Statistikbloggen

Cupfester i helgen: status för storklubbarnas titlar 2016-17

Hela fyra stora cupfinaler bränner vi av nu på lördag den 27:e maj. Ni som älskar att kolla och hatar att missa matcher bör notera dessa fyra cupfinalers avsparkstider på lördag…

18:30 Arsenal – Chelsea (England)
20:00 Eintracht Frankfurt – Dortmund (Tyskland)
21:00 Angers – PSG (Frankrike)
21:30 Barcelona – Alaves (Spanien)

TV-kanaler som sänder: se sajten tvmatchen.

Den italienska cupfinalen har redan spelats (17 maj, Juve slog Lazio). Portugals cupfinal är nu på söndag klockan 18:15: Benfica – Vitória de Guimarães. Där kan Lindelöf plocka hem ännu en ny titel.

Finalen i Champions League lördag 3:e juni sätter p för en säsong som bjudit på en hel del intressanta händelser. Zlatan hade sin längsta måltorka i ligaspelet på väldigt länge. Real Madrids långa förlustfria svit. Real Madrids långa svit med mål i varje tävlingsmatch (som jag inte rapporterat om ännu i bloggen). Barcelona som vann sitt dubbelmöte i Champions League trots 0–4-underläge (mot PSG). Med mera, med mera.

Den stora frågan blir nu: hur många titlar har de olika storklubbarna lyckats vinna denna säsong? För denna summering kommer de ”fem stora ligorna” att räknas och då handlar det om vilka ligor som anses vara de största och inte de som råkar vara de fem bäst rankade. Till nästa säsong kommer dock de fem största ligorna även vara de fem bäst rankade då franska ligan petar ner Portugal från femteplatsen.

Så här ser topplistan ut för storklubbarna just nu…

Zlatan och hans Man United ligger just nu delad etta med några cupfinaler och en CL-final kvar. Han lyckades åter igen hamna i en ny klubb där det fanns goda möjligheter till nya titlar och utfallet blev ganska bra: 3 av möjliga 5 titlar bärgades hem.

Apropå Zlatan och hans klubblagstitlar, så här många har han tagit varje säsong:

2001–02: 2
2002–03: 1
2003–04: 1
2004–05: 1 (omdiskuterat ligaguld)
2005–06: 1 (omdiskuterat ligaguld)
2006–07: 2
2007–08: 1
2008–09: 2
2009–10: 4
2010–11: 2 (1 med Barca, 1 med Milan)
2011–12: 1
2012–13: 1
2013–14: 3
2014–15: 4
2015–16: 4
2016–17: 3

…vilket ger antal titlar per klubb:

Ajax: 4
Juve: 2 (omdiskuterade ligaguld)
Inter: 5
Barca: 5
Milan: 2
PSG: 12
MU: 3 (hittills)

…eller per typ av titel:

INHEMSKA (30 st)
Ligaguld: 13
Supercup: 10
Vanlig cup: 3
Ligacup: 4

EUROPA/GLOBALT (3 st)
CL: fortfarande noll
EL: 1 (United 2017)
Supercupen: 1 (Barca 2009)
FIFA Club World Cup: 1 (Barca 2009)

Totalt: 33 stycken (31 om Juve-ligagulden räknas bort)

***

…åter till helgens cupfinaler: vilka lag tror ni läsare vinner? Och tror ni att Cavani lyckas göra några mål och slå Zlatans PSG-målrekord som är 50 mål? För nytillkomna så är den franska cupfinalen Cavanis sista tävlingsmatch för säsongen och han står på 49 gjorda mål.

Den som tippar 4 av 4 rätt för lördagens finaler vinner den stora äran i pris.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Snabbstatistik inför MU-Ajax ikväll: Ajax mest framgångsrikt

Ja, vad för slags statistik kan vara intressant inför EL-finalen ikväll? Man United mot Ajax är det som bekant. Zlatan Ibrahimovics första och nuvarande utlandsproffsklubbar mot varandra, vilket de flesta kanske redan har koll på men skadar inte att påminnas om detta.

