Rysslandsbloggen

Lär dig om de ryska lagen, del 4: Mordovija

Nu är det dags att titta närmare på ett av de mindre kända lagen, nämligen bottenlaget Mordovija som är debutant i Ryska premier league.

I den här artikeln kommer vi att ta oss en närmare titt på klubbens historia, profiler och prestation den här säsongen.

Före vinteruppehållet låg Mordovija på en hopplös 16:e plats med  bara 9 inspelade poäng efter 19 omgångar. Men något har hänt nu i vår – laget har vaknat till rejält och fått med sig en hel del fina resultat. De har tagit 7 poäng på de senaste fyra matcherna.

Under vintern bestämde sig ledningen för att byta ut den anfallsglada förespråkaren Fjodor Sjerbatjenko som på fullaste allvar trodde på att hans lag kunde spela en öppen anfallsfotboll mot alla lag i ligan. Det fungerade bra i FNL men i RPL har det inte alls varit något hit resultatmässigt. Då valde man istället att satsa på en tränare som ser försvaret som lagets fundament – nämligen Dorinel Munteanu. Han är rumän precis som Dan Petrescu i Dynamo.

Munteanus krav på att byta ut försvaret förverkligades av ledningen. Mordovija fick fyra nya försvarare i vintras som tillsammans med ett väldigt organiserat spel och genomtänkta och välförberedda fasta situationer har resulterat i de fina resultaten på senaste tid – alltså 7 poäng på de senaste fyra matcherna och bara 1(!) insläppt mål.

Historia
Klubben grundades 1961 och sedan dess har den haft flera olika namn eller beteckningar. Under Sovjettiden så hette laget bla Stroitelj (fri översättning till svenska: ”Byggarbetare”), Spartak Saransk, Elektrosvet (”Elektroljus”) och Svetotekhnika (”Ljusteknik”). Sedan Sovjetunionen upplöstes har laget fortsatt hetat Svetotekhnika fram till 2003 då man fick en ny sponsor och ett nytt lag – Lisma-Mordovija. 2005 fick man sitt nuvarande namn – Mordovija.

Detta är första gången klubben deltar i högstadivisionen i sin cirka 50-åriga historia. Med andra ord ett historiskt år för Saransk-klubben som har sin republik i de östra delarna av det Europeiska Ryssland – det vill säga det som ligger väster om Uralbergen.

Mordovija

Ekonomi och ägare
Mordovija ägs av Mordovijarepublikens (Mordviniens) administration. Man har en total budget på 28 miljoner dollar. Spelartruppens värde uppgår i 19 miljoner dollar. Det enda lag i serien som har en lägre budget är Amkar Perm, deras budget ligger på 21 miljoner dollar. Högst budget i ligan har Zenit (280 miljoner dollar), Anzji (180 miljoner) och Rubin Kazan med 145 miljoner dollar.

Bästa spelare denna säsong
Ruslan Mukhametsjin: Lagets bästa målskytt med 7 fullträffar denna säsong.
Kirill Pantjenko: Bra poängspelare med flera mål.
Anton Bober: Landslagsmeriterade veteranen Bober fick sitta på bänken en hel del under hösten men har blivit en nyckelspelare under Munteanus ledning. Han har fått förtroendet med sina fina pricksäkra inlägg, inte minst i samband med fasta situationer.


Snyggt mål av Bober mot CSKA förra året.

 

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.