Sundbergs blogg om Allsvenskan

MFF tar guld igen – genomgång av allsvenska lagen

27 februari 2015 15.13, Andréas Sundberg

Sista dagen på jobbet innan ledighet och när jag kommer tillbaka har allsvenskan dragit igång. Därför kommer den här bloggen att vila, förmodligen hela året. Kommer i stället att dyka upp i ett nytt format som heter FK News. Det blir i maj.

Innan jag går på ledighet tänkte jag gå igenom lagen. I dagsläget känns Malmö FF bäst och sedan är det jämnt mellan AIK, Elfsborg och IFK Göteborg.

Har delat in lagen i grupper som är i alfabetisk ordning. Alltså, Åtvidaberg är inte sist i sin grupp för att de är sämst.

Malmö FF imponerade stort förra säsongen. Har tappat Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin, Markus Halsti, Magnus Eriksson, Simon Thern och Ricardinho men MFF känns ändå starkast inför det här året. Har värvat bra i Magnus Wolff Eikrem, Tobias Sana, Jo Inge Berget, Oscar Lewicki, Yoshimar Yotun och Erik Andersson. Dessutom är Guillermo Molins på väg tillbaka efter skadan som höll honom borta från höstsäsongen. Och klubben jobbar på att ta in Rasmus Bengtsson. MFF känns bättre än de andra lagen och tipset blir att de tar sitt tredje raka SM-guld.

IFK Göteborg fick behålla Lasse Vibe och det var givetvis viktigt. Blåvitts anfall med Vibe och Gustav Engvall är väldigt bra. Håkan Mild lämnade som sportchef förra säsongen och satte inte klubben i den bästa sitsen. Nu uppges föreningen backa flera miljoner och spelare som May Mahlangu och Jakob Johansson lämnade som Bosman. Dessutom satt Nordin Gerzic och Daniel Sobralense på höga löner men lyckades aldrig i klubben. IFK Göteborg kommer helt säkert att vara med i den allsvenska toppen men frågan är om Mats Gren och nye tränaren Jörgen Lennartsson kan lyfta laget som slutade tvåa förra året?

När förra säsongen startade hade IFK Göteborg en väldigt bra vänsterkant. Nu har både Ludwig Augustinsson och Sam Larsson lämnat. Sören Rieks har levererat men Haitam Aleesami har inte imponerat.

Fansen hoppas och tror på Sebastian Eriksson men det är svårt att veta var han står efter att ha varit knäskadad och inte spelat match på nio månader. Mats Gren letar efter ännu en central mittfältare och om han lyckas ro i land kvalitet så blir Blåvitt verkligen att räkna med.

Elfsborg har ett väldigt bra mittfält med Viktor Claesson, Marcus Rohdén, Henning Hauger, Anders Svensson, Simon Lundevall och den spännande duon Arber Zeneli och Simon Hedlund.

Förra året gjorde högerbacken Johan Larsson flest mål och assist och nu när han har lämnat är det självklart att ställa sig frågan: Vem ska göra poängen i år?

Det blir även spännande att se vad Magnus Haglund kommer att tillföra. Och kan Lasse Nilsson få ett lyft efter att han missade stora delar av höstsäsongen? Han lär vara väldigt spelsugen.

I AIK ska det bli spännande att se Dickson Etuhu, Mohamed Bangura och Fredrik Brustad, men just nu finns det ändå flera frågetecken över laget:

1. Ett nytt spelsystem (4-3-3) ska sättas och med tanke på att både Celso Borges och Ibrahim Moro har lämnat så måste Andreas Alm spela in ett helt nytt centralt mittfält. Speciellt Borges var viktig och gjorde sex mål och nio assist den förra säsongen. Ebenezer Ofori har imponerat på försäsongen.

2. Var står Etuhu och Bangura? Kapacitet finns men det var ett tag sedan duon levererade.

3. Lämnar Nabil Bahoui i sommar? Mycket talar för det och hur agerar AIK då? Bahoui var väldigt viktig förra säsongen, gjorde 14 mål och sju assist och i många matcher kändes det som att laget var väldigt beroende av mittfältaren.

4. Hur klarar sig försvaret utan Alexander Milosevic? AIK släppte in 42 mål förra året och har inte värvat en ersättare till Milosevic. Kan Noah Sonko Sundberg fylla luckan?

Kan få en vass offensiv med Henok Goitom, Nabil Bahoui, Mohamed Bangura och Fredrik Brustad.

En intressant grej med AIK är att på ungefär ett år har laget tappat: Martin Lorentzson, Alexander Milosevic, Niklas Backman, Daniel Majstorovic, Lalawele Atakora, Kwame Karikari, Ibrahim Moro, Celso Borges, Eero Markkanen, Kennedy Igboananike och Robin Quaison.