Zlatan kommer ju hoppa runt på sina kryckor, så han lär få sitta i gott sällskap vid sidan om planen. Men fram till och med den match mot Anderlecht då han skadade sig hann han med 5 mål och 3 assist (8 poäng) på 9 matcher från start plus 2 inhopp.

I de 11 EL-matcher där Zlatan spelade och svarade för 8 poäng blev det totalt 17 gjorda mål för United. Grovt räknat hade Zlatan en mycket stor inblandning i hälften av alla mål. Totalt har Man United som lag gjort 23 och släppt in 8 mål på de 14 matcherna så här långt i Europa League.

***

Man United har aldrig tidigare varit i final i varken Europa League eller föregångaren UEFA-Cupen. Så här ser Man Uniteds facit ut i de internationella klubblagstävlingarna:

UEFA CL: 3 segrar (senast 2008)
UEFA CVC: 1 seger (Cupvinnarcupen, nedlagd sedan flera år)
UEFA SC: 1 seger (Supercupen)
UEFA EL: finalplats 24 maj 2017
Klubblags-VM: 2 segrar (1999 och 2008)

För Ajax del ser det ut så här:

UEFA CL: 4 segrar (senast 1995)
UEFA CVC: 1 seger (Cupvinnarcupen, nedlagd sedan flera år)
UEFA SC: 2 segrar (Supercupen)
UEFA EL: 1 (1992) + finalplats 24 maj 2017
Klubblags-VM: 2 segrar (1972 och 1995)

…Man United är alltså inte bättre än Ajax på någon av dessa punkter.

***

Uniteds senaste europeiska eller internationella titel är från 2008. Ajax har suktat efter en ny titel sedan 1995 då senaste dansade in.

Om United får anses vara klass, och Ajax är motivation. Kommer ”motivation slå klass” ikväll eller blir det omöjligt för ”rengöringsfirman” att vinna när Mourinho visar var det berömda skåpet skall stå?

***

Matchen sparkas igång 20:45. Sändande TV-kanal: sätt på TVn, zappa lite med fjärren så ploppar kanalen upp. Eller surfa in på sajten tvmatchen. Eller knata iväg till en bättre lokal krog.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Inför DIF-AIK: Djurgårdens derbyfacit på 2000-talet

Blir ett kort inlägg nu inför kvällens derby, den kanske tyngsta matchen som Allsvenskan har att erbjuda: Djurgården – AIK (och samma sak gäller AIK – Djurgården). Denna gången är det alltså på ”Telekomvallen” som matchen spelas.

Är det ikväll som Kim Källström, Jonas Olsson och Andreas Isaksson ska jaga bort det där derbyspöket? Eller ser AIK:s ”Hero” Markkanen till att det vägrar att flytta på sig?

Så här har Djurgården presterat i de riktiga derbymatcherna på 2000-talet, och då exkluderas 08-lag som BP, Syrianska och Assyriska:

2005: AIK spelade i Superettan. 2010–2014: Hammarby spelade i Superettan.

***

Fritt fram att tippa vem som vinner ikväll eller om det blir kryss. Eller vem som gör första målet. Eller tippa vad som helst. Kommer någon reservmålvakt att smita ut till kiosken och ta med sig en kebabrulle till avbytarbänken och smaska på denna likt det vi såg i England nyligen?

***

Biljettläget: ca 26 000 sålda (kl 16:30), enligt Djurgårdens biljettansvarige.

Matchstart/kickoff är 19:00 (om inte bengaler skjuter upp starttiden). Sändande TV-kanal är C More Sport, men finns även på C More Stream.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Grafik: Man Uniteds makalösa publiksiffror i Premier League

19 hemmamatcher med publiksiffror i intervallet 75 245 och 75 397 med ett snitt på 75 289,6 (totalt 1 439 502). Det skiljer alltså ynka 152 åskådare mellan lägsta och högsta publiksiffran hemma. Så här har det sett ut grafiskt med alla publiksiffror för United i PL för den nyss avslutade säsongen:

Att det är lite konstig ordning på vissa omgångar beror på att det är uppskjutna matcher, som exempelvis den där bortamatchen mot City som fick senareläggas på grund av Uniteds deltagande i ligacupfinalen.

