Statistikbloggen

Europas storklubbar 2017–18: Real Madrid leder titelkampen

Real daskade till ett Neymar-fritt Barca med hela 5–1 över 90+90 minuter i den spanska supercupen. Ja, den avgörs över två matcher till skillnad från ett enda matchtillfälle som det brukar vara i de flesta ligor. Vilket upplägg tycker ni läsare är vettigast?

A >> som i England: 1 enda match & alltid samma arena (tradition)
B >> som i Sverige (förut): 1 enda match & ena finallaget får spela på sin hemmaplan
C >> som i Spanien: 2 matcher & bägge finallagen får varsin hemmamatch
D >> om nån vet något annat exempel eller kommer på en lysande idé?

I och med att den spanska supercupen är färdigspelad och att en vinnare har korats så kan vi summera läget för storklubbarna efter att alla supercuper har avverkats.

Det är alltså Real Madrid som hittills har vunnit flest titlar denna säsong. FIFA Club World Cup brakar igång en bit in på december. I år kommer FIFA CWC att spelas i Förenade Arabemiraten och datumen är 6–16 december. Real Madrid klampar in den 13:e december och det är en kvällsmatch.

I de hittills 13 genomförda upplagorna av FIFA CWC är det bara lag från Europa och Sydamerika som har vunnit. Europeiska lag står för 9 av segrarna (Spanien 5, Italien 2, England 1 & Tyskland 1) och Sydamerikanska lag står för 4 stycken (endast brasilianska lag).

För de senaste 10 upplagorna av FIFA CWC har europeiska lag vunnit 9 av dessa. De senaste 4 upplagorna har bara vunnits av europeiska lag. Inget lag har ännu lyckats försvara sin titel, men i år har Real Madrid chansen att göra det.

***

För er som inte såg mitt blogginlägg efter europasäsongen 2016–17 med sammanställningen för flest titlar bland storklubbarna kommer en repris av tabellen:

***

Hur tror ni läsare att Barca hade presterat i spanska supercupen om man väntat med att sälja Neymar till PSG? Hade Barca kunnat vinna eller hade Real Madrid vunnit ändå?

 

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Efter ”El Västico”-segern: när vann Blåvitt 2 raka senast?

Mycket IFK Göteborg i bloggen på sistone av någon märklig anledning. Slumpen kanske? Jag får nästan allergiska utslag inombords av alla olika försök till att det till varje pris ska försöka ”El Clasico”-härmas kring varje match. IFK Göteborg VS Elfsborg har ju som vi alla har koll på basunerats ut som ”El Västico”.

Andra uttryck som skaver inombords är att det så ofta som möjligt skall tas fram ”derby” från den språkliga verktygslådan. Detta exempel är högintressant: ”Norrlandsderbyt mellan Gefle och Östersund”.

Avstånd: Gefle och Östersund = 391 km
Avstånd: Stockholm och Borås = 411 km

Några få kilometers skillnad mellan dessa exempel, men i det ena fallet är det alltså DERBY. I det andra exemplet är det inte ett derby. Vad som faktiskt är derby är mellan 08-klubbarna och det är ju knappast astronomiska avstånd mellan Kompisvallen och Telekomvallen som mellan Gävle och Östersund. 13 kilometer bara, enligt den medföljande kartappen i en populärar mobiltelefon som saluförs globalt inklusive Sverige.

Ni läsare kan faktiskt åka (eller cykla eller gå) mellan Telekomvallen och Kompisvallen tur-och-retur hela 15 gånger. Eller ”30 enkla resor”. För så långt är det mellan Gävle och Östersund – och när dessa städers lag möts så är det alltså ett ”derby”.

Låt oss slippa att dessa fina ord och uttryck inte fortsätter att vattnas ur (devalveras) ytterligare!

***

Men åter till IFK Göteborg nu!

Bortasegern mot Elfsborg på måndagskvällen innebar att det var första gången i år som Blåvitt hade lyckats vinna två allsvenska matcher i rad. Först 2–1 hemma mot AIK och sedan 2–1 borta mot Elfsborg. VM90-resultat, fast omvänt. Blir det 2–1-seger även i nästa match (20:e augusti hemma mot Häcken)?

Senast IFK Göteborg hade två raka allsvenska segrar var den 24:e och 27:e oktober förra året, eller i omgång 27 och 28 av Allsvenskan 2016. Då precis som nu inleddes den två matcher långa segersviten med att hemmaslå AIK (1–0) och sedan 3–1 borta mot GIF Sundsvall. Därefter blev det 2–2 i ”El Västico” på hemmaplan.

Mellan nuvarande och förra sviten på 2 raka segrar var det hela 19 allsvenska matcher: de 2 sista förra året och de 17 första i år.

***

Senast IFK Göteborg hade 3 raka segrar?

Det var omgångarna 11–13 förra året…

2016-05-23 Hammarby hemma, 2–1
2016-05-29 Helsingborg borta, 3–1
2016-07-10 GIF Sundsvall hemma, 4–1

Därefter har det gått 34 allsvenska matcher inför den pågående segersviten som är 2 matcher lång. Hur lång kommer den bli? Vad tror ni läsare?

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

”Kan nån kan Özkan” – så bra är Djurgården år 2017

Ni som läste en av VM-biblarna från morgontidningarna år 2002 minns kanske rubriken ”Kan nån kan Kahn” i uppslaget om Tyskland. Tysklands målvakt, alltså. Nu har det gått några år sedan dess och när vi kollar oss runt i världen och ser att på hemmaplan – Allsvenskan – så har vi Djurgården som åter igen bytt tränare och hur mycket ”satsning” det är eller hur mycket ”man tager det man haver” det är får nog var och en av oss här på bloggen spekulera i. Men antaget att ”ÖM” är en satsning så är det verkligen passande att basunera ut ”Kan nån kan Özkan”.

Det blev inget VM-guld för Tyskland. Det blev dock ett silver, eller en andraplats. Denne Kahn utnämndes till både turneringens bästa spelare alla kategorier samt bästa målvakt. Kommer Özkan att göra en så lik kopia på Kahn som det bara går? Det vill säga att lotsa Djurgården till en andraplats i Allsvenskan och att koras till Allsvenskans bästa spelare och bästa målvakt? De två sista sakerna var ett skämt. Men Årets tränare har han ändå chans på att bli. Även om det nästan alltid blir mästarlagets tränare som koras till Årets tränare vid Fotbollsgalan. Men Özkan har chansen. MP ligger nog bäst till, trots kvalfiaskot i Champions League.

Djurgården är nu på en andraplats i den allsvenska tabellen. Men hur ligger laget till rent poängmässigt jämfört med de tre guldsäsongerna 2002, 2003 och 2005? Svaret finns här:

Özkan skuggar Åkeby/Lukic SM-guld 2002 just nu. Men upp till poängskörden vid samma tid guldåren 2005 och 2003 är det en bra bit.

Jämför man årets facit efter 19 omgångar med samtliga säsonger på 2000-talet för Djurgården ser det ut så här:

”Super-Djurgården” 2003 är faktiskt sämre än årets Malmö FF som står på 3 poäng mer efter lika många omgångar. SÅ bra är Malmö FF i år.

***

Vad anser ni läsare om Özkans insats för Djurgården? Har någon en smart minnesregel som kan användas för att alltid skriva hans rätt (Özkan vs Özcan)?

Tror ni att Djurgården blir tvåa i år och att ”ÖM” blir årets tränare?

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Blåvitt–AIK 2–1: Blåvitts likheter med BP 2010 över?

Blåvitts ”Följa John (Guidetti)” i år ser ut att ha avslutats i och med 2–1-segern mot AIK i den där hängmatchen i torsdags kväll. Nu ser IFK:s poängutveckling för denna säsong ut så här, och som vanligt jämför vi med jumbolaget 2010: Brommapojkarna.

”Följa John” ser alltså ut att ha avslutats, men likhet finns kvar, och det är att bägge lagen är parkerade på en niondeplats. Vi vet hur det slutade år 2010. BP slutade som jumbolag på 25 poäng och åkte ner till Superettan. Noterbart är att BP:s 25 poäng år 2010 är det högsta poängantalet för ett jumbolag i 16-lagsallsvenskans historia.

Med Blåvitts ”Följa John” med BP till och med omgång 17 och att laget efter 18 omgångar har samma tabellplacering som BP hade år 2010 efter samma antal matcher, då är den berättigade frågan hur stor chansen är att Blåvitt kommer att åka ner till Superettan. Hur stor chansen är hänger samman med avståndet ner till de sämsta lagen. Så let’s have a look!

Tabellbotten 2010, efter 18 omgångar…

9 18m 22p BP (som referenslag)
13 18m 20p Halmstad
––––––––––––––––––––––
14 18m 19p Gefle
––––––––––––––––––––––
15 18m 19p AIK
16 18m 13p Åtvidaberg

Tabellbotten 2017, efter 18 omgångar…

9 18m 25p IFK GBG (som referenslag)
13 18m 17p Kalmar FF
––––––––––––––––––––––
14 18m 16p GIF Sundsvall
––––––––––––––––––––––
15 18m 13p Halmstad
16 18m 7p AFC Eskilstuna

BP hade 3 poängs försprång mot AIK på nästjumboplatsen. IFK Göteborg har hela 12 poängs försprång mot Johan Oremos nya klubb Halmstad på nästjumboplatsen. Med andra ord har IFK Göteborg hela 9 poäng mer i försprång än vad BP hade.

***

Men nu kommer nästa fråga: hur många poäng måste IFK Göteborg ta denna säsong för att säkra det allsvenska kontraktet och slippa ett ovisst kvalspel som möjligen kan bli mot Helsingborg?

För 16-lagsallsvenskans samtliga avverkade säsonger sedan starten 2008 har laget som knipit kvalplatsen krigat ihop 24–32 poäng. Snittet och det vanligaste är cirka 29 poäng. Det innebär att med 30 poäng på kontot är chansen stor att kontraktet är säkrat medan 33 poäng med största sannolikhet innebär säkrat kontrakt.

Det återstår 12 omgångar av Allsvenskan 2017 och på dessa 12 omgångar räcker det 5–8 poäng, eller i praktiken 2 eller 3 segrar. Sedan kan Tobbe Hysén bjuda hela laget på både Halv och Hel Special för att laget kommer att spela i Allsvenskan 2018.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Allsvenskans mästarlag 2017 MFF är fortsatt rekordbra

Snacka om fredagsmys för alla som hejar på Malmö FF. Hela 6–0 mot 2008 års mästarlag Kalmar FF som har ex-Djurgårdarna Erton ”Miljonmannen” Fejzullahu och Philip Hellquist i truppen, plus ”Ring – så spelar vi” (den var dålig, va?).

Hur många av bröderna Elm hade Kalmar mot MFF? Bara en enda: Viktor, för dagen mittback.

Näe, den lyckligaste Ex-Djurgårdaren blev Magnus Pehrsson, mer känd som ”MP”. Han har för andra omgången i rad satt nytt poängrekord för ett Allsvenskt mästarlag. Ja, Malmö FF är 2017 års mästarlag. De återstående matcherna är bara av akademiskt intresse och möjlighet för ungtuppar att visa upp sig för scouters. Ungefär som Kalle Anka på julafton med klippet om tjuren Ferdinand när tjurarna skulle visa upp sig.

Men åter till det seriösa: Malmö FF:s otroliga poängbana denna säsong:

Inget annat mästarlag har haft 46 eller fler poäng efter 19 omgångar. Imponerande av MFF.

***

Statistiken talar starkt för dessa händelser i år:

Malmö FF vinner Allsvenskan 2017.

Brommapojkarna vinner Superettan 2017.

***

Apropå tennis: vilka tennismatcher har ni som största minnen? Gärna största positiva respektive negativa minnet.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Efter sommaruppehållen: vem har bästa hemmasnittet? (Allsvenskan på 2000-talet)

Från och med år 2000 har Allsvenskan till och med i år ”stängt butiken” under sommaren ganska många gånger på grund av ditten och datten. Vi har haft hela 12 sommaruppehåll på dessa 18 säsonger i fråga. Hur ligger det till med publiksiffrorna efter de 12 sommaruppehållen?

Inför varje ny säsong av Allsvenskan snackas det massor om sålda årskort och antal förköpta plåtar till hemmapremiärerna. Det listas ofta vilka lag som hade bäst publiksiffror i sina hemmapremiärer och hur bra ”årets hemmapremiär för samtliga allsvenska lag jämfört med förra året”. Och så vidare. Och så vidare. Ni hajar galoppen, right?

Men något som i princip helt glöms bort och ej uppmärksammas är detta med den allsvenska återstarten efter sommaruppehållen. Under dessa sommaruppehåll har samtliga allsvenska klubbar en verkligt stor chans att ”lobba” för sin första hemmamatch efter det långa matchuppehållet – ofta på grund av något mästerskap på seniornivå.

Så här ser publiksnitten ut:

Det är endast AIK, IFK Göteborg och Elfsborg som har haft 12 stycken allsvenska hemmapremiärer efter sommaruppehållen på 2000-talet. Övriga lag i diagrammet står på 1–11 stycken sådana. Exempelvis står Hammarby, som är bäst i Sverige, på 9 stycken. BP, som är sämst i klassen, står på 2 stycken.

Eftersom alla lagen har varit med i Allsvenskan olika antal gånger kommer den totala hemmapubliken se olika ut. Så här ser den ut, sorterat efter lagen med bäst hemmasnitt, och det är DÄRFÖR som diagrammet kan se väldigt osorterad ut:

Nu vill ni säkert att undertecknad ska sortera diagrammet ovan rätt, och ja – det är självklart att jag gör det:

I detta senaste diagram så handlar det om att för det första ha gjort så många allsvenska säsonger som möjligt, och för det andra lyckas locka så många personer som möjligt till första hemmamatchen efter sommaren för var och en av säsongerna.

Nu är det alltså AIK som är bäst i Sverige.

***

Efter gårdagens blogginlägg kan vi konstatera följande kring de två hösta serierna:

BP vinner Superettan 2017.

Malmö FF vinner Allsvenskan 2017 (känt sedan ännu tidigare i bloggen).

***

Finns det något intresse hos er läsare för liknande research för den absolut sista hemmamatchen för säsongen?

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Superettans ledarlag efter 18 omgångar: hur gick det sen?

En väldigt bra kommentar trillade in till denna blogg efter senaste inlägget om Brommapojkarna. Det är från signaturen JeepBeat som basunerade ut följande frågeställning:

”Men om du vänder på det?
Är det något lag, som efter 18 omgångar haft så många poäng, och ändå missat uppflyttning när säsongen var färdig?”

Sådana kloka kommentarer har bra chans att rundas av med ett blogginlägg som svar. Och här kommer svaret i form av research:

Det vi ser ovan i tabellen är alla ledare åren 2005–2016 samt sorterat så att den poängrikaste ledaren är högst upp och den poängfattigaste är längst ner. Tyvärr har jag inte hunnit researcha Superettan 2000–2004 ännu men säsongerna 2005–2016 är ändå ett gediget underlag.

Kontentan: samtliga serieledare på 40 poäng eller mer efter 18 omgångar i Superettan har vunnit serien och skjutsats raka vägen upp till Allsvenskan. Samtliga serieledare med 34–39 poäng efter 18 omgångar har hamnat på en placering för direktuppflyttning. Det är endast den poängfattigaste serieledaren efter 18 omgångar (Ängelholm) som misslyckats med att nå Allsvenskan, men fick dock ändå chansen.

BP står just nu på 43 poäng vilket är ”40 poäng eller mer” och med statistiken i ryggen så ska BP helt enkelt ta hem seriesegern och alla ni supportrar runt om i Sverige som hejar på ett Allsvenskt lag som är kvar till nästa år och älskar att åka på bortamatcher: det blir troligen en bortaresa till Grimsta IP i västra Stockholm nästa år.

Återstår att se om den underbart suveräne Henrik Strömblad kommer bli matchspeaker för några av matcherna på Grimsta i Allsvenskan 2017…

***

Någon av er läsare som har kört en Jeep någon gång? Eller åtminstone suttit med som passagerare?

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Öis–BP 0–2 ikväll: BP vs Superettans alla mästare

Tre nya poäng ikväll till ”Skägget” och hans män. Brommapojkarna med andra ord. Med andra var det ingen vidare kväll för Örgryte som kammade hem noll. TV4 Sport sände matchen. Och vem fick vi se? Jo denna spelare:

Hakeem Araba!

Mäktigt!

Men tyvärr fick vi inte se den versionen av honom ikväll. Kanske en annan kväll.

Åter till det serieledande Brommapojkarna. Hur ligger egentligen årets upplaga till poängmässigt 18 omgångar in på säsongen jämfört med tidigare mästarlag i Superettan? Och hur ligger laget till poängmässigt jämfört med de säsonger då laget gick upp till Allsvenskan?

Vi börjar med att kolla in BP jämfört med tidigare säsonger då laget gick upp till Allsvenskan:

BP 2017 står på 43 poäng efter 18 omgångar. Det är 4 poäng mer än de 39 poängen efter lika långt in på säsongen år 2012 då det blev en direktuppflyttning. Säsongerna 2006 och 2008 gick BP upp till Allsvenskan via kvalspel mot Häcken och Ljungskile.

Jämför vi BP:s 43 poäng efter 18 omgångar med alla 17 tidigare blivande mästarlag i Superettan efter lika många omgångar så är det endast 3 sådana lag som gjort det bättre än BP. Dessa är:

2012: Öster, 48p
2009: Mjällby, 47p
2007: Norrköping, 47p

Om BP visar sig vara ett blivande mästarlag så är BP det fjärde bästa sådana laget i Superettan efter 18 omgångar. Bakom BP hittar vi 2015 års Superettan-mästare J-Södra på 42 poäng. Sedan kommer dessa mästarlag på 40 poäng (Sirius 2015 & AIK 2005).

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Nytt poängrekord av Malmö FF för blivande mästarlag

Efter segern igår med 1–0 borta mot Djurgården bokfördes den 13:e segern för Malmö FF denna säsong av Allsvenskan. Dessutom har laget 4 kryss i bagaget sedan tidigare. Det ger hela 43 poäng efter 18 omgångar.

Så här har MFF:s poängkonto ökat efter varje omgång i år – jämfört med IFK Göteborg:

Detta är nytt rekord för ett blivande mästarlag efter 18 omgångar (enligt gällande allsvenskt stuk), kära läsare!

Det gamla rekordet för Allsvenskan 1993–2016, efter att det sunda förnuftet segrat så att ”Mästerskapsserien” och ”Kvalsvenskan” avskaffats, sattes redan 1993 av IFK Göteborg: 42 poäng på 18 första matcherna.

MFF hade chansen att slå rekordet så sent som år 2014 då laget stod på 40 poäng efter 17 omgångar men i den 18:e blev det bara ett kryss. I år uppstod exakt samma förutsättning som 2014 med 40 poäng efter 17 omgångar – och nu hade man det rätta flytet.

***

Det där ”MP” som står på Magnus Pehrssons tränaroutfit. Det står för ”många poäng”, eller?

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Mini-statistik: MFF är lika bra som AFC Etuna är dåliga

Det är inte alltid tabelltoppen och tabellbotten är varandras motsatser – det har dock hänt flera gånger tidigare i Allsvenskan och just nu har vi detta läge:

Dock så är inte målskillnaderna identiska motsatser, även om det inte är långt ifrån:

MFF = 31–15
Etuna = 14–35

***

DIF-tränaren Özcan (eller är det Özkan med k?) hade helt rätt i media inför mötet med MFF om att just detta Malmö FF kommer att vinna SM-guld i år. Det har jag lagt fram statistiskt ”bevis” för lite tidigare i denna blogg.

***

Nu har MFF 8 raka allsvenska matcher utan förlust. 7 segrar och 1 kryss. Starkt!

***

Stor gåta varför Kim Källström inte får dundra in straffsparkar för Djurgården.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer