Sundbergs blogg om Allsvenskan

Vilket lag kan rå på MFF?

26 januari 2015 14.17, Andréas Sundberg

Magnus Wolff Eikrem är klar för Malmö FF.
Frågan är om inte MFF har ett bättre lag nu än förra säsongen?

Magnus Wolff Eikrem har länge varit Åge Hareides drömvärvning och nu har tränaren fått som han ville. Mittfältaren lämnar Cardiff och blir Malmö FF:s femte nyförvärv efter Oscar Lewicki, Erik Andersson, Tobias Sana och Jo Inge Berget. Dessutom känns Guillermo Molins som ett halvt nyförvärv efter att ha missat hela höstsäsongen. Nu är frågan given: är MFF bättre än förra säsongen?

Klubben måste ha in en ersättare till Ricardinho, det lär bli peruanen Yoshimar Yotun, och en ny bra mittback eftersom Filip Helander bara har ett år kvar på avtalet. Sedan känns Malmö FF väldigt starkt och känslan är att MFF 2015 blir bättre än MFF 2014.

Visst, det var ett tag sedan Tobias Sana spelade på en bra nivå och det är klart att man inte helt vet var han står, och det är inte enkelt att ersätta Emil Forsberg som gjorde 20 poäng förra säsongen. ”Foppa” är lagets tyngsta förlust och Sana kanske den av värvningarna som är mest osäker. Men kapaciteten finns där, det vet vi.

Eikrem och Berget är två viktiga värvningar. Dels visar MFF styrka i att kunna ro i land duon, dels har de spelat tillsammans i Molde och Cardiff och är nu handplockade av Åge Hareide och båda tar med sig värdefull erfarenhet från spel på internationell nivå. Att de tog dubbla guld i Norge visar att de är vinnare och Eikrem är den kreativa centrala mittfältaren som laget har saknat.

Även starkt av sportchefen Daniel Andersson att ta in Eikrem vilket gör att hans värvning av Oscar Lewicki får det tuffare. Andersson har sålt spelare för ungefär 85 miljoner kronor och plockat in spelare som Eikrem, Berget, Sana och Lewicki. Det är bra jobbat.

***

Är det här en MFF-elva: Olsen – Tinnerholm, Johansson, Helander, Konate (nyförvärv på väg) – Molins, Adu, Eikrem, Sana – Berget, Rosenberg.

***

Vilket lag kan rå på MFF i år?

Elfsborg känns just nu som den starkaste utmanaren men är ändå en bit från Malmö FF. Bra mittfältare i Viktor Claesson, Marcus Rohdén, Henning Hauger, Anders Svensson, Simon Lundevall och spännande Arber Zeneli och Simon Hedlund. Två frågetecken: Får de behålla Johan Larsson? Vem ska göra målen?

AIK har inte ersatt Alexander Milosevic och frågan är om Dickson Etuhu eller Mohamed Bangura kan fylla luckan efter Celso Borges? Hur länge stannar viktiga Nabil Bahoui?

IFK Göteborg har värvat Sebastian Eriksson, Tom Pettersson, Mikael Boman och Haitam Aleesami. Vem ska stå för drivet och det kreativa på det centrala mittfältet? Stannar Lasse Vibe? Hur står sig Aleesami jämfört med Ludwig Augustinsson? En del som känns osäkert i IFK Göteborg och Mats Gren måste förstärka.

Hur länge orkar Mats Gren berätta om allt?

22 januari 2015 20.52, Andréas Sundberg

Halmstad har haft den jobbigaste transferperioden av alla allsvenska lag. Richard Magyar, Oliver Silverholt, Johan Blomberg, Kristinn Steindorsson, Mikael Boman, Gudjon Baldvinsson och Marcus Antonsson har lämnat.

Men, nu börjar det hända lite positiva saker i klubben. In med Mohammed Ali Khan och Kwame Karikari.

Ali Khan är en bra värvning och väldigt viktig eftersom Magyar har lämnat. Karikari på det och HBK har gjort två bra värvningar.

Men, Janne Jönsson måste ha in några bra spelare till.

***

Malmö FF har sålt Isaac Kiese Thelin, Emil Forsberg och Magnus Eriksson och tappat Markus Halsti, Simon Thern och Ricardinho som Bosman.

Tobias Sana in när Emil Forsberg såldes, Oscar Lewicki in i stället för Markus Halsti och dessutom är Jo Inge Berget och Erik Andersson klara.

Tycker att det var helt rätt att sälja Kiese Thelin, Forsberg och Eriksson med tanke på vad klubben fick.

