Rysslandsbloggen

Sammanfattning av de ryska lagens vecka i Europa

Inför den sista omgången i Champions och Europa League är ett ryskt lag redan vidare till gruppspel, ett är utslaget och för två väntar en spännande slutomgång där framtiden är oviss.

***

I och med Zenits seger i tisdags hemma mot Benfica med 1:0 efter ett oerhört viktigt mål av Danny kommer allt att avgöras i den sista matchen borta mot Monaco. En seger där och Zenit är vidare – oavgjort eller förlust och Monaco går vidare tillsammans med nuvarande ettan Bayer Leverkusen. Hade det blivit 0:0 mot Benfica som det länge såg ut som hade Zenits chanser till avancemang redan varit körda. Monaco har skaffat sig ett bra utgångsläge inför den sista matchen genom att slå tyskarna i båda matcherna mot dem så det blir ingen enkel uppgift för Zenit. Dock har Monaco bara gjort två mål(!) såhär långt i gruppspelet. I det senaste mötet mellan lagen spelade Zenit och Monaco 0:0 så det är nu framförallt upp till bevis för Sankt Petersburgs-lagets anfall.

***

De tyska lagen går bra i Europa och det bästa exemplet på detta är förstås Bayern München som dominerat i grupp E i CL. Den enda ”plumpen” i protokollet kom nu i veckan borta mot City. Citys seger innebär att de kliver upp på samma poäng som Roma och CSKA Moskva. Roma såg länge ut att gå mot en seger borta mot moskvalaget efter en brilliant frispark av Totti. Men tack vare en dramatisk avslutning av matchen där CSKA fick med sig ett oavgjort resultat, samt Citys seger har vi nu tre lag på fem poäng. Kampen om den sista platsen avgörs i sista omgången och i och med Citys seger senast ser det betydligt bättre ut för dem samtidigt som det blir tufft för CSKA som möter Bayern borta i sista omgången. Kan motivation slå klass är frågan? Att CSKA överhuvudtaget har chansen att avancera får ändå ses som positivt överraskande för dem då de inledde gruppspelet väldigt svagt.

***

Dynamo har imponerat stort i Europa League där de är ensamma i turneringen om att ha gått rent i gruppen med 15 poäng på 5 matcher, ”trots” att man spelat med presidentens son Rotenberg Jr som inte är någon vidare fotbollsspelare… Oavsett vad som händer i den sista omgången blir Dynamo etta och PSV tvåa i Dynamos grupp. Estoril och Panathinaikos åker ut.

***

Krasnodars första europaäventyr slutar i gruppspelet i Europa League. Även här har ryssarna haft en del problem med tyskt motstånd där Krasnodar förlorat med 5:1 borta och 2:4 hemma mot Wolfsburg. I övrigt har Granqvist och co inte alls gjort bort sig men det har saknats matchvinnare i laget.

***

Det finns ett inte alls omöjligt scenario att endast Dynamo av de ryska lagen går vidare från gruppspelet vilket i så fall vore ett dåligt år i Europa för de ryska lagen. Samtidigt är det roligt att se någonting nytt i Dynamo som är tillbaka i dessa sammanhang som ett svårslaget lag.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.