Andréas Sundbergs blogg

Nu måste Elm vara med i landslagstruppen

På tisdag tar Janne Andersson ut landslagstruppen som ska möta Luxemburg och Bulgarien. En som måste bli uttagen är Rasmus Elm.

Känns som att man har skrivit den meningen inför några uttagningar, att Rasmus Elm måste komma med. Men nu är formen bättre än vad den varit på länge. Sett till kvalitet ska han få frågan av Janne Andersson, hur han gör är sedan upp till honom. Tror också att Rasmus Elm har fått frågan med tanke på att förbundskaptenen var på besök i Kalmar i förra veckan.

Nu är det matcher mot Luxemburg på bortaplan och hemma mot Bulgarien. Det borde bli två matcher med en annorlunda matchbild än hur det var mot Holland. Nu ska Sverige föra och vinna. Dels borde Janne Andersson tänka på det när han tar ut truppen, dels är det viktigt att ha spelare med bra form och därför kan det bli några offensiva förändringar jämfört med senast.

Filip Helander har inte spelat något i Bologna och då blir det givetvis ett frågetecken för formen. Samma sak gäller för Emir Kujovic som inte får spela i Gent och hittills har det bara blivit ett inhopp på tre minuter. Marcus Rohdén har det tungt och är nu bänkad i Crotone som är sist i Serie A. Niklas Hult har varit skadad. Emil Forsberg har haft hjärnskakning, missade den förra matchen men ska vara återställd.

Albin Ekdal är tillbaka efter skada och kommer så klart att vara med i den här truppen.

Martin Olsson var också skadad senast, nu har han gjort det bra och blev målskytt i helgen i Norwich som leder The Championship. Vänsterbacken var en av de bättre i EM och kommer helt säkert att vara med i truppen som tas ut på tisdag. Oscar Wendt startade senast och lär inte gå från start till utanför truppen utan till bänken, så Ludwig Augustinsson lär åka.

Alexander Milosevic spelar hela tiden i Darmstadt som ligger på fjortonde plats i Bundesliga och han lär göra upp med Helander som alltså är utan speltid i sitt klubblag.

Samtidigt som inte Kujovic får spela i Belgien så går Ola Toivonen bra i Frankrike. I segern mot PSG fixade han en straff. Två mål har det blivit i ligan.

Nabil Bahoui var heller inte med i den förra truppen men fick starta i Hamburgs senaste match mot Bayern München. Det borde göra honom aktuell för en landslagstrupp.

Sam Larsson fortsätter att göra det bra i Holland och kom återigen med i veckans lag i den holländska ligan.

Så här tycker jag att truppen borde se ut om man ser till spelarnas kvaliteter, form och förväntad matchbild mot Luxemburg och Bulgarien:

Målvakter: Robin Olsen, Karl-Johan Johnsson, Patrik Carlgren

Försvarare: Mikael Lustig, Mattias Johansson, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Pontus Jansson, Alexander Milosevic, Martin Olsson, Oscar Wendt

Mittfältare: Jimmy Durmaz, Nabil Bahoui, Albin Ekdal, Rasmus Elm, Oscar Hiljemark, Alexander Fransson, Emil Forsberg, Sam Larsson

Anfallare: Marcus Berg, John Guidetti, Christoffer Nyman, Ola Toivonen

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Guldrace mellan två lag – fördel IFK Norrköping

MALMÖ. MFF visade att man är otroligt långt före Helsingborg.
Hakade av AIK och satte press på IFK Norrköping.
Nu är det ett guldrace mellan två lag.
Efter alla skador i Malmö är det fördel IFK Norrköping.

Malmö FF hade skador på Magnus Wolff Eikrem (15 assist i år), Kari Arnasson och avstängning på Enoch Kofi Adu – ändå var inte Helsingborg i närheten av att kunna skaka sin rival. MFF var klart bäst i den första halvleken och visade vilken stor skillnad det är mellan de två klubbarna från Skåne.

HIF hade svårt att komma åt skicklige mittfältaren Anders Christiansen som fick styra spelet. Den centrale mittfältaren växlade upp i somras och har sedan dess varit en av allsvenskans bästa mittfältare. Och det var just ”AC” som gjorde 1-0 i derbyt.

Alexander Jeremejeff gjorde en väldigt bra prestation när han spelade bort förstapressen så att Jo Inge Berget fick fri gata från mittlinjen fram till straffområdet, passningen in i sidled till Christiansen var bra och det var även det behärskade avslutet.

MFF:s skadesituation blev inte bättre när Markus Rosenberg, Anders Christiansen och Rasmus Bengtsson tvingades utgå med skador i den första halvleken. Först då jämnade spelet ut sig.

Malmö FF:s tränare Allan Kuhn skickade ersatte anfallaren Rosenberg med den centrale mittfältaren Erdal Rakip, som fick spela på en kant. Centrale mittfältaren Christiansen med centrale mittfältaren Mattias Svanberg, som fick spela på en kant. Mittbacken Bengtsson med ytterbacken Pa Konate.

Helsingborg kom in i matchen och tryckte på för en kvittering och efter 62 minuter kom chansen. Franz Brorsson hamnade fel i position, Lalawele Atakora blev helt fri men Johan Wiland svarade för en fin benparad.

När HIF såg som bäst ut så gjorde Henrik Larsson tre byten. Ut med de två anfallarna Linus Hallenius och Jesper Lange samt centrale mittfältaren Johan Mårtensson – in med Jordan Larsson, Matthew Rusike och Darijan Bojanic. Det fick motsatt effekt, Helsingborg kom av sig och trycket försvann.

Istället växte MFF tillbaka in i matchen och kunde kontrollerat spela av den. I den 95:e minuten fastställde Mattias Svanberg – som gjorde ett bra inhopp – slutresultatet till 2-0, hans första allsvenska mål. Passningen från Yoshimar Yotun var fin, Svanberg blev fri och avslutade snyggt.

2-0 och tre viktiga poäng.