Om platserna 5-9 tror jag att Djurgården, Helsingborg, Häcken, Kalmar FF och Örebro gör upp om.

Djurgården har gjort flera spännande värvningar, bland annat Omar Colley, Jesper Karlström och Kerim Mrabti. Bygget kan bli bra på sikt men i år blir det för svårt att utmana om topp fyra.

Helsingborg slutade nia förra året men kan mycket väl få ett lyft med Henrik Larsson som manager. Har värvat Astrit Ajdarevic, Anton Wede och Lalawele Atakora. Darijan Bocanic och Robin Simovic har sett bra ut på försäsongen och Johan Mårtensson imponerade på landslagets januariturné. Har två bra ytterbackar i Emil Krafth och Jere Uronen.

Häcken slutade femma förra säsongen och är inte bättre i år. Har tappat Carlos Strandberg och Oscar Lewicki. Har värvat Dardan Rexhepi, Mohammed Abubakari och Jasmin Sudic. Intressant att se om Ivo Pekalski kan lyfta och om Gunnar Heidar Thorvaldsson kan få igång målskyttet igen. Simon Gustafson är en av allsvenskans bästa mittfältare. Är det tvillingbrorsan Samuels tur att slå igenom i år?

Kalmar FF gjorde en bra vårsäsong men när Melker Hallberg lämnade och Ismael skadade sig så gick det tyngre på hösten. Ny tränare i Peter Swärdh som är en bra matchcoach. Två av tre bröder Elm är i truppen, är hela trion på plats i sommar? Rasmus är på väg tillbaka och kan snart vara med och känna på bollen. Om hösten var dålig förra året så kan det mycket väl bli tvärtom i år.

Örebro slutade sexa som nykomling vilket är imponerande. Har fått behålla viktige Alhassan ”Crespo” Kamara som gjorde 14 mål på lika många matcher från start. Alexander Axén tog över mitt i förra säsongen och leder nu laget från start.

Om platserna 10-11 tror jag att vi kommer att hitta Hammarby och IFK Norrköping.

Hammarby är nykomling och är just nu svår att tippa. På försäsongen har det blivit förluster mot Strömsgodset och Västsjälland, oavgjort mot Molde som skiftade hela laget i halvtid, och segrar mot LA Galaxy, Assyriska och Kristianstad. Det finns en del frågetecken:
Hur kommer det att fungera med Philip Haglund som mittback?
Johan Persson var väldigt bra när laget gick upp från superettan men hur går det i allsvenskan och om det skulle bli motgångar? I Öster var mittfältaren bra i medgång, men hade det tyngre i motgång.
Bra nyförvärv i Måns Söderqvist och det ska bli väldigt spännande att se Linus Hallenius.

IFK Norrköping har många talanger som Linus Wahlqvist och Alexander Fransson som borde kunna ta ännu större kliv i år. Klubbens ordförande Peter Hunt som har Peking Soccer Invest lockade till sig Daniel Sjölund från konkurrenten Åtvidaberg och det kan bli press på tränaren Janne Andersson när det kommer till vilka som ska spela på det centrala mittfältet med tanke på att klubben har en hel del unga, duktiga spelare.
Har ett bra anfallspar i Alhaji Kamara och Emir Kujovic. Bra nyförvärv i Nicklas Bärkroth.

Längst ner på platserna 12-16 tror jag att Falkenberg, Gefle, Halmstad, Sundsvall och Åtvidaberg kommer att göra upp.

Falkenberg svarade för en bragd när de höll sig kvar i allsvenskan. Inför årets säsong har laget tappat Henke Larsson och Anton Wede till Helsingborg. Hasse Eklund är tillbaka som tränare och får ett tufft jobb att göra om Henkes bedrift.

Gefle kvalade sig kvar och frågan är om laget hade spelat i allsvenskan 2015 om de inte hade haft Simon Lundevall förra året. Nu har han lämnat för spel i Elfsborg och det är ett tungt avbräck. Har inte pengar att värva bra ersättare och det lär ha varit ett tufft beslut förra året när Brann ville köpa loss Lundevall för flera miljoner. Det slutade med att man behöll och hängde kvar. Marcus Hansson har också lämnat som Bosman.

Halmstad har haft en stor spelaromsättning och har bland annat tappat Mikael Boman, Gudjon Baldvinsson, Kristinn Steindórsson, Richard Magyar, Oliver Silverholt och Johan Blomberg. Har bland annat värvat Christoffer Andersson, Kwame Karikari, Mohammed Ali Khan och Junes Barny. Janne Jönsson är ny tränare och lär få ett tufft jobb.

Sundsvall har tappat viktige Kevin Walker och ersatt med Lars Krogh Gerson från IFK Norrköping. Nykomlingen kommer att få en tuff säsong i allsvenskan och får kämpa för att hålla sig kvar.

