Rysslandsbloggen

Lär dig om de ryska lagen, del 3: CSKA Moskva

I den tredje delen av vår artikelserie tittar vi närmare på armélaget CSKA Moskva som för närvarande toppar tabellen. I början tittar vi närmare på det nuvarande laget för att sedan ge en historiskt överblick av klubben, en historisk överblick som präglas av det politiska klimatet och av namnbyten.

CSKA hade det tufft i slutet av förra säsongen. Laget kvalificerade sig förvisso till CL åttondelsfinal och spelade intressanta matcher mot Real Madrid men gjorde en katastrofal insats i ligan. Laget vann bara 1 av 8 matcher i slutet av säsongen och istället för att konkurrera med Zenit om guldet så gick de till och med miste om den andra CL-platsen som gick till ärkerivalen Spartak. CSKA började inte heller den här säsongen något vidare och det blev 2 förluster på de 3 första matcherna. Mycket tydde på att Leonid Slutskij skulle få lämna klubben men på något sätt lyckades laget vända på situationen trots skador på alla sina anfallare och man vann 12 av de 13 nästkommande matcherna i ligan och ligger nu alltså på en förstaplats.

Alla som tidigare kritiserade Slutskij har nu vänt på kappan och ändrat på sina tidigare slutsatser kring tränaren. Slutskij ses numera som en duktig tränare och en skicklig strateg. De flesta menar att lagets president Evgenij Giner gjorde rätt i att inte sparka honom. I och med Anzjis och Zenits storvärvningar och även förbättringar i spelet blir det svårare för CSKA i vår att behålla förstaplatsen. Men CSKA har en fördel i att de bara kan fokusera på ligan medan Zenit och Anzji fortsatt är med i Europa League. När det gäller anfallsuppsättningen ser det mycket ljusare ut för CSKA nu i vår – populäre Vagner Love är som bekant tillbaka och snart ska även Doumbia och Necid vara tillbaka från lasaretet. Med dessa herrar tillbaka på plan bör CSKAs offensiv förbättras markant! Troligtvis kommer också Matias Suarez från Anderlecht att ansluta till laget, med andra ord lär anfallsspelet knappast bli sämre.

Evgenij Giner har ägt klubben sedan 2001 och dessa 12 år kan rankas som de mest framgångsrika åren för klubben historiskt sett. Tre ligaguld, fyra silver och tre brons samt en UEFA-cup tllsammans med CL kvartsfinal på det hela. Giner var först med att investera stora pengar i rysk fotboll och fram till 2006 ansågs CSKA vara det rikaste laget i den ryska ligan. Samtidigt som Giner ansågs vara den rikaste och mest inflytelserika personen i ligan. En väldigt populär slogan i början på 2000-talet bland andra lags supportrar var att ”Giner har köpt allt /Giner vsjo kupil”. I och med Gazproms, Lukoils, Ryska Järnvägs och Kerimovs investeringar anses CSKAs budget numera vara på något sånär medelnivå. Men Giners strategiska utveckling av laget och satsning på budgetfördelningar, till exempel att han än idag alltid försöker göra CSKA till det mest lönsamma laget i ligan (de senaste två åren har CSKA legat plus/minus noll i budgeten, om man jämför med till exempel Zenit som investerat mycket mer än vad de fått tillbaka), har resulterat i väldigt kloka värvningar och överlag väldigt höga placeringar i ligan under alla dessa år.


Giner

Historia

Om vi går tillbaka cirka 100 år från nu, närmare bestämt till år 1911 så grundades CSKA av ett gäng skidentusiaster. Dessa skidentusiaster bestod av en greve, samt 6 så kallade ”hedersmedborgare” av det ryska imperiet, som en sorts adel. Spartak kallar än idag CSKA lite hånfullt för ”skidåkare”.

Skidentusiasternas första fotbollsmatch i Moskvamästerskapets ”klass B” var mot ett lag som hette Vega och de fick en bra start minst sagt, vinst med 6-2. År 1917 vann de Kazanmästerskapet och fick på så sätt en plats i Moskvamästerskapet klass A. Efter att Sovjetregeringen beslutat sig för att krossa all ”borgaridrott” i landet och ersätta det med ”arbetaridrott” så fick skidentusiasternas idrottslag ett nytt namn, nämligen ”Visningsområde för allmänbildning” eller på ryska förkortat OPPV. Det blev lagets första koppling till Röda armén. OPPV fick sin första riktiga framgång 1926 när de lyckades vinna Moskvamästerskapet klass A. Många av matcherna spelades aldrig klart det året på grund av dåliga väderförhållanden i november men titeln gick alltså trots det till OPPV.

År 1928 skedde återigen ett namnbyte och det nya namnet blev ”Centrala huset av Röda armén”, eller förkortat CDKA. CDKA vann Moskvas mästerskap 1935. 1936 gick det första Sovjetmästerskapet av stapeln och CDKA uppnådde trots en väldigt bra start endast en sistaplats i ligan. Enligt reglerna skulle de ha åkt ner en division men tack vare inblandning från de högst uppsatta inom armén och regeringen utvidgades klass A och CDKA fick på så sätt behålla sin plats i ligan. Precis vid denna tidpunkt så började CDKA att använda sig av en så kallad ”arméplikt-taktik” för att värva de bästa spelarna till sitt lag. Det var under denna tid obligatorisk armétjänstgöring men om man gick med i CDKA kunde man spela fotboll istället för att lumpa. Detta var ett sätt att få de bästa unga spelarna till CSKA under hela Sovjettiden (detta gällde dock framförallt inom ishockey).

