Taktikbloggen

Taktikanalys: Tränarduellen mellan Guardiola & Pochettino

MANCHESTER CITY 2-2 TOTTENHAM 
(Premier League 2017-01-21)
Taktikanalys

Aldrig förr har Guardiola upplevt en sådan motgång i sin karriär som under denna (än så länge) korta period i Premier League med City.
Han kritiseras ständigt av media, fans och har till och med konstaterat att han själv kanske är en för ”dålig” tränare för City. Han har vid flera tillfällen kallats för ’’Fraudiola’’ av internetbaserade Goal.com (ett smeknamn från engelska ordet ”fraud”, vilket betyder bedrägeri).

Trots resultatmässiga motgångar har Guardiolas City faktiskt dominerat matcher i statistik som exempelvis skott mot mål, vilket han själv nämner i sina presskonferenser. City har faktiskt dominerat matcher och skapat chanser, men haft en för dålig utdelning på dessa.
1
(City vs Spurs, där City med 17 skott varav 7 på mål gav endast utdelning på 2 mål. Två mål som dessutom uppstod via osäkra ingripanden av Lloris)

2
(Formation City: 4-1-4-1/4-1-2-2-1 vs Spurs: 5-2-1-2/3-4-1-2)

Spurs spelade alltså i en variant av en 5-3-2 med två ’’6:or’’ centralt framför tre-backslinjen, varav Rose och Walker stod för breddspelet. Eriksen spelade framför de centrala mittfältarna som en ’’10:a’’ med Dele och Kane framför sig och de bildade anfallsparet.

Pochettinos tanke redan från start av matchen var att mixa från en högre press till en lägre (vid mitten av plan) i denna 5-2-1-2 variant. Det man såg tydligt dock var att presspelet var sårbart i båda pressekvenserna.

Eftersom City ställde upp i en tydlig 4-1-2-3, hade man alltså redan två spelare som stod för bredden kontra Spurs som bara hade 1/sida (Walker & Rose). Det betyder att vid högre pressekvenser var det alltså Walker + Rose som orienterade sig för att pressa Citys ytterbackar vid eventuell pass till dem.

Harry Kane samarbetade med Dele i första presslinjen för att försöka sätta pressfälla mot kanterna med en intensiv styrande press där man skär av tillbaka-spel till Bravo. Eriksen orienterade sig i ytan mellan anfallarna där Yaya Toure försökte göra sig spelbar genom att försöka skapa övertag via sin position för att kunna spela sig förbi Spurs press. De Bruyne och Silva stod för en mer offensiv central mittfältsroll där de stod för ockupation av innerkorridor i sin utgångsposition.

I dessa höga press försök av Spurs, tvingades alltså de två centrala mittfältarna Dembele och Wanyama att fokusera på man, vilket ledde till att man situationsanpassat markerade varsin spelare.
Detta ledde i sin tur till destabilisering och en okompakthet i Spurs pressförsök, vilket gav City i princip 1vs1-situationer mot sin sista lagdel med en hel spelyta framför sig att attackera.

3
Här är en situation där Spurs pressar högt i en 3-4-1-2. Vi kan tydligt se hur anfallarna har delat på sig för att orientera sig på eventuell pass ut till mittback, varav Eriksen i princip markerar Yaya Toure. Ytterbackarna (syns ej i denna sekvens) är som sagt pressade av Spurs ytterbackar vilket gör de relativt svårt för Spurs i denna press att kontrollera innerkorridorerna. Dessa zoner är ockuperade av De Bruyne och Silva, vilket tvingar Dembele och Wanyama att ’’följa’’ deras positionering för att minimera yta/tid för dessa spelare i dessa ytor.

4
Kane fullföljer sin styrande press ut mot kanten, där vi kan lägga märke till Spurs spelarnas roller i den höga pressen. David Silva som är en exceptionell pressresistent spelare och är känd för sin intellektualitet, visar prov på just detta i denna situation då han möter boll för att ställa frågor till Wanyama, 1) om han inte orienterar sig efter Silvas positionering leder det till att han blir fri och kan då vända upp samt skapa övertag för att spela sig ur Spurs första/höga press försök eller 2) om Wanyama som i denna situation följer/markerar Silva skapas det en stor yta bakom Spurs mittfält vilket leder till 1vs1 situationer för Citys anfallslinje.

Citys anfallslinje som inte mötte för mycket, utan höll sina positioner ute på kant för att antagligen försöka förstöra Spurs kompakthet horisontalt (skapa ytor mellan den sista lagdelen).

5
Kolarov hotar yta till han hittar rätt läge att spela en passning förbi 6st Spurs spelare till Aguero som tar emot bollen helt fri…

6
…som spelar den på 1-tillslag till De Bruyne som kan nu spela/hota/attackera en enormt stor yta mot ett totalt destabiliserat Tottenham försvar.

7
En annan sekvens av hur Citys positionsspel skapade övertag vs Spurs presspel.

8
Walker sätter press på Clichy, som har tillräckligt med tid att vända upp och spela en passning bakom Walker som har släppt sin position för att sätta press högre upp vilket leder till…

9
1) en stor okompakthet mellan Tottenhams lagdelar i försvaret (som den vita zonen påpekar)
2) Sane hamnar i en 1vs1-situation ute på kant, med en stor yta att attackera på.