Åtvidaberg har tappat sitt centrala mittfält med Daniel Sjölund och Mohammed Abubakari. Har värvat Mauricio Albornoz och letar efter ännu en innermittfältare. Gjorde nyligen klart med Martin Lorentzson. Högerbacken från AIK har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig fram till sommaren. Roar Hansen har ersatt Peter Swärdh som tränare.

Gren och Lennartsson har inte lyft Blåvitt

23 februari 2015 14.13, Andréas Sundberg

Elfsborg, Varberg och FC Trollhättan imponerade mest medan IFK Göteborg var den största floppen när Svenska cupen drog igång i helgen. Visst, Malmö FF körde över Assyriska med 3-0 på hemmaplan, men det var inte direkt oväntat. Magnus Wolff Eikrem gjorde ett mål och spelade fram till två. Inte oväntat det heller.

Elfsborg besegrade Sirius med hela 4-0. Simon Hedlund gjorde två mål och Arber Zeneli ett. Två spännande spelare som mycket väl kan slå igenom i år.

Varberg spelade 3-3 borta mot Örebro. Starkt av Jörgen Wålemarks lag att ta en poäng på Behrn arena.

IFK Göteborg tappade 2-0 till 2-2 mot division 2-laget FC Trollhättan.

Det har bara gått tre månader sedan Jörgen Lennartsson tog över IFK Göteborg.

Så, vad har hänt under den tiden?

En seger (mot Baumit Jablonec), tre oavgjorda (FC Köpenhamn, FC Nordsjälland och FC Trollhättan) och två förluster (Bröndby och Dynamo Moskva).

Mot FC Trollhättan, som var årets första tävlingsmatch, mönstrades den här startelvan: Sandberg – Salomonsson, Bjärsmyr, Jonsson, Aleesami – Ankersen, Smedberg-Dalence, Pettersson, Rieks – Vibe, Boman.

Så här startade IFK Göteborg i förra säsongens sista allsvenska match: Alvbåge – Salomonsson, Bjärsmyr, Waehler, Augustinsson – Smedberg-Dalence, Mahlangu, Johansson, Rieks – Vibe, Engvall.

IFK Göteborg hade alltså en sämre startelva i årets första tävlingsmatch än vad man hade i förra säsongens sista.

John Alvbåge satt på bänken, Ludwig Augustinsson är i Danmark, May Mahlangu i Turkiet, Jakob Johansson i Grekland, Kjetil Waehler i Norge och Gustav Engvall är skadad.

Augustinsson har man inte lyckats ersätta på ett bra sätt, Haitam Aleesami har inte imponerat i början på säsongen.

Mahlangu och Johansson ut – Sebastian Eriksson – snart är tillbaka efter skada – in. Klubben letar fortfarande efter ännu en central mittfältare. Mot Trollhättan spelade Martin Smedberg-Dalence och Tom Pettersson på den positionen. Smedberg är egentligen högermittfältare och Pettersson gör sig bäst som mittback.

Efter 2-2 mot Trollhättan sa Jörgen Lennartsson: ”Det är inte acceptabelt för IFK Göteborg, vi sitter i bussen på väg hem.” Om det nu var så dåligt, varför gjordes då inte ett enda byte? Själv hade man som avbytare inte varit helt nöjd på tränaren för det betyder ju att man inte har så stort förtroende.

Med Lennartsson som tränare har sportchefen Mats Gren värvat: Jakob Ankersen, Sebastian Eriksson och Heath Pearce. Kasim Prosper och Sabah Lawson ansluter i sommar.

Klubben har tappat: Jakob Johansson och May Mahlangu har skrivit på för andra lag (bådas kontrakt gick ut efter förra säsongen), Daniel Sobralense och Nordin Gerzic. Och dessutom har storsponsorn Prioritet Finans lämnat.

Har flyttat upp: Karl Bohm och Billy Nordström.

Har förlängt med: Hjalmar Jonsson och Marcus Sandberg.

Spelare som har ryktats till Blåvitt:
Francisco Narbón – skulle åkt med till träningslägret i Algarve men skadade sig.
Erik Friberg – nobbade Blåvitt enligt Mats Gren.
Fredrik Ulvestad – IFK Göteborg kom inte överens med spelaren från Ålesund som har provtränat med engelska Burnley. Är fortfarande klubblös och därmed inte helt avskriven för Blåvitt.
Andreas Blomqvist – Mats Gren bekräftade att Blomqvist var ett framtidsnamn som ett alternativ på innermittfältet.
Rasmus Schüller – enligt GT tittade Blåvitt på Helsingfors spelare.
Robin Lod – enligt GT kollade även Blåvitt på Schüllers lagkamrat.
Marius Lundemo – IFK Göteborg kom inte överens med Lilleström.
Herolind Shala – enligt Aftonbladet fick Blåvitt nobben.
Alexander Merkel – nobbade IFK Göteborg.
May Mahlangu – Blåvitt ville ha tillbaka mittfältaren som dock flyttade till Turkiet.
Darren Mattocks – provspelare som var med på träningslägret, men som sedan återvände till Kanada.
Patrick Cruz  – var också med på träningsläger men fick inte heller kontrakt.

