Andréas Sundbergs blogg

Blåvitt saknade spelmotor och AIK har inte hotat på två matcher

Det var en del syrliga passningar innan matchen, några under och ett par efter. Under veckan har Jörgen Lennartsson, Mattias Bjärsmyr och några andra i IFK Göteborg gärna sagt att AIK är ett 5-3-2-lag och att man ska möta en fembackslinje. Inte helt populärt i AIK-lägret som kanske vill ha det till 3-5-2?

Innan matchen gick Rikard Norling ut och sa att det är mer prestige i att besegra Graham Potter och Jimmy Thelin än Jörgen Lennartsson.

Under matchen värmde Bjärsmyr upp och sprang förbi mig och sa: ”Ser det ut som att AIK spelar med tre eller fem backar?”

Efter matchen var Lennartsson och Hysén snabba med att säga att man mötte ett handbollsförsvar med fem backar. Och det stämde ju.

Synd att inte matchen höll någon vidare nivå. AIK backade hem väldigt långt och var för dåliga för att hota när man väl hade bollen. Visst, det var ett reservbetonat lag som Norling ställde upp med men det måste ändå oroa att man både mot Blåvitt och även mot Midtjylland inte klarade av att ha ett djupledsspel eller att hota sin motståndare.

Om AIK ska ha någon som helst chans på guldet så måste man hitta en eller två bra anfallare. Att man inte har gjort det ännu imponerar inte.

Bäst i AIK var Amin Affanes frisparksmål och Albin Linnérs inhopp.

AIK hade spelmässigt ingen chans mot IFK Göteborg som ställde upp med ett starkare lag. Men även om Blåvitt hade väldigt mycket boll och förde spelet så blev det tydligt att man saknar spelare som kan driva upp tempot och styra spelet och det är inget bra betyg åt Mads Albaek som ska vara den pjäsen.

David Boo Wiklander, Martin Smedberg Dalence och Tobias Hysén var bäst i IFK Göteborg. Hyséns avslut vid det avgörande målet osade klass. Även bra gjort av Elias Omarsson innan målet när han snurrade runt på bollen och skapade oreda i AIK:s försvar.

***

Rasta-Danne var disträ under matchen. Anledningen var att hans IFK Norrköping spelade mot Hammarby och där hände det grejer som fick honom att släppa allt annat. Daniel Sjölund och Sebastian Andersson skadade sig. Kalle Holmberg gjorde mål och nu har nog Rasta-Danne sagt att tio spelare i ”Peking” kommer att stå för årets genombrott i år.

Enligt Boman på Bladet har Rasta-Danne mindervärdeskomplex för att han inte bryr sig om i fall ”Peking” vinner utan endast har fokus på genomslaget i riksmedia. När Boman på Bladet yppade den meningen i Rasta-Dannes face så blev stämningen otrevlig. Rasta-Danne läxade upp Boman på Bladet och det är inte omöjligt att det kommer vara mer Norrköping i kvällstidningarna från och med i morgon.

***

Lite kul att Jörgen Lennartsson, Rikard Norling och Mikael Stahre har varit expertkommentatorer på Eurosport. Norling och Stahre körde Bundesliga och Lennartsson några matcher i någon ungdomsturnering. Kommentator-Mats jobbade tillsammans med alla tre.

***

Amin Affane vägrade intervju efter matchen med motiveringen: ”Jag ligger lågt. Jag har inte gjort en intervju på ett år.” Inte en helt trovärdig motivering när jag på en AIK-träning för några dagar sedan här i Dubai stod tio meter ifrån när GP intervjuade Affane.

***

Kuhn och Schwarz var på plats. Båda var på extra gott humör i dag, enligt Boman på Bladet. Vi gjorde äntligen Fotbollskanalen On Tour med Schwarz som pratade om att han jobbar mycket i portugisisk teve och att han har tränarjobb på gång.

***
GP-Janlind och GT-Junelind var också på plats. Norling var imponerad över GT-Junelinds fysik och undrade om han bor i gymmet.

***

I morgon åker vi hem. Det har varit nio roliga dagar i Dubai. Nu laddar vi om för cupen och allsvenskan.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Friberg lyfte Häcken och häftigt med 15-årige Kevin och Lill-Nacka

AIK ändrade fredagens träning från klockan 11:00 till 16:00. Återhämtningssyfte, hävdade koordinator Henrik Jurelius när jag frågade om det berodde på att slippa media med tanke på att Häcken spelade mot Midtjylland 15:00.

Nu hade vi ändå inte planerat att vara på AIK:s träning då vi i stället ville vara på IFK Göteborgs pass, dels eftersom vi ville göra Fotbollskanalen On Tour med Mattias Bjärsmyr, dels eftersom det var på samma plan som Häckens match.

***

GP-Janlind och GT-Junelind var givetvis på Blåvitts träning och båda skrattade gott åt stackars Casper på Fotbolldirekt. Det är nämligen så att Casper och hans vapendragare Lennart har hyrt bil här i Dubai och tydligen kört väldigt fort men helt missat att det finns fartkameror. Mitt under Blåvitts träning upplyste någon Casper om att det finns fartkameror och när han förstod att han förmodligen har åkt på en hel drös med böter så höll hela hans liv på att rasa samman. Casper lämnade oss på läktaren och satte sig bakom ett av målen.

***

Jörgen Lennartsson hetsade Patrik Karlsson Lagemyr om lördagens match mellan Liverpool-Tottenham. Lennartsson håller på Liverpool och ”Paka” på Spurs. Skulle inte vilja byta plats med mittfältaren om hans lag förlorar den matchen.