Högsta publiksiffran borta var 60 055 mot Arsenal den 7:e maj. Den matchen missade Zlatan på grund av knäskadan. Den lägsta publiksiffran borta var i seriepremiären 14:e Augusti mot Bournemouth: 11 355. Genomsnittliga publiksiffran borta blev 34 521.

***

Allsvenskan 2016 hade en total publiksiffra på 2,19 miljoner. Man United 2016-17 hade 1,44 miljoner som total hemmasiffra för de 19 ligamatcherna. Varje hemmamatch för United, även om det är mot Crystal Palace eller Watford, har en publiksiffra som motsvarar drygt 2 st fullsatta gamla derbyn på Råsundastadion.

***

Det har uppmärksammats en del om hur äkta dessa publiksiffror är, vilket främst verkar handla om Uniteds matcher i europacuperna. Vi har även sett problematiken i exempelvis Allsvenskan där det finns lite olika metoder för att räkna fram publiksiffra.

…men statistiken ovan med diagrammet avser de officiella siffrorna. Dessa som gäller.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Messi vinner Guldskon: 3 mål före Bas Dost

Nu står det i praktiken helt klart att den pyttelille argentinaren Leo Messi vinner Guldskon säsongen 2016-17. Detta är fjärde gången han vinner priset vilket gör att han tillsammans med Cristiano Ronaldo är de spelare som vunnit priset flest gånger: fyra vardera.

…var det försöket inför säsongen att se ut som Casper Jarnebrink i Arvingarna som förde denna tur med sig?

I teorin har dock Messi ännu inte vunnit priset, då det återstår några ligamatcher, främst i italienska Serie A. Om man gör en en tabell med Leo Messi som leder bland de spelare som spelat färdigt tillsammans med de målfarligaste spelarna som har matcher kvar (och bäste svensken Zlatan Ibrahimovic som referens) så blir det följande resultat:

Det krävs minst 9 mål för att tangera Messi och minst 10 mål för att slå honom. I praktiken har Messi alltså vunnit priset. Statistikbloggen passar på att utbringa ett grattis!

Nu kanske ni är nyfikna på den totala toppen inklusive de spelare som spelat färdigt för säsongen och den listan kommer här:

(P/mål = 2,0 poäng per mål i de av UEFA fem bäst rankade ligorna baserat på europacuperna för klubblag, 1,5 poäng per mål i de cirka 15 följande ligorna på UEFA-ligarankingen och 1,0 poäng per mål i de resterande ligorna.)

Imponerande av holländaren Bas Dost! Han gjorde ett nytt hattrick i gårdagens match. Även om 2 av dessa mål var på straff så gäller det att bemästra eventuella ”spagettiben” med mera, med mera, som kan påverka den som slår straffen.

Om Bas Dost vill ha chans att vinna Guldbollen nästa säsong så får han nog se till att flytta till en bra klubb i en av de fem bäst rankade då Portugal försvinner från topp 5 till förmån för Frankrike.

***

Ur svensk synvinkel har säsongen varit trevlig då Marcus Berg blev bäste målskytt i grekiska ligan. Masthuggarn blev trea i holländska skytteligan, endast 2 baljor bakom vinnaren. Zlatan blev sjua i den engelska skytteligan, trots att han missade de sju sista omgångarna på grund av skadan och att den sista matchen bara blev ett drygt 7 minuter kort inhopp mot Chelsea den 16:e april.