Det är som sagt tidigt på året så det är klart att man inte ska dra för stora växlar, men än än så länge har inte Mats Gren och Jörgen Lennartsson lyft IFK Göteborg under de månaderna som har gått sedan förra säsongen slutade. Flera spelare som klubben har jagat har tackat nej och 2-2 mot Trollhättan imponerade inte. Klart att man uppskattar att Gren är öppen med saker och ting, men undrar om han inte ångrar sig lite med att han har kommenterat så många spelare som inte vill komma till IFK Göteborg?

Laget behöver värva en central mittfältare vilket Mats Gren givetvis vet om, det är bara att kolla på listan med spelare som har nobbat.

Dessutom är Lasse Vibe högaktuell för en flytt innan allsvenskan startar och har hört från flera håll att klubben letar efter ersättare.

Därför är Djurgården mer spännande än på flera år

20 februari 2015 11.00, Andréas Sundberg

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson tog sig till TV4-huset och vi tog en kaffe och pratade om Djurgården i nästan två timmar. Intervjun går att läsa här.

Djurgården har inte känts så här intressant på flera år. Värvningarna av Sam Johnson, 21, Kerim Mrabti, 20, Daniel Berntsen, 21, Jesper Karlström, 19, Omar Colley, 22, Kevin Walker, 25, Tim Björkström, 24, och Elliot Käck, 25, är alla väldigt spännande.

De flesta av nyförvärven är unga och utvecklingsbara och för Djurgården har det smakat mer än vad det har kostat. ”Super-Bo” har gjort ett bra jobb och menar att när han lämnar klubben om två till fyra år så ska laget slåss om SM-guld och spela i Europa. På sikt är det ett spännande bygge och det blir intressant att se om sportchefen får rätt.

Gillade det jag såg av Karlström förra året och misstänker att Colley kan bli ett utropstecken i allsvenskan.

Efter att ha tagit in de här nyförvärven kan Djurgården spela på olika sätt. 4-4-2 eller 4-5-1 med Karlström, Walker och Alexander Faltsetas som en mittfältstrio.

Berntsen på en kant och Haris Radetinac på den andra, och det behöver ju inte vara dåligt för Radetinac att polarna Erton Fejzullahu och Aleksandar Prijovic har lämnat.

Med två anfallare lär Johnson och Mrabti gå först och det är två spännande spelare. Och som mittbackar har man Colley och Emil Bergström.

En annan intressant sak med nyförvärven är att flera av dem har bott eller bodde i Stockholm när de värvades vilket gör att de inte behöver någon tid att anpassa sig till en ny stad. Karlström, Björkström, Johnson och Käck bodde i huvudstaden när de skrev på och Walker och Mrabti har bott där.

Henke kan bygga laget kring Ajdarevic

17 februari 2015 16.54, Andréas Sundberg

Henrik Larsson har gjort en hel del intressanta saker sedan han kom in som manager i Helsingborg. Han har redan stramat åt saker och ting och spelare med hög lön, som Arnor Smarason, har fått besked om att se sig om efter en ny klubb.

Nu är Astrit Ajdarevic klar och det är en värvning som kan lyfta laget. Det är en spelare ”Henke” kan bygga sitt lag kring. En motor. Bra passningsspelare, speluppfattning och teknik.

Hör att HIF lånar in mittfältaren under vårsäsongen och att det sedan finns en köpoption. Lönen ska inte vara saftig och det visar att mittfältaren vill få fart på karriären igen. För att det finns kvalitet i Astrit Ajdarevic det vet vi och det behöver ju inte vara negativt för HIF är att mittfältaren kommer från en tuff tid i Belgien.

Det betyder att han lär vara otroligt sugen på att visa att Standard Liege hade fel, att han är en bra fotbollsspelare. Och det skulle han mycket väl kunna visa, men för att lyckas dominera krävs det att omgivningen också är bra och det ska bli intressant att se om valet att flytta till just HIF är bra.

Molins besviken – Hareide gör det svårt för sig

13 februari 2015 12.07, Andréas Sundberg

Åge Hareide har gjort sitt val. MFF-tränaren rycker av kaptensbindeln från Guillermo Molins arm och ger den till Markus Rosenberg.

Skrev om Hareides huvudbry redan för fyra månader sedan, minns att Miiko Albornoz och Pontus Jansson tog ställning för Molins på Twitter, men det är först nu, på träningslägret i Florida som tränaren har berättat för spelargruppen om sitt beslut. Tufft för Molins som precis har hämtat sig från en smäll (är på väg tillbaka efter långtidsskada) att nu åka på en ny.

Beslutet borde ha varit svårt att fatta. Guillermo Molins och Markus Rosenberg är två bra lagkaptener och båda vill väldigt gärna ha bindeln runt sin arm.

På vårsäsongen ledde Molins MFF på ett imponerande sätt och var allsvenskans bästa spelare. Det starkaste minnet är bortamatchen mot IFK Göteborg där han glänste och strålade som en stjärna. Sedan skadade han korsbandet och Markus Rosenberg fick vara lagkapten under resten av säsongen.

Även Rosenberg imponerade som ledare med sin erfarenhet och var sett till hela säsongen allsvenskans bästa spelare. Dessutom var insatserna i Europa väldigt bra och viktiga för MFF.

Så det är klart att båda är bra kaptener, men att ta bort bindeln från någon är tufft och vågat. Och speciellt från en som har ett stort MFF-hjärta, är uppskattad av lagkamrater och älskad av fansen. Och som dessutom återvände tillbaka för ett och ett halvt år sedan och som nu ligger i förhandling om att förlänga kontraktet.

Tycker därför att Hareide gör det svårt för sig själv. Som sagt: inget snack om att Rosenberg är en utmärkt lagkapten för Malmö FF, men det är Molins också. Nu har Hareide fått en viktig spelare som är uppskattad i klubben att bli besviken och missnöjd. Att vara kapten var väldigt viktigt för Molins.

Det hade varit enklare för tränaren att stå för valet han gjorde förra året och motivera för Rosenberg att han inte kan rycka loss bindeln från ”Gisches” arm eftersom han gjorde det så bra förra våren och är viktig och uppskattad. Tror nog att Rosenberg hade köpt den motiveringen mer än vad Molins nu gör efter att ha blivit petad. Och hur sugen är ”Gische” på att vara vice kapten?

Väntat att Sam Larsson och Simon Thern imponerar

5 februari 2015 14.18, Andréas Sundberg

Kul att så många unga svenskar gör det bra i Holland. Sam Larsson, Simon Thern, Simon Tibbling och Kristoffer Peterson, för att nämna några. Sam Larsson har verkligen börjat leverera poäng och lagkamraten Simon Thern gjorde sitt första mål mot Feyenoord. Svenskduon har lyft Heerenveen till en sjunde plats, men det är inte oväntat. Gillar både Larsson och Thern som har egenskaper för att nå högre nivåer och som säkert kommer att lyckas med det.

Men de ska göra det bra i Heerenveen. Båda var bra och levererade redan i allsvenskan och det är tveksamt om Heerenveen är bättre än IFK Göteborg och Malmö FF. Men som sagt: kul att det går så bra och att båda har klarat av att anpassa sig i en ny miljö så snabbt, det ska bli spännande att följa fortsättningen.

Tibbling och Peterson är också framtidsspelare som startar i Groningen och Utrecht och båda gör det bra och uppskattas av sina fans. Kul eftersom båda är oerhört seriösa med sin idrott och allt de gör andas fotboll. Minns intervjun jag gjorde med Tibbling inför den förra säsongen när han bland annat pratade om trixningsförbudet han som 11-åring fick av sin mamma. Vad gäller Peterson så lider man med honom nu när han missar flera matcher efter att blivit nerslagen av lagkamraten Anouar Kali.

Vilket lag kan rå på MFF?

26 januari 2015 14.17, Andréas Sundberg

Magnus Wolff Eikrem är klar för Malmö FF.
Frågan är om inte MFF har ett bättre lag nu än förra säsongen?

Magnus Wolff Eikrem har länge varit Åge Hareides drömvärvning och nu har tränaren fått som han ville. Mittfältaren lämnar Cardiff och blir Malmö FF:s femte nyförvärv efter Oscar Lewicki, Erik Andersson, Tobias Sana och Jo Inge Berget. Dessutom känns Guillermo Molins som ett halvt nyförvärv efter att ha missat hela höstsäsongen. Nu är frågan given: är MFF bättre än förra säsongen?

Klubben måste ha in en ersättare till Ricardinho, det lär bli peruanen Yoshimar Yotun, och en ny bra mittback eftersom Filip Helander bara har ett år kvar på avtalet. Sedan känns Malmö FF väldigt starkt och känslan är att MFF 2015 blir bättre än MFF 2014.

Visst, det var ett tag sedan Tobias Sana spelade på en bra nivå och det är klart att man inte helt vet var han står, och det är inte enkelt att ersätta Emil Forsberg som gjorde 20 poäng förra säsongen. ”Foppa” är lagets tyngsta förlust och Sana kanske den av värvningarna som är mest osäker. Men kapaciteten finns där, det vet vi.

Eikrem och Berget är två viktiga värvningar. Dels visar MFF styrka i att kunna ro i land duon, dels har de spelat tillsammans i Molde och Cardiff och är nu handplockade av Åge Hareide och båda tar med sig värdefull erfarenhet från spel på internationell nivå. Att de tog dubbla guld i Norge visar att de är vinnare och Eikrem är den kreativa centrala mittfältaren som laget har saknat.

Även starkt av sportchefen Daniel Andersson att ta in Eikrem vilket gör att hans värvning av Oscar Lewicki får det tuffare. Andersson har sålt spelare för ungefär 85 miljoner kronor och plockat in spelare som Eikrem, Berget, Sana och Lewicki. Det är bra jobbat.

***

Är det här en MFF-elva: Olsen – Tinnerholm, Johansson, Helander, Konate (nyförvärv på väg) – Molins, Adu, Eikrem, Sana – Berget, Rosenberg.

***

Vilket lag kan rå på MFF i år?

Elfsborg känns just nu som den starkaste utmanaren men är ändå en bit från Malmö FF. Bra mittfältare i Viktor Claesson, Marcus Rohdén, Henning Hauger, Anders Svensson, Simon Lundevall och spännande Arber Zeneli och Simon Hedlund. Två frågetecken: Får de behålla Johan Larsson? Vem ska göra målen?

AIK har inte ersatt Alexander Milosevic och frågan är om Dickson Etuhu eller Mohamed Bangura kan fylla luckan efter Celso Borges? Hur länge stannar viktiga Nabil Bahoui?

IFK Göteborg har värvat Sebastian Eriksson, Tom Pettersson, Mikael Boman och Haitam Aleesami. Vem ska stå för drivet och det kreativa på det centrala mittfältet? Stannar Lasse Vibe? Hur står sig Aleesami jämfört med Ludwig Augustinsson? En del som känns osäkert i IFK Göteborg och Mats Gren måste förstärka.

Hur länge orkar Mats Gren berätta om allt?

22 januari 2015 20.52, Andréas Sundberg

Halmstad har haft den jobbigaste transferperioden av alla allsvenska lag. Richard Magyar, Oliver Silverholt, Johan Blomberg, Kristinn Steindorsson, Mikael Boman, Gudjon Baldvinsson och Marcus Antonsson har lämnat.

Men, nu börjar det hända lite positiva saker i klubben. In med Mohammed Ali Khan och Kwame Karikari.

Ali Khan är en bra värvning och väldigt viktig eftersom Magyar har lämnat. Karikari på det och HBK har gjort två bra värvningar.

Men, Janne Jönsson måste ha in några bra spelare till.

***

Malmö FF har sålt Isaac Kiese Thelin, Emil Forsberg och Magnus Eriksson och tappat Markus Halsti, Simon Thern och Ricardinho som Bosman.

Tobias Sana in när Emil Forsberg såldes, Oscar Lewicki in i stället för Markus Halsti och dessutom är Jo Inge Berget och Erik Andersson klara.

Tycker att det var helt rätt att sälja Kiese Thelin, Forsberg och Eriksson med tanke på vad klubben fick.

Väldigt imponerande av MFF med Thelin som hämtades in från IFK Norrköping för 700 000 kronor, gjorde på ett halvår succé med bra spel i allsvenskan och Champions League vilket tog honom till landslaget. Och nu säljs anfallaren till Bordeaux för över 30 miljoner kronor (har hört flera olika summor och det senaste var 3,5 miljoner euro vilket är ungefär 33 miljoner kronor och det har skrivits om 37, 38, 40 och 41). Vad han än såldes för av ovannämnda summor så är det snyggt jobbat av Daniel Andersson.

MFF:s sportchef imponerar stort. I somras sålde han Miiko Albornoz för 15 miljoner och gjorde klockrena värvningar i Isaac Kiese Thelin, Anton Tinnerholm och Enoch Kofi Adu. Och nu har han dragit in ungefär 85 miljoner för Kiese Thelin, Forsberg och Eriksson.

Skulle inte förvåna om Daniel Andersson presenterar ett tungt namn innan allsvenskan drar igång, som han gjorde med Markus Rosenberg förra året.

Robin Olsen och Filip Helander har båda ett år kvar. Blir förvånad om Olsen lämnar i vinter nu när Johan Dahlin har gått till Midtjylland. Han var den naturliga ersättaren och nu har Daniel Andersson några månader på sig att hitta en bra målvakt.