Även i lägre pressförsök hade man svårt att kunna skapa en effektiv tillgång till att kunna pressa och erövra bollen, då man i lägre pressförsök hade svårt att kontrollera ytor mellan anfallarna och Eriksen, vilket gjorde att Silva och De Bruyne fick nog med tid för att kunna skapa destabilisering och dra Spurs spelarna ur positioner för att skapa yta bakom/mellan lagdelarna.

10
City positionsspel 4-1-2-3 under speluppbyggnad vs Tottenham 5-2-1-2.

11
Dele Ali försöker orientera sig i innerkorridor för att täcka ytan in till Silva, men ställer sig i ett mellan läge, vilket tvingar Wanyama att börja orientera sig mer mot Silva som är smart och ockuperar 2 spelare i sin positionering. Eriksen blir då den som är närmast boll och försöker med en styrande press skära av passningsbanan till Yaya, samtidigt som vi ser Dembele som inte riktigt är bollorienterad utan fokuserar mer på De Bruynes position.

12
Kolarov spelar in till Silva, som ockuperar tre spelare, vilket leder till att Yaya Toure samt Clichy är nu i bättre positioner för att kunna skapa övertag som fria spelare förbi Spurs lagdelar.

13
Eftersom man har ockuperat så många spelare av Spurs med färre av sina egna (numerärt undertag 3vs1 men positionerings övertag) kan nu Yaya röra sig in i en fri yta för en eventuell pass som leder till att han kan vända upp helt fri i Spurs egna planhalva vs ett destabiliserat mittfält. Samtidigt som Yaya rör sig in i den fria ytan, tvingas Dembele att istället orientera sig mot Yayas position och flyttar över mot bollens position.

14
Något som kan leda till att man nu kan hitta De Bruyne helt fri centralt ,tack vare Citys övertag i sitt positionsspel vs Spurs. Dock väljer faktiskt Kolarov som får tillbaka bollen av Yaya att inte utnyttja detta överlägsna läge att spela sig ur. Men det är ett bra exempel på hur matchbilden såg ut för de båda lagen tills Pochettino ändrade och anpassade sin formation.

Pochettino ändrade alltså till en 4-backslinje där Eric Dier flyttade upp ett steg och bildade en 3-mans kedja centralt tillsammans med Wanyama och Dembele. Ca 25 minuter in i matchen ändrades matchbilden till Spurs favör som lyckades bygga upp fler och fler anfall med kontrollerat passningsspel samt att man i försvarsspelet hade betydligt bättre kontroll/ockupation av Citys innerkorridors positioneringar pga att 3-man på mittfältet skapade en större kompakthet horisontalt för Tottenham som nu kunde flytta över och täcka ytor mer effektivt (dock hade Spurs fortfarande stora problem med längre och mer direkta passningar bakom backlinjen).

15
16
Sekvens som visar Tottenhamns kompakthet i överflyttningarna vid uppspel via Citys ytterbackar. Där man nu slipper att exponeras till 1vs1 situationer i backlinjen samt hur man tvingar City att spela tillbaka bollen till mittback kontra tidigare sekvens då man hade nog med tid och yta att spela passningen vidare mot kant.

17
En annan sekvens i Spurs höga pressförsök vs Citys 4-1-2-3 positionsspel. Där man tack vare en längre mittfältslinje kan flytta över för att pressa ytterback med närmaste centralmittfältare samtidigt som man har tillgång till att pressa Citys ’’6a’’ med sin 10a i speluppbyggnaden (Eriksen orienterar sin press på Yaya), medan resterande centralmittfältare flyttar över i förhållande till bollens position för att täcka ytor, vilket resulterar till ett mer stabiliserat och kontrollerat försvarsspel med effektivare tillgångar i sitt presspel.

Slutsats
Pochettino visar prov på klass, som kan justeras snabbt under matchens gång med en positiv effekt, samtidigt som Guardiola verkligen bjöd på dominerande första 20 minuter och kanske borde ha vunnit den här matchen med större marginal.
En fantastisk match och en fantastisk vändning i slutändan av Spurs, som tack vare upphämtningen fortfarande har chans till att utmana om ligatiteln mot Contes Chelsea.

För mer fotboll följ mig gärna på twitter: @mrSheqiri

Albin Sheqiri
Inlägget har 1 kommentar

Taktikanalys – Antonio Contes Italien (EM 2016)

Antonio Contes Italien – ’’En mix av Atletico Madrid och Barcelona’’

13694219_10207961525450229_802151709_o
De må ha åkt ut redan i kvarten, men som vi vet kommer man inte bara ihåg de lag som vinner turneringarna, utan även de som imponerat mest. Contes Italien är ett lag som imponerat mycket, inte bara på mig men hela fotbollsvärlden. Med så få träningstillfällen som landslagstrupper faktiskt har, är det vanligt med landslag som har otydliga kollektiva varianter/strukturer både defensivt och offensivt. Det Conte lyckades med är att skapa ett fantastiskt kollektivt som, enligt mig, var det allra bästa i detta EM i Frankrike.

’’ I believe Italy are a mix och Atletico Madrid and Barcelona’’ – Xavi Hernandez, efter matchen mot Spanien.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Analys: Taktiken som ledde till att Italien vann över gruppfavoriten Belgien

Italien 2-0 Belgien

EM 2016 – Grupp E – Omgång 1

1

I går spelades troligtvis den största matchen i omgångs ett, där Italien gick in som lite mer ’’underdogs’’ mot världstvåan Belgien. Det belgiska laget är fullt av stora namn och klass-spelare individuellt, men under gårdagens match hade de ändå stora problem som ett kollektiv. Detta p.g.a. Contes strategi till att skapa passningsbanor samt totalt ’’köra över’’ Belgiens presspels-försök. Till skillnad från Sveriges match, spelades denna match i en helt annan nivå rent tempomässigt, vilket gjorde matchen otroligt intressant med många kontringsförsök/omställningar från försvar till anfall.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Inför EM – Taktikanalys av grupp C

Inför EM 2016 – Grupp C
Vi fortsätter EM-uppladdningen med en analys av grupp C.

GRUPP C

Tyskland
Tränare: Joachim Löw
Formation: 4-3-3
Kapten: Jerome Boateng
Nyckelspelare: Toni Kroos & Mesut Özil
Spelare att hålla koll på: Julian Weigl

TRUPPEN TILL EM:

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Inför EM – Taktikanalys av grupp B

Inför EM 2016 

Snart är det äntligen dags för ett stort mästerskap som vi kan njuta av. Men innan dess kan det vara bra att ha full koll på de medverkande lagen. Jag kommer därför att beskriva de olika landslagens taktik, spelarmaterial och sätt att spela fotboll på. Vi har redan avklarat värdnationen Frankrikes grupp och det är nu dags att fokusera på grupp B. 

GRUPP B

 

England
Tränare: Roy Hodgson
Formation: 4-3-3
Kapten: Wayne Rooney
Nyckelspelare: Eric Dier & Wayne Rooney
Spelare att hålla koll på: Delle Alli

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Inför EM – Taktikanalys av grupp A

Inför EM 2016 – Grupp A

Snart är det äntligen dags för ett stort mästerskap som vi kan njuta av. Men innan dess kan det vara bra att ha full koll på de medverkande lagen. Jag kommer därför att beskriva de olika landslagens taktik, spelarmaterial och sätt att spela fotboll på. Först ut är länderna i grupp A.

GRUPP A

FRANKRIKE
Tränare: Didier Deschamps
Formation: 4-3-3
Kapten: Hugo Lloris
Nyckelspelare: N’Golo Kante & Paul Pogba
Spelare att hålla koll på: Kingsley Coman

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Sevilla blev Europa League-mästare när Liverpool förlorade sin intensivitet

Europa League Final

Liverpool vs Sevilla

01

02

Båda lagen ställde upp i ett liknande system där man spelade med en mer djuporienterad forward, medan den andre forwarden agerade som en ’’10:a’’ i sitt positionsspel. Dock varierade Liverpool mer i dessa positioneringar, då Sturridge kunde komma och möta upp boll ganska djupt ner i plan och vice versa. Sevilla ställde upp i en 4-4-1-1-formation, som ändrades till en mer tydlig 4-4-2 utan boll. I mål för Sevilla stod David Soria, medan Rami, Carrico, Mariano och Escudero bildade backlinjen, Krychowiak och N’zozi spelade centralmittfältare tillsammans med Coke och Vitolo på varsin kant.

Liverpool ställde upp med Mignolet i mål, Kolo Toure och Lovren som innerbackar tillsammans med Clyne och Moreno som ytterbackar. Emre Can och Milner bildade mittfältslinjen tillsammans med Lallana och Coutinho, där Firmino och Sturridge spelade framför som forwards.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Så tog Simeones Atletico hem första CL-semin

1

Väldigt intressant statistik som visar att Atletico, med 26 % bollinnehav och 159 genomförda passningar, återigen vinner matchen med 1-0.

Semifinalmatchen mellan Atletico Madrid och Bayern Munchen slutade till Atleticos favör. En otroligt intensiv match mellan två lag som spelar med två väldigt olika spelstilar. Atletico är överlägsna i sitt spel utan boll med fantastiska omställningar samt kombinationsspel kontra Peps konstruktiva stil, alltså spelet med boll som i ett kontrollerat bollinnehavande ständigt försöker spela sig fram spelyta för spelyta.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Atleticos spel utan boll fick Barca utslaget ur CL

Champions League 15/16

Atletico Madrid 2-0 FC Barcelona
(3-2 totalt)

1

(Intressant statistik från matchen)

Sist ett lag slog ut Barcelona i Champions League tog de sig till final. Säsongen 2013/2014 var den senaste gången då ett lag nollade Barcelona i en Champions League–match. Det laget då var Diego Simeones Atletico Madrid, som även detta möte lyckades hålla nollan mot vad som sades vara det bästa Barcelona genom tiderna.

