3 och kunde öka chanserna för att fortsätta behålla bollcirkulationen i anfallet. Här hade dock den ”fria” spelaren De Rossi ett stort ansvar med att försöka vara nära och tätt intill Messi i den sista 3e delen för att ge honom så lite tid med boll som möjligt. Digne var också en viktig del i Romas försök att stoppa Messi eftersom han var den som fortsatte med sin markering när Messi lämnade sin ytterposition för att positionera sig mer centralt, detta till ett läge då Digne istället släppte över Messi till De Rossi eller mittfältet.

Digne

Här ser man tydligt hur Digne, som tappade sin markering på Messi i just denna situation, hade till sin uppgift att flexibelt kunna lämna sin position för att sätta press på Messi.

 Det var ett mycket solitt försvarsspel av Roma där man flera gånger lyckades bryta viktiga anfallsförsök från Barcelona och kunde spela ett direkt och snabbt omställningsspel mot Barcelona. Även värt att påpeka är Florenzis och mittbacksparet i Romas fantastiska prestationer.

12033701_10205952681470385_1829042287_n

Statistik som bevisar Romas 20 lyckade brytningar under matchens gång. Här ser man klart och tydligt var de lyckade brytningarna har skett – där man märker det centrala mönstret. De Rossi hade i denna match sju lyckade brytningar.

Ett mönster som tydligt visar att Roma var väldigt centralt fokuserade under hela matchen och att man ville få Barcelona gå ut på kanterna. Här har även Barcelona olika sätt att försöka bryta sig igenom, och det var även på kanten som det första målet i matchen blev till.

Messi + Rakitic = Mål

Som jag nämnde tidigare är Barcelona extremt duktiga på att dra med sig spelare (motståndare) in i trånga ytor för att öppna upp nya ytor för sina medspelare. I vissa fall droppar spelare ner bakifrån de olika försvarande lagdelarna och går in framför (från döda vinklar), vilket gör det svårt för motståndaren att fokusera på både boll och de anfallandes positioneringar/löpningar.

vlcsnap-2015-09-17-07h15m44s079

I denna situation har Messi dragit med sig vänsterbacken Digne centralt mot banan för att helt enkelt öppna upp en stor yta i kanten eller få boll i ytan bakom backlinjen. Istället för att Rakitic ska fortsätta med att behålla sin mittfältsposition som kanske traditionellt är mer centralt fokuserad, påbörjar Rakitic sin löpning in i den ytan som Messi har ”släppt”.

Här slarvar Iago Falque som inte följer Rakitics löpning i den ”nya” fria ytan vilket gör att Iago blir bolltittande och det hela slutar med att Rakitic får boll inne i straffområdet och kan nu helt fri slå en hård boll vid bortre stolpe, mot Suarez som nickar in bollen i mål.

Värt att notera

Något som är värt att notera är att Barcelona har olika kombinationer för att lösa diverse situationer under en match. I denna match försökte Iniesta och Rakitic sära på Romas centralt kompakta mittfält genom att Iniesta och Rakitic intog en mer bredd-inriktad position. Detta gjorde de för att sysselsätta varsin centralmittfältare i Roma. Det här gjordes helt enkelt i försök för att sära på mittfältet och skapa ytor mellan Roma’s mittfältslinje. Om Nainggolan och Keita skulle följa Iniestas och Rakitics löpningar utåt i banan skulle De Rossi ha lämnats helt isolerad i mittfältet, men här visade Roma återigen på ett stabilt och bra defensivt agerande. Det var viktigt för Roma att styra Barcelona mot en kant och flytta över med laget åt denna kant för att inte lämna någon spelare isolerad eller skapa för stora ytor mellan lagdelarna.

