sydamerika

Årets match i Sydamerika

Glöm allt vad Europas VM-kval erbjuder ikväll. Sydamerika har en match att erbjuda som rivalitetsmässigt håller högre klass än el Clásico. Ikväll är det dags för Rio de la Plata-viken att förvandlas till ett krig. Men det är inte de tre poängen som kan vinnas i den här matchen som är viktigast – det är ett prestigemöte som heter duga.

Det har alltid varit en enorm rivalitet mellan länderna. Men inte bara i fotbollen. Allt. Vem som har det bästa vinet, vem som har vackrast landskap, de finaste stränderna eller det bästa köttet.

Så här kan en diskussion låta.

Argentinare: Vi har det bästa köttet av alla.
Uruguayaner: Ja, det kan stämma. Men ni kan inte tillaga det.

Argentinare: Vi har de bästa dryckerna.
Uruguayanerna: Ja, det kan stämma. Men ni kan inte dricka det. Ni dricker vinet med is i.

Kanske fel exempel att dra i en fotbollsblogg, men vill bara visa att det är mer än bara fotboll i Rioplatense-matcherna.

Men åter till fotbollen.

Det är en livsviktig match för Uruguay. Man har egentligen inte råd att ens tappa poäng, för att inte riskera att missa VM. Visst, en oavgjord match borta mot Argentina är inte dålig – men vid tre poäng har man ett betydligt bättre utgångsläge.

Jag tror de flesta som inte är så bekanta med de här mötena och sydamerikansk fotboll skulle tippa en säker etta. Ett stjärnspäckat Argentina på hemmaplan mot ett Uruguay som egentligen inte är så känt – trots de senaste årens framgångar. Men tro mig – det kan gå hur som helst.

Ta bara senast lagen mötes i tävlingssammanhang i Argentina. Då slog Uruguay ut värdnationen i kvartsfinal efter straffar. Men visst, självklart är Uruguay viss favorit. Dock ska det vetas att Uruguay är experter på att vara underdogs. Partycrasher since 1930.


Det var förresten någon som frågade mig om rivaliteten mellan Uruguay och Argentina är som mellan Sverige och Danmark. Mitt svar på det: det är som att jämföra en atombomb och en kinapuff.

***

Självklart spelas det andra kvalmatcher i Sydamerika. Mer om de efter de spelats.

Resultaten kommer uppdateras via Twitter i natt.

***

Tro mig. Jag har saknat er. Det är skönt att vara tillbaka med bloggandet igen.

Allt gott
Er Fredrik

fredrik.sanz@hotmail.com
Twitter/fredriksanz

Fredrik Sanz
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.