Rysslandsbloggen

Lär dig om de ryska lagen, del 8: Amkar Permj

Nu är det dags för laget från Permj att bli presenterade – Amkar Permj, ett lag som trots sin korta tid inom rysk fotboll hunnit göra en hel del avtryck.

Fullständigt namn: ”Obsjestvennaja organizatsija goroda Permi Fotboljnyj Klub Amkar”.
Arena: Zvezda. Kapacitet 17 000.
Ägare: Permjs länsadministration.
Budget: 21 miljoner dollar (bland de lägsta i ligan).

Amkar Permj grundades den 6 december 1994 som ett lag under bolaget OAO ”Mineralnye Udobrenija” som sysslar med mineralgödsel. Lagnamnet är en kombination av två ord – ”AMmiak” (ammoniak) och ”KARbomid” (karbamid – ett ämne som finns naturligt i urinen hos alla däggdjur). Just ammoniak och karbamid var bolagets två största gödselsorter.

Då laget existerat i mindre än 19 år så kan vi knappast tala om någon lång och rik historia. Man kan dela upp Amkars historia i tre perioder. 1995 till 1999 då laget spelade i andra och tredjedivisionen. Det var under denna period som Amkar fick sina nuvarande klubbfärger. Gödselpartners från Milano (stilrena italienare) hjälpte till att välja färger, därav blev det röd-svart.

Under 90-talet bestod laget till största delen av fabriksanställda med ett litet inslag av mer professionella spelare som kom från Zvezda vilket var det andra Permj- laget. Zvezda hade en rik sovjetfotbollshistoria bakom sig men gick i konkurs 1996.

Den första stora utmaningen för Amkar kom i matchen mot Spartak i den ryska cupen år 1998. Detta var under en period som de röd-vita dominerade rysk fotboll. Det var en rejäl efterfrågan på att se denna match och Zvezda arena fylldes för första gången med över 25 000 åskådare. Publiken som kommit till arenan skulle inte bli besvikna (om de höll på hemmalaget) då Amkar vann med 1:0 och slog ut de dåvarande ryska mästarna ur cupen.

1999 gick Amkar upp i ”Första ryskaligan”, det som idag heter FNL (motsvarande Superettan). Där spelade laget de nästkommande fyra åren och knep till slut förstaplatsen säsongen 2003 och fick tillsammans med Terek för första gången debutera i den högsta divisionen året efter.

Det gick ganska stabilt för Amkar de tre första åren – 11:e, 12:e respektive 13:e plats kan knappast ses som dåliga resultat för debutanten. Först var det den före detta målvakten Sergej Oborin som stod för alla framgångar som tränare för laget från 1995 fram till 2006. I mitten av 2006 ersattes han av den lite mer kreativt lagde Rasjid Rakhimov som fram till denna tidpunkt hade haft en rätt så framgångsrik session med det österrikiska laget FC Admira Wacker Mödling. Rakhimov lyckades att skapa ett mer varierat anfallsspel samtidigt som laget höll väldigt tätt bakåt med flest matcher utan insläppta mål i hela ligan – närmare bestämt 15 stycken.

Men den bästa säsongen hittills skulle komma 2008 då laget togs över av den då okända Miodrag Bozjovic. Den montenegrinske tränaren gjorde några förändringar i lagets anfallsspel och lyckades få med sig väldigt fina resultat vilket resulterade i en imponerande fjärdeplats i ligan och ännu en gång var man bäst när det gällde att ”nolla” motståndarna i antal gjorda mål – inte mindre än 17 gånger lyckades man med detta.

Året efter den stora framgången lämnade Bozjevic laget för att pröva vingarna i FC Moskva som på den tiden var en klubb med stora ekonomiska muskler. Detta var början på en mörkare tid i Amkars premier-liga- historia. Permjlaget har sedan dess mer eller mindre fått kämpa för sin existens i högstaligan, trots att Rakhimov och Bozjevic återvänt till laget för att försöka förbättra situationen.

Efter att Miodrag än en gång lämnat laget i mitten av 2012 var det den unge Rustem Huzins (som spelat 152 matcher för Amkar som back) tur att visa vad han gick för på tränarposten. Under Huzins ledning fick Amkar sin största vinst någonsin, 5:1 hemma mot Alanija. Men mot slutet av säsongen förlorade Amkar en hel del matcher och fick nöja sig med en 11:e plats i tabellen. Klubben beslutade sig för att inte förlänga avtalet med Huzin och hans assisterande tränare. Istället beslutade man sig för att anlita Stanislav Cherchesov som utförde rena mirakel med Terek säsongen 12/13 men av oklara anledningar fick han inte kontraktet förlängt av Ramzan Kadyrov.

Beslutet att anlita Cherchesov visade sig vara helt korrekt, han fick direkt ordning på laget och skapade en struktur i spelet som knappt skådats tidigare. Trots Uralkalijs (huvudsponsorn) besvärliga ekonomiska situation som gör Amkars framtid oviss så är laget idag ett av de mest taktiska och organiserade lagen i ligan. Permjlaget ligger för närvarande på 6:e plats i tabellen (en poäng från CSKA) och har redan besegrat starka lag som Spartak och Kuban.

Cherchesovs Amkar blir minst sagt ett spännande lag att hålla ögonen på den här säsongen! Kan de till och med utmana om europaplatserna?

***

Läs även:
Del 1: Spartak Moskva
Del 2: Zenit 
Del 3: CSKA Moskva
Del 4: Mordovija
Del 5: Terek Groznyj
Del 6: Ural och Tomj
Del 7: FK Rostov 

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.