Zlatans målsnitt till och med sista matchen innan Chelsea-matchen var 0,63 mål/match. Hade han inte skadat sig och spelat 6 av de 7 sista ligamatcherna med bibehållet målsnitt hade det blivit 6 x 0,63 = knappt 4, alltså 4 mål till och slutat på 21 mål. Med 21 mål hade Zlatan kommit fyra i skytteligan.

***

Detta är troligen den sista rapporten om Guldskon för säsongen 2016-17. Ni läsare får mer än gärna kommentera hur ni tycker dessa uppföljningar med jämna mellanrum har varit. Något som önskas bli bättre till nästa säsong?

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Guldskon-kollen: Messi eller Bas Dost vinner priset idag

Idag blir det klart vem av Messi och Bas Dost som kommer att vinna Guldskon, som är priset för den bästa målskytten i de europeiska ligorna där varje mål ger olika antal poäng beroende ligans UEFA-ranking. Det mesta talar för Messi vinner priset. 

Hålltider idag söndag 21 maj 2017 (tvmatchen för sändande kanaler):

20:00 Barcelona (Messi) – Eibar
21:15 Sporting (Bas Dost) – Chaves

Messi leder med 4 mål före en drös med anfallare med Bas Dost i spetsen som också spelar i ligor där varje mål är värt 2,0 poäng styck. Hur mycket folk i media och ”folket på gatan” anser att Frankrike tillhör de 5 bästa ligorna så har franska ligan trots allt varit rankad nummer 6 senaste åren och därför som det är det femterankade Portugal som har favören med 2,0 poäng per ligamål.

Anledningen till att Portugal varit bättre rankad än Frankrike beror till stor del på de grovt underskattade superklubbarna Benfica, Porto & Sporting. Denna trio har presterat något vansinnigt bra i Champions League och Europa League under en längre tid.

Så här ser i alla fall läget ut just nu inför dagens avslutande omgångar (hela eller delar av dessa) i flertalet ligor som därefter ”stänger butiken” och meddelar ”välkommen åter i slutet av sommaren”:

 

Serie A har dock snudd på 2 hela omgångar kvar. Den näst sista omgången tjuvstartade igår. Mertens i Napoli gjorde 2 mål och Dzeko gjorde 1 mål. Den enda från franska ligan som utmärkte sig målmässigt i gårdagens avslutande omgång var Lacazette med sina 2 mål. I tyska ligan pangade allas våran ”Per-Erik” från Dortmund in 2 bollar, och har därmed en god chans att få en bra placering på topplistan.

***

Vilka förutom undertecknad själv tycker att det är en sportslig orättvisa för kampen om Guldskon då beräkningarna ej tar hänsyn till antal ligaomgångar? Portugal och Tyskland har bara 34 omgångar medan Spanien, Italien och England har 38 – för att jämföra ligor med samma antal poäng per mål.

Konstruktionen för hur kampen om Guldskon beräknas behöver minst sagt ses över. Att ha en parameter för hur bra ligan är precis som nu känns rätt, men varför skall ett ligamål i franska ligan vara värt 1,5 poäng precis som i Allsvenskan? När Ola Toivonen gör mål mot PSG så ger det 1,5 poäng – precis som när Mackan Rosenberg i MFF gör mål mot AFC Eskilstuna. Dagens trappstege med poängnivåerna 1,0 – 1,5 – 2,0 borde kanske ändras till 0,25-poängsintervaller: 1,0 – 1,25 – 1,50 – 1,75 – 2,0 vilket skulle skapa lite mer rättvisa. Till sist bör en parameter för antalet ligaomgångar läggas in.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Cavani ligaavslutning mållös: Zlatans båda PSG-rekord kvar

Det såg länge ut under denna säsong (2016-17) att Edinson Cavani skulle kunna slå Zlatan Ibrahimovics bägge målrekord i PSG (38 i ligan och 50 totalt) med tanke på utvecklingen för målgörandet omgång efter omgång i ligan samt målandet i Champions League jämfört med Zlatans prestation säsongen innan.