Med sex omgångar är Malmö FF sju poäng före trean AIK. På måndag spelar IFK Norrköping som med en match mindre spelad är en poäng efter MFF. Nu tyder det mesta på att det blir Malmö FF och IFK Norrköping som gör upp om guldet.

Med skador på flera tunga spelare är det ett frågetecken för MFF inför avslutningen. I skrivande stund vet vi inte exakt hur det är med Markus Rosenberg, Anders Christiansen, Rasmus Bengtsson, Magnus Wolff Eikrem och Kari Arnasson, men det säger sig själv att det blir tufft för laget om ett par av nämnda spelare missar matcher.

Inför säsongen var Malmö FF stor favorit att vinna allsvenskan – med all rätt. Ingen klubb är i närheten av att kunna mäta sig ekonomiskt och sportchefen Daniel Andersson har haft ynnesten att kunna värva på en annan nivå än de andra klubbarna. IFK Göteborg hade mer pengar än de andra klubbarna på 90-talet men man var inte så långt före som MFF är nu.

Ändå blir det en kamp om att vinna det där guldet. Om inte MFF vinner allsvenskan den här säsongen heller är det helt enkelt för dåligt.

Efter 2-0 mot Helsingborg har MFF satt press på IFK Norrköping. Hur svarar förra årets mästare på det när man på måndagen får besök av Djurgården? Pallar man trycket?

Att IFK Norrköping inför den här omgången ledde allsvenskan, vilket man även kan göra efter mötet med Djurgården är imponerande. Trots att laget har blivit av med tränaren Janne Andersson och spelare som Alexander Fransson, Christoffer Nyman, Emir Kujovic och Arnor Traustasson och har långtidsskador på David Mitov Nilsson och Nikola Tkalcic samt att nyförvärvet Andreas Blomqvist också har gått och skadat sig.

Det som händer i IFK Norrköping är minst sagt imponerande och, precis som assisterande tränaren Stefan Hellberg sa i den här intervjun, så spelar faktiskt laget en snabbare fotboll än tidigare.

Flera saker skiljer sig mellan Malmö FF och IFK Norrköping. En är att MFF har väldigt mycket mer pengar. En annan är att ”Peking” har ersatt sina stjärnförluster med spelare som har haft det svårt och i princip varit utfrysta i sina tidigare klubbar, tänker bland annat på Andreas Blomqvist, Niclas Eliasson och Sebastian Andersson.

Den 16 oktober möts IFK Norrköping och Malmö FF. På konstgräs i Norrköping. Snacka om rysare.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Häcken kommer utmana topplagen nästa år

Den moderna fotbollen var tillbaka på Tele2 Arena, men det var inte Hammarby som stod för det fräscha och utvecklande utan det gjorde Häcken.

Som Häcken gjort några gånger tidigare så ställde man upp med tre mittbackar, där Rasmus Lindgren styrde allt, tre centrala mittfältare, ganska höga yttrar i Kari Arkivuo och Joel Andersson och två anfallare i John Owoeri och Alhassan ”Crespo” Kamara.

En spännande uppställning där det handlade om att kontrollera, föra spelet, rulla boll och att göra det framåt. Även om inte tempot var jättehögt hela tiden så såg det ändå intressant ut och för Häcken är det bara att hoppas att den som tränar laget nästa säsong vågar att fortsätta på den här vägen. Då kommer Häcken att utmana topplagen.

Hammarby hade framför allt svårt att stoppa offensive Alexander Farnerud, som var bra på att hitta ytor och som behandlade bollen fint, och snabbe och avige Owoeri.

Hammarbys mittback Joseph Aidoo har gjort flera bra insatser den senaste tiden men mot Häcken hade han problem med Owoeri.

Aidoo var inlandad i det första baklängesmålet. Först var det Birkir Saevarsson som gick bort sig alldeles för enkelt ute till höger och Arkivuo kunde skicka in bollen i straffområdet. Inlägget blev dåligt men Aidoos rensning var ännu sämre. Bollen hamnade hos Rasmus Schüller som utanför straffområdet träffade kryssribban, returen hamnade hos ”Crespo” som visade fina akrobatiska skills och snyggt satte 1-0.

Hammarby hade svårt att skapa chanser och Rasmus Lindgren fångade upp det mesta. Därför var det tungt för Häcken när Lindgren skadade sig och tvingades byta. Mittbacken var klok, hade ett bra passningsspel och styrde sitt lag och det är märkligt att inga större klubbar försökte värva honom.

Häcken gick in i en svacka, det lugna och kloka försvann, samtidigt som Hammarby ryckte upp sig och fick energi när Erik Israelsson kom in i samma minut som Lindgren gick ut. Matchen öppnade sig helt.

Minuten senare svarade Peter Abrahamsson för en rejäl målvaktstavla och passade till Israelsson som enkelt rullade in kvitteringen.

Nu var Hammarby riktigt på gång och med positiv energi och stöd i ryggen tryckte hemmalaget på för ett ledningsmål. Och det kom.

Efter en kontring hamnade bollen hos vänsterbacken Mats Solheim som hur snyggt som helst skruvade upp 2-1 i Abrahamssons vänstra kryss, ett mål som till och med borde ha fått Kennedy Bakircioglu att bli imponerad.

Vändningen var ett faktum men i stället för att fortsätta trycka på så slappnade hemmalaget av och försökte bevaka ledningen. Inte det smartaste.

Fem minuter efter 2-1-målet tryckte Mohammed Abubakri in bollen i mål efter en retur på hörna och bara ytterligare fem minuter senare avgjorde Farnerud med ett skott strax utanför straffområdet som Ögmundur Kristinsson lär drömma mardrömmar om.

Tre poäng till Häcken i en match som inte gällde jättemycket men där det vinnande laget kan åka hemåt och sjunga den ljusnande framtid är vår. Efter värvningarna av Lindgren, Farnerud och ”Crespo” ska det bli väldigt intressant att se laget nästa säsong. Tre starka värvningar som kommer att lyfta Häcken rejält. Bara för spelarna att hoppas att klubben träffar rätt när det kommer till val av ny tränare också.

