Rysslandsbloggen

Lär dig om de ryska lagen, del 2: Zenit

I del två av vår artikelserie tittar vi närmare på Zenit Sankt Petersburg – det rikaste laget i rysk fotboll, med den stora statliga jätten Gazprom bakom sig.

 

De senaste fem åren har laget vunnit ligan tre gånger och UEFA-cupen en gång. Allt verkar vara perfekt om man tittar på siffrorna i statistiken. Men konstigt nog så är det faktiskt Zenit som har visat sig ha de största problemen när det gäller att ta kliv framåt spelmässigt den senaste tiden – konflikter i laget, spelare som tappat motivationen, en tränare som gång på gång visat att hans lag inte kan (kanske inte vet hur?) spela bortamatcher i europeiska cuper, en stagnerad utveckling av spelet. Detta är bara några av de tydliga problem som finns i dagens Zenit.

 

Luciano Spalletti tog över Zenit i slutet av 2009 då laget var på nedgång efter att Dick Advocaat lämnade för att träna Belgien. Advocaats insats är svår att underskatta då man under hans ledning vann ryska mästerskapet 2007, samt tog hem UEFA-cupen året efter. Den unga och motiverade italienska tränaren mobiliserade kollektivet direkt genom ett välorganiserat försvars- och mittfältsspel och Zenit kunde ta tillbaka guldet i ligan under hans första säsong vid rodret.

 

Året efter att Luciano vann guldet i ligan igen tog sig Zenit vidare från gruppen i CL för första gången i sin historia och allt verkade vara en enda progressiv skala, dessutom fick Zenit en av de enklaste motståndarna i åttondelsfinalen – Benfica. Man vann hemmatchen den 15 februari i år med 3:2 i en match där man kunde skåda flera otroligt vackra mål och spänning in i den sista minuten.

 

Bortamatchen kännetecknades av ett viljelöst Zenit som släppte in två mål och inte visade någonting framåt överhuvudtaget. Man kan lugnt se det som en början av konstigheter som följt med Zenit resten av året. Laget vann guldet även 2012 i den längsta ligasäsongen någonsin som varade i ett och ett halvt år i samband med övergången till kalendersystemet höst-vår. Men både supportrar och fotbollsexperter krävde trots det ett steg framåt, framförallt i CL. Zenits ledning lovade i sin tur stora värvningar under sommaren som skulle gynna lagets utveckling och de höll sitt ord då de absolut dyraste köp som någonsin skådats inom rysk fotboll genomfördes i form av Hulk och Witsel. Sankt-Petersburgarna började dessutom den nya säsongen väldigt bra i ligan med fyra raka vinster, där bland annat CSKA besegrades borta med 3:1 och Spartak blev mosade på hemmaplan med hela 5:0.

 

Men problemen väntade precis bakom hörnet, först förnedrades Zenit i sin första match i CL borta mot Malaga. En match där de ryska mästarna var helt chanslösa mot de halvt konkurssatta spanjorerna och torskade med 3:0. Fyra dagar efteråt gick två av Zenits nyckelspelare – Kerzjakov och Denisov ut i strejk med motiveringen att de nyanlända spelarna fått för hög lön i jämförelse med de andra spelarna i truppen, inte minst lagets veteraner (det kuriösa är att Denisovs lön i Zenit är 2,5 miljoner euro per år. Snacka om arbetarstrejk!). Denisov gick till och med så långt att han gick ut med en förklaring att han tappat motivationen helt och vägrade att starta matchen mot Krylja Sovetov i ligan. Straffet blev exil till juniorlaget där Denisov spenderade hela 6 veckor och tvingade sitt lag till en hel del förändringar på mittfältet (som om inte införlivning av nya värvningar var en utmaning nog). De 6 veckorna resulterade i tre vinstlösa matcher i ligan i rad, samt en förlust i CL, denna gång hemma mot Milan med 2:3.

 

Men det slutar inte där, Spalletti fick även göra en förändring i backlinjen då en av de absolut dyraste av Zenits värvningar Bruno Alves som köptes 2010 för 22 miljoner euro gjorde flera dåliga matcher med konstiga misstag och fick sätta sig på bänken under några matcher i ligan och CL. Spalletti anklagades direkt av rysk media för att vara alldeles för mjuk till personligheten för att kunna hålla ordning i laget och se till att klimatet i Zenit skulle gynna alla spelare och deras utveckling. Och precis när alla trodde att Zenit löst sina problem och var på väg uppåt igen efter att ha vunnit tre matcher i ligan, samt besegrat Anderlecht på hemmaplan kom en smäll i form av en totalt chanslös och viljelös match borta mot de belgiska mästarna där Sankt-Petersburgs lag släppte in ett enkelt tidigt mål och totalt misslyckades med anfallsspelet – endast två skott på mål och en hörna under hela matchen! Ryska fotbollsexperter dröjde inte med att såga Zenits tränare som fortfarande inte kan spela bortamatcher i europeiska turneringar, samt ha en strategi överlag i att forma laget. Till exempel menar Alexander Bubnov att de ryska mästarna har alldeles för många gamla spelare och att man måste förnya laget med minst tre nya spelare på olika positioner.