Efter en mållös insats hemma mot Caen i den avslutande omgången av franska ligan på lördagkvällen så stannar Cavani alltså på 35 ligamål, vilket är ett sjukt bra facit. Troligen är väl Zlatan Ibrahimovic gladare än Cavani för att det stannade vid ”bara” 35 mål då Zlatan dundrade in 38 mål förra säsongen och detta rekord kommer att stå sig åtminstone till våren 2018 beroende på hur det går för anfallarna i PSG.

Så här har Cavanis målutveckling sett ut under den nyss avslutade säsongen:

Inget nytt ligamål innebär även att Cavani står kvar och stampar på sina 49 mål totalt för denna säsong. Ett enda mål bakom Zlatans PSG-rekord, med en enda match kvar att spela: cupfinalen borta mot ligatolvan Angers nu på lördag kväll 21:00 den 27:e maj.

Hur ser då fördelningen ut för målskyttet och även målpassarna för de bägge herrarna? Så här ser Cavanis statistik ut för denna säsong jämfört med Zlatans PSG-statistik förra säsongen:

För er som gillar effektivitet:

***

Övrigt noterbart är att förra säsongens upplaga av PSG med Zlatan i laget…

1 >> tog ligatiteln med 96 poäng, vilket blev nytt ligarekord. Det är en poäng mer än vad AS Monaco vann ligan på denna säsong.

2 >> nådde en målskillnad på +83, vilket blev nytt ligarekord. Det är 7 plusmål fler än vad AS Monaco nådde denna säsong.

Dessa två ”kollektiva rekord” får Zlatan behålla, tillsammans med sitt individuella PSG-rekord för ligamål. Det bör noteras i sammanhanget att Zlatans PSG-rekord för ligamål (38 st) ej är ett ligarekord. Rekordet innehålls fortfarande av Josip Skoblar som satte 44 stycken säsongen 1970-71 iklädd Marseille-tröjan.

***

Vad tror/hoppas ni läsare på? Hur kommer det gå för Cavani i cupfinalen den 27 maj? Tangerar eller slår han Zlatans 50 baljor?

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Stora ligorna: Guldskon-ställningen med 1–2 omgångar kvar

Efter att en hel del hängmatcher har betats av i veckan har vi äntligen blivit av med en massa haltande tabeller. Nu återstår det en enda omgång i de flesta större ligorna (Italien/Serie A dock 2 kvar) och drömmen hade väl ändå varit om det varit en jämnare toppstrid?

Messi ser ut att ta hem detta individuella pris även i år igen. Han har vunnit priset 3 gånger tidigare: 2009–10, 2011–12 och 2012–13. För inte pangar väl exempelvis Bas Dost in åtminstone 5 bollar på söndag mot mittenlaget Chaves i slutomgången samtidigt som Messi blir mållös?

Så här ser toppstriden ut inklusive noterbara spelare och intressanta svenska namn:

 

I och med att Messi lär ta hem segern denna säsong så kommer spelare från spanska La Liga att ha vunnit detta pris hela 9 säsonger i rad. Det var Diego Forlan, då i ”Det Andra Madrid”, som inledde denna svit säsongen 2008–09. Noterbart för den långa spanska sviten är att under säsongen 2013–14 delade Luis Suarez, då i Liverpool, priset med Ronaldo i Real Madrid.

***

Luis Suarez är extra intressant på ett speciellt sätt: han är den spelare som är den senaste vinnaren av Guldskon i två olika ligor. Där får man säga att Zlatan ligger i lä, även om Zlatans karriär hittills är ganska skaplig trots allt.

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Hur bra/dålig säsong har United haft med 2 matcher kvar? Let’s find out!

Man United står just nu på 17 segrar denna säsong i Premier League och utan att ha dubbelkollat ett påstående så kommer laget ha fixat minst antal segrar under PL-eran även vid en seger hemma mot Crystal Palace i slutomgången nu på söndag 21 maj.