Under krigstiden värvades inte lagmedlemmarna till frontlinjen utan de fick istället stanna i Moskva och genomgå en militärutbildning, vilket resulterade i en löjtnantrank för de flesta spelarna. Sedan dess har CSKA fått smeknamnet ”Löjtnanternas lag”. De första åren under efterkrigstiden vann CDKA mästerskapstitlar utan problem. Men efter det fick de stå emot en väldigt hård konkurrens från andra lag och hade det betydligt svårare att kamma hem pokalerna.

1951 skedde så återigen ett namnbyte till ”Det centrala huset av sovjetarmén” eller förkortat CDSA. Det första året under det namnet tog de en ”dubbel”, alltså både ligan och cupen. 1952 skickade Stalin CDSA att representera Sovjet i OS och där fick laget det väldigt tufft , i sextondelsfinal segrade man över Bulgarien med 2:1 men i åttondelsfinalen mot Jugoslavien blev det tufft på riktigt. Jugoslaviens ledare Josef Tito beslutade att hans land skulle lämna det socialistiska blocket med Sovjet i spetsen, så matchen fick en väldigt tydlig politisk prägel. CDSA i form av Sovjets landslaget förlorade med 5:1 efter första halvlek men lyckades att kvittera till oavgjort i andra halvlek och fick en omspelningsmatch vilken man förlorade med 3:1. Bestraffningen för förlusten från sovjetledningen väntade inte allt för länge, Idrottsministeriet krävde efter bara några veckor avgången av alla spelare i laget och ställde krav på lagledningen att forma ett helt nytt lag. Alla CDSAs resultat i sovjetmästerskapet 1952 togs dessutom bort. Det fanns en konspirationsteori kring detta att NKVDs (KGB under Stalins tid) chef Lavrentij Berija som också hade greppet om Dynamo stod bakom detta beslutstagande och att han på så sätt bidrog till att få bort en av de främsta konkurrenterna.

Men det dröjde inte länge innan CDSA fick komma tillbaka, året efter dog både Stalin och Berija och beslut från Försvarsministeriet kom i november 1953 om att återskapa laget. Under de nästkommande 40 åren kammade CSKA bara hem 2 guld – år 1970 och 1991 (sista sovjetmästerskapet) med den legendariske Pavel Sadyrin vid rodret. År 1957 bytte laget namn en gång till till ”Den Centrala Idrottsklubben av Försvarsministeriet” eller förkortat CSK MO, vilket berodde på interna militära reformer i landet. 3 år senare fick laget byta namn för sista gången och heter sedan dess CSKA Moskva.

Under början av 90-talet fick laget det väldigt tufft. Man fick inte tillräckligt mycket pengar från försvarsmakten längre och de bästa spelarna som CSKA vann guldet med 1991 valde att lämna laget. Man började återfå lite av sin forna styrka ett par år senare då till exempel den legendariske Sergej Semak kom till laget. Men CSKA lyckades inte med att få någon högre placering i ligan förens den nye tränaren Oleg Dolmatov anslöt 1998. En tränare som hade 6 år bakom sig i ett lag som heter Tjernomorets från den ryska sydkusten. Han förändrade lagets spel vilket resulterade i 16 vinster utav 17 matcher i andra delen av mästerskapet samt en CL-plats i ligan vid säsongens slut.

CSKAs historiska seger över Spartak med 4-1 med Dolmatov vid rodret 1998.

Man började prata om den första ryska tränaren som började tillämpa västerländska spelmetoder (Dolmatov var bland de första tränarna i Ryssland som började med att förespråka linjeförsvar till exempel). Nästa säsong kom CSKA trea i ligan och kunde därmed inte kvala in till CL på grund av en förlust mot norska Molde, för att sedan igen dala spelmässigt och byta ut Dolmatov och hamna i en svår ekonomisk kris vilken löstes enbart med Giners ankomst som löste ut lagets skulder.

Supporterkultur

CSKA är det tredje största laget i Ryssland sett till antal supportrar efter Zenit och Spartak. Den officiella supporterklubben heter KLS CSKA. CSKAs huliganfirman heter Red-Blue Warriors och de skapar bråk till och från på olika orter.


Slagsmål mellan CSKA-fanater och polisen i Jaroslavlj 2008.

Framgångar

USSR mästerskapet/Ryska Premier League

Titlar (10): 1946, 1947, 1948, 1950, 1951, 1970, 1991 (det sista sovjetmästerskapet), 2003, 2005, 2006

USSR Cup/Ryska cupen

Titlar(11): 1945, 1948, 1951, 1955, 1991, 2002, 2005, 2006, 2008, 2009, 2011

Ryska Supercupen

Titlar (4): 2004, 2006, 2007, 2009

Europeiska cuper

UEFA-cupen

Vinnare: 2004/2005

UEFA Champions League

Kvartsfinal 2009/2010. Vi var på denna match borta på San Siro (1:0) mot Inter som senare vann hela turneringen med Mourinho vid rodret. //Slava & Johan

CSKAs budget 2012:

75 miljoner dollar

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.