Vill Andreas Isaksson flytta till Sverige om ett år? Han är 33 år, går inte så bra i Turkiet där han har två år kvar på avtalet med Kasimpasa och agenten är Roger Ljung som har bra kontakt med Daniel Andersson.

Det som talar emot är om Sverige går till EM 2016. Stannar han i Turkiet fram till mästerskapet för att få så bra matcher som möjligt?

MFF vill ha Victor Nilsson Lindelöf, men hörde för ett tag sedan att mittbacken inte ville till Malmö. Det var för en månad sedan och det är ju ett tag kvar till fönstret stänger.

***

Rasmus Elm till Kalmar FF är en fantastisk värvning på flera olika sätt. Intresset för Kalmar FF ökar, laget kommer säkert att dra mer publik på både hemma- och bortaplan och rent sportsligt är det givetvis en klasspelare.

Frågan är dock var Rasmus Elm står? Hur lång tid det tar innan han kan spela? För mittfältaren har flyttat tillbaka till Kalmar för att i lugn och ro bygga upp sig och bli helt frisk.

Det är viktigast. Han är ingen landslagsspelare i dag, men kan så klart bli det på sikt. En frisk Rasmus Elm är allsvenskans bästa centrala mittfältare.

***

En annan bra värvning har Djurgården gjort. Jesper Karlström är en väldigt spännande spelare som jag tror stenhårt på.

***

Mats Gren. Hur länge orkar han prata så öppet som han gör med media? Om allt.

IFK Göteborgs sportchef berättade gärna att han ville ha Erik Friberg men att mittfältaren inte ville spela för Blåvitt, och han har även pratat om vilka andra spelare han vill ha, vilka bud som har lagts, vilket som är slutbudet och vilka spelare som han vill göra sig av med.

Gillar öppenheten, men hur länge orkar sportchefen hålla den linjen?

Han var bäst på januariturnén – och Silvas besök hos FCK

20 januari 2015 14.23, Andréas Sundberg

FC Köpenhamn är intresserat av Stefan Silva som är och tränar och bekantar sig med den danska storklubben. Oväntat och kan tänka mig att han blir hyfsat nöjd med den övergången om den blir av.

Såg några matcher med Sirius förra säsongen och då var Silva vass. Men det var i superettan. Nu snackar vi om en av Skandinaviens största klubbar och med oväntat menar jag främst att FCK vanligtvis värvar mer meriterade spelare, som landslagstrion Alexander Kacaniklic, Mikael Antonsson och Per Nilsson.

***

Landslagets januariturné är slut och Johan Mårtensson var den spelaren som överraskade mest. Att han skulle vara Sveriges bästa spelare mot Elfenbenskusten, ja det trodde man inte på förhand. Helsingborgs mittfältare visade upp bra spelförståelse och passningsspel, och utöver det bjöd han på ett snyggt mål.

Starkt att besegra ett namnstarkt Elfenbenskusten även om stjärnorna såg ganska omotiverade ut. Erik Johansson och Ludwig Augustinsson svarade också för bra insatser, men det var inte överraskande då båda imponerade i allsvenskan den här säsongen och Johansson har ju varit med i den riktiga landslagstruppen.

Mot Finland var det ingen svensk spelare som överraskade. Däremot en som imponerade och det var vänsterbacken Augustinsson.

Så för att sammanfatta landslagets två matcher på januariturnén:

Bäst: Ludwig Augustinsson.

Näst bäst: Erik Johansson.

Största överraskningen: Johan Mårtensson.

Tror att det är fyra till sex spelare från januaritruppen som är aktuella till en EM-kvaltrupp. De som har chans att komma med borde vara MFF-trion Robin Olsen, Erik Johansson och Isaac Kiese Thelin, samt AIK-mittfältaren Nabil Bahoui. Möjligtvis även Ludwig Augustinsson som slåss med Pierre Bengtsson och Oscar Wendt om att vara andravalet bakom Martin Olsson och Emil Krafth som var med i truppen mot Frankrike.

***

Enligt SVT är Isaac Kiese Thelin så gott som klar för Bordeaux. Skrev för några dagar sedan att MFF nobbat ett bud från den franska klubben och hör att klubbarna fortfarande inte är överens. Anfallaren är alltså inte klar för en flytt, men Bordeaux vill verkligen ha MFF-spelaren och det lär visa sig under de närmaste dagarna hur det blir.

***

Malaga vill ha Alhassan ”Crespo” Kamara och IFK Göteborg har också visat intresse. Anfallaren vill lämna Örebro och helst av allt gå till en större klubb i Sverige. Men frågan är om IFK Göteborg väljer att gå för ”Crespo” så länge Lasse Vibe är kvar?

