Rysslandsbloggen

Inför Champions League

Förra året var det ingen som imponerades av de ryska lagen i Champions League. Kan Zenit och CSKA göra en bättre insats denna säsong? Det är frågan när ryska ligans etta och tvåa från förra säsongen såväl som i den nuvarande tabellen går in i Champions Leagues gruppspel i veckan. Samma lag som representerade Ryssland i förra årets upplaga av turneringen. Zenit ställs i år mot Monaco, Leverkusen och Benfica, samtidigt som CSKA får möta snarlikt motstånd som förra året i form av Bayern, City och Roma.

***

Förra säsongen lyckades Zenit på något mirakulöst sätt ta sig vidare från sin CL-grupp utan att imponera. 6 poäng räckte för att ta sig till åttondelsfinal. Kort därefter gjorde Borussia Dortmund processen kort med Sankt Petersburg- laget. Zenit kan inte ha varit särskilt nöjda med den turneringen och revanschlust lär finnas. Med Monaco, Leverkusen och Benfica som motståndare finnas det goda möjligheter att avancera från grupp C.

Zenit har börjat ligan på ett strålande sätt med sju vinster på lika många matcher och +21 i målskillnad. Laget har totalt 10 vinster på de 10 senaste matcherna inräknat play-off till Champions League. Det är ett lag med uppumpat självförtroende som André Villas-Boas imorgon tar med sig till Estadio do Sport för match mot Benfica.

Med tanke på att Villas-Boas är portugis, tränat Porto och att tre spelare i Zenit tidigare spelat för Lisabonklubben lär det bli ett speciellt möte. Lagen har dessutom ställts mot varandra i dessa sammanhang rätt så nyligen, närmare bestämt 2012 då bland annat Witsel startade för Benfica. I Zenit är det många spelare som är kvar från den matchen och de liksom zenitfansen kan inte ha glömt hur Benfica slog ut dem ur turneringen den gången.

Visserligen har zenitspelarna säkert ett starkt självförtroende men de har nog också med sig en hel del respekt. Portugiserna har aldrig förlorat på hemmaplan mot ett ryskt lag, senast förra säsongen slog man Spartak med 2-0.

***

De dubbla ligamästarna CSKA såg länge ut att knipa en tredjeplats i sin Champions League-grupp förra säsongen men föll ihop i slutet av gruppspelet och fick se sig omsprungna av Victoria Plzen. Då var det Bayern och Manchester City som toppade tabellen – i år har ödet fört samman dessa lag igen och det är bara Plzen som bytts ut mot italienskt motstånd i form av Roma.

CSKA är liksom inför förra upplagan av CL nederlagstippade och lyckas man komma trea får det anses vara godkänt. CSKA har dock sett stabila ut i inledningen av säsongen och har en del klasspelare som kan hota de flesta lag, Doumbia och nyförvärven Natcho och Eremenko som börjat säsongen starkt för att nämna några.  CSKAs problem tidigare har ofta varit att för många av de bättre spelarna i laget varit skadade och då har inte bredden funnits för att utmana lag som City och Bayern.

På onsdag ställs CSKA mot Roma på Stadio Olympico i den första gruppspelsmatchen. Roma som har fin statistik mot ryska lag (5 vinster, 0 oavgjorda och 1 förlust) vill säkert visa sig från sin bästa sida efter flera år utanför fotbollens finrum.

Dzagojev och Wernbloom kommer inte att vara med på grund av avstängningar (tre matcher), inte heller Rasmus Elm och Schennikov som är drabbade av skadebeskymmer.

***

Vad tror du om Zenits och CSKAs chanser i Champions League?

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.