Rysslandsbloggen

Lär dig om de ryska lagen, del 9: Kuban och Krasnodar

Det är alltid roligt med någonting nytt i rysk fotboll, inte minst när det handlar om ett derby utanför Moskva. I modern tid har det varit dåligt med städer i Ryssland som haft råd att ha fler än ett lag, åtminstone så länge fotbollslagen varit statliga istället för privata. Sedan en tid tillbaka har vi fått ett nytt derby i rysk fotboll: Krasnodar-derbyt mellan Kuban och Krasnodar.

Inte ens Sankt-Petersburg vars befolkning är 6 gånger så stor som Stockholms har mer än ett lag (Zenit) på professionell nivå. Så har det också traditionellt sett ut, i Sovjet-ligan var det inte heller några städer som hade fler än ett starkt lag. Matcherna mellan giganterna Spartak Moskva och Dynamo Kiev ansågs då ofta vara bland det största man kunde vara med om som spelare – en match med derbykaraktär. Med tanke på hur det sett ut historiskt i Ryssland är det häftigt om än lite märkligt att numera se två lag från Krasnodar som utmanar de ryska fotbollsjättarna och prövar sina vingar ute i Europa.

Intressant är att bägge krasnodarlagen är privatägda. Kuban ägs av den kände ukrainske entreprenören Oleg Mkrtjan (delägare i corporation Industrialjnyj sojuz Donbassa som är en sammanslutning av 40 av de största bolagen i Ukraina) och Krasnodar tillhör en av de rikaste ryssarna i världen – retailhandelskungen Sergej Galitskij, vars tillgångar uppskattas till 16 miljarder dollar.

Krasnodar-derbyt som spelades i söndags (1:2 till Kuban) var en stor händelse, vilket märktes på atmosfären som genomsyrade staden före, under och efter matchen. Det enda som saknas för att få den där riktigt riktigt heta derbykänslan är möjligtvis att det saknas jämlikhet i antal supportrar. Det är ingen hemlighet att Kuban har mycket fler fans än sina grannar – de gul-gröna har tillsammans med Spartak de högsta publiksiffrorna i ligan, närmare 21 000 åskådare i publiksnitt. Krasnodar har betydligt lägre siffror men deras 8000 i snitt får ändå ses som mycket bra med tanke på att laget bara existerat i fem år.

En sak som gjort derbyt hetare på senare tid är att bägge lagen fick in vitryska huvudtränare inför säsongen. Först ut var Krasnodar som sparkade Slavoljub Muslin för att därefter erbjuda Oleg Kononov jobbet. Kononov har tidigare visat upp fina resultat i den ukrainska ligan, först med Karpaty Lviv och sedan tog han upp FC Sevastopol till högstaligan.

Kuban bekräftade de tveksamheter många haft när det gäller tillsättningen av Dorinel Munteanu strax innan ligastarten. För två veckor sedan petade man rumänen till förmån för en tränare som länge ryktats vara på väg till Ryssland – Viktor Gontjarenko. Viktor imponerade med vitryska BATE Borisov i CL 2008, 2011 och 2012. Förra årets äventyr i CL var det mest lyckade då man lyckades besegra både Lille och Bayern München på hemmaplan.

Söndagens derby blev otroligt intressant. Direkt från start så var matchen jämn och präglades av mycket kamp. I den andra halvleken var det Kuban som höjde sig ett snäpp och fick bättre balans mellan lagdelarna, någonting som resulterade i ett mål av Bukur i den 64:e minuten. Krasnodar hade dock långtifrån gett upp och stormade Kuban med mängder av bollar in i deras straffområde. Dessvärre för Krasnodars del så åkte de på en kontring och det blev 0:2. ”Tjurarna” reducerade på tilläggstid men det hjälpte inte för att rädda matchen. Att det var ett tufft derby bekräftades bland annat av statistiken, antal skott: 14(6):10(4), 40 frisparkar och totalt 8 gula kort.

Kononov har redan börjat producera fina resultat för Krasnodar. Numera gör laget mål i varje match och ligger för närvarande på en stjätteplats i tabellen. Och det blir naturligtvis intressant också att följa Gontjarenko som har stora ambitioner och vill visa vad han går för utanför den vitryska ligan.

Snabbfakta


Namn: Kuban Krasnodar (sedan år 1963 heter laget Kuban).
Bildades: 1928
Budget: 40 miljoner $
Ägare: Oleg Mkrtjan, delägare i corporation Industrialjnyj sojuz Donbassa (en sammanslutning av 40 av de största bolagen i Ukraina).
Arena: Kuban Stadium, kapacitet: 35 200.
Smeknamn: De gul-gröna, Kazaki (kosackerna).

 

Namn: FK Krasnodar (laget hette till en början Dynamo Krasnodar och under åren har de haft andra namn, till exempel Neftjannik och Spartak Krasnodar)
Bildades:
2008
Budget: 45 miljoner $
Ägare: Sergej Galitskij, rysk retailhandelskung vars tillgångar uppskattas till 16 miljarder dollar.
Arena: Spelar än så länge på samma arena som Kuban men bygger sin egen arena för fullt!
Smeknamn: Tjurarna (byki).

Om Krasnodar
Krasnodar är en stad som ligger i södra Ryssland intill floden Kuban. Staden grundades 1793 men fick namnet Krasnodar först 1920 (före Sovjet hette staden Jekaterinodar). I staden finns en internationell flygplats och tågförbindelse med bland annat Moskva. Folkmängden är ca 780 000 invånare (871 000 i hela kommunen). Kommunens area är 841,36 km².

***

Läs även
Del 1: Spartak Moskva
Del 2: Zenit 
Del 3: CSKA Moskva
Del 4: Mordovija
Del 5: Terek Groznyj
Del 6: Ural och Tomj
Del 7: FK Rostov 

Del 8: Amkar Permj

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

En kommentar

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.

  1. […] Läs även Del 1: Spartak Moskva Del 2: Zenit  Del 3: CSKA Moskva Del 4: Mordovija Del 5: Terek Groznyj Del 6: Ural och Tomj Del 7: FK Rostov  Del 8: Amkar Permj Del 9: Kuban och Krasnodar […]

Tillbaka till bloggen