Sundbergs blogg om Allsvenskan

AIK bäst i Stockholm – besegrade passivt Dif

16 april 2014 21:38, Andréas Sundberg

Efter en seger på tre matcher behövde AIK ta med sig poäng från Tele2 Arena. Då besegrade laget Djurgården med 3-2, visade att man är bäst i Stockholm och åkte hem till Solna med tre poäng.

Efter 1-1-matchen mot Örebro beklagade sig AIK för skador och sjukdomar. Per Karlsson och Robin Quaison kunde inte spela. Henok Goitom, Nabil Bahoui, Eero Markkanen och Alexander Milosevic hade varit hängiga.

Mot tabelltvåan Djurgården var det upp till bevis. Andreas Alm skickade in Per Karlsson och Henok Goitom från start och båda hade viktiga roller.

Goitom bildade anfall med Markkanen och Dif:s mittbackar hade det svårt mot den fysiska duon. Framför allt Markkanen sög in det mesta och var livsfarlig på fasta situationer.

Djurgården var väldigt passivt och hade svårt att komma till avslut. Aleksandar Prijovic och Amadou Jawo vann en del dueller, men när de låste fast bollen var de alldeles för ensamma. Understödet var obefintligt. Det blev inte bättre av att Martin Lorentzson satte 1-0 efter en hörna.

Djurgården hade väldigt svårt att komma till avslut. Per Karlsson och Alexander Milosevic tog hand om allt.

Panos Dimitriadis gjorde en väldigt bra match och vann tillsammans med Celso Borges mitten mot Andreas Johansson och Alexander Falsetas.

Ju längre matchen gick desto jobbigare fick Dif:s försvar med Markkanen och Goitom och hemmalaget trycktes ner mer och mer. Andreas Alm skickade in Quaison direkt efter paus mot Niclas Eliasson som var iskall.

AIK tryckte på mer och mer och efter 55 minuter kom 2-0. Goitom drog på ett skott uranför straffområdet, Kenneth Höie släppte en svag retur rakt ut på Bahoui som nickade in bollen i mål.

Djurgården försökte och försökte men lyckades inte närma sig AIK:s straffområde. Pelle Olsson agerade och skickade in Erton Fejzullahu och Haris Radetinac, men istället ökade AIK på ledningen till 3-0- Och som man gjorde det. Markkanen vände upp en bit utanför motståndarens straffområde och drog på ett stenhårt vänsterskott upp i krysset.

AIK har tre bra anfallare men har problem med understöd från mittfältet. Nabil Bahoui, Niclas Eliasson och Robin Quaison hade flera lägen att hjälpa sina anfallare, men alla tre blev för många gånger passiva ute på någon kant.

Efter 82 minuter fick Djurgården en chans att komma in i matchen när domaren Jonas Eriksson dömde straff. Erton Fejzullahu tog den och satte via stolpen Dif:s första mål.

Hemmalaget fortsatte att trycka på i jakt på en reducering och i den 95:e minuten gjorde Haris Radetinac 2-3. Sedan blåste Jonas Eriksson av matchen.

AIK tog en väldigt viktig seger och gick upp på lika många poäng som Djurgården. Andreas Alm var väldigt nöjd på presskonferensen och menade att det här är hans bästa säsongsstart som tränare för AIK.

Kan förstå att han var nöjd, dels med tre poäng, dels när laguttagningen blev så bra. Markkanen och Goitom var bra tillsammans och Dimitraidis på mittfältet var en av planens bästa. I nästa match lär dock Quaison spela från start på Eliassons bekostnad.

Pelle Olsson var inte lika nöjd efter matchen och även det kan man givetvis förstå. Förlusten var Djurgårdens första för säsongen.

Senast Djurgården låg före AIK inför ett derby

16 april 2014 09:43, Andréas Sundberg

I dag spelar Djurgården mot AIK i årets första Stockholmsderby. Djurgården har sju poäng och ligger tvåa i allsvenskan. AIK är tia med fyra poäng. Senast Djurgården låg före AIK i tabellen inför ett derby var den 3 oktober 2010. Då, med fem omgångar kvar av allsvenskan, låg Dif sjua och AIK på fjortonde plats (kval). Djurgården vann matchen med 2-1 och slutade tia, fem poäng före elvan AIK.

Kenny Pavey gjorde 1-0 på straff. Kennedy Igboananike kvitterade till 1-1 och Sharbel Touma satte 2-1.

Anmärkningsvärt är att Philip Hellquist, som satt på bänken, är den ende spelaren som är kvar i Djurgården. I AIK är Kenny Stamatopoulos, Kenny Pavey, Nils-Eric Johansson och Niklas Maripuu kvar i föreningen.

Så här var laguppställningarna i den matchen:

Djurgården: Pa Dembo Touray – Petter Gustafsson, Joona Toivio, Jani Lyyski, Luis Antonio Rodriguez – Sebastian Rajalakso, Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund, Sharbel Touma – Mattias Jonson, Kennedy Igboananike
Bänk: Tommi Vaiho, André Calisir, Patrik Haginge, Johan Oremo, Joel Perovuo, Philip Hellquist, Joakim Alriksson

Tränare: Lennart Wass och Carlos Banda

AIK: Kenny Stamatopoulos – Kenny Pavey, Robert Åhman-Persson, Niklas Backman, Nils-Eric Johansson – Viktor Lundberg, Dulee Johnson, Helgi Danielsson, Pontus Engblom – Goran Ljubojevic, Antonio Flavio
Bänk: Ivan Turina, Saihou Jagne, Niklas Maripuu, Adomir Catovic, Christoffer Eriksson, Daniel Gustavsson

Tränare: Alex Miller

Samma säsong möttes även lagen den 2 maj och även då vann Djurgården med 2-1.

1-0, självmål, 1-1 Joel Perovou,  1-2 Johan Oremo.

Även från den matchen är Philip Hellquist den enda spelaren som är kvar i Djurgården. I AIK spelar Kenny Pavey, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson och Martin Lorentzson kvar i laget.

Så här var laguppställningarna då:

AIK: Tomi Maanoja – Kenny Pavey, Per Karlsson, Niklas Backman, Nils-Eric Johansson – Martin Mutumba, Dulee Johnson, Jorge Ortiz, Bojan Djordjic – Antonio Flavio, Miran Burgic
Bänk: Lee Baxter, Daniel Tjernström, Kevin Walker, Martin Lorentzson, Clecio, Viktor Lundberg, Gabriel Özkan

Tränare: Björn Wesström

Djurgården: Pa Dembo Touray – Kebba Ceesay, Jani Lyyski, Joona Toivio, Yosif Ayuba – Kasper Hämäläinen, Prince Ikpe Ekong, Joel Perovou, Sharbel Touma – Kennedy Igboananike, Hrvoje Milic
Bänk: Tommi Vaiho, Patrik Haginge, Petter Gustafsson, Johan Oremo, Christer Youssef, Philip Hellquist, Sebastian Rajalakso

Tränare: Lennart Wass och Carlos Banda

Nästa år kan Hammarby sluta drömma om allsvenskan

14 april 2014 22:53, Andréas Sundberg

I fem år har Hammarby drömt om att återvända till Allsvenskan.
Nästa säsong borde klubben vara där.
Något annat vore förvånande.

Hammarby åkte ur allsvenskan 2009 och sedan dess har såväl klubben som laget varit för dåligt för att återvända, det enda som har hållit allsvensk klass år efter år är fansen. Nästa säsong kan klubben sluta hoppas – då tror jag att man är där. Annars är det dåligt.

Det är vägen som är mödan värd. Årets första hemmamatch på Tele2 Arena höll allsvensk klass hela vägen från tifot till Erik Israelssons 5-0-mål i slutet av den andra halvleken.

