Sundbergs blogg om Allsvenskan

Svagt av Berget och Rosenberg – men PSG var för bra

Släkten är värst brukar det heta. Zlatan Ibrahimovic gjorde ett mål, var inblandad i två till och såg till att MFF måste ta minst en poäng borta mot Real Madrid för att nå Europa League. Det i en match där Markus Rosenberg är avstängd.

Paris SG är ett väldigt bra lag som kan gå långt i Champions League och om du möter ett så bra lag måste du vara fokuserad, speciellt i början av halvlekarna. Det var inte Malmö FF. PSG satte 1-0 efter bara tre minuter och 3-0 kom fyra minuter in i andra halvlek. Slarvigt av hemmalaget.

Och om man ska ha minsta lilla chans mot ett så bra lag kan man inte missa rena frilägen som Jo Inge Berget eller straffar som Markus Rosenberg. Man måste ta tillvara på sina chanser.

Vi var många som undrade hur MFF-fansen skulle ta emot Zlatan Ibrahimovic. Skulle han hyllas? Känslan på tisdagens presskonferens var att Zlatan själv var nyfiken på vilket välkomnande han skulle få. Svaret: en applåd när hans namn ropades upp i högtalarna när han inte var på planen och en fin stående ovation när han med fem minuter kvar av matchen lämnade planen.

För sitt lag imponerade MFF-fansen igen och gjorde sitt för att lyfta sina spelare. Men skillnaden mellan lagen var för stor. PSG var för bra. 5-0 talar sitt tydliga språk. Malmö hade ingen chans.

Rutinerade Kari Arnasson saknades, Vladimir Rodic var återigen för svag på den här nivån, Oscar Lewicki gick inte att känna igen från de fina insatserna i landslaget och även om Franz Brorsson kommer att vara nyttig för MFF i framtiden så märktes det att han och Pa Konate inte har spelat jättemycket i år och när det är två av fyra försvarsspelare så är det klart att är ett svaghetstecken mot ett av världens bästa lag.

På de två senaste CL-matcherna har MFF en målskillnad på 0-9 och sammanlagt efter fem omgångar är den 1-13. Malmö kunde haft mer flyt med lottningen för man är faktiskt i en av de tuffaste grupperna.

Mot PSG startade Malmö FF med fem egna produkter och av alla Champions League-lag är det bara Barcelona som kan visa upp något liknande. På bänken satt ytterligare två egna produkter. Imponerande!

Simon Kroon var tillbaka på bänken efter en märklig utfrysning av Åge Hareide och mittfältaren kom in när tränaren gjorde sitt andra byte. Varför fick han vara med nu men inte tidigare?

Andréas Sundberg
Inlägget har 3 kommentarer

Tufft för guldspelarna som lämnade MFF – så går det för alla

Malmö FF tog SM-guld-guld 2013 och 2014. Vad hände med alla som lämnade efter att ha vunnit allsvenskan? Några såldes för stora pengar, en del sökte lyckan på annat håll, andra lånades ut eller hoppade av. De flesta som gjorde det bra i MFF och nu befinner sig ute i Europa har en sak gemensamt och det är att fotbollslivet är tuffare nu.

Tokelo Rantie
Lämnade innan guldet var klart. Såldes i augusti 2013 till oligark-ägda Bournemouth i den engelska andradivisionen för ungefär 35 miljoner kronor. Har gjort 42 matcher (14 från start, alla under första säsongen). Efter avancemanget till The Championship har det blivit lite speltid. Senaste starten var i maj 2014. Nu är laget på 18:e plats i Premier League. I högsta serien har det blivit ett inhopp på 11 minuter.

Jiloan Hamad
Lämnade som Bosman efter guldet 2013. Gick till Hoffenheim. Har gjort åtta matcher (en från start). Lånades i januari 2015 ut till Standard Liege och där blev det sex inhopp innan han drabbades av en knäskada. Är nu tillbaka och har tränat i två veckor. Hoffenheim är sist i Bundesliga.

Ivo Pekalski
Lämnade som Bosman och gick till Häcken. Har haft problem med skador och inte lyckats hitta tillbaka till den fina formen från 2010. På två allsvenska säsonger i Häcken blev det 30 matcher (21 från start). Nu letar han efter ny klubb.

Rikard Norling
Hoppade av som tränare efter guldet 2013 och gick till Brann. Åkte ur högsta ligan i Norge och fick sparken efter en dålig start i näst högsta ligan.

Erik Friberg
Såldes i januari 2014 till Bologna för ungefär 5 miljoner kronor. Hade det svårt med speltid och gjorde sju matcher (fem från start) innan han bröt kontraktet efter ett år då laget åkte ur Serie A och sedan missade klubben att registrera mittfältaren i Serie B. Gick till Esbjerg där han var i ett halvår och gjorde 13 matcher (tolv från start) innan flyttlasset gick till Seattle. Spelade ganska mycket i år och gjorde 16 matcher (14 start). Matchhjälte i kvartsfinalen mot New York Red Bulls. Åkte ut i semifinal.

Johan Dahlin
Såldes i januari 2014 till Genclerbirligi för 5 miljoner kronor. Given etta där och gjorde 20 ligamatcher – var även med i landslaget – innan han gick vidare till Midtjylland. Började bra och gjorde bland annat en imponerande insats mot Southampton i CL-kvalet. 14 ligamatcher innan han skadade sig.

Dardan Rexhepi
Gick till BP i januari 2014. Gjorde fem mål på 27 matcher (24 från start). BP åkte ur och anfallaren gick till Häcken. Där gick det tungt och blev ett mål på åtta matcher från start.

Benjamin Fadi
Lånades ut till Värnamo i februari 2014 efter att bara gjort två allsvenska inhopp med MFF 2013. Gjorde fem mål på 21 matcher från start innan han inför 2015 lånades ut till Mjällby. Där gick det inte lika bra med bara ett mål på åtta startmatcher.

Miiko Albornoz
Såldes i juni 2014 till Hannover för 15 miljoner kronor. Är given som vänsterback och har sammanlagt gjort 39 matcher (36 från start) i laget som är på 15:e plats i Bundesliga. Är även med i Chiles landslagstrupp.

Pontus Jansson
Lämnade i augusti 2014, en månad innan han blev Bosman så MFF fick något mindre än utbildningsbidraget som i vanliga fall är på ungefär 4,5 miljoner kronor. Har bara gjort tio matcher (sju från start). Har suttit mycket på bänken och även haft en del problem med skador. Laget ligger nia i Serie A.

Petter Thelin
Var en truppspelare, men lämnade i november 2014 MFF efter att inte gjort någon allsvensk match. Hade varit utlånad till Limhamn/Bunkeflo och Skellefteå när han återvände till Kramfors-Alliansen i Division 3 där det i år blev 26 mål.

Magnus Eriksson
Lämnade i december 2014 för Guizhou Renhe FC för ungefär 15 miljoner kronor. Fick inte spela mycket och gjorde bara sju ligamatcher (sex start) utanatt göra poäng innan han ett halvår senare bröt kontraktet och skrev på för Bröndby. Där fick han mycket speltid i början men har fått sitta på bänken en del den senaste tiden. Sammanlagt har det blivit ett mål på 14 matcher (elva från start) i Danmark. Sex matcher i Europa League (fyra start).

Simon Thern
Lämnade som Bosman i december 2014 och gick till Heerenveen. Fick mycket speltid första säsongen men den senaste månaden har han varit utanför startelvan. Har sammanlagt gjort sju mål på 30 ligamatcher (26 från start). Heerenveen är tolva i ligan.

Ricardinho
Lämnade som Bosman i december 2014. Gick till Qabala, som är tvåa i Azerbaijan. Tolv ligamatcher (elva från start). Elva starter i Europa League där laget är i gruppspel.

Matias Concha
Slutade efter säsongen 2014.

Markus Halsti
Lämnade som Bosman i januari 2015. Skrev på för DC United där han oftast varit i startelvan. I år blev det 17 matcher (15 från start). Bänkad i tio matcher. Åkte ut i semifinal i MLS.

Emil Forsberg
Lämnade i januari 2015 för spel i RB Leipzig för ungefär 35 miljoner kronor. Given i laget och är viktig i offensiven. Har gjort fem mål och sex assist på 27 ligamatcher (26 från start). Missade uppflyttning första året men nu ser det bra ut då laget är två på samma poäng som ettan. Känns given i landslaget efter två bra playoff-matcher mot Danmark.

Isaac Kiese Thelin
Såldes i januari 2015 för ungefär 35 miljoner kronor. Ett mål på 15 matcher (tolv från start) första säsongen. I år har det bara blivit fem matcher (två start) och har sedan en tid tillbaka varit utanför truppen och spelat division fyra-fotboll med reservlaget.

Sixten Mohlin
Var truppspelare och talang i MFF när han i januari 2015 lånades ut till Västerås. Där fick han inte mycket speltid och är nu på lån i Kristianstad.

Alexander Blomqvist
Gjorde ett inhopp 2013 och lånades i januari 2015 ut till Värnamo där han var given och gjorde 30 matcher från start.

Petar Petrovic
Lånades i januari 2015 ut till Värnamo. Hade svårt att ta en plats och återvände i somras när avtalet gick ut.

Amin Nazari
Lånades i februari 2015 ut till Fredrikstad. Var given där och gjorde 26 matcher (24 från start). Laget slutade 12:a i näst högsta serien.

Johan Hammar
Följde i mars 2015 Nazaris fotspår och lånades ut till Fredrikstad. Även han var given och gjorde 23 matcher (20 från start). Laget slutade 12:a i näst högsta serien.

Piotr Johansson
Gjorde två matcher i MFF 2014 och lånades i mars 2015 ut till Ängelholm. Där blev det sex mål och fyra assist på 19 matcher från start.

Filip Helander
Lämnade i juli 2015 med ett halvår kvar på kontraktet. Såldes till Hellas Verona för knappt 4 miljoner kronor. Har gjort åtta matcher (fem från start, sex på bänken och två utanför truppen). Ett mål. Laget är näst sist i ligan.

Erik Johansson
Lämnade i juli 2015 för ungefär 15 miljoner kronor. Har gjort åtta ligamatcher (sex från start). Börjat på bänken tre gånger och även varit utanför truppen några gånger). En av anledningarna till att mittbacken valde Gent var Champions League, men där har han efter fem omgångar inte gjort en match. Gent leder den belgiska ligan.