Att man fick ”Crespo” med ett halvår kvar vid en tidpunkt när man låg sämre i tabellen än Örebro som han lämnade, ja, det är märkligt. Speciellt sett till att Malmö FF försökte att värva anfallaren i vintras och att parterna var uppe på bud på flera miljoner.

Men det är bara för Häcken att tacka och ta emot.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Isak firade 17-årsdagen på bästa sätt – blev stor hjälte i derbyt

Vad gjorde du när du fyllde 17 år?
Inte många kan eller kommer att svara: gjorde två mål i ett Stockholmsderby.
Alexander Isak kan. 
Anfallaren blev stor hjälte när AIK besegrade Djurgården med 3-0 och hängde på i guldstriden.

Det var med en oviss känsla man tog sig till Tele2 Arena. Ett AIK som spelar för guld i ett derby mot ett Djurgården som hade sett bra ut i de senaste matcherna och tagit tre raka segrar, bland annat 3-1 mot Malmö FF, men som samtidigt inte hade vunnit i deras 13 senaste derbyn.

Efter snygga och mäktiga tifon från båda kortsidorna blåstes matchen igång och det tog inte lång tid innan AIK tog tag i taktpinnen.

Djurgården försökte hela tiden slå långa bollar in mot de stora anfallarna Mathias Ranegie och Michael Olunga, så spelade man mer än gärna och det var enda gångerna det blev smålurigt. Centralt kontrollerade AIK och på kanterna var det stängt för Djurgården, Magnus Eriksson och Othman El Kabir tog sig knappt runt och förbi sin motståndare någon gång.

Ebenezer Ofori tilläts spela på stora ytor och då är han bra. Mot Djurgården visade han hur bra han är på att spela sig ur situationer, luckra upp och såra. I den första halvleken var han i en egen klass. Lite bättre fotbollsspelare än alla andra. Och det var Ofori som låg bakom matchens första mål.

Efter 15 minuter fick mittfältaren ohotad slå in en boll mellan Niklas Gunnarsson och Elliot Käck, en yta som man som försvarare aldrig får låta bollar komma igenom. Som ytterback är det bättre att låta en passning komma ut på kanten än innanför dig, så svagt gjort av Elliot Käck när Alexander Isak blev helt fri och iskallt satte 1-0 bakom Andreas Isaksson.

Ett helt okej sätt att fira sin 17-årsdag på.

Djurgårdens tempo blev inte bättre och inte heller djupledsspelet utan man fortsatte att försöka skapa chanser genom att lyfta in bollar mot sina anfallare. Det var just så som Olunga fick en jättechans efter 35 minuter.  Käck slog in bollen till Olunga som blev helt fri och från nära håll testade på en volley men Patrik Carlgren gjorde en bra räddning.

Det stod 1-0 när lagen gick in till halvtidsvila och vilan blev ganska mycket längre än 15 minuter på grund av bengaler och rök. Mer tid för lagen att prata ihop sig och för att förbättra saker.

När den andra halvleken började gjorde Djurgården ett försök att trycka på i jakt efter en kvittering, och man var det bättre laget. Tempot var bättre och bollen gick snabbare inom laget. Dessutom pressade man högre och kom åt Ofori som inte fick lika lång tid på sig. Hemmalaget såg ut att närma sig en kvittering och därför kom 0-2 som en kalldusch.

20 minuter in i den andra halvleken fick Stefan Ishizaki bollen till höger i Djurgårdens straffområde och slog ett inlägg med vänsterfoten. Tim Björkström hade flyttat in för att markera och Magnus Eriksson borde ha flyttat ner och markerat spelaren längst bort när bollen gick över alla hemmaspelare till den bortre stolpen där Alexander Isak stod helt fri och nickade in 2-0.

Luften gick ur Djurgården och matchen var avgjord.

Tio minuter senare slarvade Tino Kadewere och inhopparen Chinedu Obasi fick bollen, avancerade in i straffområdet och alla hemmaspelare bara stod och tittade på när anfallaren enkelt rullade in 3-0. Svagt försvarsspel, ett lojt agerande som man sällan ser i derbyn.

Efter matchen firade Alexander Isak sin 17-årsdag med sång och dans framför AIK-klacken som bjöd sin hjälte på Ja, må han leva.

Isak är bara 17 år men är långt fram i sin utveckling. Det är inte bara snabbhet eller teknik som imponerar utan det är flera saker som sticker ut och framför allt hur klok killen är. Och hans utveckling går fort.

Om några veckor spelar U21-landslaget avgörande matcher för att ta sig till EM. Estland och Kroatien står för motståndet. Där borde en nybliven 17-åring få plats i truppen.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Djurgården är bättre än AIK på fasta situationer – så har alla lagens mål varit

Var på Karlberg och kollade på AIK:s sista träning inför derbyt mot Djurgården. Var sugen på att göra en artikel om fasta situationer som AIK var väldigt bra på förra säsongen och höra Nebojsa Novakovic tankar om den biten. Han är ju ansvarig för lagets fasta. Ryckte tag i honom efter träningen och han sa så här:

– Jag vet hur många mål vi har gjort på fasta situationer i år, men jag vill inte säga det. Jag vill inte avslöja det. Men jag är jättenöjd och känner att vi är väldigt framgångsrika. Inte bara det här året utan även förra säsongen också. Förra året vann vi överlägset i allsvenskan med flest gjorda mål på fasta situationer. Då gjorde vi 21 mål på fasta och då kan det ha varit hörna som nickas bort och sedan kommer bollen in direkt och blir mål. Långa inkast, frispark, och så vidare. Vi har Ishizakis fot på fasta. Vi jobbar väldigt mycket med var någonstans bollträffen ska vara och fokuserar på att stänga och jobba i den ytan där bollen förhoppningsvis kommer. Jag känner att vi är framgångsrika.

