Rysslandsbloggen

Nu avgörs Capellos framtid?

Mycket tyder på att Capellos avgång är nära vilket inte är så förvånande. Fem poäng på de senaste fem matcherna i EM-kvalet och endast en seger (mot Lichtenstein i första omgången) bortsett från skrivbordssegern mot Montenegro. Rysslands chanser att spela EM i Frankrike nästa år är nedvärderade.

Capello har ju fått kritik tidigare, så det i sig är ingenting nytt. Men den senaste matchen mot Österrike som man chanslöst förlorade på hemmaplan blev nog droppen även för dem som tidigare försvarat eller i alla fall låtit bli att kritisera Capello alltför hårt. En känd rysk kommentator och journalist vid namn Aleksej Andronov skrev på sin Twitter att ”om man inte sparkar den gamla idioten efter DET HÄR då må hela den ryska fotbollen brinna i helvetet!”.  Andronov är visserligen känd för att vara kritiserande och konfliktsökande men även andra, till exempel hans mer sansade kollega Vasilij Utkin visade också starkt missnöje efter matchen som han kallade ett ”vanhedrande nederlag” och konstaterade att detta måste vara slutet på Capellos epok i Ryssland.

Flera före detta spelare som Sergej Juran och Andrej Tikhonov poängterade Capellos ”tydliga taktiska missar” i matchen. Men vad var det som egentligen hände? Capello fick spela en av de absolut viktigaste matcherna utan sina två mittbackar – snacka om allvarligt problem för en italiensk tränare. Ignasjevic ersattes av Ivan Novoltsev från Rostov och som om inte det var nog skadades Vasilij Berezutskij och ersattes av en annan CSKA-spelare – unge Nikita Tjernov. Det kan låta som ett ganska klokt beslut men Tjernov har enbart spelat två matcher för CSKA och det var i ryska cupen. Att kasta in en sådan talangfull men helt oerfaren spelare i en avgörande batalj på internationell nivå ansågs av de flesta ryska fotbollsexperter och supportrar som en tränarmässig katastrof för landslaget.

Läget i de andra lagdelarna såg inte heller särskilt lovande ut inför matchen. Mittfältet och anfallet bestod av spelare som Capello säkert litar på men som inte varit i form det senaste halvåret. Det hade utan tvekan varit rätt av Capello att bjuda in Tereks Oleg Ivanov till landslaget i höstas då han var som bäst och han fick också en del kritik då för att han inte gjorde det. Sedan dess har Terek tappat sin tabellposition och Ivanov har inte uträttat mycket mer än en assist, samt dragit på sig ett rött kort under våren.

Kokorin regerade i landslaget och klubblaget förra året, både under VM och i höstas. Men i år har Alexander blott varit en dålig kopia av sig själv – 1 mål på 18 matcher är knappast landslagsmässig nivå och absolut inte en spelare för startelvan. Samma sak med Dzjuba som väckte hopp hos spartakfansen i höstas men som nu förvandlats till en latmask med 1 mål på 13 matcher i Spartak och Dynamo, samt 4 matcher i Rostov under våren.

Alexander Kerzjakov är med all respekt en legend i rysk fotboll som dock har spelat enbart 50 minuter för Zenit de senaste 6 månaderna. Frågan är om han håller landslagsnivå i dagsläget? Knappast. Däremot Fjodor Smolov som tidigare fått Capellos sympatier och inbjudan till landslaget efter att ha gjort ett mål under en hel säsong bjöds nu inte in trots han spelat i sin livs form i Ural där han stänkt in 8 mål på bara några matcher. Igor Portnjagin från Rubin som blev bäste målskytten med ett ryskt pass i ligan fick inte heller någon kallelse. Hur Capello tänkt bygga upp anfallsspelet med ett sådant spelarurval framstår som en gåta.

Återigen fick Capello också kritik för sina klassiska två försvarsmittfältare (den här gången Ivanov och Glusjakov) och en ”feg taktik” i en match där enbart vinst gällde. En sådan taktik ser ännu mer förvånande ut när dessutom varken Kombarov eller Smoljnikov inte var stödjande till anfallet från sina respektive ”försvarskanter”. De har offensiva kvalitéer vilket de gång på gång visar i sina klubblag men troligtvis får de inte samma utrymme att visa detta under Capellos direktiv.

För övrigt kan man konstatera att  Capello testat fler nya spelare än vad Hiddink och Advocaat gjort tillsammans. Detta är någonting som fans och experter anser vara positivt men själva urvalet, tidpunkten och de kvalitéer som Capello valt att lyfta fram är gåtfullt och oförståeligt för allmänheten. Speciellt när uttagningarna inte gett några som helst sportsliga resultat.

Det ryktas nu flitigt kring Capellos ersättare – Slutskij (CSKA Moskva) och Kononenko (Krasnodar) är tänkbara efterträdare. Före detta spartakspelare pekar i sin tur föga förvånande ut Valerij Karpin som den absolut bästa kandidaten för att träna landslaget. Men en sak är klar – förändringarna måste ske snabbt, annars riskerar Ryssland att missa ett EM med ett av de enklaste kvalsystemen genom tiderna (två första lagen i gruppen går automatiskt vidare och trean får kvala). Samtidigt som strategin för hemma-VM 2018 återstår som oklar.

Det finns dock två anledningar som kan leda till att Capello inte får sparken inom de närmaste veckorna. Den första och mest uppenbara är en straffavgift på 21 miljoner Euro som måste betalas till italienaren vid en upplösning av hans kontrakt. Denna summa är bara en del av de pengar det bråkats om det senaste året. Först valde förbundet taktiken att inte betala ut några pengar alls till Capello och vänta på att han skulle säga upp sig frivilligt. Men den listige Fabio har visat tålamod och fick hela sin fördröjda lön utbetald tillslut. Så nu kvarstår bråket inom RFS kring ansvaret för denna straffavgift som i sin tur kan fördröja Capellos avgång.

Den andra anledningen är mer spekulativ. Det har ryktats om pengatvätt inom Ryska Fotbollsunionen ganska länge nu och det är bland annat på grund av detta man förklarar de feta löner som både Advocaat och nu Capello fått för sina respektive landslagsuppdrag (spekulationen ligger i att de får en viss summa vitt och resterande summa tvättas svart av RFS mystiska sponsorer). Capello var dessutom just den person som stod vid rodret i Juventus under Modgi-gate 2006 och teoretiskt sett är han inte helt främmande för korruptionsmodeller i fotboll. Naturligtvis är detta enbart spekulationer, kanske kommer FIFA-skandalen följas upp av att kunna visa mer  om vad som verkligen gäller beträffande korruption i rysk fotboll. Men än så länge har vi enbart rykten anledningar till misstanke att gå på när det gäller denna fråga.

Hursomhelst kommer vi säkerligen under de närmaste veckorna se en utveckling i denna fråga där vi kommer kunna dra fler slutsatser. Än så länge kan vi bara försöka ta fram tips på hur det kan gå. Vad tror ni?

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.