Robin Olsen
Lämnade i juli 2015 för spel i Paok och MFF fick drygt 6 miljoner kronor. Förstamålvakt i början och stod sju ligamatcher och lika många framträdanden i Europa League. Sedan en tid tillbaka bänkad.

Andréas Sundberg
Inlägget har 4 kommentarer

46 värvningar på fem år i Bajen – här är Jingblads 22 in och 15 ut

Hammarby slutade elva i allsvenskan första året efter att ha gått upp från superettan. Mats Jingblad har sedan han blev sportchef i november 2013 haft en hel del att göra. 22 spelare in och 15 ut på två säsonger och då har jag längst ner i det här inlägget valt att inte ta med spelare som försvann efter 2013, vilket var drygt tio stycken som hade utgående avtal och inte fick förlängt. Gustaf Grauers var sportchef innan Jingblad, och på tre år gjorde han 24 värvningar – 22 spelare och två tränare. Sammanlagt blir det 46 värvningar på fem år.

Gillar målvakten Ögmundur Kristinsson och försvararen Birkir Saevarsson. Men Nanne Bergstrand pratar ofta om att laget ska spela en tempostark fotboll och för att klara av det behövs spets framåt. Som det var i år så saknades det snabbhet och kreativitet för att klara av att spela på det sättet. Och Nanne gick ifrån sin idé till att i stället spela en rakare fotboll, framför allt när laget var illa ute i slutet av säsongen. Sanningen är att Nanne Bergstrand inte har spelarmaterial för att köra en tempostark fotboll.

El del spelare hade svårt att ta klivet från superettan till allsvenskan, som bland annat Lars Fuhre och Stefan Batan.

Petter Andersson har varit en av danska ligans bästa mittfältare och skadefri är han absolut en spetsvärvning. Kontraktet med Midtjylland går ut i sommar. Nästa vecka ska han operera sitt ena knä och sedan vill han göra sin rehab i Stockholm där han har köpt hus. Om operationen blir lyckad lär det ta två-tre månader innan han är tillbaka och då lär kontraktet brytas. Till Fotbolldirekt säger Midtjyllands sportchef Claus Steinlein att Petter kommer att spela i Hammarby senast sommaren 2016 och till samma sajt säger agenten Björn Runström: ”Jag och Petter har träffat Hammarby och vi hade ett väldigt bra snack. Vi har en konversation med Hammarby och mer än så kan jag inte säga om läget.”

Av spelarna som det har skrivits om i media att Bajen kollar på känns Petter Andersson och isländska duon Emil Palsson och Höskuldur Gunnlaugsson spännande.

Emil Palsson utsågs till isländska ligans bästa spelare, är central mittfältare med bra offensiv och kan även spela kant, gjorde sju mål i år.

Höskuldur Gunnlaugsson känns också spännande och har egenskaper som passar bra in i Nannes sätt att vilja spela. Kvick ytter som vill framåt, är 21 år.

Ur dagens trupp är det bara William Eskelinen som har utgående kontrakt. Men hela nio spelare har avtal som går ut efter nästa säsong: Lars Saetra, Stefan Batan, Erik Israelsson, Johan Persson, Philip Haglund, Amadaiya Rennie, Fredrik Torsteinbö, Lars Fuhre och Kennedy Bakircioglu. Av dem är Kennedy 35 år och lär inte få förlängt och har även svårt att tro att man vill behålla Batan och Fuhre.

Här är Mats Jingblads spelare in och ut under hans två säsonger som sportchef:

IN – 22 SPELARE
Amadaiya Rennie, från Degerfors i november 2013
Erik Israelsson, från Kalmar FF i december 2013
Johan Persson, från Öster i december 2013
Stefan Batan, från Assyriska i januari 2014
Fredrik Torsteinbö, från Sandnes Ulf i januari 2014
Lars Fuhre, Bosman januari 2014
Pablo Pinones Arce, från Öster i januari 2014
Jan Gunnar Solli, Bosman mars 2014
Linus Hallenius, från FC Aarau i juli 2014
Lars Saetra, Bosman juli 2014
Oliver Silverholt, från Halmstad i november 2014
Måns Söderqvist, Bosman december 2014
Philip Haglund, från IFK Göteborg i december 2014
Birkir Saevarsson, från Brann i december 2014
Mats Solheim, från Kalmar FF i mars 2015
William Eskelinen, från Värmdö mars 2015
Dusan Jajic, från Haninge i mars 2015
Ögmundur Kristinsson, från Randers i juni 2015
Richard Magyar, Bosman juli 2015
Imad Khalili, Bosman juli 2015
Joseph Aidoo, lån från Inter Allies i augusti 2015
Jakob Orlov, lån från Brann i augusti 2015

UT – 15 SPELARE
Christoffer Carlsson, gick till Falkenberg i januari 2014
Michael Timisela, lämnade när kontraktet gick ut i november 2014
Daniel Theorin, lämnade när kontraktet gick ut i november 2014
Andreas Haddad, lämnade när kontraktet gick ut i november 2014
Sebastian Ludzik, lämnade när kontraktet gick ut i november 2014
Nicklas Lindqvist, lämnade när kontraktet gick ut i november 2014
Jonathan Tamimi, gick till Jönköping i mars 2015
Johannes Hopf, köptes av Genclerbirligi i maj 2015
Thomas Guldborg Christensen, gick gratis till Valur i maj 2015
Marko Mihajlovic, bröt kontraktet i juni 2015
Nahir Besara, gick med tre månader kvar för en liten summa till Göztepe i juli 2015
Amadaiya Rennie, lånades ut till Brann i augusti 2015
Jan Gunnar Solli, lämnade när kontraktet gick ut i november 2015
Pablo Pinones Arce, lämnade när kontraktet gick ut i november 2015
Viktor Nordin, lämnade när kontraktet gick ut i november 2015

Andréas Sundberg
Inlägget har 3 kommentarer

Glöm inte hylla Källström – och min drömgrupp

Vilken kväll det blev i Köpenhamn. Väldigt imponerande insats av Sverige i två matcher mot Danmark.