***

Så här startar Blåvitt mot AIK: Dahlin – Salomonsson, Boo Wiklander, Rogne, Jamieson – Smedberg Dalence, Sabah, Albaek, Rieks – Boman, Omarsson.

***

Ville ha med Bjärsmyr i On Tour för att han alltid är rak och säger som det är. Gillar det.

Bjärsmyr pratade om vilka i IFK Göteborg som har imponerat på lägret, hur det är att Mats Gren är mer öppen i media än vad Håkan Mild var och hur han som lagkapten har fått prata med sportchefen. Dessutom en del snack om Alexander Isak och hur vi i media kan hajpa upp spelare.

***

Med Erik Friberg i laget lyfte sig Häcken ett par nivåer. Det blev ett annat lugn, bättre passningsspel och någon mer än Alexander Farnerud som kunde hålla i bollen. Friberg kommer att vara väldigt viktig för Häcken.

Framåt handlade det mesta, om inte allt, om Farnerud. Förutom att han var klok och kreativ så gjorde han även en bra arbetsinsats.

Farnerud fick en assist på det avgörande 2-1-målet som David Engström nickade in. Intervjuade Engström efteråt och han var minst sagt nöjd med målet. Mitt i intervjun som gick live började Farnerud att kasta in vatten på oss. Kul.

Men allt var inte bra i Häcken. Joel Anderssons agerande när han inte tittade på spelare vid Midtjyllands 1-0 var inte bra. Mohammed Abubakari och Nasiru Mohammed blandade och gav för mycket.

***

Pratade med Johan Dahlin och Simon Kroon i halvtid. Dahlin (Lill-Tarzan) var inte sen med att håna. Först åkte jag på en passning för att jag hade på mig mycket kläder i värmen och sedan var det Rasta-Danne att få sig ett stick för att han såg ut att vara nära kramp.

***

Kim Källström till Djurgården är häftigt. Det var så klart en hel del snack om det vid matcharenan Jebel Ali. Pratade med Häckens sportchef Sonny Karlsson som var lite besviken men att laget har det väldigt bra ställt på det centrala mittfältet.

***

Mest snack om Farnerud, Friberg och Stahre men i skymundan var det kul att 15-årige Kevin Ackermann och 20-årige Albin Skoglund (släkt med ”Nacka”) hoppade in.

Ackermann berättade efter matchen att han har tre prov när han kommer hem (matte, SO och NO) och Skoglund pratade en del om ”Nacka”.

***

Patrik Carlgren till Nordsjälland såg man inte komma för några veckor sedan. Det känns som han har fått nobben av AIK och kanske var det så att IFK Norrköping visade intresse men att han inte riktigt kunde. Då blev det till slut Nordsjälland som är nia i den danska ligan.

***

Fantastisk reaktion på Smedberg Dalence när Rasta-Danne smög upp bakom honom och plötsligt frågade om han inte saknar Norrköping (Rasta är tung Peking-supporter). Smedberg satt tillsammans med alla lagkamrater och tränare och svarade inte helt oväntat nej på den frågan, men att han hade väldigt fina år i Norrköping.

***

Schwarz och Kuhn var på plats på Häcken-Midtjylland och Schwarz vill vara med på ett Fotbollskanalen On Tour. Så i morgon kör vi.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Bajen har allsvenskans äldsta trupp – se hela listan

Vi träffade Alexander Farnerud för ett Fotbollskanalen On Tour. Han berättade bland annat om besvikelsen över att han inte ha blivit uttagen i landslaget och tror att den dörren är stängd nu när han inte ens kom med i januaritruppen. Farnerud berättade även om hur han som ung kunde sluta med fotboll i en eller två veckor efter en förlust. Mittfältaren tror att Häcken blir ett topplag i år och sedan fick han även reda ut om han är på väg till Molde eller inte.

***

Det blev drama i dag när en tysk man plötsligt föll ihop på en gata. Rasta-Danne la snabbt märke till att det var något fel med tyskens fot. ”För tusan, benpipan står rakt ut”, sa Rasta-Danne. Mannen fick hjälp av tiotalet personer så vi gick vidare. Av en ren slump träffade vi på tysken några timmar senare. Han haltade rejält och Rasta-Danne som är bra på tyska frågade hur det var och vad som hände. ”En stukning, det är inga som helst problem”, svarade mannen och haltade vidare.

***

Ännu mer drama blev det när kommentator-Mats skar sig i foten (hur nu det gick till?). Hjälte som man är styrde jag upp plåster och löste situationen.

***

I dag var första dagen här i Dubai som GT-Junelind vaknade upp med både GP-Janlind och sin packning. Om två dagar åker vi hem.

***

Häckens startelva mot Midtjylland i morgon: Källqvist – J Andersson, Sudic, Wahlström, Binaku – Irandust, Abubakari, Friberg, Farnerud, Nasiru – Kamara.

***

Har roat mig med att gå igenom alla de allsvenska trupperna och kollat lagens snittålder. Har räknat efter vad alla spelare fyller det här året. Och har gått efter hur lagen har sina trupper på sina hemsidor.

Intressant att Halmstad har den yngsta truppen (23 år), att AFC Eskilstuna är tvåa (23,9) och att Hammarby har den äldsta truppen i allsvenskan (26,9).