Väldigt imponerande av MFF med Thelin som hämtades in från IFK Norrköping för 700 000 kronor, gjorde på ett halvår succé med bra spel i allsvenskan och Champions League vilket tog honom till landslaget. Och nu säljs anfallaren till Bordeaux för över 30 miljoner kronor (har hört flera olika summor och det senaste var 3,5 miljoner euro vilket är ungefär 33 miljoner kronor och det har skrivits om 37, 38, 40 och 41). Vad han än såldes för av ovannämnda summor så är det snyggt jobbat av Daniel Andersson.

MFF:s sportchef imponerar stort. I somras sålde han Miiko Albornoz för 15 miljoner och gjorde klockrena värvningar i Isaac Kiese Thelin, Anton Tinnerholm och Enoch Kofi Adu. Och nu har han dragit in ungefär 85 miljoner för Kiese Thelin, Forsberg och Eriksson.

Skulle inte förvåna om Daniel Andersson presenterar ett tungt namn innan allsvenskan drar igång, som han gjorde med Markus Rosenberg förra året.

Robin Olsen och Filip Helander har båda ett år kvar. Blir förvånad om Olsen lämnar i vinter nu när Johan Dahlin har gått till Midtjylland. Han var den naturliga ersättaren och nu har Daniel Andersson några månader på sig att hitta en bra målvakt.

Vill Andreas Isaksson flytta till Sverige om ett år? Han är 33 år, går inte så bra i Turkiet där han har två år kvar på avtalet med Kasimpasa och agenten är Roger Ljung som har bra kontakt med Daniel Andersson.

Det som talar emot är om Sverige går till EM 2016. Stannar han i Turkiet fram till mästerskapet för att få så bra matcher som möjligt?

MFF vill ha Victor Nilsson Lindelöf, men hörde för ett tag sedan att mittbacken inte ville till Malmö. Det var för en månad sedan och det är ju ett tag kvar till fönstret stänger.

***

Rasmus Elm till Kalmar FF är en fantastisk värvning på flera olika sätt. Intresset för Kalmar FF ökar, laget kommer säkert att dra mer publik på både hemma- och bortaplan och rent sportsligt är det givetvis en klasspelare.

Frågan är dock var Rasmus Elm står? Hur lång tid det tar innan han kan spela? För mittfältaren har flyttat tillbaka till Kalmar för att i lugn och ro bygga upp sig och bli helt frisk.

Det är viktigast. Han är ingen landslagsspelare i dag, men kan så klart bli det på sikt. En frisk Rasmus Elm är allsvenskans bästa centrala mittfältare.

***

En annan bra värvning har Djurgården gjort. Jesper Karlström är en väldigt spännande spelare som jag tror stenhårt på.

***

Mats Gren. Hur länge orkar han prata så öppet som han gör med media? Om allt.

IFK Göteborgs sportchef berättade gärna att han ville ha Erik Friberg men att mittfältaren inte ville spela för Blåvitt, och han har även pratat om vilka andra spelare han vill ha, vilka bud som har lagts, vilket som är slutbudet och vilka spelare som han vill göra sig av med.

Gillar öppenheten, men hur länge orkar sportchefen hålla den linjen?

Han var bäst på januariturnén – och Silvas besök hos FCK

20 januari 2015 14.23, Andréas Sundberg

FC Köpenhamn är intresserat av Stefan Silva som är och tränar och bekantar sig med den danska storklubben. Oväntat och kan tänka mig att han blir hyfsat nöjd med den övergången om den blir av.

Såg några matcher med Sirius förra säsongen och då var Silva vass. Men det var i superettan. Nu snackar vi om en av Skandinaviens största klubbar och med oväntat menar jag främst att FCK vanligtvis värvar mer meriterade spelare, som landslagstrion Alexander Kacaniklic, Mikael Antonsson och Per Nilsson.

***

Landslagets januariturné är slut och Johan Mårtensson var den spelaren som överraskade mest. Att han skulle vara Sveriges bästa spelare mot Elfenbenskusten, ja det trodde man inte på förhand. Helsingborgs mittfältare visade upp bra spelförståelse och passningsspel, och utöver det bjöd han på ett snyggt mål.

Starkt att besegra ett namnstarkt Elfenbenskusten även om stjärnorna såg ganska omotiverade ut. Erik Johansson och Ludwig Augustinsson svarade också för bra insatser, men det var inte överraskande då båda imponerade i allsvenskan den här säsongen och Johansson har ju varit med i den riktiga landslagstruppen.

Mot Finland var det ingen svensk spelare som överraskade. Däremot en som imponerade och det var vänsterbacken Augustinsson.

Så för att sammanfatta landslagets två matcher på januariturnén:

Bäst: Ludwig Augustinsson.

Näst bäst: Erik Johansson.

Största överraskningen: Johan Mårtensson.