29 307 åskådare (fullsatt) bar fram sitt lag till tre poäng mot Degerfors. Pablo Pinones-Arce visade att han är en målskytt och gjorde både 1-0 och 2-0. Båda målen var väldigt snygga.

Jan Gunnar Solli var smart och stack in bollen mellan motståndarnas backlinje. Landsmannen Fredrik Torsteinbö slog in till Pinones-Arce som nickade in matchens första mål.

Några minuter senare tog Solli en löpning in i Degerfors straffområde, fick bollen av Michael Timisela, slog in till Pinones-Arce som tog emot, vände upp och tryckte upp bollen i nättaket.

En del supportrar var kritiska till värvningen av Pinones-Arce, undra om man tycker samma sak i dag. Pablo imponerade och var en ribbträff ifrån att bli tremålsskytt. Det hade säkert blivit ett hattrick om det inte vore för att han tvingades utgå med en skada i den andra halvleken.

Då visade Hammarby att det finns en bred trupp och det är också något som talar för avancemang. In kom Kennedy Bakircioglü, som satt på bänken med bland andra Erik Israelsson och Nahir Besara.

Tio minuter senare satte Lars Fuhre Mendonca 3-0 och av bara farten gjorde Torsteinbö 4-0, snyggt framspelad av Solli.

Men det var inte slut där. Med tio minuter kvar fastställde Israelsson slutresultatet till 5-0. Imponerande av Hammarby som höll allsvensk klass. Senast klubben vann så stort var mot Gif Sundsvall 2003 och senast laget vann med större siffror var mot Enköping samma år. Då gjorde Kennedy Bakircioglü och Pablo Pinones-Arce mål i 7-0-segern.

Det var smart att ta in Nanne Bergstrand som tränare och Mats Jingblad som sportchef. Duon har värvat smart. Bra spelare som har spelat högre upp har kommit in och flera av dem har varit lagkaptener vilket brukar betyda karaktärsspelare, något som är viktigt när man spelar inför mycket publik och när kravet är att vinna.

Johan Persson är väldigt viktig på mittfältet. Dels är han en bra positionsspelare, dels sätter han bollen på få tillslag och vet om sina begränsningar, till skillnad från till exempel Adis ”Baggio” Husidic som spelade på den positionen i flera matcher förra säsongen.

Fredrik Torsteinbö är en bra poängspelare och mot Degerfors blev det ett mål och två assist.

Jan Gunnar Solli blandade och gav en del men gjorde två assist och låg bakom 1-0-målet.

Om man ska vara kritisk mot något så finns det saker att jobba med i försvarsspelet. Degerfors Alexander Andersson sög in många bollar och mot motståndare med en vassare ”tia” kommer Hammarby att få det jobbigare. Sebastian Castro-Tello fick mycket tid och ytor mellan Hammarbys backlinje och mittfält, men var inte tillräckligt bra för att såra Bajen.

Visst, det har bara gått två matcher, men efter att ha sett Hammarbys försäsong och inledande matcher i superettan så tycker jag att laget borde gå upp i allsvenskan. Förutsättningarna är bättre än tidigare år i superettan.

Guldkandidaten AIK imponerar inte

13 april 2014 17:00, Andréas Sundberg

AIK spelade 1-1 mot Örebro.
Efter tre omgångar har det bara blivit en seger.
Guldkandidaten från Solna imponerar inte.

Andreas Alm gjorde flera förändringar i startelvan. Ibrahim Moro petades efter två svaga matcher och Henok Goitom började också på bänken. Ebenezer Ofori startade som vänsterback, Panos Dimitraidis flyttades upp på det centrala mittfältet och Kennedy Igboananike bildade anfall med Eero Markkanen.

Trots Alms förändringar blev det inte så mycket bättre. AIK har fortfarande problem på sitt centrala mittfält och Alm har inte hittat rätt spelare bredvid Celso Borges. Goitom började på bänken på grund av att han varit magsjuk.

AIK hade ett kraftigt spelövertag under de första 20 minuterna och efter bara sex minuter kämpade Markkanen in matchens första mål. Den tunge anfallaren jobbade in bollen i straffområdet, klackade till Nabil Bahoui som drev ner mot kortlinjen innan han sköt bollen på Markkanens huvud och in i mål.

Efter ungefär 20 minuter vågade Örebro pressa lite högre och det gjorde att man kom in i matchen. Bortalaget fick plötsligt låna bollen. Nordin Gerzic styrde och fördelade bra, och Ahmed Yasin tog sig flera gånger fram på högerkanten och slog inlägg.

Spelet böljade fram och tillbaka och när det blixtrade till så var det utanför planen, tränarna Andreas Alm och P-O Ljung var inte överens om allt och tjafsade flera gånger.

I början av den andra halvleken var AIK nära att öka på ledningen men Celso Borges och Niclas Eliasson avslutade rakt på Oscar Jansson.

Eliasson och Bahoui var svaga på AIK:s kanter och framåt var Kennedy Igboananike osynlig. Det är tre spelare som har höga förväntningar på sig, men som inte har levt upp till dem.

Efter 70 minuter var Örebro väldigt nära en kvittering. Gerzics frispark träffade ribban och på returen stod den förre AIK-mittfältaren Daniel Gustavsson för en jättemiss när han inte fick träff bollen när målet var öppet.

Men kvitteringen kom. Efter 82 minuter var det Kenny Stamatoupolus tur att göra en jättemiss när han passade bollen rakt ut till en fristående Shpetim Hasani som tackade och rullade in 1-1.

Andreas Alm skickade in Kenny Pavey, Henok Goitom och Ibrahim Moro för att få fart på sitt lag – men det hjälpte inte. Matchen slutade 1-1 och efter tre omgångar har AIK bara en seger. Oavgjort hemma mot ÖSK är underkänt och på onsdag väntar Djurgården i ett derby.

Tankar om alla matcher inför tredje omgången

11 april 2014 14:46, Andréas Sundberg

Mjällby-Djurgården
2-2 hemma mot Gefle och 0-1-förlust borta mot Örebro. Mjällby har startat allsvenskan svagt med bara en poäng efter matcher mot två tippade bottenkollegor och nu gäller det att snabbt ta en seger så att man inte fastnar i den negativa trenden. David Löfquist, Marcus Ekenberg, Kristian Haynes och Patrik Ingelsten väntar fortfarande på årets första mål i allsvenskan.
Djurgården besegrade Halmstad med 3-0 och i premiären stod det 1-1 mot Helsingborg när matchen avbröts. Dif brukar ha svårt borta mot Mjällby och på de fyra senaste mötena på Strandvallen har hemmalaget 12-3.
Pelle Olssons lag har haft problem med skador på flera anfallsspelare men nu ser det bättre ut. Erton Fejzullahu, Amadou Jawo, Aleksandar Prijovic och Philip Hellquist är alla med i truppen mot Mjällby.
Djurgården är ett bättre lag än Mjällby och borde ta tre poäng i den här matchen.

Malmö FF-Gefle
Malmö imponerar i år igen och senast körde laget över IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Första halvleken var väldigt bra. Försvarsspelet var starkt och anfallsspelet oerhört vasst. Gefle hemma känns som tre säkra poäng. Åge Hareide lär fortsätta med sitt rotationssystem och Emil Forsberg och Erik Johansson ser ut att lämna bänken och gå in i startelvan igen.
Gefle var nära att skrälla mot AIK men förlorade till slut med 1-2. Roger Sandbergs lag var inte så tokigt. Gefle är fortfarande försvarsstarkt och de centrala mittfältarna Marcus Hansson och Robin Nilsson var bra mot AIK. Offensivt imponerade yttrarna Jonas Lantto och Simon Lundevall och anfallaren Dioh Williams. Men det var på hemmaplan. Det är svårt att se hur laget ska rå på MFF på Swedbank Stadion och hur man ska stoppa Guillermo Molins, Markus Rosenberg och Magnus Eriksson.