Här är hela listan:

1. Halmstad
23 spelare
Snittålder: 23 år

2. AFC Eskilstuna
24 spelare
Snittålder: 23,9 år

3. IFK Norrköping
27 spelare
Snittålder: 24,1 år

4. Gif Sundsvall
21 spelare
Snittålder: 24,6 år

5. Kalmar FF
26 spelare
Snittålder: 24,7 år

6. Djurgården
22 spelare
Snittålder: 25,6 år

7. Östersund
22 spelare
Snittålder: 25,6 år

8. AIK
21 spelare i truppen
Snittålder: 25,8 år

9. Elfsborg
21 spelare i truppen
Snittålder: 25,8 år

10. Malmö FF
22 spelare i truppen
Snittålder: 26,1 år

11. Örebro
20 spelare i truppen
Snittålder: 26,1 år

12. IFK Göteborg
20 spelare
Snittålder: 26,4 år

13. J Södra
20 spelare
Snittålder: 26,6 år

14. Häcken
24 spelare
Snittålder: 26,7 år

15. Sirius
26 spelare
Snittålder: 26,8 år

16. Hammarby
22 spelare
Snittålder: 26,9 år

Andréas Sundberg
0 kommentarer

AIK måste värva anfallare och Solskjaer sugen på att slå Erik Johansson

Senast 10:30 fick vi lov att träffa Ole Gunnar Solskjaer. Därefter var han inte tillgänglig. Så jag, Rasta-Danne och Mats var på plats klockan 10.00 på Jebel Ali Golf Resort där Molde bor. Några minuter senare dök Solskjaer upp men det tog sin tid innan han kom till oss eftersom personalen ville ta selfies. Till slut kom han loss och det var minst sagt en trevlig en. Rasta-Danne hade tekniska problem och svettades av stress så jag och Mats hade gott snack med Solskjaer i tio-femton minuter innan vår rastaman fick ordning på sakerna.

Då berättade den förre Manchester United-anfallaren att Erik Johansson spelade otroligt fult när Molde mötte FCK på tisdagen. Han sa att Johansson hade slagit till en av deras spelare i ansiktet: ”Det var tur att jag inte träffade Erik efter matchen för då hade han kanske fått en smäll tillbaka”, sa Solskjaer.

Dessutom berättade han att han fortfarande har ett hus i Manchester, att Zlatan Ibrahimovic ville hyra det och att frun Helena Seger var och kollade på det men att det ändå inte blev något.

Solskjaer hyllade Zlatan, Alexander Isak, Alexander Farnerud, Tobias Hysén, Andreas Linde och en del andra svenska spelare. Han tyckte att det var kul att vara med i Fotbollskanalen On Tour och vi hade nog kunnat köra längre. När intervjun var slut skulle han till poolen där Mark Dempsey tydligen befann sig (det där med att han inte var tillgänglig efter 10:30).

***

Från Moldes hotell till Häckens träning. Där hörde vi Micke Stahre när vi var utanför arenan. Han var intensiv, energisk och manade på sina spelare. Det var bra tempo.

Alexander Faltsetas hade ont i ljumsken och tvingades avbryta träningen. Erik Friberg fick ont i ögat, tror jag, men det såg mest ut som en filmning.

Sprang på en nyhet om att Häcken vill ha en ytter som även kan spela som anfallare och att man visar intresse för Chisom Egbuchulam.

***

Från Häckens träning in i taxi med mackor, vatten och snickers till matcharenan vid Jebel Ali där vi skulle sända AIK mot Midtjylland. När vi kom fram var kommentator-Mats nära att få ett psykbryt när arrangören berättade att Midtjylland skulle spela i tröjor utan nummer på ryggen. Men Mats skötte sig ändå galant.

Matchen då?

Det är ju enkelt att förstå varför inte Kristoffer Olsson passade in i Midtjylland för jäklar vilken tråkig fotboll det laget spelar. Långa bollar upp på en stor anfallare och man tycker synd om de centrala mittfältarna som borde få nackspärr efter sina matcher.

Så det var en hel del kamp och AIK:s centrala mittfält med Amin Affane, Stefan Ishizaki och Johan Blomberg hade det tufft. Trist för trion som ville och hade behövt att prestera nu när AIK har värvat Kristoffer Olsson och Simon Thern.

Både Olsson och Thern kom in i den andra halvleken men hann inte visa så mycket. Olsson kunde mycket väl ha fått en straff men fick i stället frispark mot sig vilket var ett av flera märkliga beslut av domaren.

Det blev ett bra försvarstest för Rikard Norlings lag och det gick helt okej för Sauli Väisänen, Nils-Eric Johansson och Per Karlsson som är fysiska och stod upp bra.

Om vi tar det offensiva så måste AIK:s sportchef Björn Wesström köpa en anfallare som är bra i djupledsspelet och det är illa kvickt. Om han inte hittar rätt där så blir det inte guld. Mot Midtjylland var djupledsspelet obefintligt och det var inte så konstigt med tanke på att laget endast hade Johan Blomberg som är helt okej i det spelet. Man klarade inte av att skapa något tryck eller att hota sin motståndare.

Eero Markkanen och Denni Avdic är inget guldanfall. Markkanen gjorde visserligen AIK:s mål även om han i övrigt var ganska blek. Avdic var iskall. Han borde också ha gjort ett mål. Efter ett inspel från höger blev Avdic helt fri men missade från nära håll. ”Den är omöjlig Denni Avdic”, ropade Norling.

***

AIK:s släppte in sitt mål efter en lång frispark som gick över alla spelare innan en i det danska laget dök upp och satte bollen i mål. Skojade lite med Nebojsa Novakovic efter matchen eftersom han är ansvarig för fast situationer. Han var irriterad på domaren och menade att det aldrig hade blivit mål i Sverige. Anledningen var att domaren inte blåste igång spelet vid frisparken vilket, enligt Novakovic, ställde hela laget.