Andreas Granqvist, Mikael Lustig, Emil Forsberg, Kim Källström, Oscar Lewicki och Zlatan Ibrahimovic. Så bra dom var. Och Erik Johansson som kastades in i hetluften när Mikael Antonsson gick sönder. Han gick in och levererade.

Zlatan gjorde elva av lagets 15 sista kvalmål och på de sista 22 matcherna har det blivit 23 mål. Otroligt. I Parken blev jag såklart imponerad över målen men även av ledaregenskaperna i att ta jobbet, spela för laget, vinna tillbaka bollen och leverera när det behövdes som mest.

Zlatans tre mål i playoff kom på fasta situationer, straff, hörna och frispark.

Många hyllar Lewicki. Med all rätt, för landskamperna mot Danmark var bra. Men tycker att en del glömmer att berömma Källström som gjorde sina bästa landskamper på länge och som i Köpenhamn räddade Sverige mitt i den danska anstormningen i början av matchen och som sedan var hjärnan bakom 1-0, han slog hörnan som han själv infört i landslaget. Därefter frispelade han Zlatan som var nära att göra mål.

Flytten till Schweiz och att få spela med Lewicki i landslaget har gjort gott för Källström. Kul att även han får spela EM i Frankrike, som kan bli avslutet i landslagskarriären.

Bendtner. Var han ens med?

Tycker att Yussuf Poulsen var bäst i Danmark. Tänk att han inte platsar i RB Leipzig. Ingen kul tågresa för honom med Emil Forsberg som sällskap till Leipzig i dag.

Forsberg levererade verkligen i playoff. Satte 1-0 och fixade straffen till 2-0 på Friends. I Köpenhamn ordnade han först hörnan till 1-0 och sedan frisparken till 2-0.

Erik Hamréns insats var också bra. Sebastian Larsson i stället för Jimmy Durmaz var med facit i hand rätt. Det var även rätt att ha två sittande mittfältare i stället för en som man haft tidigare, men det gav sig själv eftersom Oscar Lewicki kom in i stället för Albin Ekdal. Det gjorde att mittbackarna fick en skönare resa samtidigt som Christian Eriksen raderades.

Jädrar vad en del av spelarna är irriterade på media. Det visade sig efter slutsignalen.

Helt okej såklart att ge sin syn, men tveksamt fokus att som Lustig ta det i teve 30 sekunder efter slutsignalen.

Väldigt många spelare och ledare är ofta väldigt arga på media. Tills de erbjuds jobb där, som Dalkurds förre tränare Andreas Brännström skrev på Twitter.

Om man kollar på seedningen så är min drömgrupp: England, Ukraina och Nordirland.

Mardröm: Tyskland, Italien och Turkiet.

Men, Sverige kommer givetvis få möta Island.

Andréas Sundberg
Inlägget har 4 kommentarer

Tre givna straffskyttar mot Danmark och spelarna som kan göra sista landskampen

Mormor var från Danmark och större delen av släkten från mammas sida bor där. Hjärtat klappar för Danmark men inte lika hårt som för Sverige.

Jag var inte många år när det danska fotbollslandslaget fick en speciell plats i hjärtat. VM i Mexiko 1986 är det första mästerskapet jag kommer ihåg och Danmark är ett av de starkaste minnena.

Lirare som Preben Elkjaer, Frank Arnesen, Jan Mölby, Michael Laudrup och lille Jesper Olsen som var en fantastisk straffskytt gjorde intryck och sedan dess har jag följt och tyckt om Danmarks landslag.

Därför är det speciellt att Sverige möter Danmark i playoff och bara en kan nå EM.

Sveriges insats i lördagens match på Friends är det bästa jag sett laget göra på länge.

Oscar Lewicki, Emil Forsberg, Mikael Lustig, Zlatan Ibrahimovic och Andreas Granqvist var väldigt bra, och sedan var övriga bra.

Tycker synd om Marcus Berg som inte fick till det med avsluten. Anfallaren gjorde ett bra jobb och visade att han är smart när han flera gånger löpte rätt och tog sig till farliga lägen. Men han borde såklart gjort mål, framför allt på halvvolleyn efter samarbete med Zlatan. Är övertygad om att Berg sätter nio av tio sådana lägen på träning.

Det oroar att så många spelare gick på knäna i slutet. Danmark tog över helt och har en bättre bredd som mycket väl kan bli avgörande på tisdag. För jag blir förvånad om inte Morten Olsen gör några förändringar i startelvan.

William Kvist var svag på Friends och om han får fortsatt förtroende behöver han mer hjälp som sittande och det kan han få av Pierre Höjbjerg som gjorde ett bra inhopp.

