Statistikbloggen

Man United 2016–2017 vs 15–16 (& Zlatan vs Costa)

Zlatan hade en rejäl måltorka i höstas. Den konkurrerade längdmässigt väldigt bra med filmerna som Mastodontfilms-Mats på brandkåren rekommenderade. Trots match efter match utan att ha gjort mål hade Zlatan fortsatt orubbat & maximalt förtroende hos tränaren Mourinho. När det väl lossnade för Zlatan så kom målen på löpande band: åtta mål på lika många PL-matcher. Kunde ha blivit fler om inte målet med dobbarna före (farligt spel) hade dömts bort senast mot ”Middles” där Zlatans ex-Barcakamrat Victor Valdes står mellan stolparna.

Det bättre flytet som Zlatan har haft i november och december har minst sagt smittat av sig på Man Uniteds poängskörd. I de senaste 9 omgångarna har Zlatan spelat 8 matcher (avstängd mot Arsenal efter 5 gula kort i inhemska turneringar) och på dessa 8 matcher har United vunnit 6 matcher och kryssat 2 gånger. Detta har gjort att denna säsongens upplaga av United ligger bättre till så här långt in på säsongen jämfört med förra säsongens gäng:

20170102-united-19omg-grafiskt

Just nu har United 36 poäng på 19 omgångar. Det är 6 poäng bättre än vid samma antal matcher förra säsongen.

Efter att samtliga lag i Premier League har spelat 19 matcher var så har exakt halva säsongen spelats. Varje lag har nu mött sina 19 motståndare (varken mer eller mindre). Nu vänder serien och det blir 19 stycken ”returmöten” för varje lag att se fram emot. Det innebär att det just nu är väldigt rättvist att jämföra spelare mot varandra – som exempelvis Zlatan Ibrahimovic mot Chelseas anfallare Diego Costa som leder skytteligan på sina 14 mål.

Så här har Zlatan och Diego Costa presterat hittills i Premier League denna säsong:

20170102-united-19omg

(På grund av United-fokus så tog jag inte med Chelseas matchresultat ovan.)

Bägge spelare har i princip identisk speltid då båda har varsin missad match (om någon minns varför Costa missade Bournemouth så kommentera gärna). Zlatan har aldrig bytts ut medan Costa har fått kliva av i slutminuterna i fåtalet matcher.

Hur meriterande får Costas 14 och Zlatans 12 mål i Premier League anses vara sett till spridningen från de bästa till de sämsta lagen i ligan? Vi ser att både Zlatan och Costa har gjort ganska få mål mot de riktiga topplagen. Sett till tabellens övre och nedre halvor så har Zlatan gjort 7 mål mot lag från den övre och 5 mål mot lagen från den nedre halvan. Costa har ”bara” gjort 5 mål mot lag på övre halvan samt 9 mål mot lagen från den nedre halvan. Mot de 14 sämsta lagen har Zlatan och Costa nästan samma målfacit. Tänk om Zlatans ”dobbarna före”-mål senast hade godkänts…

Lägg även till att Zlatan har spelat i Europa League och gjort en bunt mål & assist med Man United medan Costas Chelsea under hösten har fått boka kvartersbiografen på europacupkvällarna och slänga in sina mannar som avundsjukt fått titta på när de övriga Premier League-lagen spelar de roligare och mer åtråvärda matcherna.

Vem har imponerat mest av Zlatan och Diego Costa?

***

Så när spelas första matchen då serien vänder? Redan idag! Det är Victor Valdes lag ”Middles” mot ex-Djurgårdaren Daniel Amarteys lag Leicester City med kickoff 13:30. Därefter blir det ett knippe 16:00-matcher där exempelvis Liverpool och Man City har varsin match. Man United lirar borta mot West Ham med kickoff 18:15. Arsenal lirar kvällsmatch imorrn 3:e januari och omgångens toppmöte blir Tottenham–Chelsea på onsdag kväll (håller eller spricker Chelseas långa segersvit då?).

Sändande TV-kanaler för dessa matcher finns som vanligt att hitta på tvmatchen.nu.

***

…så vem vinner skytteligan i Premier League? Zlatan?

Carl-Johan Eelde
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER