Rysslandsbloggen

Bra start för tre av fyra ryska lag i Europa

Här kommer en sammanfattning av de ryska lagens insatser såhär långt i Champions League och Europa League. Zenit, Dynamo och Krasnodar har fått bra starter i CL och EL, samtidigt som det ser desto mörkare ut för CSKA som inte bara förlorat två matcher – idag fick de också reda på att de kommer att spela deras tre nästkommande hemmamatcher utan publik…

***

Zenit
I grupp C har Zenit fått en helt okej start. En imponerande seger borta mot Benfica med 0:2 följdes upp av en riktigt tråkig och oinspirerad 0:0- match hemma mot Monaco vilket innebär att Zenit och Monaco är gruppens suveräner såhär långt med 4 poäng vardera.

Monaco startade matchen mot Zenit starkast och Lodygin stod för några fina parader. I den andra halvleken tog Zenit över och skapade flera chanser, inte minst via Rondon men matchen slutade som sagt mållöst. Närmast ett ledningsmål var Monacos inhoppare Yannick Ferreira-Carrasco som träffade virket. Nästa motståndare för Zenit är Leverkusen som skuggar toppduon på tre poäng efter 3:1 mot Benfica nu senast.

Champions League, grupp C

Klubbar SM V O F IM GM +/- Png
AS Monaco 2 1 1 0 1 0 1 4
 Zenit 2 1 1 0 2 0 2 4
 Bayer 04 Leverkusen 2 1 0 1 3 2 1 3
 SL Benfica 2 0 0 2 1 5 -4 0

***

CSKA Moskva
CSKA har fått en tuff inledning i Champions League. Förlusten med 5:1 borta mot Roma följdes upp av en 0:1- förlust hemma mot Bayern efter att Müller satt dit en straff i en match där CSKA hade sina chanser och Eremenko var närmast mål i Moskva-laget. Sett över hela matchen var Bayern dock klart bättre och hade kontroll över händelserna. Xabi Alonso stod själv för 43 passningar vilket bara var en mindre än vad hela CSKA mäktade med. Positivt för CSKA dock att få tillbaka viss stabilitet i försvaret efter överkörningen i Rom och Akinfejev spelade bra.

Bayern har som väntat kopplat ett grepp om gruppen men hoppet om en andraplats är fortfarande inte helt dött även om det ser otroligt svårt ut. En seger hemma mot City i nästa omgång är dock ett måste i så fall. Svenskarna Elm och Wernbloom är fortfarande borta från spel på grund av skada (magont) och avstängning.

Som om inte de senaste resultaten varit tillräckligt för moskva-laget fick klubben idag reda på att de kommer att få spela sina tre nästkommande hemmamatcher utan åskådare. Anledningen är kastade smällare och rökbomber i Rom. Klubben straffades även förra året, ingen skärpning: hårdare straff.

Champions League, grupp E 

Klubbar SM V O F GM IM +/- Png
Bayern München 2 2 0 0 2 0 2 6
AS Roma 2 1 1 0 6 2 4 4
Manchester City FC 2 0 1 1 1 2 -1 1
CSKA Moskva 2 0 0 2 1 6 -5 0

***

Dynamo Moskva
Dynamo har fått en fantastisk start på sitt Europa League-äventyr med två segrar i de två inledande matcherna, 2:1 borta mot Panathinaikos och 1:0 hemma mot PSV. Det såg länge ut att bli 0:0 mot PSV men ”gubben i lådan” Juri Sjirkov som gjorde ett inhopp i mitten på andra halvlek ändrade på detta genom ett förlösande och mycket vackert volleymål i matchens tredje tilläggsminut.

Det var tydligt att segern över PSV betydde mycket för spelarna och fansen. Aleksander Kokorin beskrev den fina inledningen i gruppen som ”fantastisk och fullt välförtjänt” och Christopher Samba var glad över att ”sätta Dynamo på kartan” men hyllade också PSV som han menade har stor utvecklingspotential och kommer bli väldigt svåra att besegra i framtiden.

Dynamo som tog sig ut i Europa genom en fjärdeplats i ligan förra säsongen har haft det lite motigt de senaste åren. Bortsett från förra säsongen och säsongen 11/12 har laget placerat sig mellan plats 7 och 14 de senaste 10 åren så med denna bakgrund är det lätt att förstå spelarnas och fansens entusiasm.

***

Krasnodar
Grupp H i Europa League är intressant  då den bara innehåller lag från toppligor som alla ligger strax under topplagen i respektive liga – Everton, Lille, Wolfsburg och Krasnodar. Just nu toppas gruppen av Everton som slog Wolfsburg i den första gruppspelsmatchen med 4:1.

Krasnodar som grundades så sent som 2008 har tagit ryska ligan med storm och gör nu sitt första framträdande i Europa efter att ha ”snott” den sista Europaplatsen från Spartak förra säsongen. I gruppen ligger Krasnodar delad tvåa med Lille på två poäng.  I den senaste matchen mot Everton (1:1) såg Krasnodar länge ut att ta hem alla poäng men en viss ryskbekanting i form av Eto’o räddade en poäng åt engelsmännen. 1:0- målet stod Ari för.

Evertonfans i Krasnodar

Evertonfans i Krasnodar

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.