Viktor Fischer hade det svårt mot Mikael Lustig och Jimmy Durmaz och lär inte få starta igen. Kanske Christian Eriksen till vänster och sedan är det möjligt att Michael Krohn-Dehli är tillbaka. Dessutom gjorde även Yussuf Poulsen och målskytten Nicolai Jörgensen bra inhopp och visade att de vill starta i returen. Ja ni ser, den danska bredden är bra.

Sverige lär starta med Erik Johansson i stället för Mikael Antonsson men sedan är det tveksamt om det blir fler förändringar. Kanske Sebastian Larsson i stället för Durmaz eller John Guidetti i stället för Berg. Men tycker att Sverige ska köra på med samma, framför allt eftersom man gjorde en bra match i lördags.

Vilka får lägga straffar om det blir aktuellt? Tror Zlatan, Källström och Guidetti är givna. Sedan då? Berg är van straffläggare men har haft svårt med avsluten. Forsberg är formstark. Emir Kujovic satte tre straffar i allsvenskan. Sebastian Larsson har tidigare fått Hamréns förtroende men missade bland annat mot Ryssland.

***

För flera av spelarna kan det här bli den sista tävlingslandskampen. Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic är 34 år, Kim Källström 33.

Mikael Antonsson, som missar matchen på grund av skada, är 34.

Tar en ny förbundskapten ut Erkan Zengin, 30, Sebastian Larsson 30, Ola Toivonen, 29, och Pontus Wernbloom, 29?

Sebastian Larsson måste nog byta klubb och få speltid för att bli uttagen av en ny förbundskapten. Zengin startade nio av tio matcher i kvalet men är nu omkörd av Forsberg och spelare som Robin Quaison och Sam Larsson knackar på dörren. Wernbloom får också svårt när Albin Ekdal, Oscar Lewicki och Oscar Hiljemark lär gå före. För Toivonen är det konkurrens med framför allt Marcus Berg, John Guidetti och Emir Kujovic.
För Erik Hamrén kan det här också bli den sista tävlingsmatchen i landslaget.

Andréas Sundberg
Inlägget har 3 kommentarer

Trodde på bättre lag för Zeneli – och vann rätt spelare på Fotbollsgalan?


Gillar att Kerim Mrabti fick pris för årets nykomling på Fotbollsgalan. Sett över hela säsongen är det välförtjänt och därför fick han min röst.

Däremot kan man diskutera om det var rätt att ge Andreas Isaksson, Andreas Granqvist och Albin Ekdal pris för årets spelare. De är bäst i Sverige på sina positioner, men hur mycket har de utmärkt sig under 2015?

Under vinter/vår släppte Isaksson in flest mål i den turkiska ligan, var petad i en del matcher och hans Kasimpasa slutade på 13:e plats av 18 lag. Under hösten har det gått bättre, men i den förra ligamatchen var han utanför truppen och enligt honom själv berodde det på att tränaren ville vila honom. Vila efter tio omgångar?

I landslaget har Isaksson varit bra och sällan gjort misstag. Men Sverige gjorde ett svagt kval och slutade trea i sin grupp.

Andreas Isaksson är Sveriges bästa målvakt men tycker att den som utmärkt sig mest under året ska få priset och hade därför gärna sett Patrik Carlgren som årets målvakt. EM-guld, var bra i turneringen och räddade avgörande straffen. Dessutom bra i allsvenskan.

Samma med Andreas Granqvist som har varit okej i landslaget, trea i ryska ligan förra säsongen och är sämre den här säsongen.

Här hade jag gärna sett Andreas Johansson som en utmanare, men han var inte ens nominerad. Han flyttades ner som mittback och utan honom där hade inte IFK Norrköping tagit SM-guld.

Men det är klart att Granqvist är bättre än Johansson och det är det som juryn går på.

Albin Ekdal fick pris som årets mittfältare. Det var fullt förståeligt att han fick priset förra året. Men 2015 har inte varit lika bra. I landslagets tävlingsmatcher tog han tre segrar (Moldavien, Montenegro och Liechtenstein) och två förluster (Ryssland och Österrike), åkte ur Serie A med Cagliari, flyttade till Hamburg där han gjorde några matcher innan skadan.

***

Arber Zeneli var en av allsvenskans bästa mittfältare den här säsongen och han har kapacitet och kvalitet till att bli en väldigt bra spelare. Nu blir nästa steg Heerneveen och jag trodde faktiskt att mittfältaren skulle hamna i ett bättre lag när det var dags för en flytt.

Dels tror jag han hade klarat av att få speltid i ett bättre lag, dels är han en spelare som gör sig bäst i ett bra lag där han kan utmana och slå ut sin motståndare, precis som i Elfsborg. Heerenveen har haft en tung säsong i Holland och är tolva i ligan. Tre segrar på tolv matcher och det mot De Graafschap som ligger sist, Cambuur som är näst sist och Twente som är fyra från slutet. Vilket lag hade vunnit mellan Heerenveen och Elfsborg?

Trodde kanske att Zeneli skulle ha is i magen och stannat i Elfsborg och sedan siktat högre med tanke på att han hade ett år kvar på kontraktet och ett OS framför sig om ett halvår.

Hoppas verkligen att Zeneli får en bra utveckling i sitt nya lag för han kan, som sagt, bli en väldigt bra spelare. Det blir spännande att följa honom i Holland.