Men allt handlar ju naturligtvis inte om segrarna i seriespelet. 3 kryss motsvarar 1 vinst och eftersom United har ganska många sådana redan (15 st) och bara 5 förluster så har laget poängmässigt sett inte gjort bort sig totalt.

Så här har poängbanorna sett ut senaste säsongerna med de olika tränarna:

United ligger just på en tangering av förra säsongens poängskörd, och är 2 poäng bättre än första säsongen efter att Sir Alex slutat. United kommer dock inte nå upp till poängskörden från Van Gaals första säsong vilket det krävs 4 poäng för med 3 poäng kvar av säsongen att spela om.

Hur lite eller mycket senaste tidens dåliga resultat i PL beror på att Zlatan är borta på grund av skadan är upp till var och en att avgöra. 6 matcher har gått sedan dess. Det började med 2–0 borta mot Burnley, men för de 5 senaste PL-matcherna är resultatet uselt: United har gjort 2 mål, släppt in 5 och tagit 3 av 15 möjliga poäng.

Mer intressant är väl ändå att kolla in helhetsbilden för de tävlingar som laget ställt upp i:

United har just nu vunnit 2 av 4 möjliga titlar, och är i final i den från början av säsongen femte möjliga titeln. Finalplatsen i Europa League betyder mycket. Det innebär inte bara en ny titel och en plats i gruppspelet för nästa säsong av Champions League (vid seger). Det blir även en ny supercup att spela, denna gång UEFA-supercupen (UEFA SC) – vilket innebär hela 6 st titelchanser nästa säsong!

Om United slår Ajax på ”kompisvallen” nu på onsdag 24:a maj så kommer laget att i UEFA-supercupen få möta antingen Juventus eller Real Madrid som spelar sin CL-final lördag den 3:e juni.

EL-guld för United innebär även att laget måste släppa ifrån sig sin överflödiga plats i EL-kvalet, och det ser ut att bli till ett av lagen i klungan bakom Everton på plats 7: Southampton, WBA, Bournemouth och ”Daniel Amarteys Leicester”.

***

Ni allra mest inbitna United-supportrar, hur skulle ni värdera pokaltrion med EL-guld, Ligacupguld och Supercupguld i jämförelse med ett nytt Premier League-guld? Vad betyder mest? Vad väger tyngst i ett supporterperspektiv?

 

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer

Kalmar FF sedan 2008: 9 första och 21 sista omgångarna

0–2 borta mot IFK Norrköping igår för Kalmar FF, och det ser verkligen dystert ut för 2008 års mästarlag. Blir det Superettan nästa år för Kalmar FF eller lyckas man rädda sig kvar i svensk seriefotbolls finrum?

Kalmar FF är nu nästjumbo. Ynka 5 poäng. Eller 19 procent av de maximala 27 poängen som stått på spel. Trots ”massor av bröder Elm”. 5–18 i målskillnad. Någon som minns när Wastå var en fruktad burväktare? På den tiden höll laget betydligt mer tätt bakåt än nu.

Låt oss nu ta en titt på hur många poäng Kalmar tagit för hela säsongen, samt uppdelat i 9 första och 21 sista omgångarna sedan 16-lagsserien infördes:

Trenden är färre och färre poäng sista 21 omgångarna med glasklara undantag för åren 2013 och 2016.

Poängsnittet är också intressant för 9 första och 21 sista. Låt oss kolla på det med:

De säsonger av de 9 senaste där Kalmar FF höjt sitt poängsnitt mellan 9 första och 21 sista är: 2009, 2010, 2013 och 2016. I resterande 5 säsonger har poängsnittet minskat 3 gånger (2008, 2011 och 2014) och i princip varit oförändrat 2 gånger (2012 och 2015).

***

Vad tror ni läsare? Är ”festen över” för Kalmar så det blir Superettan nästa år och då troligen mot lag som Värnamo och Varberg eller räddar sig laget kvar och får finbesök i form av lag som exempelvis Djurgården och Malmö FF?

Carl-Johan Eelde
0 kommentarer