Är ni bättre i år än vad ni var förra året?
– Jag tror att vi tränar ännu mer på det i år. Vi är bättre. Det är ungefär som det var förra året. Det är åtta matcher kvar och vi kan slå förra årets rekord om vi fortsätter så här. Så mycket kan jag säga.

– Det måste vara fokus när vi kör det här på träningarna, det kan ibland vara svårt. Ibland kör vi i 40 minuter på en träning. Det ska inte vara några problem att köra så länge, det måste vara fokus på allt. Det är en sådan situation som kan avgöra matchen och statistiken visar att när vi gör mål på fasta så vinner vi matchen. Det är sällan den här säsongen som vi har förlorat en match där vi har gjort mål på en fast situation. I ett derby är det här superviktigt.

Vilken typ av fast situation är ni bäst på?
– Förra året var vi jättebra på långa inkast, men där har vi tappat lite i år. Vi har gjort några mål på det men det är hörnor som är vår starkaste sida, där är vi bäst just nu.

Hur är Djurgården på fasta situationer?
– Jättebra. Tränaren som kommer från norska ligan har satt sin prägel på fasta situationer. Sedan har deras assisterande tränare Anders Johansson har jobbat med det här också och haft ett stort ansvar. Djurgården är ett av lagen i allsvenskan som jobbar hårt med fasta situationer. Djurgården har en bra fot som kan slå in och man har starka spelare. Man ser två anfallare som är stora och starka. Vi måste soppa Djurgårdens fast och vinna matchen i matchen på fasta situationer. Det är jätteviktigt. Superviktigt.

Tyckte det var konstigt att han inte ville berätta hur många mål laget har gjort på fasta situationer och det försvårade jobbet. Så jag åkte från Karlberg till Södermannagatan. Till Il Caffe. Satte mig och kollade klipp på alla AIK:s mål den här säsongen.

Då visade det sig att laget gjort elva mål på fasta situationer och det var inte så bra som jag trodde. Därför blev det ingen artikel. Tänkte lägga det här i bloggen men då kändes det konstigt att bara ha om AIK och inte om Djurgården. Så kollade även klipp på hur Djurgården har gjort sina 32 mål den här säsongen. Då visade det sig att Djurgården är bättre än AIK på fasta situationer.

AIK har gjort 34 mål och elva på fasta situationer.
Djurgården har gjort 32 mål och tolv på fasta situationer.

Klart är att Stefan Ishizaki är viktig för AIK:s fasta. Han har slagit fyra hörnor som det har blivit mål på och satt två frisparkar.

Den i AIK som har varit bäst på att förvalta Ishizakis hörnor är Haukur Hauksson som har nickat in fyra hörnor.

I Djurgården är Kevin Walker viktig. Han har slagit fyra hörnor och en frispark som lagkamrater har gjort mål på.

Så här har AIK och Djurgårdens mål gått till. Vi börjar med AIK.

AIK:s mål i allsvenskan 2016

På fasta situationer – elva stycken. Sex hörnor, två direkta frisparkar, ett frisparksinlägg, en straff, ett mål efter ett långt inkast.

Hauksson mot Göteborg – nickade in hörna från Ishizaki

Ishizaki mot Göteborg – frispark

Brustad mot Göteborg – nick efter hörna från Ishizaki

Hauksson mot Djurgården – nick efter hörna från Ishizaki

Ishizaki mot Djurgården – frispark

Hauksson mot Falkenberg – nickade in Sundgrens hörna

Hauksson mot Hammarby – nickade in hörna från Ishizaki

Markkanen mot Falkenberg – nickade in Affanes hörna

Markkanen mot Helsingborg – frispark från Affane som Markkanen skarvade in i mål

Sundgren mot Helsingborg – straff

Självmål mot Sundsvall – långt inkast från vänster där Kpozo hittade Johansson som skravade, bollen hamnade hos Affane som sköt utanför straffområdet och bollen styrdes in i eget mål.

Inte fasta situationer 23 mål

Brustad mot Sundsvall – nick efter inlägg av Nils-Eric Johansson

Strandberg mot Östersund – kontring, passning från väster, öppet mål och bredsida in

Isak mot Östersund – inlägg från höger av Hauksson till Isak som mötte vid första och bredsidade in på volley.

Strandberg mot Norrköping – Yasin inlägg en bit in till höger på motståndarnas planhalva, nick av Brustad i staffområdet till Strandberg som nickade in bollen i mål.

Isak mot Elfsborg – individuell prestation när han tog sig in till höger i straffområdet och avslutade i mål.

Saletros mot Elfsborg – skott en bit utanför straffområdet efter AIK anfall där Elfsborg till slut passade ut bollen till Saletros.

Strandberg mot Helsingborg – kontring där Ishizaki la bollen på djupet över HIF:s försvarare till Strandberg som blev fri och gjorde mål.

Strandberg mot Häcken – frispark på egen planhalva, rullades ut till höger och tre passningar inom laget innan inlägg från höger av Yasin till Strandberg i straffområdet som avslutade på ett tillslag med foten.

Yasin mot Häcken – växelspel till höger innan Yasin fick bollen i straffområdet, avancerade och tryckte upp den i nättaket.

Strandberg mot Häcken – Häckens högerlöpare Joel Andersson tappade boll, Nils-Eric Johansson rensade, bollen hamnade hos Strandberg som blev fri, nickade med sig bollen in i straffområdet och avgjorde med ett lågt skott.

Strandberg mot Falkenberg – rensning av Nils-Eric Johansson från vänster, Strandberg vann duell, nickade fram till sig själv innan han lobbade in bollen.

Strandberg mot Falkenberg – vändning från mittback ut till vänster där Sundgren avancerade, hittade in på fötter till Strandberg i straffområdet som tog med sig och gjorde mål.

Isak mot Gefle – spel av AIK där Ofori hittade rakt fram centralt i banan till Ishizaki som vände ut till höger till Sundgren som slog in bollen till Isak som nickade in matchens enda mål.

