Statistikbloggen

Så ”bleka” har Messi & CR7 varit denna säsongsinledning

Minns ni mitt blogginlägg nyligen där jag påstod att ”spanska ligans spelare har hittills varit ganska bleka” hittills denna säsong i ligaspelet? Det blogginlägget finns här ifall nån vill friska upp minnet eller som kanske inte sett det ännu. Det blev en hel del kommentarer till det blogginlägget, bland annat att undertecknad och att denna blogg är blek (tror att ni egentligen inte tycker så), samt att vissa tog upp antalet spelade matcher för spelarna i spanska ligan istället för att kolla på antalet omgångar som spelats. En del av fotbollen handlar om att undvika skador, sjukdomar, avstängningar, petningar och så vidare.

För att handla om toppen av skytteligan i La Liga så är det faktiskt ganska dåligt facit denna säsong så här långt in på säsongen. Sedan blogginlägget om ”ganska bleka” La Liga-spelare har spelarna i skytteligans topp gjort endast något enstaka mål, men inte mer än så. Efter 17 omgångar (Real står på 16) har de bästa spelarna gjort endast 12–13 mål. Det är drygt 0,75 mål per omgång. Detta målsnitt ger ”låga” 29 (!) mål på en hel säsong. Det betyder såklart inte att vinnaren per automatik slutar på 29 mål. Det kan bli färre och det kan bli fler mål: troligen fler, säkert minst 30 mål. Men vi får se när omgång 38 är färdigspelad.

För att förstå hur ”dåligt” 29 mål på en säsong är så kan vi kolla på vad Ronaldo (CR7) och Messi gjort från och med säsongen 2009–10 (till och med 2015–16):

CR7: 26, 40, 46, 34, 31, 48 och 35.
Messi: 34, 31, 50, 46, 28, 43 och 26.

Som vi ser är dessa två spelare ofta rejält över 29 ligamål per säsong.

Jag har spenderat en hel del tid med att kolla upp hur CR7 har presterat i omgång 1–16 i Real Madrid, eftersom hans lag står på 16 matcher/omgångar just nu. För Messis del har jag studerat hans facit i omgång 1–17 i Barcelona för samma säsonger som CR7 har representerat Real Madrid. Så här ser deras facit ut:

20170111-messi-goals

Här ser vi att Messis 13 mål första 17 omgångarna är slaget av fyra äldre säsonger och snudd på tangerat av säsongen 2009–10. Tror nog att alla kan hålla med mig om att 13 mål är inte på något sätt väldigt imponerande.

Ronaldo? Lookie, lookie:

20170111-cr7-goals

Här blir det alltså de 16 första omgångarna och inte de 17 första. Det är ju snudd på uselt presterat av Ronaldo denna säsong jämfört med historiken.

Om vi nu lägger ihop Messi (13 mål) och CR7 (11 mål) och väger in att även de övriga spelarna i toppen av spanska skytteligan ligger i nivå med eller strax under denna målskörd så visst är det ”ganska blekt”?

***

Zlatan Ibrahimovic & hans chanser att vinna Guldskon?

Jo, Zlatan har gjort 13 mål på 19 spelade matcher i de första 20 omgångarna i Premier League. Premier League är alltså 3 omgångar före La Liga. Premier League har ”bara” 18 omgångar kvar medan La Liga har 21 omgångar kvar. Real Madrid har dock en hängmatch till godo på grund av ”klubblags-VM” strax innan jul så i det fallet är det 22 omgångar kvar.

För att Zlatan skall tangera Ronaldos ”supersäsong” i United 2007–08 med 31 ligamål krävs 18 mål på de 18 sista omgångarna. Svårt och kanske inte så sannolikt – och man ska nog inte förvänta sig och kräva en sådan prestation, men ingen absolut omöjlighet. Men OM Zlatan skulle tangera Ronaldos ”supersäsong” så ligger han bra till för den så kallade ”Guldskon”.

Om historien upprepar sig för Messi och Ronaldo så kommer dessa spelare göra cirka 20–23 ligamål var för de omgångar som är kvar (se diagrammen ovan), vilket för upp spelarna på löst räknat 31–34 (CR7) & 33–36 (Messi) mål var. Vi snackar fortfarande ligamål. Vi räknar inte in cupmål och mål i Champions League. Endast mål i La Liga.

Ska Zlatan vara lite på ”den säkra sidan” ifall Messi och Ronaldo avslutar ligaspelet målmässigt väldigt starkt så behöver nog Zlatan dundra in 20–25 mål på de sista 18 omgångarna av Premier League för att på allvar kunna vara med i konkurrensen.

Zlatan har fortfarande under denna säsong en rimlig chans på Guldskon jämfört med åren i PSG. Detta tack vare faktorer som jag nämnde i det tidigare blogginlägget:

a )) målen i Premier League är värda 2,0 poäng styck (1,5 poäng styck under åren i PSG/franska ligan)

b )) anfallarna i La Liga är ganska bleka hittills denna säsong

c )) målsprutorna i Bundesliga (exempelvis Aubameyang) spelar bara 34 omgångar till skillnad från 38 stycken i La Liga, Premier League och Serie A samt 36 stycken i Portugals högstadivision. Det är endast de fem bäst rankade ligorna där ligamålen är värda 2,0 poäng styck.

Även om Zlatans chans på guldskon just nu är en gnutta rimlig så kommer det naturligtvis bli svårt eller ganska svårt att vinna den. Konkurrensen är hård/stenhård och vi får se hur det går för spelarna i La Liga. Vi kan aldrig räkna bort Messi och Ronaldo.

Zlatans målfacit första 20 omgångarna genom åren då ligamålen varit värda 2,0 poäng styck:

2004–05 (Juve): 9 mål
2005–06 (Juve): 3 mål

2006–07 (Inter): 9 mål
2007–08 (Inter): 13 mål
2008–09 (Inter): 12 mål

2009–10 (Barca): 11 mål (Messi: 15 mål på 20 omgångar)

2010–11 (Milan): 11 mål (Messi: 19 mål på 20 omgångar)
2011–12 (Milan): 15 mål (Messi: 22 mål på 20 omgångar)

2016–17 (United): 13 mål (Messi: 13 mål på 17 omgångar)

Vi ser här ovan hur Zlatan oftast legat på efterkälken jämfört med Messi på lika många omgångar sedan Barca-säsongen. För denna pågående säsong stod Zlatan på 11 mål och Messi står på 13 mål – efter 17 omgångar. Efter 20 omgångar står Zlatan på 13 mål och frågan är vad Messi står på efter de kommande tre omgångarna i La Liga. Står Messi kvar på 13 eller har han ökat?

Messis ”övertag” just nu på Zlatan är historiskt sett väldigt litet. Vill Zlatan verkligen vinna guldskon (som Henke Larsson gjorde under Celtic-åren) så är det under denna säsongen som han har sin bästa chans efter Inter-tiden.

***

Vad tror ni läsare? Vinner Zlatan guldskon eller hamnar han på en ”hedrande femtondeplats”?

…och kan vi alla vara lite överens nu om att anfallarna i La Liga har varit ”ganska bleka” hittills denna säsong i ligaspelet?

Carl-Johan Eelde
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER