sydamerika

En legend blir ett år äldre

Idag fyller Edison Arantes do Nascimento år. Ringer nog ingen klocka hos alla, så låt mig förtydliga: Pelé.

Han är mannen som gör fler mål i verkligheten än vad jag för på Fifa. Inte för att det är någon bedrift, men de här siffrorna ger nog en tydligare bild: 589 mål på 605 matcher. En siffra som såklart är otroligt bra.

Det som också gör Pelé väldig unik är att han stannade i (nästan) hela sin karriär i samma klubb. Nämligen brasilianska Santos, den klubb som nu Neymar spelar i. Självklart fick han anbud från stora europeiska klubbar, men han valde ändå att stanna kvar i sitt hemland. Visst. City, PSG eller Chelsea kunde inte erbjuda honom några monsterlöner som nu. Men ändå – han var en lojalspelare.

Dock gav han USA något att jubla över på 70-talet då han gick till New York Cosmos under sina avslutande år i karriären. Även där sprutade han in mål. Förvisso spelade han bara 56 matcher, men 31 mål hann han att göra.

Idag fyller i alla fall Pelé 72 år. Och visst ser han bra ut, för er som sett honom den sista tiden? Kanske inte så Cristiano Ronaldo höjer på ögonbrynen, men jämfört mot en annan gammal världstjärna (Maradona…) så är han i finfin form!

Vad är ert bästa (för de äldre) minne från Pelé? Eller för de yngre: vad tycker ni bäst om, av det ni sett från videor m.m om Pelé? Är han världens bästa fotbollsspelare genom tiderna?

***

Ligauppdateringar får ni i morgon.

Ha det fint och titta på mycket jävla Champions nu.

Chau!
/Fredrik
fredrik.sanz@hotmail.com
Twitter.com/fredriksanz

Fredrik Sanz
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.