Rysslandsbloggen

Lär dig om de ryska lagen, del 7: FK Rostov

I den sjunde delen av vår artikelserie där vi lär er om de ryska lagen tänkte vi ta oss en närmare titt på RPLs stora sensation såhär långt denna säsong – FK Rostov!

Namn: FK Rostov
Grundades: 1930
Hemarena: Olimp 2, f.d. Rostseljmasj-arena och Olimp XXI, kapacitet: 15800 åskådare.
Ägare: 93 % av klubben tillhör Rostovs länsadministration.
Budget: 30 miljoner dollar

Rostov har varit den stora överraskningen minst sagt i säsongsinledningen av RPL, med fyra vinster och en oavgjord så toppar man tabellen med 13 poäng! I laget så har Artjom Dzjuba varit det stora utropstecknet med 7 fullträffar såhär långt. Två andra nyckelspelare i laget som kommer bli mycket viktiga under säsongen är Zjano Ananidze och Timofej Kalachjov.

Klubben debuterade i RSFSR (Ryssland under sovjettiden)- mästerskapet den 28 maj 1950. Tack vare fina prestationer fick de 1953 spela i Sovjetmästerskapet klass B och 1965 kom den första stora framgången tog man en andraplats i Sovjetmästerskapet klass A.

Genom att bli fyra i Sovjets näst högsta liga år 1991 fick man möjligheten att spela i Rysslands högsta division från år 1992. Rostseljmasj (som laget hette då) åkte ur högstaligan 1993 men tog sig snabbt tillbaka efter endast en säsong i näst högsta divisionen.

Klubbens förmodligen största prestation genom åren kom 1998 då man slutade på en 6:e plats i ryska ligan och spelade året efter i Intertoto- cupen där de i semifinalen ställdes mot Juventus. Italienarnas ankomst var en stor händelse för klubben och det fanns en elektrisk spänning i luften på hemmaarenan, men trots det förlorade man till slut med 0:4.

I Ryska cupen var man nära en bragd år 2003 då laget gick till final, där blev det dock förlust mot Spartak.

År 2007 blev den sämsta säsongen för Rostov på många år, bara två(!) segrar under hela ligaspelet innebar en sistaplats i tabellen. Därefter blev man tvungna att bygga om laget från grunden – men trots det lyckades man riktigt bra året efter och tog sig direkt tillbaka till högsta divisionen.

Alla säsonger sedan dess har laget lyckas hålla sig kvar i Permier-liga, dock utan några större framgångar. I början av 2012 fick laget en ny tränare som heter Miodrag Bozjovic som visat fina resultat med Amkar och FK Moskva tidigare.

Säsongen 2012/2013 var ganska motsägelsefull – Rostov presterade bra mot de större lagen men förlorade poäng mot svagare motstånd istället. Till slut hamnade man på en 13:e plats och fick spela play-off mot SKA-Energija, vilka de besegrade utan några större bekymmer.


Inför Rostovs-Juventus 1999.

Tidigare namn
1930—1936 Seljmasjstroj
1936—1941 Seljmasj
1941—1953 Traktor
1953—1957 Torpedo
1957—2003 Rostseljmasj
Från 2003  — FK Rostov

***

Läs även:
Del 1: Spartak Moskva
Del 2: Zenit 
Del 3: CSKA Moskva
Del 4: Mordovija
Del 5: Terek Groznyj
Del 6: Årets nykomlingar (Ural och Tomj)

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK.

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.