Tror att det är fyra till sex spelare från januaritruppen som är aktuella till en EM-kvaltrupp. De som har chans att komma med borde vara MFF-trion Robin Olsen, Erik Johansson och Isaac Kiese Thelin, samt AIK-mittfältaren Nabil Bahoui. Möjligtvis även Ludwig Augustinsson som slåss med Pierre Bengtsson och Oscar Wendt om att vara andravalet bakom Martin Olsson och Emil Krafth som var med i truppen mot Frankrike.

***

Enligt SVT är Isaac Kiese Thelin så gott som klar för Bordeaux. Skrev för några dagar sedan att MFF nobbat ett bud från den franska klubben och hör att klubbarna fortfarande inte är överens. Anfallaren är alltså inte klar för en flytt, men Bordeaux vill verkligen ha MFF-spelaren och det lär visa sig under de närmaste dagarna hur det blir.

***

Malaga vill ha Alhassan ”Crespo” Kamara och IFK Göteborg har också visat intresse. Anfallaren vill lämna Örebro och helst av allt gå till en större klubb i Sverige. Men frågan är om IFK Göteborg väljer att gå för ”Crespo” så länge Lasse Vibe är kvar?

MFF nobbar spelare och Blåvitt-stjärna till tvåan

28 december 2014 21.56, Andréas Sundberg

AIK sålde Ibrahim Moro och värvade Dickson Etuhu. Tycker att det var rätt att göra sig av med Moro som inte hade den utvecklingen som klubben hoppades på. Minns några imponerande insatser direkt efter att han kom till AIK, hösten 2012, men sedan lyfte han inte.

I stället för att Moro fokuserade på att vara en bra bollvinnare som han är så ville han vara som Pirlo, Vidal och Yaya Toure på samma gång och då blev det galet.

Om Moro hade varit en bra bollvinnare och sedan gett bollen till en bättre passningsspelare så hade han varit bättre, men nu ville han själv slå crossbollar, ibland gick det bra men lite för ofta misslyckades det.

Tror att Celso Borges hämmades av att spela med Moro för han fick anpassa sig och hålla tillbaka. Borges är bra på att ta sig in i motståndarnas straffområde och avsluta, men det var ofta som Moro ville in i boxen och då fick Borges stanna.

Svårt att veta hur bra Dickson Etuhu är, men när Lasse Lagerbäck tror på AIK:s nyförvärv så väljer jag att lita på honom.

***

Malmö FF har kopplats ihop med Magnus Wolff Eikrem och Richard Magyar. Det här är vad jag har hört:

Sedan en tid tillbaka har Åge Hareide velat ha Magnus Wolff Eikrem. Båda har ett förflutet i Molde och nu när mittfältaren brutit kontraktet med Cardiff skulle övergången till MFF kunna bli till verklighet.

Men hör att Daniel Andersson inte är lika sugen på att ta in mittfältaren.
Varför?
För att han precis har tagit in Oscar Lewicki. En spelare som har gjort det bra i Häcken och U21-landslaget och där nästa steg i karriären var väldigt viktigt. Tror inte han hade gått till MFF om han visste att klubben skulle värva flera centrala mittfältare, och speciellt inte av Wollf Eikrems kaliber.

För vad händer med Daniel Anderssons värvning om Wolff Eikrem också kommer in? Jo, Lewicki hamnar på bänken.

Men vi får se vad som händer, om Hareide tar fighten och lyckas få in sin landsman?

Skulle inte bli förvånad om Mats Gren också vill lägga beslag på Wolff Eikrem. IFK Göteborgs sportchef behöver ha in en central mittfältare och han har ju pratat om att det finns en spelare som han väldigt gärna vill ha in.

Den norske mittfältaren har agenten Jim Solbakken som även jobbar för Fredrik Ulvestad och Ole Gunnar Solskjaer som båda har kopplats ihop med IFK Göteborg.

***

Richard Magyar då?
Kontraktet har gått ut med Halmstad och det har ryktats om en övergång till Malmö FF. Hör att det mest är för att sätta press på Henrik Larsson, för Helsingborg vill ha mittbacken.

***

MFF har även nobbat förfrågningar på Tobias Sana och Astrit Ajdarevic. Får se om någon av spelarna blir aktuella längre fram, men för några veckor sedan fick båda nej av Daniel Andersson.

***

Skrev för några dagar sedan att Hull vill värva Robin Olsen och att Johan Dahlin är på väg att lämna Genclerbirligi. Utan att veta vad budet på Olsen ligger på och vad Dahlin har för löneanspråk så känns ju Olsen ut och Dahlin in som en logisk och bra lösning för Malmö FF. Dahlin skulle bli allsvenskans bästa målvakt och han känner till klubben och staden och behöver därför inte någon anpassningstid. Och det är svårt att hitta bra målvakter.

***

Avslöjade även att Jakob Johansson var på väg till AEK Aten. Bra att det löste sig med ett nytt lag och att han fick komma ut i Europa som han ville.

Firma Patrick Mörk/Per Jonsson gjorde övergången till AEK Aten. Klubben har varit ett stort och framgångsrikt lag i Grekland, men är det inte längre. Senast man vann ligan var 1994 och nu är man i andradivisionen.

I dagsläget är det ett steg som inte imponerar och det är synd med tanke på att mittfältaren ”bara” är 24 år, har gjort flera bra allsvenska säsonger, varit med på landslagets januariturnéer och var gratis.

Förstår att svenska klubbar tycker att det är trist när bra spelare lämnar som Bosman. Nu gjorde Jakob Johansson det till grekiska andradivisionen och för ett tag sedan gjorde Simon Thern samma sak när han skrev på för Heerenveen som är elva i den holländska ligan.

Även trist att väldigt bra allsvenska spelare som är ganska unga som Magnus Eriksson och David Accam väljer Kina och USA, men i de fallen fick i alla fall Malmö FF och Helsingborg bra betalt.

***

Nu ska jag återgå till julledighet i Uddevalla. Håller på och plöjer den norska serien Dag.

Magnus Eriksson väljer cash före utveckling

15 december 2014 11.30, Andréas Sundberg

Magnus Eriksson lämnar Malmö FF för kinesiska Guizhou Renhe FC. Efter två SM-guld och spel i Champions League är det enkelt att förstå att han vill ta nästa steg i karriären, men det är ändå förvånande att han redan som 24-åring väljer cashen i Kina. Men sedan ett år tillbaka har Eriksson varit nära att lämna Malmö FF, först för ryska Rubin Kazan och sedan för AIK, så att det nu blir en flytt är väldigt väntat.

Vi backar bandet tio månader.

Magnus Eriksson var på väg till Rubin Kazan. Malmö FF skulle få 19 miljoner kronor och Eriksson skulle också casha in rejält, men när allt såg ut att vara klart sprack affären. Skrev då att det var klubben som backade vilket fick flera MFF-fans att gå i taket. Anledningen till ilskan var att Eriksson själv sa att det var han som ångrade sig: ”Det är till 100 procent mitt eget beslut där kärleken till Malmö FF vägde över”.

Vi vände blad och gick vidare och väntade på att komma till nästa kapitel som handlade om klubbar som ville ha Magnus Eriksson.

Fem månader gick. Det var sommar och VM i Brasilien där AIK:s Celso Borges imponerade med sitt Costa Rica. I Solna satt AIK:s ledning och räknade med att sälja sin stjärna och la upp en plan för hur man skulle ersätta honom. Valet föll på Magnus Eriksson som har ett förflutet i klubben. Flera källor har berättat att det var väldigt nära en övergång, om Borges hade sålts så hade AIK värvat Eriksson.

Men som alla vet blev både Borges och Eriksson kvar i sina lag. Säsongen fortsatte och tog slut. Och nu står vi här tio månader efter att Magnus Erikssons övergång till Rubin Kazan inte blev av och fem månader efter att det var väldigt nära en övergång till AIK. Nu är 24-åringen klar för kinesiska Guizhou Renhe FC som slutade sexa i sin liga med 29 poäng upp till seriesegraren Guangzhou Evergrande. En övergång som sägs ge MFF 16 miljoner.

Tror helt säkert att Magnus Eriksson har starka känslor för Malmö FF efter sina två år i klubben, men efter att först ha varit nära Ryssland och nu flyttar till Kina så säger det sig själv att målet har varit att få ett riktigt bra avtal någonstans, alla som tror att Magnus Eriksson flyttar till den kinesiska ligasexan för att främst bli en bättre fotbollsspelare räcker upp en hand. Det är klart att det handlar om att han har fått ett bra kontrakt och det är bara att respektera även om jag personligen för svensk fotbolls framtid hellre ser att duktiga spelare som är 24 år, som har gjort det bra i allsvenskan med dubbla SM-guld och spel i Champions League och som är uttagen i landslagets januaritrupp, har större ambitioner än att gå till Kina som har fått skarp kritik från flera svenska spelare. För det är klart att Magnus Eriksson skulle kunna hitta en bättre klubb att gå till efter två bra säsonger i MFF.

Gillar Magnus Eriksson och det är imponerande att han tog två SM-guld och gjorde 37 poäng på 60 allsvenska matcher efter den tunga tiden i Belgien. Vinnarskallen har varit viktig för laget. När Malmö FF värvade Isaac Kiese Thelin flyttades Eriksson ner på mittfältet där det både har blivit spel på en kant och centralt vilket han accepterade och anpassade sig till. Det är inte alla som hade gjort det. Men med Guillermo Molins tillbaka nästa säsong så hade det varit tveksamt om Magnus Eriksson hade tagit en plats i MFF:s startelva. Så att det nu har blivit en flytt, ja det är som sagt väntat.