***

Dagens gladaste: GT-Junelind. Med tre dagar kvar har hans packning äntligen kommit fram. Klockan 05:00 i morse var packningen utanför hans hotell, där han delar rum med GP-Janlind, men det ville sig ändå inte. ”Då låg ju jag och sov.” Så eftersom han inte svarade i telefonen 05:00 så åkte packningen iväg igen. Men slutet gott, några timmar senare fick GT-Junelind äntligen sin kära resväska.

***

Kuhn och Schwarz var också på AIK-Midtjylland. I dag var Schwarz bollkalle och någon form av taxiboss. Han visade upp samma stenhårda egenskaper som när han spelade då han övertalade en taxichaufför att köra mig, Rasta-Danne och Mats. Till slut la sig chauffören platt.

***

Många som kommenterar hur man klär sig. ”Star quality”, sa Stahre om mina skor. ”Ska du inte stryka skjortan”, sa Norling fem sekunder innan sändning.

***

Nu blir det veckans första träningspass. Ligger en bit efter Bröndby som kör tre pass per dag.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Bröndby klasser bättre än Blåvitt och så startar AIK mot Midtjylland

Vilken match han gjorde, Pontus Dahlberg. IFK Göteborgs 18-årige målvakt fick chansen – och tog den. Vid 1-2 gjorde han en trippelräddning, några minuter senare tog han Gustaf Nilssons friläge och sedan straffhjälte på det. Bragd, sa kommentator Mats Larsson. En väldigt bra insats, nöjer jag med mig.

Klart att det var en perfekt match för Dahlberg som fick chansen nu när John Alvbåge har flyttat till USA. Då gäller det att ta chansen och visa att man är redo att vara lagets nye förstamålvakt. Nu är det bara en match, men den bådade gott, gör att lite av pressen släpper och att det blir fortsatt förtroende.

Men det var inte alla i IFK Göteborg som hade en lika bra dag. Thomas Rogne vill nog helst glömma matchen mot Bröndby. Två stora misstag som straffade sig och resulterade i baklängesmål.

Det var skillnad och det ska vara skillnad. Det har gått 21 omgångar av den danska ligan där Bröndby ligger tvåa. IFK Göteborg har precis haft semester och dragit igång sin försäsongsträning.

Blåvitt låg under med 1-2 efter den första halvleken och när den andra började hade Bröndby gjort hela åtta byten, men inte ens då klarade IFK Göteborg av att skapa ett tryck.

Sören Rieks och Scott Jamieson hade problem på sin vänsterkant och Bröndby hittade flera gånger in i ytan mellan Jamieson och Rogne där Johan Larsson var skicklig på att ta sig fram.

Rieks gjorde 1-1-målet och i slutet såg Elias Omarsson till att matchen gick till straffar. Omarsson var pigg och borde nog få starta mot AIK.

***

Tempot och intensiteten i IFK Göteborgs match mot Bröndby var bättre än mötet mellan Häcken och Molde.

***

Efter IFK Göteborg-Bröndby kastade vi oss in i en taxi och åkte till AIK:s träning. Där skulle vi göra ett jobb på Simon Thern och ett på Kristoffer Olsson så båda skulle vara på plats en halvtimme innan träningen. Men det blev ett haveri. Vår taxichaufför körde fel, hittade inte, fick stanna folk som joggade och fråga efter vägen. Vi var 20 minuter sena. Thern och Olsson (lite som Piff och Puff, då dom oftast går sida vid sida) hade då tröttnat och gått in i omklädningsrummet. När jag tog mig in i omklädningsrummet började båda peka på klockan, snacka om böter och jag hade swish (givetvis satt dom bredvid varandra i omklädningsrummet).

Så vi fick vänta och kolla på träningen som bestod av teori och fasta situationer. Då kunde vi se en förmodad startelva och elvan som lär få chansen mot Midtjylland är: Linnér – Väisänen, Karlsson, Johansson – Sundgren, Ishizaki, Affane, Blomberg, Kpozo – Avdic, Markkanen.

Ska bli spännande att se Amin Affane och Johan Blomberg. Rapporter säger att båda har varit väldigt bra på träningarna och nu är det extra press med tanke på att klubben har värvat in Kristoffer Olsson och Simon Thern. Nu gäller det att prestera.

Efter träningen påstod Thern att han har en lugn framtoning och inte eldar på saker och ting i media. Trots att han i sin första intervju som AIK-spelare inte var sen med att ta upp att Malmö FF har förlorat två raka matcher mot svagt motstånd och har en del att jobba på.

Olsson avslöjade i Fotbollskanalen On Tour att han inte startar mot Midtjylland utan att planen är ett inhopp och att han vill visa sin förre tränare som ju inte ville satsa på honom. En bit in i On Tour dök plötsligt Rickson Mansiamina upp och kraschade hela programmet. Han hade tydligen förlorat en ”gris” och tvingats av Nebojsa Novakovic att springa rakt in i vår sändning. Det blev som det blev.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

De delar rum i Blåvitt och Seb Erikssons karatespark på lagkamraten

Så var vi tre. Mats Larsson och Rasta-Danne landade i Dubai i morse men var inte trötta för det när vi möttes upp på hotellet. I stället fanns det ett enormt sug efter att hoppa in i en taxi och åka till Jebel Ali och IFK Göteborgs träning. Där fick vi se Emil Salomonsson som hade rakat av håret och Tobias Hysén som gjorde ett världsklass-mål på avslutsövningen.

Mats Gren tycker tydligen inte att han har tillräckligt med jobb så han skaffade sig nya uppgifter. Sportchef, klubbdirektör och nu även bollkalle. Om en boll var utanför planen så var Gren där.

Gjorde en intervju med Gren efter träningen. Till Mats, Rasta-Danne och hela Blåvitt-truppens ilska. Vår taxi väntade. IFK Göteborgs buss väntade. När Jörgen Lennartsson för andra gången gick ut ur bussen och skrek att det fick vara nog och hotade Gren med att han skulle tvingas jogga tillbaka till hotellet så var intervjun slut.

Om Rikard Norling satt tyst och stilla på avbytarbänken under gårdagens AIK-träning så var Jörgen Lennartsson något mer aktiv under Blåvitts träning. Han manade på, berömde och gav instruktioner. Men det var inget mot hur det var på planen bredvid. ”Fucking idiots.” ”What the fuck are you doing”. Och så vidare. Där tränade Molde och deras nye tränare Mark Dempsey, som var i Djurgården förra säsongen, var minst sagt tokig. Bildbyråns Ludvig Thunman var skakad.

Under Blåvitts spelövning bjöd Mattias Bjärsmyr på både glädje och ilska. Väldigt mycket mer jubel än sina lagkamrater när motståndarna gjorde ett självmål och rejäl ilska vid ett misstag och då sparkades det på en kon.

Sebastian Eriksson klarade, efter flera misslyckade försök, till slut att göra det där tricket med en vattenflaska, där man ska kasta runt den i luften och få den till att stå upp när den landar. Det firade han först med en segergest och sedan med att ge unge Edvin Dahlqvist en karatespark högt upp på ryggen.

Abdul Razak körde rehab och Patrik Karlsson Lagemyr var med i alla övningar utom spelet. Resterande spelare körde för fullt.

***

Stefan Schwarz och Allan Kuhn var på plats och tipsade om var exakt man ska stå vid anläggningen för att få wifi. Kuhn är anställd av Sporting Events som anordnar Dubai International Cup. Den förre MFF-tränaren känner tydligen Brian Horne som är boss tillsammans med Schwarz.

***

Efter Blåvitts träning åkte vi till Dubai Marina och träffade Johan Larsson. Han berättade bland annat om strikta regler. Trots att laget bor vid stranden så får inte spelarna lov att gå dit. Det är träningsläger, inte semester. Tre träningar om dagen. Reglerna gäller dock inte för alla lag som är här. Efter att vi hade spelat in FK On Tour med Larsson så kom Micke Stahre från stranden med handduk och badshorts.

***

GT-Junelind och GP-Janlind var också på plats på Blåvitts träning. Duon delar ju rum här i Dubai och i dag hade GT-Junelind nya kläder för första gången på ett par dagar. Packningen är ju spårlöst försvunnen så nu jäklar blev det shopping på Emirates Mall.

***

Skrev här i bloggen i går om vilka som delar rum i AIK och Häcken. I dag var IFK Göteborg väldigt snabba på att leverera sin lista på rumsindelning (den kommer längre ner) och det här är tydligen en av många saker som Jörgen Lennartsson brinner för. Han kom fram efter träningen och ville prata om detta:

– Rumsfördelning är en väldigt viktig fråga. Du kommer väldigt nära den personen som du bor tillsammans med och då kan man ha olika perspektiv på rumsfördelningen, vad man har för syfte och agenda med rumsfördelningen. Det kan vara så att du bor med den du trivs socialt bäst med, det kan vara så att du bor med den du konkurrerar med, det kan vara så att du bor med den som du spelar nära på planen med, det kan vara så att äldre bor med yngre utifrån ett gruppdynamiskt perspektiv, det kan vara så att i hierarkin som finns i ett omklädningsrum kan du välja att dela på det och bo på olika sätt kopplat till det.

– Det finns många olika perspektiv och för vår del är det olika agenda och syften på olika resor. När vi har en tävlingsmatch så bor dom alltid med den som dom socialt trivs bäst med. Är vi på läger kan vi ha olika inriktningar. Om det är så att dom till exempel ska bo med den som dom konkurrerar med eller spelar nära med på planen. På det här lägret har vi inte tagit någon större hänsyn till vem dom socialt är väldigt nära utan det är mer andra konstellationer, sedan ibland finns det kulturella delar och språkmässiga delar. Sabah bor tillsammans med Kasim, det är ganska naturligt. Så det är mycket jobb bakom en rumsfördelning på ett sådant här läger.

Så här bor IFK Göteborg:

Singelrum
1. Mats Gren
2. Jörgen Lennartsson
3. Magnus Edlund
4. Alf Westerberg
5. Sven Andersson
6. Kalle Olsson
7. Fredrik Larsson
8. Patrick Borzych
9. Rolf Gustavsson

Dubbelrum:
1. Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne
2. Emil Salomonsson och Sebastian Eriksson
3. Mads Albaek och David Boo Wiklander
4. Erik Dahlin och Sebastian Ohlsson
5. Pontus Dahlberg och Benjamin Zalo
6. Sören Rieks och Scott Jamieson
7. Martin Smedberg Dalence och Abdul Razak
8. Kasim Prosper och Sabah Lawson
9. Elias Omarsson och Patrik Karlsson Lagemyr
10. Andreas Öhman och Tom Amos
11. Tobias Hysén och Mikael Boman
12. Edvin Dahlqvist och August Erlingmark
13. Erik Gunnarsson och Måns Saebbö

Andréas Sundberg
0 kommentarer

De delar rum i AIK och Häcken, Norlings musiksmak och kameler på träningen

Kameler strök runt AIK:s träningsanläggning i Dubai. På avbytarbänken satt Rikard Norling som om han suttit kvar där sedan intervjun i går. Tror inte att han rörde sig en meter under hela träningen utan den som var ledare var Nebojsa Novakovic.

I dag hade arrangörerna gjort en avspärrning. En liten yta med fyra stolar vid ena hörnflaggan för oss journalister och framför oss en liten kylbox med vattenflaskor och is. Ludvig Thunman från Bildbyrån var där och det var även Hector Junelind från GT och Fredrik Janlind från GP. Göteborgarna svek IFK Göteborg för att i stället bevaka AIK och det berodde på att Simon Thern gjorde sin första träning med sitt nya lag.

Junelind och Janlind är en skön duo och det är gulligt att GT och GP delar rum här i Dubai. I elva dagar. Det lär dock inte vara någon fara med att få plats i rummet för Junelinds packning är någonstans mellan Amsterdam och Dubai.

Det var bra fart på AIK:s träning och det var en del som imponerade. Kristoffer Olsson tog inte många felsteg. Blicken alltid framåt och passningarna satt på medspelarnas fötter hela tiden. Olsson fick mycket beröm av Novakovic.

Johan Blomberg var också väldigt bra och i samma lag som honom var Sauli Väisänen och Jesper Nyholm fina. Deras lag vann och argast av förlorarna var Stefan Ishizaki. ”Är han så dålig förlorare”, undrade Janlind.

***

Alla spelare och ledare i AIK cyklar till och från träningarna. Ledarna har någon form av tävling där Patric Jildefalk är domare och enligt Rikard Norling fuskar Jildefalk hela tiden. Cirka 200 meter från cykelstället vid träningsplanen som är målet finns det en bom som ibland är nedfälld. Då måste man stanna och säga till en man som sitter i en liten byggnad så att han kan fälla upp bommen. Så den som leder cykeltävlingen måste alltså stanna upp där (om bommen är nere) och då kan de andra som kommer bakom dundra förbi och ta hem tävlingen.

***

Gjorde ju en intervju med Norling i går och sista tio minuterna av vårt snack kom inte med i artikeln. Det blev liksom… ja, han berättade om sin musiksmak som är någon form av soulig reggae av olika DJ:s. Det får bli till en annan intervju.

***

Först satte Norling press på Malmö FF och framför allt på Magnus Pehrsson. Sedan gick Simon Thern ut och gjorde sin första intervju som AIK-spelare och skickade direkt iväg en passning till MFF genom att ta upp att laget har två raka förluster mot inte allt för bra motstånd och att Malmö har en del att jobba på.

***

Schwarz och Kuhn syntes inte till i dag.

***

Det var den tredje dagens rand. I morgon anländer mitt team med Mats Larsson och Rasta-Danne. Då börjar vi med att leverera ett Fotbollskanalen On Tour.

***

När det kom fram att Junelind och Janlind delar rum så blev jag nyfiken på hur det ser ut för AIK, IFK Göteborg och Häcken. AIK:s koordinator Henrik Jurelius och Häckens Malin Jonsson, som är kommunikations- och PR-ansvarig, var blixtsnabba med att leverera rumsindelningen för sina lag, men IFK Göteborg meddelade att det går att få tillgång till indelningen i morgon.

Här är rumsindelningen ut för AIK:

Nils-Eric Johansson och Kyriakos Stamatopoulos
Stefan Ishizaki och Haukur Hauksson
Johan Blomberg och Per Karlsson
Eero Markkanen och Sauli Väisänen
Noah Sonko Syndberg och Anton Salétros
Daniel Sundgren och Patrick Kpozo
Rickson Mansiamina och Christos Gravius
Jesper Nyholm och Denni Avdic
Oscar Linnér och Amin Affane
Kristoffer Olsson och Simon Thern
Gustav Nyberg och Alexander Snäcke
Albin Linnér, Daniel Mushitu och Melker Antonsson

Häcken bor i lite olika stora rum, som lägenheter med flera sovrum och ett sällskapsrum och pentry. De som bor ihop är:

Alexander Farnerud, Rasmus Lindgren, Peter Abrahamsson, Jakob Lindström, Erik Friberg, Emil Wahlström, Christoffer Källqvist, Kari Arkivuo.

Adam Andersson, Kevin Ackermann, Lucas Hedlund.

Joel Andersson, Daleho Irandust, Gustav Berggren, Albin Skoglund.

Nasiru Mohammed, Paulinho, Alhassan ”Crespo” Kamara, Mohammed Abubakari.

Egzon Binaku, David Engström, Shkodran Maholli, Jasmin Sudic, Alexander Faltsetas, Jonathan Rasheed.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Hög klass på AIK:s mittfält – men måste värva anfallare

Sandstormen var borta och lördagen i Dubai var härlig. Men inte lika härlig för alla för det hann inte ens gå en minut av mötet mellan Häcken och Molde innan Rasmus Lindgren bröt näsan och ska nu flyga hem till Sverige för operation. Jäkligt trist.

Det var andra gången som jag var och såg Rasmus Lindgren i Häcken. Första gången var förra året mot Hammarby på Tele2. Då fick han hjärnskakning och åkte till sjukhus.

Som hans brorsa Kalle skrev på Twitter: ”Håll dig borta.”

Kalle Lindgren har för övrigt spelat tillsammans med några i Häcken. Det var i Frölunda tillsammans med Erik Friberg och Alexander Faltsetas samt tränaren Christian Lundström. Min lillebror var också med i laget. Sjukt att den klubben är i Division 3. Vad hände?

Tillbaka till Häcken-Molde. Läste innan matchen på Häckens hemsida och där pratade Mikael Stahre om det viktiga i att vara destruktiv i försvarsspelet och vad spelarna skulle göra utan boll, men inte ett citat om vad man skulle göra med bollen. I den första halvleken såg det ut som att spelarna inte hade en aning.