Matchen bjöd på passion, taktisk disciplin och hårt arbete i 90 minuter av ’’Rojiblancos’’. Barcelona å andra sidan spelade en väldigt ’’passiv’’ fotboll, där man inte vågade chansa (troligtvis p.g.a. resultatet innan matchen). Med att chansa menar jag att man var mycket mer defensivt balanserade vid anfallen och fokuserade i princip bara på att Messi, Neymar och Iniesta med sina individuella kvalitéer kanske skulle kunna skapa något framåt. I andra halvlek ändrades matchbilden och Barcelona vågade inta mer offensiva positioner vid 1-0 underläge, men straffades dock under en kontring som Iniesta stoppade.
Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Så kontrade Zidane Enriques Barcelona och vann sin första ’’El Clasico’’

La Liga 2015/2016

FC Barcelona 1-2 Real Madrid

1

Statistik från matchen

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Så gjorde Bayern när de vände och vann mot Juventus i München

01

I gårdagens Champions League-spel bjöd den ”största” matchen på den bästa fotbollen. Personligen hade jag Juventus, som under 1h gjorde en fantastisk match, som favoriter. Laget ledde med 0-2 i halvlek och fick även ett mål bortdömt för offside, något som kan diskuteras.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Därför vann lillebror Atlético mot Real i Madrid-derbyt

Real Madrid 0-1 Atletico Madrid

01

Statistik från matchen

Ännu ett Madrid-derby där ”storebror” förlorar mot ”lillebror”. Storebror Real Madrid kanske bör tänka på att lämna över tronen till Atletico Madrid som med en betydligt mindre budget, säsong efter säsong, lyckas med att hålla sig kvar i toppen och slå storebrorsan.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Så spelades giganternas match i CL

Champions League 

Juventus vs FC Bayern München

00

Två av Europas formstarkaste lag möttes igår i ett stormöte i åttondelsfinalen i Champions League. Juventus började säsongen förvånansvärt dåligt, men har spelat upp sig något beundransvärt. De spelar med ett fantastisk försvarsspel där Allegri kan skifta mellan 3-5-2 eller 4-4-2, och nu leder de Italienska ligan med 1 poäng före tvåan Napoli.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Så lyckades PSG vinna över Chelsea i den första åttondelsfinalen i CL

Champions League

PSG 2-1 CHELSEA 

01
Statistik från matchen

Åttondelsfinalerna i Champions League är igång och igår var det dags för Chelsea att möta Zlatans PSG.
PSG har under Laurent Blanc (speciellt denna säsong) blivit ett mycket mer possession-baserat lag med ett intressant positionsspel och fina kombinationer i sista tredje delen. Det som man märkte redan i början av matchen var att Chelsea fokuserade på att spela en mer direkt fotboll, där de fokuserade mycket på att utnyttja PSGs höga utgångspositioner i anfallsspelet, det vill säga att omställningsfaserna var det som Chelsea prioriterade. Att Chelsea har problem är det inga tvivel om, men med tanke på deras säsong så försvarade Chelsea sig väldigt bra emellan åt under gårdagens match, och det fanns dessutom ett fåtal perioder då man faktiskt kunde spela sig ur PSG med bra kombinationer.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Leicester är tre viktiga poäng närmare guldet

Manchester City 1-3 Leicester
01
Återigen fortsätter jag med att uppmärksamma Leicesters fantastiska form. Att med ett sådant spelarmaterial som Leicester har, leda Premier League i Februari med hela sex poäng, är något som man  aldrig hade kunnat ana. Det som Leicester visar främst, förutom sin disciplin i försvarsspelet, är just viljan i matcherna. Ranieri har gång på gång försökt trycka lite extra på att han har uppmanat sina spelare om att springa för varandra och att det är det som gäller ute på plan.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Ranieris Leicester närmar sig ligatiteln efter segern mot Liverpool

Leicester City 2-0 Liverpool

001

Leicester City knep återigen tre viktiga poäng i sin fantastiska resa mot en eventuell Premier League-titel. Ranieri har verkligen utformat en spelidé utefter sitt spelarmaterial och system/strategi som passar dessa spelarna perfekt. I sista tredje delen har Leicester City blivit mer flexibla och deras positionsspel är mycket bättre idag än förr. Nu försöker man faktiskt i vissa fall att spela sig ur situationer istället för att slå tidiga inlägg.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Spelaranalys: Därför vann Messi Ballon d´Or 2015

00

Lionel Messi med sin femte Ballon d’Or.

Jag har försökt att vara så objektiv som möjligt i min slutsats när det kommer till att noggrant granska och välja ut en spelare som jag tycker förtjänar priset som världens bästa fotbollsspelare år 2015.

Säsongen 14/15 bjöd på massa fina prestationer, några exempel är Juventus, Sampaolis Chile som vann sin första Copa America någonsin och Barcelonas ’’tripleta’’. Är det några som man ska uppmärksamma, förutom anfallstrion i Barcelona, så är det Luis Enriques enkla, men samtidigt geniala användning av mittfältarna som har fått en mer ’’balanserad roll’’. Eftersom Barcelona har en så dominant/talangfull anfallstrio fokuseras en större del av spelet idag på att öppna upp ytor för Neymar,Suarez och Messi än exempelvis under Guardiolas era, då det var mer fokus på att öppna upp för mittfältarna centralt genom att ha breda yttrar. Det här är enligt mig en avgörande faktor till deras framgångsrika säsong.

Detta blogginlägg tillägnar jag Ballon d´Or 2015-vinnaren Lionel Messi, som säsongen igenom stod för dominerande prestationer och influerar matcher på ett mycket avgörande vis (främst genom mål och assist).

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Victor Wanyamas viktiga roll i matchen mot Arsenal

Taktikanalys: Southampton 4-0 Arsenal

00

Laguppställningar:
Arsenal:  Cech – Koscienly, Mertesacker, Bellerin, Monreal – Flamini, Campbell, Walcott, Ramsey, Özil – Giroud
Southampton: Stekelenburg – Van Dijk, Jose Fonte, Martina, Bertrand – Wanyama, Davies, Claise, Ward – Long, Mané

Det blev minst sagt ett chockerande resultat i matchen mellan Southampton och Arsenal.  Arsenal hade ett perfekt läge att gå om Leicester i tabellen eftersom ligaettan förlorade sin ’’box day’’-match mot Liverpool med 1-0. Men det som man på förhand såg som en stor chans för Arsenal blev snarare en nackdel.  Arsenal hade stora problem med att spela sig ur Southamptons lagdelar och några bra positionsspel i anfallsspelet (exempelvis som Özils ’’half-space’’-positioner i matchen mellan Arsenal – City) var det inte frågan om överhuvudtaget.

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Taktikanalys: Så vann Arsenal över City

Taktikanalys: Arsenal 2-1 Manchester City

00
Ranieris Leicester gör succé i Premier League och leder ligan, vilket i sin tur gjorde att matchen mellan 2:an (Arsenal) och 3:an (Man City) ansågs vara en väldigt viktig match. De båda lagen vill ju ”hänga” på/efter Leicester och ha ett mycket bättre utgångsläge i tabellen 2016.

Arsenal ställde upp i ett 4-4-1-1/4-4-2/4-1-4-1:
Chech – Mertesacker, Koscienly, Bellerin, Monreal – Ramsey, Flamini, Özil, Campbell, Walcott – Giroud
kontra City som ställde upp i ett 4-4-2 i defensiven och ett 4-2-3-1 i anfallet:
Hart – Mangala, Otamendi, Sagna, Kolarov – Yaya, Fernandinho, Delph, De Bruyne, Silva – Aguero

Läs mer…

Albin Sheqiri
0 kommentarer

Så stoppade Wendts Mönchengladbach Bayern Münchens otroliga segersvit

Taktikanalys: Borussia M’Gladbach 3-1 Bayern München

01

Vem hade i förväg kunnat ana att matchen skulle sluta på detta vis? Det är frågan som många ställde sig efter denna fantastiska match. Matchen var inte bara speciell för att BMG (Borussia Mönchengladbach) faktiskt bröt Bayerns otroliga svit på segrar i Bundesliga, utan även i själva utförandet av taktiken.

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 25 kommentarer

Taktikanalys: Inför returmötet Malmö FF – PSG


Imorgon är det dags för det efterlängtade returmötet mellan Malmö FF och PSG. Matchen kommer att spelas i Malmö, vilket innebär att Zlatan återvänder dit allt började. Jag har passat på att analysera det första mötet mellan PSG och MFF för att ta reda på vad som gick fel för Malmö, vad som kan förbättras från båda lagens sida samt för att ge er läsare en tydligare bild av de taktiska skillnaderna.

Åge Hareide har en stor kompetens inom taktiska aspekter, det såg vi inte minst prov på under det första mötet med PSG då han ändrade från ett 5-2-1-2-system till ett 4-4-2 under matchen gång. Han har även bevisat sin kompetens genom sättet som han förbereder Malmö inför möten med stora europeiska lag, vilket han gör förvånansvärt bra.

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 2 kommentarer

Taktikanalys: Reals taktiska misstag och Barcelonas smarta drag i El Clásico

La liga 2015/2016: Real Madrid 0-4 FC Barcelona
Mål: Suarez 11’ + 74’, Neymar 39’, Iniesta 53’
Laguppställningar:

00

Säsongens allra första ”el clasico” bjöd på en fantastik uppvisning, en show som var den bästa som jag sett Barcelona bjuda på under Luis Enriques tid som tränare.  Rafael Benitez första ”el clasico” blev dock en mardröm, kanske var hans taktiska implementeringar inför denna match lite för nativa, eller hade FC Barcelona bara en bättre kväll?

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 10 kommentarer

Taktikanalys: Så vann Sverige slaget om Skandinavien och knep en EM-plats

EM-kvalmatchen Danmark 2-2 Sverige
Mål: Poulsen 80’, Vestergaard 90+1’/ Ibrahimovic 18’, 76’
Laguppställningar: 

01

Danmark mot Sverige, slaget om Skandinavien, är en match som har fått en stor uppmärksamhet runt om i världen eftersom grannrivalerna skulle tävla om en plats i EM 2016.  Sverige ställde, precis som i förgående match, upp i ett 4-4-2. Ett 4-4-2 som påminner mycket om det som vi såg implanteras av Håkan Ericssons U-21 landslag i somras. Ett 4-4-2-system med försvarssättet positionsförsvar har jag även tidigare berömt mycket, då det gör det mycket svårt för motståndarna att hitta ytor igenom lagdelarna (självklart beroende på utförandet). Det du har med ett 4-4-2 är tre lagdelar som flyttar över relaterat till först bollens och sedan medspelarnas positioner. Hur ”synkroniserat” lagdelarna rör sig i förhållande till dessa två punkter avgör även hur svårt du kommer att göra det för motståndarna.

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 9 kommentarer

Taktikanalys: Så slog Klopps nya Liverpool Mourinhos Chelsea

Premier League 15/16: Chelsea 1-3 Liverpool
Mål: Ramires 4’ / Coutinho 45+2’, 74’/ Benteke 83’
Laguppställningar:

01

I gårdagens Premier League-match mellan Chelsea och Liverpool ställdes Mourinhos lag som denna säsong har haft stora problem, mot Klopps Liverpool – ett nytänt lag med ett fantastiskt implanterat presspel och offensiv fotboll. Liverpool ställde upp med Sakho och Skrtel som innerbackar och Moreno och Clyne som ytterbackar. Centralmittfältet bestod av Lucas, Can och Milner med en flexibel anfallstrio som ständigt skiftade i sina positioner. I utgångspositionen var dock Firmino den mer centrala av de tre offensiva spelarna (men med dock flexibel position som jag nämner senare), medan Coutinho och Lallana agerade som inverterade ’’10:or’’.Chelsea ställde upp i ett ganska välkänt 4-2-3-1-system. Terry och Cahill bildade tillsammans med Zouma och Azpilicueta backlinjen för Chelsea. Balansspelarna i laget var Ramires och Mikel med Hazard framför sig som en 10:a. Oscar och William agerade yttermittfältare och Costa som en isolerad forward.

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 8 kommentarer

Taktikanalys: Jürgen Klopps debut i Liverpool

Taktikanalys:

Premier League 15/16
Tottenham 0 –0 Liverpool

Laguppställningar:

0

Jurgen Klopps presspel
Ända sedan den nya tyska meriterade tränaren Jurgen Klopp anställdes har det varit mycket fokus på ’’gegenpressing’’ i engelsk media. Det som många har misslyckats med är att beskriva vad gegenpressing egentligen är och funktionen av detta system där man ibland beskrivit det som en hög press eller offensiva lagdelar där man pressar tillsammans. Gegenpress eller counterpressing som det heter på engelska är när man, efter momentet då man har tappat boll d.v.s. omställning till försvar (mot sig) inför en direkt återerövringspress för att vinna tillbaka bollen så snabbt och högt upp som möjligt (nära motståndarnas mål), alltså att man försöker kontra inom deras kontring (detta kan ske vart som helst på plan).

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 6 kommentarer

Taktikanalys: Så vann Chile VM-kvalmatchen mot Dungas Brasilien

Taktikanalys: VM-kvalmatchen mellan Chile 2-0 Brasilien
Mål: 1-0 Vargas 72, 2-0 Sanchez 88’
Laguppställningar:

01

Kvalet inför VM 2018 i Ryssland började i natt i Sydamerika där Argentina ställdes mot Ecuador och förlorade med 0-2. I den andra matchen ställdes de regerande Copa America–mästarna Chile mot Brasilien. Chile var under matchen väldigt stabila och laget är förvånansvärt skickliga med och utan boll, även mot de större nationerna. Chile är enligt mig ett av världens mest fascinerande lag idag då de kombinerar ett lågrisk spel med inslag av direkta/långa bollar, vilket gör dem ganska oförutsägbara och väldigt svåra att försvara sig mot. Chile ställde upp i sitt speciella 3-5-2 mot ett Brasilien utan Neymar i ett 4-4-2 mot boll, och ett mer flexibelt 4-5-1 som kunde skifta till ett 4-3-3 (med boll).

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 12 kommentarer

Taktikanalys: EM–kvalmatchen Albanien mot Serbien

Taktikanalys: EM–kvalmatchen Albanien 0-2 Serbien
Mål: Kolarov 90+1, Ljajic 90+4
Laguppställning:

01

I de officiella rapporterna står det att Albanien ställde upp i ett 4-3-3, men så var det inte på plan. Albanien spelade detta system varken med eller utan boll, utan ett mer 4-5-1 system.

Förord
Det omtalade Balkanderbyt spelades mellan ett Albanien som innan matchen hade en stor möjlighet till att kvalificera sig till sitt allra första mästerskap någonsin (då Danmark förlorade mot Portugal 1-0) och ett Serbien som är helt uträknat med endast 1 poäng i gruppen innan gårdagens match.
På grund av de förfärliga scenerna som uppstod under och efter matchen för ett år sedan när lagen möttes i Serbien, ansågs denna returmatch vara en mycket osäker match. Detta på grund av att många var rädda för att de skulle bli på samma sätt som i den första matchen, speciellt med tanke på de historiska och politiska händelserna som skett mellan dessa två länder och lag. Dock ska det poängteras att det var en mycket respektfylld stämning mellan spelarna matchen igenom, vilket är ett positivt tecken på att man via fotboll faktiskt kan och ska acceptera varandra, oberoende av vilken nationalitet man har eller representerar i fotbollssammanhang.