Han tipsade MFF om peruanen och Ricardinhos krav som satte stopp

11 december 2014 14.20, Andréas Sundberg

Simon Thern och Ricardinho lämnar Malmö FF som Bosman. Imponerande att 22-årige Thern har tagit tre SM-guld på fyra år, men han borde ha klarat av att gå gratis till ett bättre lag än Heerenveen som ligger tolva i Holland. Årets säsong var strulig för mittfältaren. Våren var bra men sedan kom den där skadan som höll honom borta under stora delar av hösten. När han sedan var tillbaka valde Åge Hareide oftast Simon Kroon eller Pawel Cibicki före.

Tycker att Thern borde ha startat i bortamatchen mot Olympiakos. Malmö FF behövde vinna för att ta sig till Europa League. Med Erik Johansson avstängd ändrade Hareide för mycket i laget. Markus Halsti ner som mittback var helt rätt, men sedan anser jag att det var fel med vänsterfotade Ricardinho som högerback, försvararen Anton Tinnerholm som yttermittfältare, Pa Konate som vänsterback och Magnus Eriksson som central mittfältare. Det blev för många förändringar. Hareide borde gjort det enklare för sig själv och laget. Ner med Halsti som mittback, in med Thern som central mittfältare framför Enoch Kofi Ado och MFF hade haft en bra offensiv som hade kunnat gå för seger. En bortamatch mot Olympiakos blev för svårt för Konate och Eriksson borde spelat kvar på en kant, han gjorde det ju väldigt bra där i hemmamatchen mot just Olympiakos.

***

Hörde att Ricardinho ville ha ett femårskontrakt medan MFF bara erbjöd honom två år. Då förstår jag att klubben sa tack och hej då. Fem år är för lång tid för Ricardinho som är 30 år och som inte direkt har en utvecklingskurva som pekar spikrakt uppåt.

Förstår även Ricardinho som vill ha ett bra kontrakt och en säker framtid, nästa avtal kan mycket väl bli hans sista i karriären.

Det här sätter MFF i en jobbig sits för det är svårt att hitta en bra ersättare. När jag gick igenom vilka spelare Erik Hamrén kunde ta ut i januaritruppen så var Ludwig Augustinsson det klart bästa valet som vänsterback, men han är redan klar för FC Köpenhamn. Bakom honom är det Adam Lundqvist i Elfsborg och Pa Konate. Konate har man ju redan i truppen, men han håller inte som ordinarie i ett lag som Malmö. I allsvenskan finns det en vänsterback som skulle göra det bra i MFF och han heter Jere Uronen och spelar i rivalen HIF, men han har två år kvar på kontraktet så det blir nog för svårt för MFF att värva honom. Klubben måste nog leta utanför allsvenskan.

Behrang Safari hade varit en klockren värvning, men vill han återvända nu? Den förre MFF-spelaren har två år kvar på avtalet med Basel.

En det ryktas om är peruanen Alexi Gomez, 21, från Universitario som har gjort fyra landskamper. Hörde att det är Mattias Thylander som har tipsat Malmö FF om Gomez. Thylander har spelat tillsammans med sportchefen Daniel Andersson och jobbar nu som agent. Frågade Daniel Andersson om Gomez och Thylander och svaret blev: ”Inga kommentarer”.

Enligt peruansk media har Gomez kommit på kant med sin klubb som förra året vann den peruanska ligan. Föreningen påstår att han har misskött sig och vill göra sig av med honom. Själv vill Gomez lämna och helst lånas ut.

Omöjligt uppdrag för Roar Hansen i HIF

10 december 2014 22.24, Andréas Sundberg

Roar Hansen lämnar Helsingborg och det var väldigt väntat efter att klubben petat sportchefen Jesper Jansson och anställt Henrik Larsson som manager. Förstår att ”Henke” vill bygga sitt HIF, men på ett sätt känns det som att klubben brände Roar Hansen.

Inför säsongen 2013 värvade Jesper Jansson Roar Hansen från Öster. Den dåvarande sportchefen hittade en tränare som gjort det väldigt bra i superettan och som han kunde styra över. För det är klart att Jesper Jansson hade på känn att det kunde gå som det nu har gått med ekonomin, och det är lika klart att Roar Hansen inte hade en aning om detta när han skrev på.

Till en början hade Hansen några kvalitetsspelare i HIF och då ledde laget allsvenskan fram till den 20:e omgången och spelade den bästa fotbollen i Sverige. Men under sommaren lämnade Alejandro Bedoya och May Mahlangu drog hälsenan innan han också flyttade. Klubben värvade inga ersättare och säsongen slutade med en femteplacering.

