Rysslandsbloggen

En regeländring till det bättre

Från och med nästa säsong kommer 7+4- regeln i RPL att ändras. 7+4- regeln tvingar de ryska klubbarna att ha minst fyra ryska spelare på plan i startelvan. Istället kommer 10+15- regeln att gälla. Den innebär att i de ryska lagens 25- mannatrupper ska lagen maximalt kunna registrera 10 utländska spelare. Men det kommer inte längre finnas några krav på hur många ryska spelare som tar plats i startelvan.

Det positiva med regeländringen är att klubbarna alltid kan spela det bästa laget utan att ta hänsyn till vilket land spelarna kommer ifrån. Det kommer förhoppningsvis också leda till att lönerna för de ryska spelarna hamnar på en mer rimlig nivå, speciellt för de yngre spelarna. På grund av den nuvarande regeln har topplagen tidigt fångat upp talanger och erbjudit dem monsterlöner för att de ska stanna, någonting som bland annat kan innebära en risk att unga ryska spelare blir ”mätta” vilket kan hämma deras utveckling.

Den nya regeländringen kan också leda till att fler ryska spelare går till andra ligor, vilket naturligtvis är väldigt viktigt för att den ryska fotbollen ska utvecklas. Dessutom spetsas konkurrensen i trupperna när de ryska stjärnorna inte längre kan känna sig säkra på sina platser i startelvan.

Det negativa med den nya regeln är möjligen att utländska spelare kan ta plats från ryska spelare men samtidigt är det ju en konkurrenssituation som finns överallt i toppfotbollen och vi tror att de flesta ändå föredrar att det bästa laget alltid ska spela. Sedan är även den nya regeln fortsatt rätt så begränsande. Regelverket innebär i praktiken ändå att minst en rysk spelare måste vara med i startelvan.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.