Häcken är ett lag med många bollskickliga spelare men mot Molde såg det inte ut att finnas någon anfallsplan. Nu tror jag ju att det fanns det och det var nog snarare så att Molde var ett par nivåer bättre än Häcken.

Alexander Farnerud var dock ett undantag. Det mesta han gjorde andades klass. Bra blick, teknik och kontroll. Men lika barn leka bäst och Farnerud saknade hjälp och alternativ. Det fanns ingen radarpartner att servera bollar till.

Mittfältskompisarna Mohammed Abubakari och Alexander Faltsetas slog bort en hel del passningar och saknade kvickhet. Och i backlinjen hade nyförvärvet från Värnamo David Engström, som ersatte Rasmus Lindgren, väldigt svårt mot Moldes skickliga anfallare.

I den andra halvleken gjorde Häcken två mål och kom in i matchen, men då hade Molde tagit ut fem startspelare.

Häcken behöver Rasmus Lindgren, Erik Friberg och Paulinho. Med den trion (tillsammans med Farnerud) blir det ett par nivåer upp. Samtidigt är det tidigt på året och ingen ska vara toppad nu, däremot måste man kunna se ett mönster och ett spel men det gjorde man inte mot Molde.

Häcken får ta nya tag mot Midtjylland på fredag. En tuff match det också.

***

Pratade med Stefan Schwarz efter matchen. Han och Allan Kuhn var tajta i dag igen och Schwarz berättade varför vilket blev en artikel.

***

Från matchen på Jebel Ali Centre of Excellence till NAS Sport Complex och AIK:s träning. Där lät Rikard Norling hälsa att han aldrig har mått bättre. Intervju om det kommer på söndag.

Skrev för en vecka sedan att AIK ville ha Simon Thern och att mittfältaren var sugen. På lördagen blev övergången officiell. Nu har AIK ett mittfält som jag är otroligt nyfiken på att se med Kristoffer Olsson och Simon Thern. Lägg till Stefan Ishizaki, Amin Affane, Johan Blomberg, Anton Saletros och Christos Gravius på det så finns det spets och bredd.

Nu måste AIK värva anfallare för att ersätta Alexander Isak och Chinedu Obasi. Lyckas klubben ro i land två vassa anfallare så ser det ju onekligen bra ut för Norling.

***

Jiloan Hamad till Hammarby? Den såg man inte komma för tre år sedan.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Allan Kuhn på Blåvitts hotell i Dubai – vägrade ställa upp på intervju

Vaknade upp i Dubai, tog mig ut från hotellet och mötte en sandstorm. Inte direkt vad jag hade väntat mig – men det handlar ju om att bita ihop. Det gjorde FC Köpenhamn, trots att – som Robin Olsen berättade efter träningen – spelarna sprang runt och fick sand i ögonen. Det gjorde även Häcken, trots att mål välte omkull. Men inte IFK Göteborg, vilket jag upptäckte när träningen skulle ha börjat och inte en människa syntes till. Laget vek ner sig totalt och körde styrketräning inomhus.

Skämt åsido. Det blåste faktiskt mer vid den sidan av Dubai där Blåvitt håller till. För oss utsända (GP och GT är också på plats) var det inte helt fel att sitta inne på IFK Göteborgs hotell och arbeta. Jörgen Lennartsson var på bra humör och ville – som vanligt (han gjorde även det i Abu Dhabi) – snacka Premier League och av någon anledning vill han alltid veta ”vad är du” (alltså vilket lag i PL man håller på) och sedan fastnar han gärna vid sitt favoritlag Liverpool och ”Pakas” (Patrik Karlsson Lagemyr) lag Tottenham. Lennartsson kan inte begripa hur hans 20-årige mittfältare kan hålla på ”Spurs” men inte ha en susning om vem Garry Mabbutt eller Steve Archibald är.

Fick plötsligt syn på ett bekant ansikte inne på Blåvitts hotell. En bit bort stod Allan Kuhn. Hade inte pratat med honom sedan dagen efter MFF:s SM-guld. Så jag gick bort och hälsade. Han blev glad och uppskattade initiativet. Han och Stefan Schwarz (som är boss för turneringen här nere) gick runt tillsammans under de två-tre timmarna jag var där, vilket var lite förvånande med tanke på den här artikeln.

Kuhn ville inte ställa upp på en intervju men berättade att han mår bra, är i Dubai för att kolla på fotboll för att få inspiration och att han är sugen på ett nytt tränarjobb. Kuhn hyllade MFF:s nyförvärv Lasse Nielsen, ville inte säga så mycket om kängorna från Pa Konate och Franz Brorsson men var stolt som en tupp över att Markus Rosenberg tagit hans parti.
***

På tal om sandstormen. Danska reportrar hade problem när Bröndby spelade i förrgår. Det flög runt så mycket sand att dom inte vågade öppna sina datorer.

***

Det hettade till på FCK:s träning. Federico Santander gick in småfult i en situation med Robin Olsen. Olsen föll. Santander sa: ”res dig upp”. Olsen reste sig och vräkte bollen efter anfallaren. Santander blev inte glad men lugnade ner sig efter en kort stund.

Köpenhamn spelar mot Jeonbuk Hyundai Motors, från Sydkorea, på lördag. Då vilar spelarna som vanligtvis startar. Alltså Olsen, Augustinsson och Johansson. Antonsson får chansen.

Efter FCK:s träning blev det snack med:
Ståle Solbakken om Ludwig Augustinssons övergång till Werder Bremen (artikel på lördag) och om Lars Lagerbäck till Norge.
Augustinsson om övergången (artikel på lördag)
Erik Johansson om landslaget. Är han sugen? (artikel på lördag)
Robin Olsen om superstatistiken.