Andréas Sundberg
Inlägget har 14 kommentarer

Zlatan och Guidettis grymma facit – så många mål har alla landslagsanfallarna gjort som seniorer

Helt rätt att Emir Kujovic är uttagen i landslaget. Däremot förstår jag inte varför Erik Hamrén bara tog med tre mittbackar. När det första playoff-mötet spelas kommer det att vara tre veckor sedan Erik Johansson spelade match och Mikael Antonsson har inte fått jättemycket speltid i FCK. Dels det, dels att det är en lång samling och man vill alltid ha fyra mittbackar i en trupp när det är spelövningar. Tycker därför att Filip Helander eller Alexander Milosevic borde fått en plats.

Det som sticker ut i Erik Hamréns trupp är att Emir Kujovic är med. Välförtjänt med tanke på att anfallaren sköt guldet till IFK Norrköping, gjorde nio matchavgörande mål och vann skytteligan på 21 fullträffar. Han har levererat under en längre tid och gjort 31 mål på de 44 senaste ligamatcherna. Det är givetvis bra att Hamrén har med spelare med bra form.

Därför petades Isaac Kiese Thelin vilket inte är så konstigt med tanke på att han spelar division fyra-fotboll med Bordeauxs reservlag och att det nästan är nio månader sedan han gjorde ett ligamål i Frankrike. Om man jämför så har Kujovic gjort fler mål på fyra månader än vad Kiese Thelin har gjort under sin karriär.

Blev nyfiken på hur målstatistiken ser ut för landslagsanfallarna och även för Kiese Thelin. Så jag satte mig och gick igenom. Tog endast med ligamatcher och man kan ju lugnt säga att Zlatan Ibrahimovic imponerar. Här är facit:

Isaac Kiese Thelins målstatistik i ligaspel som seniorspelare:
2015: 20 matcher (14 start) – 1 mål i Bordeaux
2014: 12 matcher (9 start) – 0 mål i IFK Norrköping och 14 matcher (9 start) – 5 mål i Malmö FF
2013: 25 matcher (16 start) – 4 mål i IFK Norrköping
2012: 11 matcher (1 start) – 2 mål i IFK Norrköping
Sammanlagt: 82 matcher (49 start) – 12 mål – 0,15 mål per match

Emir Kujovic målstatistik i ligaspel som seniorspelare:
2015: 29 matcher (29 start) – 21 mål i IFK Norrköping
2014: 19 matcher (17 start) – 10 mål i IFK Norrköping
2013: 3 matcher (1 start) – 0 mål i Elazigspor och 2 matcher (0 start) – 0 mål i IFK Norrköping
2012: 24 matcher (12 start) – 8 mål i Kayserispor
2011: 14 matcher (7 start) – 4 mål i Kayserispor
2010: 21 matcher (11 start) – 2 mål i Halmstad
2009: 29 matcher (15 start) – 8 mål i Halmstad
2008: 25 matcher (5 start) – 4 mål i Halmstad
Sammanlagt: 166 matcher (97 start) – 57 mål – 0,34 mål per match

Ola Toivonens målstatistik i ligaspel som seniorspelare:
2015: 6 matcher (5 start) – 0 mål i Sunderland och 19 match (16 start) – 3 mål i Rennes
2014: 27 matcher (26 start) – 11 mål i Rennes
2013: 24 matcher (15 start) – 6 mål i PSV
2012: 23 matcher (23 start) – 11 mål i PSV
2011: 27 matcher (25 start) – 14 mål i PSV
2010: 35 matcher (30 start) – 16 mål i PSV
2009: 30 matcher (24 start) – 14 mål i PSV
2008: 27 matcher (27 start) – 14 mål i Malmö FF
2007: 24 matcher (21 start) – 3 mål i Malmö FF
2006: 25 matcher (24 start) – 6 mål i Örgryte
Sammanlagt: 267 matcher (236 start) – 98 mål – 0,37 mål per match

John Guidettis målstatistik i ligaspel som seniorspelare:
2015: 9 matcher (0 start) – 1 mål i Celta Vigo och 10 matcher (6 start) – 2 mål i Celtic
2014: 14 matcher (13 start) – 6 mål i Celtic och 6 matcher (0 start) – 0 mål i Stoke
2013: Inga matcher
2012: 11 matcher (11 start) – 9 mål i Feyenoord
2011: 12 matcher (10 start) – 11 mål i Feyenoord och 1 match (0 start) – 0 mål i Burnley
2010: 4 matcher (2 start) – 1 mål i Burnley och 8 matcher (7 start) – 3 mål i Brommapojkarna
Sammanlagt: 75 matcher (49 start) – 33 mål – 0,44 mål per match

Marcus Bergs målstatistik i ligaspel som seniorspelare:
2015: 27 matcher (22 start) – 16 mål i Panathinaikos
2014: 21 matcher (21 start) – 10 mål i Panathinaikos
2013: 15 matcher (13 start) – 8 mål i Panathinaikos och 3 matcher (0 start) – 0 mål i Hamburg
2012: 16 matcher (9 start) – 1 mål i Hamburg
2011: 5 matcher (2 start) – 0 mål i Hamburg och 13 matcher (10 start) – 4 mål i PSV
2010: 12 matcher (7 start) – 4 mål i PSV och 14 matcher (9 start) – 1 mål i Hamburg
2009: 16 matcher (7 start) – 2 mål i Hamburg och 19 matcher (19 start) – 9 mål i Groningen
2008: 24 matcher (23 start) – 20 mål i Groningen
2007: 17 matcher (14 start) – 8 mål i Groningen och 17 matcher (17 start) – 14 mål i IFK Göteborg
2006: 22 matcher (10 start) – 4 mål i IFK Göteborg
2005: 14 matcher (8 start) – 3 mål i IFK Göteborg
Sammanlagt: 255 matcher (191 start) – 104 mål – 0,41 mål per match