Ishizaki mot Kalmar FF – lång boll från målvakt till Strandberg som vann nickduell, missad pass av motståndare till Blomberg som hittade Ishizaki som utanför straffområdet lobbade in bollen i mål.

Avdic mot Malmö FF – Väisänen vann glidtackling ute vid MFF:s vänstra hörnflagga, Sundgren slog in bollen i straffområdet, slarv av MFF, Strandberg fick bollen och träffade stolpen innan Avdic satte returen.

Markkanen mot Hammarby – Nils-Eric Johansson hade bollen och vände ut till Kpozo till vänster som slog ett inlägg som Markkanen nickade in i mål.

Ofori mot Hammarby – Efter kamp nere vid Hammarbys högra hörn hamnade bollen hos Kpozo, han hittade Ofori på fötter utanför straffområdet som tog med sig bollen och avslutade.

Markkanen mot Falkenberg – Gravius avancerade centralt, vände ut till Kpozo till vänster som slog ett långt inlägg till Affane som tog med sig inne i straffområdet, snett bak till Markkanen som bredsidade in 1-0.

Obasi mot Örebro – Sundgren avancerade till höger, passade in mot Affane som hoppade över, bollen hamnade hos Obasi som utanför straffområdet sköt in 1-0.

Isako mot Örebro – lång boll som Isak fick ner till Yasin, tillbaka till Isak som lyfte förbi Almebäck och Jansson innan han rullade in 2-0.

Avdic mot Sundsvall – pass från vänster till Blomberg som la in bollen i straffområdet där Markkanen träffade stolpen, Avdic och mål.

Markkanen mot Sundsvall – efter 50 passningar inom laget satte Markkanen bollen i mål.

Markkanen mot Gefle – Sundgren till höger passade in till Chibuike som testade skott som styrdes av motståndare fram till Markkanen som sköt in matchens enda mål.

Djurgårdens mål i allsvenskan 2016
På fasta situationer – Tolv stycken. Sju hörnor, två inläggsfrisparkar, ett långt inkast, en frispark direkt i mål, en straff

Sam Johnson mot Örebro – nickade in Berntsens hörna

Ranegie mot Falkenberg – straff

Självmål mot Falkenberg – hörna från Walker som styrdes in i eget mål.

Colley mot Falkenberg – hörna från Walker som Colley nickade in i mål.

Johnson mot Gefle – hörna från Walker som Johnson nickade i mål.

Johnson mot Hammarby – hörna från Berntsen som målvakten boxade rakt ut i straffområdet till Johnson som sköt in bollen i mål.

Moon mot Östersund – kort hörna från Walker till Berntsen som hittade Moon utanför straffområdet som i sin tur sköt in 1-0.

Ranegie mot Häcken – frispark från Walker som Ranegie nickade in i mål.

Walker mot Kalmar FF – långt inkast från Björkström som Ranegie skarvade till Käck, skott och styrning in i mål av Walker.

Gunnarsson mot Gefle – lång frispark från Karlström, bollen studsade ner i straffområdet, kamp där Gunnarsson tryckte in 1-0.

Olunga mot Gefle – hörna från Käck, boll studsade och landade hos Olunga som vände upp, la upp den till sig själv och snyggt satte 2-1.

Eriksson mot Malmö FF – frispark där Eriksson sköt och bollen styrdes in i mål.

Inte fasta situationer – 20 mål
Colley mot Örebro – Faltsetas med bollen central, vände ut till Björkström till höger, inlägg som Colley nickade in i mål.

Sam Johnson mot Falkenberg – kontring där Berntsen avancerade, släppte framåt till Käck som kom stormande till vänster, tog sig in i straffområdet och passade Johnson som fotade in matchens första mål.

Sam Johnson mot Falkenberg – Käck fick bollen till vänster vid mittlinjen, full fart framåt mot straffområdet, inlägg till Johnson som med ljumsken satte 3-0.

Walker mot Gefle – Kadewere dribblade sig loss på högerkanten och slog in bollen i straffområdet till Walker som kom stormandes och nickade in det avgörande målet.

Johnson mot Östersund – Faltsetas brötade sig fram mot straffområdet, bollen hamnade hos Johnson som tryckte in 2-0.

Ranegie mot Östersund – Moon tog sig fram längs högerkanten, slog in bollen i straffområdet men nickades undan och rakt utanför straffområdet där Ranegie smällde in 3-0.

Sabovic mot IFK Göteborg – Björkström tog sig fram längs högerkanten, skickade in bollen i straffområdet till Ranegie som vände upp men halkade, Johnson tog över och dundrade i ribban, på returen sköt Sabovic in 1-0.

Johnson mot Helsingborg – Radetinac hade bollen centralt, passade Walker som la ut till Käck som kom längs vänsterkanten, inlägg till Johnson som nickade in bollen i mål.

Berntsen mot Helsingborg – Hampus Nilsson med lång boll som nickades undan av HIF men hamnade hos Walker som släppte till Berntsen som från 25 meter smällde in bollen i mål.

Karlström mot Helsingborg – fint spel där Ranegie hittade Jawo till höger i straffområdet, snett bakåt där Ranegie hoppade över och Karlström rullade in 3-0.

Kadewere mot Sundsvall – misslyckad rensning av Sundsva gick rakt på Kadewere och sedan svarade han bra för en bra prestation när han lyfte bollen över en försvarare och med en vänstervolley satte 1-3.

Olunga mot Göteborg – lång boll från Magnus Eriksson, Alvbåge kom ut fel, Ranegie vann duell och Olunga satte 1-1 i öppet mål.

Ranegie mot Göteborg – El Kabir utmanade Bjärsmyr till vänster i straffområdet, passade snett bakåt till Eriksson som strax utanför straffområdet träffade stolpen och på returen rullade Ranegie in 2-1.

Olunga mot Göteborg – Salomonsson skulle passa hem till Alvbåge men bollen hamnade hos en fristående Olunga som rundade målvakten och rullade in 3-1.

Olunga mot Elfsborg – Ranegie avancerade centralt och frispelade Olunga som snyggt satte 1-0 med vänstern.

Eriksson mot Elfsborg – lång boll från Käck som Ranegie nickade ner till Eriksson som rullade in bollen i mål.

Ranegie mot Falkenberg – Walker slog in bollen till Olunga som nickade ner till Ranegie som rullade in bollen med vänstern.

Olunga mot Falkenberg – Ranegie vann boll och höll undan, spelade fint fram Olunga som behärskat avgjorde.

Olunga mot Malmö FF – slarv av MFF-försvararna där bollen hamnade hos Olunga som sprang sig fri och satte 2-0 med vänstern.

Olunga mot Malmö FF – MFF tappade boll, El Kabir avancerade från vänster och inåt, passning med höger yttersida in i banan till Olunga som vänstern satte 3-1.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Rohdén är skrällen om det blir som på träningen

På söndagen hade Sverige sin första stängda träning men ändå är ingen startelva helt klar, trots att det bara är en träning kvar innan matchen mot Holland. I början av den stängda träningen delades spelarna in så här: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Wendt – Rohdén, Fransson, Hiljemark, Forsberg – Guidetti. Om det är startelvan på tisdag är oklart men det känns ju inte som en omöjlighet.

Vet att det är tio spelare som är uppställda. Marcus Berg var inte med på träningen och det känns inte heller omöjligt att han startar på tisdag.

Den uppställningen spelade en stund i början på träningen innan Janne Andersson skiftade på flera positioner. Till exempel gick man runt med Guidetti, Christoffer Nyman och Emir Kujovic.

Om det blir så då är skrällen att Marcus Rohdén startar på en och inte Jimmy Durmaz. Durmaz sa i går att han var riktigt besviken över att inte ha fått mer speltid i EM. Undra hur besviken han blir om han inte får starta nu och om centrala mittfältaren Rohdén går före på kanten.

Utanför EM-truppen och rakt in i en startelva. På tre månader. Alexander Fransson var inte heller med i sommarens mästerskap men att han startar på tisdag känns mer logiskt med tanke på konkurrensen nu när Albin Ekdal är borta.

Men vi får se hur det blir. Måndagens träning är också stängd och eftersom det är den sista innan matchen så lär en del frågetecken rätas ut.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Fransson borde starta mot Holland – här är min elva

Tre dagar kvar till Janne Anderssons första match som förbundskapten och det är ut i hetluften direkt mot Holland i VM-kval. Fem träningar har landslaget haft och intensiteten har varit bra. Det märks att det är något nytt som har startat, en ny tränare som spelarna gör allt för att imponera på.

Tycker att Victor Nilsson Lindelöf, Christoffer Nyman och Alexander Fransson har sett bra ut. Hade velat se mer av Oscar Wendt som har spelat säkert, men tror att det viktigaste för honom har varit att visa att defensiven är bra. Mönchengladbach spelar 3-5-2 där Wendt har hand om vänsterkanten och hans offensiv är bättre än defensiven. Samma sak gäller för Ludwig Augustinsson. Bra offensiv med en fin fot. Sämre defensiv. Har sett några matcher med FC Köpenhamn och mot bra motstånd har ”Ludde” haft det ganska tufft.

I måndags och tisdags körde assisterande förbundskapten Peter Wettergren försvarsträning och det var tydliga direktiv om att absolut inte gå bort sig i defensiven och hur viktig den första pressen är. I trånga lägen med boll, skicka upp långt på anfallare.

Vi fick även se en central mittfältare i Marcus Rohdén på en högerkant med tanke att komma in i banan och hjälpa Alexander Fransson och Oscar Hiljemark, som då var innermittfältare.

Tror ändå på Jimmy Durmaz till höger men när man ser tillbaka på torsdagens presskonferens med Janne Andersson så går det att förstå att man kanske vill spela med en högerytter som är bra på att flytta in och hjälpa till.

– I anfallsspelet vill jag ha mycket omställningar. Det är viktig del, vad vi gör när vi vinner boll. Jag vill spela med två anfallare, så att vi kan gå i djupled. Det är viktigt att våga och ha mod. I anfallet vill jag gärna flytta spelare och kanske dra in någon kant. Men försvar traditionellt 4-4-2. Anfallsmässigt kanske mer 3-5-2, sa Janne Andersson.

Det är ett ganska oerfaret landslag utan någon stor stjärna. Den största stjärnan är Benficas Victor Nilsson Lindelöf som dock, precis som många andra, är ganska oerfaren och inte ens har gjort tio landskamper.

Zlatan Ibrahimovic var en spelare som avgjorde matcher. Elva av nitton mål i EM-kvalet och tre av fyra i playoff mot Danmark. Inte helt enkelt att fylla en sådan lucka.

Det är imponerande om Sverige tar sig till VM. Det är inte omöjligt men då är det mer realistiskt att gå vidare till nästa EM.

Alexander Fransson är en spelare som Janne Andersson borde satsa på direkt. Den känslan har växt för varje träning. Han känns som den bäste centrala mittfältaren redan nu och då är det bara att köra. Bra passningsspelare och fin speluppfattning. Låt honom få erfarenhet och utvecklas för där finns något att bygga kring i framtiden. Han är den av de centrala mittfältarna som spelar i det klart bästa klubblaget som varje år spelar i Europa och som har en tydlig plan för svensken. Han är bra redan nu men kommer att få bra utveckling i Basel, något som är viktigt för landslaget.

Frågade Emil Forsberg och Jimmy Durmaz om vem av de nya spelarna som har imponerat. Både sa Fransson direkt. ”Han påminner om Rasmus Elm,” sa Durmaz.

Pratade startelva med Mikael Lustig som sa att han brukade pricka in alla elva spelarna inför matcher med Erik Hamréns landslag men att det är mycket svårare nu när det är nytt och Jannes första landskamp. ”Tre spelare kanske jag kan sätta,” sa han.

Tror nog att han skulle klara av att sätta fler än så men visst är det en hel del som är ovisst.

Det som känns givet är målvakt, högerback, mittbackar, vänstermittfältare och en anfallare (Marcus Berg). Sex av elva.

Gissar på den här elvan: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Wendt – Durmaz, Fransson, Hiljemark, Forsberg – Berg, Guidetti.

Men kanske Rohdén i stället för Durmaz och det är jämnt mellan Wendt och Augustinsson. Var även inne på det tidigare, att Christoffer Nyman har sett bra ut på träningarna och hade spelat om man enbart gått på det, men så funkar det ju inte och tror att det blir svårt för honom att ta en startplats direkt.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Fransson bra på träning, Guidetti borde starta, Lagerbäck mer än rådgivare

Vi stod på tisdagens träning och försökte klura ut en svensk startelva. Det var inte helt enkelt men så här tränade laget.

Oscar Hiljemark och Oscar Lewicki tillsammans på ett centralt mittfält. Marcus Rohdén till höger. Nu var inte Jimmy Durmaz med men med tanke på instruktionerna från assisterande förbundskapten Peter Wettergren om att det viktigaste är att inte gå bort sig i defensiven så skulle det kunna tala för Rohdén till höger. Men vi sätter ett frågetecken tills vidare?

I det andra laget spelade Alexander Fransson och Viktor Claesson på det centrala mittfältet. Fransson styrde och ställde och var bra. En spelare Sverige kommer att bygga kring om något år.

I anfallet spelade Marcus Berg tillsammans med Emir Kujovic och John Guidetti med Christoffer Nyman. ”Om det är trångt, skicka upp bollen på forward,” skrek Wettergren. Kanske talar för Kujovic men tycker att Guidetti borde gå före.

Kujovic har bara fått spela fyra minuter i den belgiska ligan. Är inte säker på hur han står sig på internationell nivå och tycker han måste visa mer för att få starta i landslaget. Guidetti startade senast och gjorde assist mot Real Madrid. Tycker Guidetti är värd att få chansen från start och han och Berg var ganska bra tillsammans mot Turkiet.

På en vänsterkant spelade Oscar Wendt och Emil Forsberg och det är en spännande Bundesliga-duo.

Lars Lagerbäck. Rådgivare. Känns mer som en chef. Står och bevakar träningarna, ger instruktioner till spelarna och samtalar hela tiden med Janne Andersson och Peter Wettergren.

Av de två träningarna vi har sett så känns Lagerbäck som mer än bara en rådgivare och det ska bli väldigt intressant att följa samarbetet med Andersson och Wettergren.

Fransson var som sagt bra på träningen och en annan som var det var Victor Nilsson Lindelöf. En modern mittback som hela tiden löser situationer, behåller bollen inom laget och trycker på framåt.

Hiljemark känns given på det centrala mittfält. Det blir intressant att se om Janne Andersson väljer Lewicki bredvid. Lewicki har ett svagt 2016 bakom sig och satt på bänken i Malmö FF:s senaste match. Men nu när Albin Ekdal är borta så har han ändå en chans att få spela mot Holland. Slåss mot Fransson och Rohdén. Janne Andersson har haft Fransson i IFK Norrköping och Wettergren har haft Rohdén i Elfsborg. Mitt val: Fransson.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Andersson och Wettergren har tränat halva landslagstruppen

En poäng i EM. Inte ett skott på mål på efter de två första matcherna. Det är bara två månader sedan. Då var Zlatan Ibrahimovic med. Ja, det var han som sköt dit laget efter tre av fyra mål mot Danmark i playoff och sammanlagt gjorde han elva av Sveriges nitton mål i kvalet. Nu är han inte med längre.

I dag samlas det nya landslaget och från den startuppställningen som spelade mot Belgien i EM för två månader sedan ska nu fyra nya in i elvan som ska möta Holland i VM-kval, möjligtvis fem beroende på hur det är med Albin Ekdal. En målvakt, en vänsterback, en central mittfältare (kanske två) och en anfallare. Det kommer helt säkert att bli spelare som var med i EM-truppen och som spelade under Erik Hamrén, som Robin Olsen, Oscar Wendt eller Ludwig Augustinsson, Oscar Hiljemark och John Guidetti.

Det säger sig själv att det blir tufft för Sverige att ta sig till VM. Förutsättningarna inför den första kvalmatchen är inte de bästa. Tio nya truppspelare, fyra eller fem nya startspelare, nya tränare, ingen Zlatan.
Och ingen träningslandskamp innan matchen mot Holland är inte optimalt. Dessutom har Erik Johansson nobbat landslaget, Arber Zeneli valt Kosovo och Robin Quaison kallats in som reserv efter att han hade skadat sig i klubblaget.

Individuellt sett är det en svag svensk trupp. Därför hade det inte skadat med mer kreativitet. Speciellt med tanke på att Zlatan Ibrahimovic har slutat och att John Guidetti och Emir Kujovic har det tungt i sina klubblag.

Fem centrala mittfältare tog Janne Andersson ut. Men där det inte direkt bubblar över av kreativitet.

Albin Ekdal och Oscar Hiljemark var givna i truppen, men där Ekdal är ett frågetecken på grund av att han har varit skadad. Alexander Fransson var inte given men väntad, trots ett väldigt svagt OS men som är framtiden då han har gjort ett väldigt bra steg och gått till Basel. Marcus Rohdén har gjort två matcher för Serie A-nykomlingen Crotone och Oscar Lewicki har inte ett jättebra 2016 bakom sig och sitter nu på bänken i Malmö FF. Som ni ser, mer defensiv än offensiv. Mer springa och kämpa än att dribbla en gubbe eller slå en avgörande passning.

Samtidigt ligger det lite i uttrycket man tager vad man haver. Men fem centrala mittfältare känns en för mycket och hade hellre sett än kreativ kantspelare i Sam Larsson eller Nabil Bahoui.

När Janne Andersson nu samlar sin första trupp är det tio förändringar från Erik Hamréns EM-trupp. In med Karl-Johan Johnsson, Alexander Fransson, Christoffer Nyman, Marcus Rohdén, Niklas Hult, Filip Helander, Emil Krafth, Oscar Wendt, Viktor Claesson och Isaac Kiese Thelin. Fyra som Andersson själv har tränat i IFK Norrköping och tre som assisterande förbundskapten Peter Wettergren hade i Elfsborg. Sju nya spelare av tio alltså.

Därför känns det som att det inte varit ett minus att Janne Andersson och Peter Wettergren har haft, känner och vet vad de uttagna spelarna man haft går för.

I hela truppen har Andersson haft Alexander Fransson, Isaac Kiese Thelin och Christoffer Nyman i IFK Norrköping, Karl-Johan Johnsson i Halmstad och Emir Kujovic i både ”Peking” och HBK.

Wettergren har haft Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark, Viktor Claesson och Niklas Hult i Elfsborg och Robin Olsen och Ludwig Augustinsson i FC Köpenhamn.

Det är elva av spelarna. Nästan halva truppen. En del av dem – Olsen, Augustinsson och Hiljemark – givna i truppen. Övriga åtta kan diskuteras. Klart är väl att ett svenskt landslag aldrig har haft så mycket Elfsborg och IFK Norrköping-touch som nu när Andersson/Wettergren bossar.

Av de elva spelarna startade sex i helgen, tre var bänkade, en utanför truppen och en hade spelledigt.

I hela truppen startade tretton spelare (tre målvakter och tio utespelare), åtta var bänkade (tre fick inte hoppa in), två utanför truppen och två hade spelledigt (Berg och Hult som brukar starta).

Det är klart att det kan bli kritik om landslaget skulle göra dåliga resultat samtidigt som petade spelare som Branimir Hrgota, Alexander Milosevic och Nabil Bahoui skulle göra det bra i Bundesliga och Sam Larsson i Holland. För att nämna några.

Men där är vi inte nu. Det har inte spelats någon match ännu. Först ut väntar Holland.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Aidoo en av seriens bästa mittbackar

Ett lag som vill ta guld försökte attackera.
Ett lag som vill hänga kvar försvarade.
Hammarby var bättre på att försvara än vad AIK var på anfalla och tog ännu en viktig poäng.
Tacka Joseph Aidoo och David Boo Wiklander för det.

I våras var det inte mycket som fungerade för Hammarby. Både offensiven och defensiven svajade samtidigt som Nanne Bergstrand praktiserade ”den moderna fotbollen”. Sedan, någonstans efter 0-3-förlusten mot AIK i juli ändrade Bajen spelsätt vilket kan översättas till att man valde att backa hem mer och starta pressen längre ner och att därmed ta ut mittbackarna Lars Saetra och Richard Magyar och in med Joseph Aidoo och David Boo Wiklander. Eller som även kan översättas till att man spelar efter sitt material. Det har gjort att Hammarby har gått från att ha haft ett av seriens sämsta försvar till att nu ha ett av de bästa.

Efter det har Bajen spelat fem allsvenska matcher och bara släppt in ett mål och bytet av mittbackar har varit ett succédrag.

AIK försökte såra Bajen genom att snabbt hitta in med bollar bakom backlinjen. I tio minuter pressade man och nyförvärvet Chinedu Obasi var nära att göra 1-0.

Sedan plockade bortalaget bort Ebenezer Ofori och då jämnades spelet ut. I stället fick Amin Affane ha mest boll och då gick det långsammare. Matchen blev stängd, AIK fick ha boll men tilläts inte få igång tempot och varje gång man närmade sig straffområdet stod en spelare i vägen.

Joseph Aidoo är bara 20 år men har under höstsäsongen varit en av allsvenskans bästa mittbackar. Mot AIK gjorde han återigen en jättematch. Han var oerhört bra i en mot en-situationer och ett kraftpaket med en bra beslutsamhet. Vid några tillfällen kunde man dock se att det finns en del att lära i spelförståelse och i hur man värderar, men killen är bara 20 år och har endast gjort sju allsvenska matcher. Om han klarar av att hålla samma höga nivå så kommer han att utvecklas ännu mer och då sitter Hammarby på en guldklimp.

Båda lagen hade svårt att skapa målchanser i den första halvleken och det dröjde 67 minuter innan matchen kom igång ordentligt. Affane hade det svårt när han kom långt ner och skulle fördela men var desto bättre högre upp i banan och efter 69 minuter drog han på ett lurigt skott strax utanför straffområdet som bortalagets målvakt Ögmundur Kristinsson tvingades sträcka ut och göra en fin räddning på.

I anfallet efter var det Hammarbys tur att få en bra chans när Arnor Smarason visade upp sitt fina tillslag och var nära att smälla in bollen i det bortre hörnet, men träffade stolpen.

Rikard Norling försökte gasa när han skickade in Alexander Isak och John Chibuike och just Isak var nära att lägga upp för ett avgörande mål när han frispelade Eero Markkanen som gjorde en ofattbar miss.

Alexander Isak är en jättetalang och ställde till oro i motståndarnas försvar men i närkampsspelet mot Aidoo syntes det att anfallaren bara är 16 år och att han behöver bygga på sig muskler. Tidigare i veckan skrev Fotbollskanalen att flera utländska klubbar vill köpa loss Isak, bland annat Cagliari och Red Bull Leipzig. Bara att hoppas att Isak har bra folk omkring sig som värderar utveckling och miljö. För killen kan bli väldigt, väldigt bra.

När det kommer till unga spelare och val så är det olika. Minns ni när Valmir Berisha slog igenom i U17-EM och sedan tog sig vatten över huvudet och sedan valde för stora steg? Medan en sådan som Joel Asoro klarade steget snabbare.

Det som skiljer Isak och Asoro är att Isak just nu inte har fysiken för att klara ett stort steg direkt. Men med rätt utvecklingsmöjlighet kommer han att klara det.

Andréas Sundberg
0 kommentarer