Inte heller när 2014 drog igång hade HIF och Jesper Jansson hittat några ersättare till kvalitetsspelarna som lämnat och de man tog in var Andreas Landgren och Abbe Khalili som man inte kan jämföra med Bedoya eller Mahlangu. Landgren skadade sig precis innan allsvenskan drog igång och Khalili gjorde det bra fram till sommaren innan han tillsammans med Loret Sadiku lämnade för turkiska Mersin. Fick Roar Hansen några bra ersättare? Nej, även den här gången värvade klubben in spelare som var en nivå sämre.

När sedan ekonomin brakade ihop så tvingades Roar Hansen att i vissa matcher spela med ungdomsspelare och sett till materialet tränaren har haft så är det inget konstigt alls i att laget slutade nia den här säsongen. Men det är klart att fansen har varit besvikna och irriterade med tanke på allt som har hänt i deras klubb med usel ekonomi, svaga resultat och bra spelare som har lämnat för såväl utländska klubbar som konkurrenter i allsvenskan (tänker på Mahlangu till IFK Göteborg).

Och i takt med att det har gått dåligt så har Roar Hansen fått kritik för att han har coachat dåligt och varit taktiskt svag. Det är möjligt att det till en viss del stämmer, men om man ser i ett större perspektiv så har han varit ganska chanslös till att göra bättre resultat. Vad har han haft för material?

Utan David Accam hade HIF fått kämpa för att undvika spel i superettan och förutom honom håller Jere Uronen och Emil Krafth bra klass i allsvenskan, men sedan har det inte funnits spelare som kan avgöra matcher eller göra skillnaden för att ta laget högre upp i tabellen.

Sist i gruppen – men MFF:s år var imponerande

9 december 2014 23.02, Andréas Sundberg

PIREUS. Sist i Champions League-gruppen och säsongen är slut för Malmö FF.
Men när vi nu summerar 2014 är det bara att lyfta på hatten.
MFF:s år var fantastiskt imponerande.

Malmö FF åkte till Grekland och var tvunget att besegra Olympiakos för att ta sig till slutspel i Europa League. Inte helt enkelt med tanke på den dåliga bortastatistiken man hade med sig i bagaget: Prag: 2-4, Salzburg: 1-2, Juventus: 0-2 och Atletico Madrid: 0-5.

Då hade man alltså Olympiakos kvar.

Markus Rosenberg var den ende MFF-spelaren som hade spelat på den fruktade Karaiskakis Stadion, där både Juventus och Atletico Madrid kammat noll, och inför matchen pratade han om en speciell arena där stämningen är hatisk.

Malmö FF gjorde ett försök. Inför mötet i Malmö sa Åge Haredie att Olympiakos är sämre än Salzburg vilket fick tränaren Michel att gå i taket. MFF vann den matchen med 2-0. Inför mötet i Pireus sa Hareide att under de tre senaste åren har Olympiakos alltid förlorat en hemmamatch i Champions League.

Men den här gången gick inte grekerna in i norrmannens fälla. De hade lärt sin läxa.

I de tidigare bortamatcherna har Malmö FF börjat bra, men mot Olympiakos var inledningen svag. Åge Hareide överraskade med Ricardinho och Anton Tinnerholm på högerkanten för att få stopp på Arthur Masuaku och Pajtim Kasami.

Markus Halsti flyttade ner som mittback och Magnus Eriksson spelade som central mittfältare. Det gjorde att MFF:s defensiv försvagades jämfört med de tidigare matcherna då Halsti och Enoch Kofi Adu har imponerat på mitten och Eriksson på en kant. Nu var Halsti lagets bästa mittback, men mittfältet var inte lika bra och Olympiakos offensive mittfältare Alejandro Dominguez fick ytor och kunde glänsa.

I den 22 minuten missade just Eriksson först en rensning och förlorade sedan en nickduell, andrabollen dök upp vid bortre stolpen och då följde inte Pa Konaté med David Fuster som satte 1-0.

Baklängesmålet blev som en väckarklocka för MFF som lyfte sig och avslutade den första halvleken helt okej. Spelarna vågade hålla i bollen och flytta fram laget. Men resultatet stod sig halvleken ut.

I den andra halvleken gjorde Hareide ett snabbt byte. Ut med vänsterbacken Pa Konaté som gjorde en svag insats – in med offensive Simon Kroon. Det gav utdelning direkt.

Emil Forsberg tog bollen på egen planhalva och satte fart. Mittfältaren löpte i från sina motståndare och tog sig ner till straffområdet innan han slog en perfekt diagonal passning till Kroon som blev helt fri. Kroon hade bara varit på planen i tre minuter när han kyligt bredsidade in kvitteringen. Om Forsberg var het bland utländska klubbar innan matchen så lär värdet ökat en del efter den prestationen.

Malmö skulle trycka på för ett ledningsmål, men i stället small det bakom Robin Olsen. Fyra minuter efter 1-1 fick hemmalagets stjärna Alejandro Dominguez bollen till höger utanför MFF:s straffområde och när Ricardinho inte klev fram så klippte Dominguez till på halvvolley och fick en drömträff. Bollen satt snyggt uppe i Olsens högra kryss.