Zlatan Ibrahimovic målstatistik i ligaspel som seniorspelare:
2015: 20 matcher (18 start) – 18 mål i PSG
2014: 26 matcher (24 start) – 19 mål i PSG
2013: 36 matcher (35 start) – 27 mål i PSG
2012: 16 matcher (16 start) – 18 mål i PSG och 19 matcher (19 start) – 17 mål i Milan
2011: 26 matcher (26 start) – 16 mål i Milan
2010: 16 matcher (16 start) – 9 mål i Milan och 16 matcher (13 start) – 5 mål i Barcelona
2009: 13 matcher (10 start) – 11 mål i Barcelona och 18 matcher (18 start) – 15 mål i Inter
2008: 28 matcher (27 start) – 18 mål i Inter
2007: 27 matcher (23 start) – 17 mål i Inter
2006: 15 matcher (11 start) – 7 mål i Inter och 19 matcher (15 start) – 4 mål i Juventus
2005: 32 matcher (28 start) – 12 mål i Juventus
2004: 16 matcher (14 start) – 7 mål i Juventus och 12 matcher (7 start) – 8 mål i Ajax
2003: 24 matcher (21 start) – 19 mål i Ajax
2002: 25 matcher (16 start) – 5 mål i Ajax
2001: 13 matcher (8 start) – 5 mål i Ajax och 8 matcher (8 start) – 3 mål i Malmö FF
2000: 26 matcher (26 start) – 12 mål i Malmö FF
1999: 6 matcher (6 starter) – 1 mål i Malmö FF
Sammanlagt: 457 matcher (405 start) – 273 mål – 0,6 mål per match

Andréas Sundberg
Inlägget har 8 kommentarer

Tre givna vinnare – men han borde blivit mest värdefull

Sex vinnare i Allsvenskans Stora Pris – tre var självklara.
Att Janne Andersson blev årets tränare, Andreas Johansson bästa försvarare och Emir Kujovic årets anfallare var givet.

Klart att Janne Andersson var allsvenskans tränare 2015. Förra säsongen låg IFK Norrköping näst sist när det återstod fyra omgångar och slutade tolva. Att man i år tog SM-guld är en av tidernas största allsvenska skrällar.

Janne Andersson värvade Daniel Sjölund och tog ner Andreas Johansson som mittback. Smarta drag och båda var nycklar till guldet.

Andreas Johansson var den försvararen i allsvenskan som hade störst effekt för sitt lags framgångar. Utan honom som mittback hade inte IFK Norrköping tagit guld.

En annan nyckel i ”Peking” var Emir Kujovic. Anfallaren gjorde nio matchavgörande mål och vann den allsvenska skytteligan på 21 fullträffar. Lika många mål som hela Halmstad gjorde.

Henok Goitom gjorde också en bra säsong, men för mig är Kujovic given som årets anfallare.

Det var tränare, försvarare och anfallare. Resten av vinnarna kan diskuteras.

John Alvbåge släppte bara in 22 mål på 30 matcher och det är starkt. Han fick stor hjälp av sina lagkamrater då IFK Göteborgs defensiv var väldigt bra.

Mitt val i den här kategorin var Patrik Carlgren. Tycker att han gjorde fler insatser som var avgörande för sitt lag. Framför allt var Carlgrens höstsäsong vass och det var flera gånger som han räddade sitt lag som tog tio uddamålssegrar.

Som årets mittfältare valde jag mellan Ebenezer Ofori och Alexander Fransson. Valet föll på Fransson som tog guld och under året blev en personlig favorit. IFK Norrköpings mittfältare var den som fick mig att tänka wow flest gånger den här säsongen. Nu vann Ofori och det har jag egentligen inga andra synpunkter på än att det var ett bra val. Ofori var väldigt bra och det är bara en tidsfråga innan han spelar i en större liga.

Henok Goitom utsågs till årets mest värdefulle spelare. Han var väldigt värdefull för AIK. Precis som Andreas Johansson och Emir Kujovic var för IFK Norrköping. Röstade på Kujovic. Stor anledning till det var att han inte gjorde så många matcher förra säsongen när laget slutade tolva, men med honom på planen i en hel säsong så blev det guld och anfallaren gjorde, som sagt, nio matchavgörande mål och vann den allsvenska skytteligan på 21 fullträffar. Då är man väldigt värdefull.

***

Dessutom delade vi på Fotbollskanalen ut priset för årets röst och det gick välförtjänt till Kennedy Bakircioglu. Hammarbys mittfältare fick utmärkelsen för att han inte har tvekat att axla rollen som förebild och vågat ta ställning i frågor som gällt allt från fansens uppträdande till Hammarbys engagemang i FN-projektet ”He for she” där spelarna blir ambassadörer för jämställdhet och tar ansvar.