AIK-Örebro
AIK vände 0-1 till 2-1 mot Gefle och det ska bli intressant att se hur mycket det betydde. Per Karlsson är tillbaka efter avstängning och kanske även Robin Quaison efter problem med en fot. Ibrahim Moro ligger nog pyrt till och det är nog inte helt omöjligt att Panos Dimitriadis flyttar upp och spelar som central mittfältare bredvid Celso Borges. Niclas Eliasson var pigg mot Gefle och kan nog få fortsatt förtroende mot ÖSK. Dessutom lär Kennedy Igboananike starta i stället för Eero Markkanen.
Örebro har börjat säsongen bra med två raka segrar, men motståndet har inte varit det bästa. Halmstad besegrades med 2-1 och Mjällby med 1-0 och nu blir det en svårare uppgift mot AIK på Friends Arena.

Åtvidaberg-Falkenberg
Åtvidaberg har varit en av allsvenskans största positiva överraskning. I premiären besegrades Elfsborg med 2-1 och sedan blev det 2-2 borta mot Kalmar FF. Mohamed Abubakari och Ricardo Santos har båda gjort två mål och Kristian Bergström spelade fram till båda målen mot Elfsborg.
Henrik Larssons Falkenberg gjorde en bra halvlek borta mot Malmö FF men orkade inte hålla ihop defensiven i 90 minuter och premiären slutade 0-3. I förra omgången besegrades BP med 1-0 i en ganska dålig match och det blir en svårare uppgift på Åtvidabergs konstgräs.

Halmstad-IFK Norrköping
Halmstad har fått en blytung start på årets säsong och spelet har varit allt annat än bra. Först tappade laget 1-0 till 1-2 hemma mot nykomlingen Örebro och sedan blev man överkört med 0-3 borta mot Djurgården. Nu måste HBK rycka upp sig och ta poäng hemma mot IFK Norrköping.
”Peking” förlorade premiären borta mot Häcken med 0-2 men kom tillbaka och besegrade Helsingborg med 2-0. HBK-Norrköping är oviss. ”Peking” är ett bättre lag än Halmstad, men samtidigt känns båda lagen starkare hemma än borta.

Helsingborg-Häcken
HIF var okej innan premiären mot Djurgården avbröts, men det såg väldigt dåligt ut i 0-2-förlusten mot IFK Norrköping. Anfallsspelet har inte imponerat hittills och motståndarna har mycket vunnet om man klarar av att hantera skickliga David Accam.
Moestafa El Kabir är väldigt viktig för Häcken. När han startade i premiären blev det ett mål och en assist i 2-0-segern mot IFK Norrköping och när han började på bänken blev det 1-3 mot Elfsborg.
Så, om ”Musse” startar mot HIF så blir tipset seger till Häcken.

Brommapojkarna-IFK Göteborg
Jobbig start för BP med två raka förluster. 1-2 mot Kalmar FF och 0-1 mot Falkenberg imponerar inte och det är inte mycket som talar för att laget vänder den negativa trenden och tar poäng mot IFK Göteborg.
Blåvitt imponerade stort mot AIK men inte lika mycket mot Malmö FF där man blev överkört i den första halvleken. Efter svåra matcher mot topplagen AIK och MFF väntar nu en enklare uppgift mot BP som inte har imponerat. Inte omöjligt att nyförvärvet Malick Mané får göra sin första allsvenska match från start. Ludwig Augustinsson och Philip Haglund möter sitt gamla lag.

Kalmar FF-Elfsborg
Måns Söderqvist har gjort fyra mål på två matcher. Inte dåligt. Blir det nya mål mot Elfsborg? Kalmar FF är obesegrat efter 2-1 mot BP och 2-2 mot Åtvidaberg och det känns som att det kan bli en jämn match hemma mot Elfsborg. Elfsborg är bättre hemma i Borås där det senast blev 3-1 mot Häcken. Då spelade laget bra och Johan Larsson bjöd på ett drömmål. Elfsborg vill visa att man kan ta poäng på bortaplan också. I premiären blev det 1-2 mot Åtvidaberg.