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 8 kommentarer

Taktikanalys: Så försökte Malmö FF stoppa Ronaldo

Taktikanalys: UEFA Champions Leauge 15/16

Malmö FF 0-2 Real Madrid CF
Mål: Ronaldo 29’ / 91’
Laguppställningar:

01

Matchen började precis som väntat med Malmö FF uppställt i ett 4-4-2 mot boll och med stor fokusering på direkta anfallsförsök med boll. Laget försökte hitta långbollar direkt och var inte riktigt intresserade av att behålla något speciellt bollinnehav.  Real Madrid kontrollerade i princip matchen och var väldigt pålästa på det svenska motståndet. Som Rafael Benitez själv påpekade inför matchen att ’’ We have respect for Malmö, they are a great team’’ och även efter matchen då han sa att man absolut inte försökte underskatta det svenska motståndet på något sätt.

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 10 kommentarer

Taktikanalys: Så spelade Hoffenheim mot Borussia Dortmund

Taktikanalys – Hoffenheim 1-1 Borussia Dortmund
Mål: Rudy 42’ / Aubameyang 56’
Laguppställningar:
1ett

Matchdagen
Den 23:e september var en dag fylld av fotbollsöverraskningar, exempelvis lyckades Celta Vigo slå Barcelona med hela 4-1, varav ett av målen gjordes av vår svenska stolthet John Guidetti, Javier Hernandez ’tåpajade’ in sitt första mål i Bundesliga och Borussia Mönchengladbach, som nyligen fick se sin före detta tränare Lucien Favre avgå från sin position som huvudtränare, vann sin allra första Bundesliga-match för säsongen med 4-2 mot Augsburg. Det som jag fastnade för, var dock det som skulle bli en av de lite enklare matcherna för Thomas Tuchels ’’nya’’ fräscha Dortmund, nämligen mot tabelljumbon Hoffenheim som innan denna match bara hade ett poäng på fem matcher.

Hoffenheim, som ställde upp ett 4-4-2 mot tabellettan Dortmund, visade prov på bra disciplin då samtliga spelare arbetade hårt i de 3 lagdelarna i defensiven.
Ett intensivt presspel i spelyta 2 skapade stora problem för Dortmunds possession-baserade fotboll och laget hade därför problem med att spela sig igenom Hoffenheims kompakta lagdelar.

Dortmund spelade i ett 4-2-3-1-system som varierade i förhållande till bollens position och innehavare. Senare försökte laget också att skapa oro centralt med ett 4-3-3, då man med ett 4-3-3 har ett övertag rent numerärt med sina tre centrala mittfältare mot Hoffenheims två centrala mittfältare.

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 8 kommentarer

Taktikanalys: Busquets viktiga roll i Barcelona

Taktikanalys: Busquets viktiga roll i Barcelona
I denna artikel kommer jag att fokusera på att förklara Busquets roll i Barcelona och hur viktig han faktiskt är för laget. Jag kommer att använda mig av situationer från matcherna mot Bilbao i Spanska Supercupen 2015. Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 22 kommentarer

Taktikanalys av CL-matchen AS Roma – FC Barcelona

AS Roma – FC Barcelona

Mål: Florenzi 1-1 – Suarez 0-1
Laguppställningar: 

(klicka på bilderna för att se större bilder)

12032590_10205952827034024_140348529_n

Då var det dags igen, UEFA Champions League är igång och förra årets titelvinnare ställdes mot Rudi Garcias Roma. Luis Enrique och Garcia kan båda kallas för offensivt lagda fotbollsfilosofer. Båda lagen ställde upp i ett 4-3-3, men båda skiftar dessa i förhållande till de olika situationerna som de ställs inför under matchens gång.

Roma hade Szczesnyi mål, Rüdiger och Manolas som mittbackspar tillsammans med Florenzi och Digne på varsin kant. Mittfältet bestod av De Rossi som en defensiv mittfältare tillsammans med två mittfältare som hade uppgiften att avancera högre upp på banan,  vid sidan om/framför – Keita och Nainggolan. Dzeko fungerade som en spets i anfallet tillsammans med Salah och Falque.

Barcelona ställde upp med ett ganska väntat lag, utan vidare ändringar förutom att Sergi Roberto ställde upp som högerback och Mathieu som mittback bredvid Piqué.

Läs mer…

Albin Sheqiri
Inlägget har 23 kommentarer

Taktikanalys – Real Madrids vinst över Manchester United i UEFA Super Cup 2017

Real Madrid 2-1 Manchester United

(Statistik hämtat från soccerway.com)