Viktigt och bra när en som Kennedy som är förebild för många tar plats på ett positivt sätt och engagerar sig i viktiga frågor. Därför är det kul att han får uppskattning för det. Räknar vi med det så blir det fyra givna vinnare.

Andréas Sundberg
Inlägget har 6 kommentarer

Rosenborgs Ajdarevic-dementi och Ljungskile borde hyllat tränaren mer

Mitt gamla lag Ljungskile tappar en av sina bästa spelare under de senaste säsongerna, Jonas Lindberg till norska Sarpsborg. Trist att inget lag i allsvenskan värvade Lindberg för det hade varit spännande att se honom där.

Dessutom lämnar Tor-Arne Fredheim som har gjort ett väldigt bra jobb som tränare. Under Fredheim har Ljungskile gjort riktigt bra resultat, speciellt om man ser till klubbens omsättning. Samtidigt har han förändrat lagets spelsätt från långa bollar till mer attraktivt. Därför var det ganska otacksamt när vice ordförande gick ut och pratade om att det behövs en ny röst, att Fredheim inte fått ut tillräckligt ur truppen och att man drog den här slutsatsen redan i somras och att det då togs en första kontakt med nye tränaren Jonas Olsson.

Hylla och tacka hade räckt. Det blir märkligt när en klubb som knappt har några pengar blir missnöjd med att sluta sexa i superettan. Med prestation i relation till ekonomi är det bra av Ljungskile att sluta på den placeringen. Så här har det sett ut tidigare år med Tor-Arne Fredheim som tränare:

2014
Slutade: 3
Kostnadsplacering: 15

2013
Slutade: 9
Kostnadsplacering: 16

2012
Slutade: 5
Kostnadsplacering: 15

***

Om man ska tro på Stig-Inge Björnebye så lär inte Astrit Ajdarevic hamna i Rosenborg. Pratade med klubbens sportchef och dementin var kraftig.

Ajdarevic var väldigt bra i en halv säsong i Örebro, men hade det innan det tufft i både Helsingborg och i Belgien.

I Helsingborg gjorde Ajdarevic en poäng, ett mål i 1-2-förlusten mot Gefle. Det blev nio matcher från start och han var bänkad fyra gånger. Med mittfältaren i startelvan vann HIF tre matcher, spelade två oavgjorda och förlorade fyra gånger.

I Örebro gick det som sagt desto bättre. Två mål och nio assist på tio matcher är väldigt bra, och Ajdarevic var en av förklaringarna till lagets lyft. Det blir intressant att se var han hamnar. Tvivlar inte på att det finns alternativ efter det han visade under höstsäsongen. Men samtidigt är det inte omöjligt att bra klubbar blir tveksamma när det handlar om en 25-åring som har gjort tio starka matcher på ett och ett halvt år och som har varit i sju klubbar på drygt fem år och där några har varit lån.

Senast Ajdarevic gjorde en hel säsong som var bra var 2011 i IFK Norrköping. Då imponerade han och tog ett stort ansvar.

Efter det: våren 2012 i IFK Norrköping var bra, hösten 2012 i Standard Liege helt okej, hela 2013 i Standard Liege dålig med bara två spelade matcher, våren 2014 i Charlton var bra, hösten 2014 i Standard Liege svag, och sedan var det då 2015 i Helsingborg och Örebro.

Det finns kapacitet, han avslutade 2015 väldigt bra och det är bara att hoppas att nästa steg blir lyckat och att leveransen fortsätter.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Spelarna som lämnat AIK senaste åren – ändå kvar i toppen

Tungt för AIK att Henok Goitom lämnar. På de två senaste säsongerna har anfallaren gjort 38 poäng (30 mål och 8 assist). Sedan anfallaren gick till AIK 2012 har han, enligt twitterkontot AIKfakta, gjort 51 mål om man räknar Allsvenskan, Svenska cupen och Europa League. Totalt har det blivit 8627 tävlingsminuter och 51 mål, något som ger honom ett målsnitt på ett mål/170 minuter.

Skrev för en vecka sedan att AIK och Goitom var långt ifrån varandra. Då återstod en omgång av allsvenskan så det är inte konstigt att klubben avvaktade med att bekräfta att parterna går skilda vägar.

Hyfsat hög spelaromsättning i AIK, men trots alla förluster de senaste åren har klubben ändå klarat av att hänga kvar i den allsvenska toppen. Det är bra gjort. Dels av sportchefen Björn Wesström som har dragit in pengar och hittat ersättare, dels av tränaren Andreas Alm som har levererat helt okej resultat. För det är en hel del kvalitet som har lämnat.

2015: Nabil Bahoui, Sam Lundholm och Panos Dimitriadis.

Från förra årets trupp har de här spelarna lämnat: Celso Borges, Robin Quaison, Lalawele Atakora, Kwame Karikari, Kennedy Igboananike, Ibrahim Moro, Martin Lorentzson, Eero Markkanen och Alexander Milosevic.

2013: Daniel Gustavsson, Daniel Majstorovic, Viktor Lundberg, Alhassan Kamara, Martin Mutumba, Daniel Tjernström, Helgi Danielsson, Robert Åhman Persson och Niklas Backman. Dessutom gick Ivan Turina tragiskt bort.

Andréas Sundberg
Inlägget har 11 kommentarer