Men Malmö FF visade mental styrka och hade kraft att forcera in ytterligare en kvittering. I den 81:a minuten slog Anton Tinnerholm ett perfekt inlägg från höger till Markus Rosenberg som placerade in 2-2.

Men återigen hände det som inte fick hända. När MFF skulle trycka på för ett ledningsmål och en plats i Europa League så var det i stället Olympiakos som gjorde 3-2 i den 87:e minuten och av bara farten satte hemmalaget ett till mål. Svagt att släppa in mål två gånger direkt efter att man har kvitterat.

Det centrala mittfältet fungerade inte och i backlinjen gjorde Filip Helander, som tidigare har varit väldigt bra, en svag insats tillsammans med Pa Konaté.

Malmö FF förlorade med 4-2, slutade sist i gruppen på tre poäng och kan nu åka på semester. Men när vi summerar 2014 är det bara att konstatera att MFF har gjort ett fantastiskt imponerande år.

Efter att ha slagit ut Red Bull Salzburg blev Malmö FF det första svenska laget på 14 år som tog sig till Champions League. Där blev det seger hemma mot Olympiakos och på Swedbank Stadion skakade man även om Atletico Madrid och spelade hyfsat jämnt med Juventus. Dessutom blev MFF det första laget sedan Djurgården 2003 som försvarade ett SM-guld. Och båda framgångarna kom alltså under samma år.

 

Extra imponerande med tanke på att tränaren Åge Hareide, sportchefen Daniel Andersson och vd:n Niclas Carlnén kom in som nya på sina positioner och att laget under året tappade Pontus Jansson och Miiko Albornoz, samt att Guillermo Molins skadade sig och bara var med i elva omgångar. Dessutom flyttade viktiga duon Jiloan Hamad och Johan Dahlin inför säsongen.
Framgångarna gjorde att Emil Forsberg, Erik Johansson och Filip Helander var med i landslagets EM-kvaltrupp, och när januaritruppen togs ut fanns sju MFF-spelare med plus ett nyförvärv (och en som reserv) – om Markus Rosenberg hade tackat ja och Guillermo Molins varit frisk så hade det varit två till. Det är en dominans vi inte har sett i svensk fotboll på många år.

 

Min januaritrupp – ta ut Engvall och Strandberg

8 december 2014 08.05, Andréas Sundberg

Erik Hamrén ska presentera januaritruppen. Tycker att förbundskaptenen ska tänka på unga spelare. Om man ska få en plats och är lite äldre då ska man vara aktuell för en startelva i EM-kvalet. Annars är det bättre att släppa fram yngre förmågor som har gjort det bra i sina klubb- och landslag.

För att ta ett exempel: Petter Andersson har gjort det bra i Midtjylland som leder den danska ligan, men han fyller 30 år i februari och är förmodligen inte aktuell i Hamréns EM-kvaltrupp. Då borde han inte heller vara med i januaritruppen.

Har även valt bort Mikael Antonsson, Per Nilsson och Johan Elmander som är med i ”det riktiga landslaget”. De är äldre, man vet vad man får av dem och i en januaritrupp kan Hamrén kolla på andra spelare.

Pratade med presschef Niklas Bodell som inte visste om spelare i danska och norska ligan får åka med för sina klubbar om de blir uttagna. Vissa gånger har det ju varit så att FC Köpenhamn och Rosenborg har stoppat sina svenska spelare.

Så jag kör en trupp med spelare från Sverige, Norge och Danmark och en annan med enbart spelare från allsvenskan.

Ludwig Augustinsson är given som vänsterback om han får för FCK, annars är den positionen lurig. Rasmus Lindkvist, 24, i Vålerengen och David Myrestam, 27, i Haugesund har gjort det bra i Norge men får ändå inte plats här. Håller Elfsborgs Adam Lundqvist högre än MFF:s Pa Konaté.

Tror inte att Johan Larsson kommer med eftersom Hamrén först frågade Anton Tinnerholm och sedan Emil Krafth mot Frankrike. Krafth gjorde en okej insats i Marseille, men för mig är han efter Larsson som var allsvenskans bästa högerback och Tinnerholm som har gjort det bra i Champions League.

Sebastian Eriksson, 25, är så gott som klar för IFK Göteborg och därför har jag tagit ut honom. Han kommer från Serie A och det borde vara intressant att kolla på honom.