Då Real har en av fotbollhistorians kanske bästa mittfälts-trio någonsin så fokuserar Zidane mycket på att under bollinnehav kontrollera centrala ytor och innerkorridor med flexibla positionsrotationer för att öppna upp ytor och skapa övertag kontra lag.
Detta ska i praktiken leda till att man tvingar lag att kanske skapa en stor central kompakthet vilket öppnar upp ytor för Real Madrids dynamiskt överlägsna ytterbackar att penetrera i.
Med Casemiro som en defensiv mittfältare öppnar man upp ytor för Modric och Kroos i innerkorridor där man från en bättre position kan försöka bygga upp spelet. Dessa zoner kan även öppnas upp för mittbackarna att bygga upp anfallet via.
Det man ser ofta dock är hur Isco ständigt rör sig för att skapa övertagssituationer numerärt och inom Real Madrids positionsspel där tanken är att hitta Isko fri mellan lagdelar eller ytor som kräver en stor pressresistens. Med en diamant i mitten plus bredd och två extremt intelligenta anfallare som kan jobba felvända, dra isär backlinje för att öppna upp ytor som kan attackeras via tredje man löpningar osv. Med en så stor individuell övertag samt fokus på central öppnas ytor för ytterbackarna upp mycket under Real Madrids speluppbyggnads försök då man som ett lag är exceptionella på att spela sig ur motstånd press för att snabbt vända spelet till en isolerad och underbelastad sida och sedan attackera därifrån (detta var något man märkte tydligt i semifinalsmatchen vs Atletico Madrid i Champions League 2016/2017).


(En struktur med positionering i samtliga zoner samt central ockupering med bra struktur för eventuell defensiv balans med bra vinklar/trianglar mellan positionerna)

Samma principer har använts mot Barcelona förra säsongen där Barcelona tvingades gå ner till en 6backslinje för att minimera Real Madrids överbelastning till underbelastnings försök då man skapade en längre lagdel som hade tillgång till att försvara större delar av plan.


(Barcelona i en situationsanpassad 6-3-1 formation vs Real Madrid)

Samma tanke och idé angående implementeringen av ett försvarsspel användes av Mourinho som i denna match använde sig utav en 5-3-2 där ytterbackarna i 5-backslinjen flyttade upp i sin press och fokuserade på Real Madrids ytterbackar vilket gjorde att det ibland övergick till en situationsanpassad 4-4-2 formation i försvarsspelet, för att få en tillgång till Real Madrid även vid spelvändningarna.


(5-3-2 övergår till en situationsanpassad 4-4-2 i Uniteds försvarsspel vid spel till ytterback av Real Madrid. Notera Real Madrids positionsstruktur)

(Samma sekvens som jag pratade om innan där Marcelo har en lägre position vilket drar Valencia ur position där resterande lagdel inte riktigt flyttar över kompakt efter boll vilket ofta lämnade de ’’yttre’’ mittbackarna i exponerade 1v1 situationer kontra Bale och Benzema som ni ser på bilden nedan)

(Notera återigen Reals positionering där de olika positionerna skapar övertag och destabiliserar Uniteds tillgång till att pressa dem riktigt – Modric tvingar anfallarna att fokusera på honom och öppna upp tid för mittbackarna att bygga upp – ytterbackarna får tid med boll då Uniteds ytterbackar måste pressa över längre avstånd vilket skapar sämre tillgång samt att innerkorridorer öppnas för Isco att ockupera som en fri spelare)


Benzema löper i djupet och försöker dra isär Uniteds backlinje


(En annan intressant situation där Varane hotar ytan framför sig för att provocera fram United spelare ur position. Dock ser vi tydligt hur Pogba ansvarar för innerkorridor samt hur Lingard är med på eventuell passning till ytterback Carvajal. I just denna situation ockuperar Benzema kanten för diverse anledningar men främsta är att skapa övertag/destabilisera Uniteds försvarsorganisation)


(Tack vare Benzemas ockupering på kant har han dragit med sig en av Uniteds ’’yttre’’ mittbackar vilket har skapat en yta öppen för Modric som i detta fall har blivit täckt av Pogba och är i passningsskugga vilket gör att Varane inte kan spela passningen emellan lagdelen. Denna variant skapar stor desorganisation i United där återigen principen är att hitta en fri man antingen bakom eller mellan motståndarnas lagdelar)


(Som vi kan se här hur Herrera situations anpassat får markera Modric för att förhindra en fri man bakom lagdelen, vilket skapar yta för Isco att positionera sig i diagonalt som en ’’fri-man’’. Notera även hur mycket man tvingar United till att överbelasta i förhållande till boll vilket öppnar upp stora ytor för Isco som kan vända vidare och anfalla med Kroos, Bale och Marcelo).


(Situation då Kroos rör sig utåt för att göra sig fri där vi kan se United spelarnas roll i försvarsspelet och hur Real Madrids positionsspel påverkar Uniteds struktur. Ingen kompakthet och stora ytor för Isco att ockupera i som man kan se i denna situation)

Slutsats
Min första artikel pga mycket annat arbete vid sidan om och andra analys prioriteringar som gjort att man inte haft nog med tid till att analysera vilket gör att jag håller min första på länge lite kortare än vanligtvis. Dock fortsätter Madrid verkligen att imponera där man är ganska tydliga och överlägsna i alla faser förutom diverse situationer då United faktiskt lyckades spela sig ur Real Madrids direkta återerövringsförsök och visade prov på en stor kollektiv pressresistens där man genom snabba kombinationer spelade sig ur och kunde ställa om mot Real Madrids höga backlinje.

Ska bli intressant att fortsätta följa båda lagen framöver och personligen ser jag fram emot Super Cupen där Real ställs mot Barcelona. En match som jag kommer att analysera och skriva om!

För mer fotboll eller frågor var vänliga att följa mig på twitter: @mrSheqiri

Albin Sheqiri
0 kommentarer