Albin Sheqiri
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • David Jordacijevic

  Du måste vara en jäkel på Fifa…

  • Sophia

   Det tror jag med!…

  • Chelsealimpan

   Tyvärr så har inte Fifa kommit så långt att man kan spela ett positionsförsvar eller för den delens skull ett anfallsspel som Barca… men men kanske någon gång i framtiden så

   • Artan Fejzullahu

    Då har du inte tränat tillräckligt, eller så kör du med inställningen klassiskt försvarsspel.

    • Chelsealimpan

     Okej, har inte kommit så långt att jag hittat några inställningar till olika försvarsspel, låter väldigt intressant, får väl testa det nästa gång i sådana fall

     • Artan Fejzullahu

      Gör det, det innebär bland annat att du kan ge order till nån spelare att följa/pressa bollhållare samtidigt som du kontrollerar och flyttar övriga spelare så att du kan vara med på instick och långbollar.

 • Davve

  De Rossi matchens gigant borsett från Busquets. Roma hade en effektiv strategi, längtar till returen

  • Artan Fejzullahu

   Tycker Florenzi var en absolut gigant efter sitt mål, förmodligen tack vare självförtroendet man får efter ett sånt mål.

 • Jizzo

  Intressant läsning. Barca kommer få det tufft i år, i CL iaf.

 • Kuningas

  Kung Albin!! Mer av det här!

 • punkten

  Mycket intressant läsning. Gärna mer av detta.

 • Johan Ks Karlsson Sjögren

  Mycket intressant läsning, kära kurskamrat! Hoppas få se mer av dina taktiska kunskaper på tisdag! 🙂

 • Lirarn

  Intressant blogg men det är för lite för mycket flum. Var mer konkret och gillar du taktik, nämn inte bara det enkla. Det lätt att anta saker när man endast analyserar en match och inte under en längre period eller drar paralleller till flera matcher. Lars Lagerbäck är expert på att jämför Barca med en match han såg för fler veckor sedan och inte en bredare analys över en längre tid.
  Ser framemot flera inlägg och det blir nog bara bättre och bättre!

 • Jacco

  Intressant läsning, ser fram emot fler analyser. Håller med dig om det mesta, romas defensiv var på topp i går!

 • Emma

  Mycket intressant. Jämfört med Paris-MFF där det också var ung. 70-30 i bollinnehav så hade Messi/Neymar typ dubbelt så mycket bollkontakt som Zlatan/Cavani. Är det också en följd av att forwards är mer aktiva och öppnar upp ytor för varandra?

 • King_Weah

  Välkommen Albin! Grym skrivet och längtar till fler artiklar från dig!

 • John Eriksson

  Bra Albin!! 👍👍 Lite mer invecklat än med kidsen i IFK

 • Anasdinho Anas

  Vad gör ter stegen i målet???

  • Davve

   Vad menar du?

   • Anasdinho Anas

    Han är dålig liksom

 • Mel

  Riktigt intressant och välformulerat. Mer av sånt här! Kudos till Albin!

 • Linus Sandell

  Hej! Här kommer ett tips på vad du kan skriva om. Jag kallar det ”Zlatan Effekten” och med det menar jag hur ett lag (PSG eller Sverige) påverkas av att ha Zlatan Ibrahimovic på plan.
  Har själv märkt att PSG och Sverige ändrar taktiken väldigt mycket utan en Zlatan på plan. Lagen får ofta till en bättre press på motståndar laget och lagen satsar mera på kontringar.
  Med Zlatan på plan blir det mera posession och inlägg. Om inte Zlatan är i form är inte laget i form. Deras taktik kretsar runt Zlatan.
  Det jag inte ännu har listat ut är om lagen är bättre med eller utan Zlatan. En sak som är säker är att taktiken ändras. Skulle PSG klara sig bättre i Champions League utan Zlatan? Skulle Sverige kunna vinna som en match som ett lag? För tillfället kretsar fotbollen mycket kring kontringar (samt hög press i somliga ligor). Så passar Zlatan in i dagens fotboll? Nej!

 • Sebastian Albrektson

  Grymt bra analys Albin! Ser fram emot att läsa mer om dina tankar och teorier!