Rysslandsbloggen

Cirkusen kring Capellos lön

Är Capello inte längre efterfrågad av Ryssland?

Det ryska fotbollsförbundet är skyldiga Capello £7 miljoner. Pengar som RFS nu erkänt inte finns, i alla fall inte hos dem och de pratar nu om att lösningen kan vara att hitta finansiering på annat sätt. Outbetald lön för Capellos del har varit ett problem sedan VM tog slut men tidigare har han inte brytt sig alltför mycket om det då han menat att pengarna inte är det viktigaste i världen. Nu börjar dock hans tålamod att tryta och tidigare i månaden sa han att ”gränsen närmar sig” för vad han tål.

Vasilij Utkin som är en av Rysslands mest kända fotbollsjournalister och kommentatorer, samt sportkanalernas direktör på NTV-Plus sa i en intervju till Echo Moskvy att faktumet att pengarna för Capellos lön inte räcker till hos RFS är en ganska känd fråga sedan en längre tid tillbaka. Det är bara nu RFS vågar komma ut med saken och berätta om hur det egentligen ligger till. Den stora frågan är ifall RFS kommer att hitta pengar inom den närmaste framtiden eller inte.

President Nikolaj Tolstyhs plats står på spel. Han har redan fått en del kritik tidigare, samtidigt som inte alla konflikter inom organisationen verkar vara lösta.  Det var i för sig inte Tolstyh som bjöd in Capello till landslaget men det var han som förlängde Capellos kontrakt. Dessutom skrevs det första kontraktet på av dåvarande biträdande president Nikita Simonjan som idag är RFSs vice-president.

Utkin ser två utfall av situationen – antingen  bryter Capello kontraktet eller så avgår Tolstyh. Han menar också att det slutgiltiga beslutet troligtvis kommer att fattas av idrottsministern Vitlaij Mutko, ty det var de facto han som stod bakom Capellos inbjudan till landslaget. Och nu när Capello inte lyckats att leverera de önskade resultaten i samband med sin omdiskuterade höga lön så försöker Mutko att bli av med honom. Utifrån detta kan vi i princip dra slutsatsen att Capello inte förblir Rysslands tränare länge till, vilket i för sig inte förändrar det faktum att han måste få sina pengar i vilket fall som helst enligt kontraktet.

Efter ett misslyckat världsmästerskap där Ryssland spelade oavgjort i två matcher och förlorade en har nu kryssandet fortsatt i kvalet mot Sverige och Moldavien. På lördag ställs Capellos mannar mot gruppledaren Österrike. Många har sedan VM påtalat att Capello har en överdrivet hög lön och det är inte särskilt märkligt att det drevet förts med tanke på att resultaten lämnat mer att önska. Allt handlar i slutändan om resultat.  Capello är den högst avlönade landslagstränaren i världen, han tjänar till exempel dubbelt så mycket som Roy Hodgson i England. Capellos kontrakt sträcker sig över VM i Ryssland 2018.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.