MFF nobbar spelare och Blåvitt-stjärna till tvåan

28 december 2014 21.56, Andréas Sundberg

AIK sålde Ibrahim Moro och värvade Dickson Etuhu. Tycker att det var rätt att göra sig av med Moro som inte hade den utvecklingen som klubben hoppades på. Minns några imponerande insatser direkt efter att han kom till AIK, hösten 2012, men sedan lyfte han inte.

I stället för att Moro fokuserade på att vara en bra bollvinnare som han är så ville han vara som Pirlo, Vidal och Yaya Toure på samma gång och då blev det galet.

Om Moro hade varit en bra bollvinnare och sedan gett bollen till en bättre passningsspelare så hade han varit bättre, men nu ville han själv slå crossbollar, ibland gick det bra men lite för ofta misslyckades det.

Tror att Celso Borges hämmades av att spela med Moro för han fick anpassa sig och hålla tillbaka. Borges är bra på att ta sig in i motståndarnas straffområde och avsluta, men det var ofta som Moro ville in i boxen och då fick Borges stanna.

Svårt att veta hur bra Dickson Etuhu är, men när Lasse Lagerbäck tror på AIK:s nyförvärv så väljer jag att lita på honom.

***

Malmö FF har kopplats ihop med Magnus Wolff Eikrem och Richard Magyar. Det här är vad jag har hört:

Sedan en tid tillbaka har Åge Hareide velat ha Magnus Wolff Eikrem. Båda har ett förflutet i Molde och nu när mittfältaren brutit kontraktet med Cardiff skulle övergången till MFF kunna bli till verklighet.

Men hör att Daniel Andersson inte är lika sugen på att ta in mittfältaren.
Varför?
För att han precis har tagit in Oscar Lewicki. En spelare som har gjort det bra i Häcken och U21-landslaget och där nästa steg i karriären var väldigt viktigt. Tror inte han hade gått till MFF om han visste att klubben skulle värva flera centrala mittfältare, och speciellt inte av Wollf Eikrems kaliber.

För vad händer med Daniel Anderssons värvning om Wolff Eikrem också kommer in? Jo, Lewicki hamnar på bänken.

Men vi får se vad som händer, om Hareide tar fighten och lyckas få in sin landsman?

Skulle inte bli förvånad om Mats Gren också vill lägga beslag på Wolff Eikrem. IFK Göteborgs sportchef behöver ha in en central mittfältare och han har ju pratat om att det finns en spelare som han väldigt gärna vill ha in.

Den norske mittfältaren har agenten Jim Solbakken som även jobbar för Fredrik Ulvestad och Ole Gunnar Solskjaer som båda har kopplats ihop med IFK Göteborg.

***

Richard Magyar då?
Kontraktet har gått ut med Halmstad och det har ryktats om en övergång till Malmö FF. Hör att det mest är för att sätta press på Henrik Larsson, för Helsingborg vill ha mittbacken.

***

MFF har även nobbat förfrågningar på Tobias Sana och Astrit Ajdarevic. Får se om någon av spelarna blir aktuella längre fram, men för några veckor sedan fick båda nej av Daniel Andersson.

***

Skrev för några dagar sedan att Hull vill värva Robin Olsen och att Johan Dahlin är på väg att lämna Genclerbirligi. Utan att veta vad budet på Olsen ligger på och vad Dahlin har för löneanspråk så känns ju Olsen ut och Dahlin in som en logisk och bra lösning för Malmö FF. Dahlin skulle bli allsvenskans bästa målvakt och han känner till klubben och staden och behöver därför inte någon anpassningstid. Och det är svårt att hitta bra målvakter.

***

Avslöjade även att Jakob Johansson var på väg till AEK Aten. Bra att det löste sig med ett nytt lag och att han fick komma ut i Europa som han ville.

Firma Patrick Mörk/Per Jonsson gjorde övergången till AEK Aten. Klubben har varit ett stort och framgångsrikt lag i Grekland, men är det inte längre. Senast man vann ligan var 1994 och nu är man i andradivisionen.

I dagsläget är det ett steg som inte imponerar och det är synd med tanke på att mittfältaren ”bara” är 24 år, har gjort flera bra allsvenska säsonger, varit med på landslagets januariturnéer och var gratis.

Förstår att svenska klubbar tycker att det är trist när bra spelare lämnar som Bosman. Nu gjorde Jakob Johansson det till grekiska andradivisionen och för ett tag sedan gjorde Simon Thern samma sak när han skrev på för Heerenveen som är elva i den holländska ligan.

Även trist att väldigt bra allsvenska spelare som är ganska unga som Magnus Eriksson och David Accam väljer Kina och USA, men i de fallen fick i alla fall Malmö FF och Helsingborg bra betalt.

***

Nu ska jag återgå till julledighet i Uddevalla. Håller på och plöjer den norska serien Dag.