MFF övertygade – Molins borde snart vara landslagsaktuell

7 april 2014 21:45, Andréas Sundberg

Anfallare. Högerytter. Vänsterytter.
Sätt Guillermo Molins på vilken position som helst och han levererar.
Mot IFK Göteborg spelade han på ovana platsen till vänster – och gjorde två mål.

Åge Hareide överraskade och bänkade Emil Forsberg, flyttade över Guillermo Molins till vänster och kastade in 18-årige centrala mittfältaren Erdal Rakip till höger – allt för att få stopp på IFK Göteborgs skickliga vänsterkant. Vågat av MFF-tränaren – men dragen gick hem. Ludwig Augustinsson och Sam Larsson dominerade mot AIK, men hade det svårt mot MFF. Dessutom hade Molins stor show, gjorde två mål och IFK Göteborgs högerback Emil Salomonsson får nog svårt att somna i natt.

Malmö FF har allsvenskans bästa anfallsspel med Molins, Magnus Eriksson och Markus Rosenberg. Tre spelare som kan vinna skytteligan. De är rörliga, kreativa och väldigt farliga och den som sticker ut mest är Molins. Snabb, stark, klok och en riktigt bra avslutare. ”Gische” har nu gjort mål i åtta raka tävlingsmatcher och fortsätter han så här borde han vara aktuell för landslaget.

Mot IFK Göteborg fick han först en passning från högerbacken Miiko Albornoz, tog emot inne i straffområdet och placerade behärskat in 1-0 med vänsterfoten. Tjugo minuter senare tog han en löpning från vänster och in i banan. Emil Salomonsson hängde inte med, Rosenberg slog en fantastisk passning med yttersidan, Molins blev fri och chippade in 2-0.

Det var klasskillnad i den första halvleken och Mikael Stahre var riktigt irriterad på sina spelare. Det kan man förstå. IFK Göteborg ryckte dock upp sig och kom ut till den andra halvleken som ett helt annat lag. Man pressade tillbaka MFF och hade flera farliga lägen. Efter 55 minuter kom den stora målchansen. Lasse Vibe sprang ifrån Pontus Jansson, tunnlade Filip Helander och Robin Söder blev helt fri – men chippade utanför. Ett väldigt svagt avslut av Söder som inte har imponerat i någon av säsongens matcher och det skulle inte förvåna om nyförvärvet Malick Mané startar i nästa omgång.

När IFK Göteborg tryckte på för en reducering avgjorde Markus Rosenberg. Magnus Eriksson fick Mattias Bjärsmyr att se ut som en junior när han vände bort honom och hittade Rosenberg inne i straffområdet. Han klippte till på ett tillslag och så var det 3-0. Hans första allsvenska mål sedan återkomsten till MFF.

Ingen tillfällighet att Eriksson och Rosenberg låg bakom fullträffen. Mot Falkenberg var Rosenberg inblandad i två mål, mot IFK Göteborg gjorde han en snygg assist och ett mål. Eriksson gjorde ett mål i premiären och spelade fram till ett på Gamla Ullevi. IFK Göteborg hade problem med Eriksson, speciellt i den första halvleken när han droppade ner och hittade fina ytor mellan hemmalagets försvar och mittfält vilket gjorde det svårt för mittbackarna som inte vågade följa med.

Malmö FF övertygade på Gamla Ullevi. IFK Göteborg var bra i 30 minuter och det håller inte mot MFF.

Saker som kan avgöra mästarmötet

7 april 2014 14:42, Andréas Sundberg

IFK Göteborg möter Malmö FF på Gamla Ullevi och här är några saker som jag är nyfiken på.