Om klubbar i Norge och Danmark låter spelarna åka
Målvakter
Robin Olsen, 24, Malmö FF
Karl-Johan Johnsson, 24, Randers
Patrik Carlgren, 22, AIK

Försvarare
Johan Larsson, 24, Elfsborg
Anton Tinnerholm, 23, Malmö FF
Erik Johansson, 25, Malmö FF
Filip Helander, 21, Malmö FF
Alexander Milosevic, 22, AIK
Tom Pettersson, 24, IFK Göteborg
Ludwig Augustinsson, 20, FC Köpenhamn

Mittfältare
Emil Forsberg, 23, Malmö FF
Nabil Bahoui, 23, AIK
Alexander Kacaniklic, 23, Fulham (utlånad till FC Köpenhamn)
Viktor Claesson, 22, Elfsborg
Kristoffer Olsson, 19, Arsenal (utlånad till Midtjylland)
Simon Gustafson, 19, Häcken
Sebastian Eriksson, 25, Cagliari (på väg till IFK Göteborg och lär vara klar innan den 10 januari)
Oscar Lewicki, 22, Malmö FF
Magnus Eriksson, 24, Malmö FF

Om inte Sebastian Eriksson är med: Jakob Johansson, 24, Klubblös – om han har hittat en klubb utomlands och inte kan vara med: Markus Rohdén, 23, Elfsborg

Anfallare
Isaac Kiese-Thelin, 22, Malmö FF
Gustav Engvall, 18, IFK Göteborg
Carlos Strandberg, 18, Häcken
Mikael Ishak, 21, Randers

Om klubbar från Norge och Danmark stoppar sina svenska spelare
Målvakter
Robin Olsen, 24, Malmö FF
Patrik Carlgren, 22, AIK
Oscar Jansson, 23, Örebro

Försvarare
Johan Larsson, 24, Elfsborg
Anton Tinnerholm, 23, Malmö FF
Erik Johansson, 25, Malmö FF
Filip Helander, 21, Malmö FF
Alexander Milosevic, 22, AIK
Tom Pettersson, 24, IFK Göteborg
Adam Lundqvist, 20, Elfsborg
Emil Krafth, 20, Helsingborg

Mittfältare
Emil Forsberg, 23, Malmö FF
Nabil Bahoui, 23, AIK
Viktor Claesson, 22, Elfsborg
Simon Gustafson, 19, Häcken
Sebastian Eriksson, 25, Cagliari (på väg till IFK Göteborg och lär vara klar innan den 10 januari)
Oscar Lewicki, 22, Malmö FF
Magnus Eriksson, 24, Malmö FF
Jakob Johansson, 24, Klubblös
Marcus Rohdén, 23, Elfsborg

Om inte Sebastian Eriksson är med: Andreas Blomqvist, 22, Mjällby

Anfallare
Isaac Kiese-Thelin, 22, Malmö FF
Gustav Engvall, 18, IFK Göteborg
Carlos Strandberg, 18, Häcken

Har bara tagit ut tre anfallare eftersom Magnus Eriksson kan användas som mittfältare eller anfallare.

Thern kommer göra det bra i Heerenveen

6 december 2014 09.08, Andréas Sundberg

Simon Thern ser ut att bli nästa svenska spelare som flyttar till Holland. Mittfältaren är överens med Heerenveen som ligger tolva i Eredivisie. Kontraktet går ut med Malmö FF och den 12 december väntar en läkarundersökning i Holland och om allt går som det ska så lämnar han som Bosman.

Gillar Simon Thern och tror att han kommer att göra det bra i Holland. Mittfältaren har förutsättningar för att spela i ett bättre lag än Heerenveen som i dagsläget är sämre än Malmö FF. Förra året var bra och han gjorde 29 av 30 allsvenska matcher när Malmö tog SM-guld.

I år var vårsäsongen också bra men hösten förstördes på grund av en fraktur i vadbenet. Efter det har det blivit lite speltid och det är bara att hoppas att han får ett större förtroende i Heerenveen och att han får igång drivet och det fina tempot med boll som han tidigare har visat.

Simon Thern är 22 år, har gjort fyra säsonger i allsvenskan och är nu Bosman så det är lätt att förstå att han vill ta nästa steg i karriären. I somras besökte han La Liga-laget Elche som visade intresse.

Mittfältaren har Patrick Mörk som agent men åkte till Elche tillsammans med sin pappa Jonas Thern som jobbar tillsammans med agenten Martin Dahlin. Vad jag hör är det Mörk som gör övergången till Heerenveen, men efter det bryter parterna samarbetet och Simon går över till sin pappa och Dahlin.

I Heerenveen blir Thern lagkamrat med Kristoffer Nordfeldt, Viktor Noring och Sam Larsson.

Getafe - Villareal
Torsdag 29 januari kl 19:55
Athletic Bilbao - Malaga
Torsdag 29 januari kl 21:55
Sevilla - Espanyol
Torsdag 29 januari kl 21:55
Paris SG - Rennes
Fredag 30 januari kl 20:15
Rayo Vallecano - La Coruña
Fredag 30 januari kl 20:40