***

Efter IFK Göteborgs styrketräning blev det snack med:
Mattias Bjärsmyr om kontraktsläget där sju spelare sitter på utgående.
Scott Jamieson som efter ett halvår i Sverige har full koll på Fotbollskanalen. Vi pratade om Australien, Sverige, Bolton och mycket annat. Artikel kommer på lördag.

***

I morgon är det Häcken-Molde. Sedan AIK-träning. Då tar vi nya tag och viker inte ner oss för lite sand.

Andréas Sundberg
0 kommentarer

Han är årets värvning och AIK måste hämta anfallare för att utmana MFF

Sitter just nu på ett flyg på väg till Dubai för att under tio dagar bevaka Dubai International Cup där bland annat AIK, Häcken och IFK Göteborg är med. Om några dagar kommer mitt team med kommentator Mats Larsson och fotograf Rasta-Danne.

Flera ligors transferfönster har stängt och det var spännande in i det sista.

Patrik Carlgren uppgavs vara klar för 1860 München men övergången sprack och nu är landslagsmålvakten klubblös.

Kontraktet med AIK har gått ut och Carlgren tackade i sista sekunden nej till att följa med på landslagets januariturné. Då trodde många att han var på väg att göra klart med en ny klubb. Men när vi tio dagar senare kom hem från Abu Dhabi så var målvakten fortfarande klubblös.

Därefter ryktades det om Eintracht Braunschweig som leder 2. Bundesliga men klubben ville bara ha Carlgren som reservmålvakt som eventuellt skulle få chansen när deras förstamålvakts kontrakt går ut i sommar. Så det blev ingen övergång dit.

På transferfönstrets sista dag skrev Aftonbladet att Patrik Carlgren var klar för 1860 München, som är på 13:e plats i 2. Bundesliga, vilket agenten Nima Modyr bekräftade.

Men trots det så hände det inget på klubbens hemsida. Ingen presentation.

En dag senare uppgav Die Blaue 24 att övergången spruckit och ytterligare en dag senare skrev Bild att affären spruckit på grund av att man skickat in alla papper för sent. Men plötsligt tog det hela en ny vändning när lagets tränare Vitor Pereira gick ut i media och sa att det inte stämmer att man har försökt att värva den svenske målvakten.

Lider med Patrik Carlgren. Enligt Expressen är han nu på väg till IFK Norrköping. Det hade varit ett märkligt steg att som landslagsmålvakt gå som Bosman från AIK till ”Peking”.

Men nu är jag inte så säker på att det blir så. Fick tag på AIK:s sportchef Björn Wesström som öppnade dörren för Carlgren och då kanske det blir en återkomst? Norrköping eller AIK? Ett konstigt steg eller lite svansen mellan benen? Upplägg, planer, landslagsnobb, rådgivning, förhoppningar och beslut har varit allt annat än bra och man undrar vad som hände från det att han nobbade landslagets januariturné. På Fotbollskanalen har vi försökt få tag på både Carlgren och hans rådgivare men ingen vill uttala sig vilket är trist för då blir det spekulationer.

Som sagt: lider med Carlgren över att det inte blev som han ville. Hoppas nu att det löser sig på bästa sätt. Han kan gå till lag i Sverige, Danmark, Norge, MLS med mera.

***

På tal om IFK Norrköping. En annan som kan hamna där är Jiloan Hamad. Mittfältaren ville helst tillbaka Malmö FF – men hans förra klubb sa nej. Trots att han dominerade senast han var i allsvenskan så kan man förstå MFF:s beslut. Hamad har inte riktigt spelat, med några få undantag, sedan han lämnade MFF och då är det svårt att veta var han står. Så sett till det och även till konkurrens så kan klubben motivera sitt beslut utan att alla rasar. För till höger på mittfältet satte Magnus Wolff Eikrem allsvenskt assistrekord förra säsongen och om man hade tagit in Hamad så hade det varit en konstig signal till Mattias Svanberg, Erdal Rakip och andra framtidsspelare.

Jiloan Hamad har kopplats ihop med AIK där hans förre tränare Rikard Norling är men Norling vill hellre ha Simon Thern. Det senaste är att IFK Norrköping har erbjudit Hamad ett bra kontrakt.

***

Kristoffer Olsson till AIK för 8 miljoner är årets värvning. U21-landslaget byggde spelet kring honom, där han var kapten, när man tog sig till EM. En väldigt bra passningsspelare med en fin blick. Där finns chans att sälja för dubbelt så mycket. Succé i sommarens U21-EM så kan det bli en kort sejour i AIK.

Men samtidigt har AIK tappat viktiga spelare som Ebenezer Ofori, Alexander Isak, Chinedu Obasi och Patrik Carlgren

Olsson ersätter Ofori men framåt måste AIK värva. Isak och Obasi är tunga förluster som ännu inte har ersatts.

***

Just nu känns Malmö FF som det vassaste laget med AIK efter.

Blir spännande at följa Häcken i Dubai. Många bra spelare men där det är ett stort frågetecken kring fysiken då flera av nyckelspelarna har haft skadeproblem. För att Häcken ska vara med i toppen måste Paulinho, Rasmus Lindgren, Alexander Farnerud med flera hålla sig skadefria.

IFK Göteborg måste få ordning på försvarsspelet som inte var lika bra förra säsongen som tidigare år. I Dubai ska det bli intressant att se målvakten Pontus Dahlberg och nye mittfältaren Abdul Razak.

Andréas Sundberg
0 kommentarer