IFK Göteborgs vänsterkant mot Malmö FF:s högerkant

Två av allsvenskans bästa kanter mot varandra. Ludwig Augustinsson och Sam Larsson imponerade stort mot AIK. Klarar duon av att få övertag mot Miiko Albornoz och Guillermo Molins? Sam Larsson satte 1-1-målet när lagen möttes på Ullevi för ett år sedan och inför den här säsongen visade MFF intresse för 20-åringen.
Väldigt intressant att se vem som går segrande ur ”kantduellen”.

Slaget om mitten

Jakob Johansson och Philip Haglund vann de flesta duellerna mot AIK. Markus Halsti och Erik Johansson imponerade inte i den första halvleken mot Falkenberg. Simon Thern kom in efter paus och lyfte MFF, och nu får han spela från start mot IFK Göteborg.

I huvudet på Mikael Stahre

Ändrar IFK Göteborgs tränare på ett vinnande lag? Mot AIK var nyförvärvet Malick Mané bänkad men kom in och gjorde ett mål. Petas han igen eller får han chansen från start? Vem bänkas då? Robin Söder som var blek mot AIK? Eller Martin Smedberg-Dalence och Lasse Vibe ner på högerkanten? Vibe var väldigt bra som anfallare mot AIK.
Och nu är Gustav Svensson spelklar. Spelar han från start? Eller går Kjetil Waehler in i startelvan? Eller får Hjalmar Jonsson fortsätta efter segern mot AIK?
Angenäma problem för Mikael Stahre, men väldigt intressant att se hur han tänker och vad han vågar.

Hur hanterar IFK Göteborg Malmö FF:s anfallare?

Markus Rosenberg och Magnus Eriksson är ett vasst anfallspar som det gäller att ha stenkoll på. Duon var inblandad i alla MFF:s mål mot Falkenberg. Rosenberg visade att han inte bara är bra i straffområdet utan även som bollmottagare, och Eriksson är väldigt farlig när han får vända upp och komma rättvänd. Här måste IFK Göteborgs spelare vara vaksamma och ligga tätt.

Starkt att vända – men AIK måste förbättra flera saker

6 april 2014 20:53, Andréas Sundberg

Efter premiärförlusten mot IFK Göteborg såg AIK ut att åka på en ny smäll.
Men då reste sig laget och vände 0-1 till 2-1 mot Gefle.
Väldigt viktigt, men det finns flera saker som måste förbättras.

AIK hade en hel del att bevisa efter den svaga insatsen mot IFK Göteborg. Mot Gefle var Per Karlsson avstängd och Robin Quaison skadad. Då flyttade Andreas Alm in Nils-Eric Johansson som mittback, körde med Panos Dimitraidis som vänsterback och Niclas Eliasson startade som yttermittfältare. Dessutom bänkades Kennedy Igboananike och stora Eero Markkanen bildade anfall med Henok Goitom.

Mot IFK Göteborg var Goitom väldigt bra men alldeles för ensam och understödet fanns inte. Så var det även mot Gefle och det borde oroa Alm. Svaret kan vara att spela med Quaison, när han är tillbaka från skadan, bredvid Borges på det centrala mittfältet och fortsätta med Eliasson som var pigg mot Gefle.

Ibrahim Moro är en säkerhetsrisk och med honom på planen får Borges slita extra hårt.

Panos Dimitraidis var godkänd som vänsterback, men högerbacken Martin Lorentzson gjorde en svag match igen och måste höja sig rejält.

Att vända 0-1 till 2-1 borta mot Gefle är starkt. Trots att hemmalaget har blivit av med Pelle Olsson och flera av förra årets viktiga spelare är man fortfarande försvarsstarkt och de centrala mittfältarna Marcus Hansson och Robin Nilsson var bra mot AIK. Offensivt imponerade yttrarna Jonas Lantto och Simon Lundevall, och anfallaren Dioh Williams lär göra en del mål i år.

Som sagt: Starkt av AIK att vända och åka hem med tre poäng, men guldfavoriten måste förbättra flera saker.

