Rysslandsbloggen

Lär dig om de ryska lagen, del 10: Torpedo Moskva

I vår serie om ryska lag är det nu dags för klassiska Torpedo Moskva som tagit sig tillbaka till högstadivisionen efter 8 års väntan.

Torpedo logo

Snabbfakta
President: Aleksander Tukmanov
Hemmaarena: Eduard Streltsov arena, kapacitet: 14585 åskådare. I dagsläget spelar laget sina hemmamatcher i Ramenskoe på Saturn arena på grund av något slags administrativa svårigheter med Moskvas stadsledning.
Årsbudget: 500 miljoner rubel – 100 miljoner SEK.
Om namnet: Namnet Torpedo kommer från bilkarossen med samma namn. Läs mer

Berättelsen om Torpedo Moskva  
Torpedo organiserade sig för första gången som ett lag på bilfabriken AMO ZIL (Zavod imeni Lichkacheva) genom ett beslut under fackförbundets årsmöte. Laget hette till en början RDPK som står för Rabotjij Dvorets Proletarskaja Kuznitsa (Arbetarnas Palats – ”Proletärens verkstad”) och innefattade både fotbolls- och volleybollag för arbetarna från stadsdelen Proletarskij (numera Krasnogvardejskij) i Moskva. Namnet Torpedo och en ny struktur tillsattes i november 1930, något som sedan dess räknats som det officiella året då klubben grundades.

År 1938 spelade Torpedo för första gången i den högsta sovjetdivisionen och laget slutade då på en nionde plats. Under krigstiden var det mest Moskva-turneringar som kunde organiseras ostört och 1944 visade sig Torpedo vara starkast bland alla Moskva-lag. Direkt efter kriget år 1945 så var det Viktor Maslov (tidigare mittfältare i Torpedo) som tog över laget som tränare. Maslov blev till slut en legendarisk figur, inte bara för Torpedo utan för hela världsfotbollen. Han är med bland de 50 bästa tränarna under de senaste 50 åren enligt World Soccers fotbollsmagasin och var en stor innovatör i Sovjet och i hela världen genom att spela med en 4-4-2- formation där kantanfallare hade blivit mittfältare för att just stärka kantspelet både vid anfall och försvar.

Viktor Maslov

1945 tog Maslovs lag brons, 1946 en fjärdeplats vilket följdes upp av en femteplats de två nästkommande åren, sedan en fjärdeplats år 1949, vilket ansågs vara en otroligt bra serie resultat med tanke på den hårda konkurrensen. 1947 visade Torpedo också upp sig för första gången i cupfinalen efter ha besegrat Dynamo Tbilisi i kvartsfinalen och CDKA i semifinalen, men laget lyckades inte ta hem cupen den gången då Spartak var skickligare just då.

På 50-talet kännetecknades Torpedo av att klubben började producera (och introducera) talangfulla unga spelare som sedan skulle visa sig vara några av de absolut bästa inom sovjetfobollens historia. Anfallet representerades av Valentin Ivanov och Eduard Streltsov (båda två var alltid en del av den 33 namn långa spelarlista som innehöll namnen på Sovjets främsta fotbollsspelare och spelade för landslaget), Slava Metreveli (en anfallare med georgiskt påbrå som senare hamnade i Dynamo Tbilisi och var en viktig del av sovjetiska landslaget), samt Gennadij Gusarov som även han var en vass anfallare och spelade flera matcher för landslaget. Torpedoförsvaret formades av den starka trion Viktor Sjustikov, Leonid Ostrovskij och Aleksander Medakin.

Eduard Streltsov, som hemmaarenan är uppkallad efter

Viktor Maslov prövade lyckan i andra lag och städer, bland annat Gorkij (nuvarande Nizjnij Novgorod) och Chisinau och återvände till Torpedo 1957 där han direkt satte ihop ett helt fantastiskt lag. En generationsväxling i slutet av 50-talet utvecklades till en guldera för Torpedo under 60-talet, då vann laget sovjetmästerskapet 1960 och 1965. Trots stora förändringar i laget under säsongen 64 då tränare Maslov såväl som i stort sätt alla nyckelspelare lämnade lyckades klubben göra guldvärvningar. Detta samtidigt som Streltsov gjorde comeback efter några år i finkan på grund av bråk med sovjetmyndigheter, samt att mittfältare Valerij Voronin tog på sig ledarrollen.

Mellan 1967 och 1991 sågs Torpedo framförallt som ett mittenlag där de för det mest höll hus, även om laget tog hem ett efterlängtat guld 1976. Under det sista guldåret var det de före detta mästerskapsvinnarna som tagit över tränarposterna – Valentin Ivanov som huvudtränare och Viktor Sjustikov som assisterande. Torpedo lyckades också få fram flera talangfulla unga spelare i slutet av sovjeteran vilket resulterade i ett cupguld 1986 och ett guld i den första Ryska cupen 1993.

I mitten av 90-talet drabbades Torpedo av ekonomiska svårigheter och ZIL sålde laget till ”Luzjniki”-koncernen, någonting som också gjorde att laget flyttade från Torpedoarenan till Luzjniki arena. Under tränaren Vitalij Sjevchenko mellan år 1999 till 2002 visade laget upp sin mest intressanta och stabila fotboll i modern historia där laget lyckades kamma hem bronset år 2000. Men finansiella svårigheter drabbade även Luzjniki och sakta men säkert började Torpedo att falla. År 2006 var degraderingen ett faktum och laget fick lämna landets högsta division för första gången i historien.

Som om inte fallet var tungt nog degraderades Torpedo ytterligare en division två år senare. Samma år fick dock klubben en ny ägare – den kända fotbollsintressenten Aleksander Tukmanov som med sina finansiella, administrativa och politiska kontakter gav hopp om en ljus framtid för det forna storlaget. Sakta men säkert började Torpedo få till en struktur inom klubben vilket i sin tur resulterade i en resultatförbättring.

Klubbpresident Aleksander Tukmanov

År 2010 fick laget en ny tränare – den före detta Torpedo- och Lokomotivspelaren Igor Chugajnov som tog laget upp till näst högsta divisionen FNL igen. Steget därifrån skulle inte gå lika enkelt och efter att flera tränare fått chansen landade ansvaret som huvudtränare till slut på Aleksander Borodjuk (Hiddinks före detta assisterande tränare i landslaget). Medvinden som tog tag i klubben därefter var tydlig och bara efter en säsong slutade Torpedo trea vilket innebar att endast två kvalmatcher mot Krylja Sovetov stod mellan dem och ett återtåg i högsta divisionen. Torpedo tog chansen till 100 procent och är nu alltså i högstadivisionen efter 8 års väntan!

Torpedo har fått en ganska tuff start i ligan och står på fyra poäng efter åtta omgångar vilket innebär en trettondeplats.

***

Läs även
Del 1: Spartak Moskva
Del 2: Zenit 
Del 3: CSKA Moskva
Del 4: Mordovija
Del 5: Terek Groznyj
Del 6: Ural och Tomj
Del 7: FK Rostov 

Del 8: Amkar Permj
Del 9: Kuban och Krasnodar

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.