 
 
 

Så slutar superettan – lagen som går upp i allsvenskan

4 april 2014 17:08, Andréas Sundberg

I helgen börjar superettan och jag tror att Gif Sundsvall och Hammarby spelar i allsvenskan 2015.

1. Gif Sundsvall
2. Hammarby

3. Gais

4. Ängelholm
5. Ljungskile
6. Sirius
7. Öster
8. Degerfors
9. Östersund
10. Jönköping
11. Assyriska
12. Syrianska

13. Husqvarna
14. Landskrona

15. Varberg
16. Värnamo

En gåta att inte Sam Larsson platsar i U21-landslaget

31 mars 2014 22:35, Andréas Sundberg

IFK Göteborg startade utan sina stjärnvärvningar.
Ändå besegrades guldfavoriten AIK med 2-0 på Friends Arena.
Imponerande.

Inför säsongen har IFK Göteborg värvat tungt i May Mahlangu, Gustav Svensson och Malick Mané. I premiären mot AIK saknades Mahlangu och Svensson – Mané kom in i den andra halvleken. Ändå klarade Blåvitt av att vinna med 2-0 på Friends Arena. Det är starkt.

IFK Göteborg var mycket bättre än AIK i den första halvleken. Jakob Johansson gick segrande ur de flesta duellerna och vann mittfältet tillsammans med Philip Haglund. Ibrahim Moro hade problem och Celso Borges saknade hjälp på det centrala mittfältet. Det är förvånande att inte AIK har förstärkt på den positionen. Dels är Moro alldeles för ojämn, dels eftersom Borges ska spela VM.

Frågan är hur lång tid det tar innan Moro bänkas och Robin Quaison får spela bredvid Borges? Så här sa Andreas Alm på presskonferensen efter matchen: ”Jag tror att Robin ska spela allt mer centralt i år, definitivt, men när det inte funkade så var det ett bra alternativ att flyta in honom. Och sedan gör Eliasson ett väldigt fint inhopp.”

Blåvitts vänsterkant med Ludwig Augustinsson och Sam Larsson imponerade. Augustinsson är en spelande vänsterback som är väldigt passningsskicklig, något vi inte är bortskämda med i Sverige. Framför sig har han tekniska Sam Larsson och att inte han platsar i U21-landslaget är en gåta.

1-0 kom efter bara 14 minuter. Adam Johanssons passning skar rakt igenom AIK:s backlinje, Lasse Vibe blev fri, rundade Kenny Stamatopoulos och rullade in bollen i mål.

AIK skapade några farliga målchanser och Henok Goitom var nära att kvittera. Goitom var en av få hemmaspelare som var bra – Nils-Eric Johansson också – och han visade hur viktig han är för sitt lag.

IFK Göteborg började även bäst i den andra halvleken vilket fick Andreas Alm att agera i den 52:a minuten. Ut med Ibrahim Moro och Kennedy Igboananike som inte hade många rätt. In med Eero Markkanen och Niclas Eliasson. Duon hann bara vara inne på planen i fem minuter innan Per Karlsson blev målchansutvisad efter att ha dragit ner Lasse Vibe.

AIK tryckte ändå på och Markkanen bidrog med sin tyngd, men bollen ville inte in. I stället avgjorde Malick Mané efter en snabb omställning. Philip Haglund slog passningen, Mané blev fri och rullade säkert in 2-0.

Till sist: Brandlarmet gick på Friends Arena, en åskådare sprang in på planen, några från IFK Göteborgs supportrar ska ha kastat ner flera bengaler på familjeläktaren där en liten pojke ska ha träffats i huvudet. Hur smart är det att ha familjeläktare under bortafansen? Så tråkigt att det inte kan bli fokus på spelet.

Sida 1 av 2312345...1020...Sista »
Atlético - Elche
Fredag 18 april kl 20:25
St Etienne - Rennes
Fredag 18 april kl 20:25
Milan - Livorno
Lördag 19 april kl 14:55
Milan - Livorno
Lördag 19 april kl 14:55
Parma - Inter
Lördag 19 april kl 14:55