 

Den före detta tränaren och olympiska mästaren Anatolij Byshovets uttryckte sig rakt med att Spalletti helt enkelt valde fel taktik i matchen mot Anderlecht. Alla anklagelser är i princip likadana då Spalletti kritiserades för sin ”mjukhet” och att han nått sitt högsta professionella tak med Roma där han personligen vid ett tillfälle erkände att han inte längre kunde kontrollera laget och lämnade Rom. Men Luciano verkar inte ge upp så enkelt i Zenit inte, han sa i en intervju igår att han hade tagit ett ordentligt snack med spelarna efter matchen mot Anderlecht och att det kommer att börja ge resultat väldigt snart, samt att laget inte tänker ge upp utan befinner sig precis inför ett stort framsteg i CL där allt enbart beror på Zenits spelare och lagets egen insats.

 

Den uteblivna utvecklingen i Zenits spel det senaste året är tydlig, så det blir intressant att se om Spalletti verkligen är rätt person för att kunna ta laget till en högre nivå. Kan han ha nått sitt tak? Vad tror ni?

 

Klubbpresentation: Zenit Sankt Petersburg

Det finns flera versioner om när och under vilket namn Zenit bildades. Men det mest troliga är att Zenit formades 1924 då laget hette FK ”Boltjevik” (ФК Большевик) och fick sitt nuvarande namn år 1936. Laget upplöstes 1939 på grund av dåliga resultat och ett annat lag från dåvarande Leningrad som hette Stalinets (Сталинец) beslutade att ändra sitt namn till Zenit. Laget vann Sovjetiska cupen år 1944 och efter det hade man inte några framgångar i varken ligan eller cupen, förutom 1984 då Zenit vann Sovjetmästerskapet för första och enda gången.

 

Efterkrigstiden kännetecknades av deras kända tränare Lemesjev som förespråkade anfallsfotboll och Zenit var ett av de mest produktiva lagen framåt i ligan men fick sällan en högre placering än en sjätteplats. 60- och 70-talet benämns som ”krisår” då laget var nära att lämna den högsta divisionen flera gånger. Förändringar började ske när Jurij Morozov tog över laget 1977 och satsade på att bygga ett nytt lag genom att rekrytera nya spelare samt jobba med spelarnas psykologiska utveckling, med andra ord – skapa vinnarskallar. Detta resulterade i ett ligabrons efter tre års hårt arbete. Morozovs assisterande och efterträdare Pavel Sadyrin gjorde en fantastik debut som huvudtränare med en fjärdeplats i ligan och semi-final i cupen och året efter tog laget ett efterlängtat guld.

 

Sadyrin kanske vissa av er känner igen från VM 94 då han styrde Rysslands landslag som var i samma grupp som Sverige. Sadyrin var också tränare för CSKA under åren 1988- 1992, CSKA Moskva vann då det sista Sovjetmästerskapet år 1991. 80-talet slutade på ett väldigt kontroversiellt sätt för Zenit då Sadyrin lämnade laget 1987 och man fick lämna den högsta divisionen två år efter. Zenit kom tillbaka till den högsta divisionen flera år senare (1997) efter att Sadyrin kommit tillbaka och lyckats lyfta laget som slutade på en 8:e plats sitt debutår i högsta ryska ligan. Sadyrins efterträdare Byshovets lyckades med att ta laget till semi-final i ryska cupen året efter vilket betydde att ”svackan” för Zenit var över. Året efter tog Davydov över laget som tränare och vann ryska cupen efter en minnesvärd final mot Dynamo Moksva där framtida landslagsstrikern Alexander Panov gjorde två mål. Och det var dessutom första gången som ett lag utanför Moskva vann cupen.

 

Laget ägs sedan år 2005 av statliga olje- och gasjätten Gazprom och hade 2012 en budget på 165 miljoner dollar.

 

Zenit är ett av de lag i Ryssland som har störst antal supportrar – de brukar till exempel ha ungefär 10,000  personer på plats som följer laget på bortamatcher. Supportrarna kallas för bomzji – бомжи (luffare) och mesjki  мешки (påsar). Zenits supportrar anses vara ”vänner” med CSKA-fanater och ”i krig” med Spartak och framförallt Dynamo Moskva.

 

Zenit har vunnit följande troféer

Sovjettiden:

Ligamästare 1 gång: 1984

Ligabrons 1 gång: 1980

Sovjetcup 1 gång: 1944

Sovjetcup silver 2 gånger: 1939, 1984

Sovjet supercup 1 gång: 1985

 

Ryssland:

Ligamästare 3 gånger: 2007, 2010, 2011/12

Liga silver 1 gång: 2003

Liga brons 2 gånger: 2001, 2009

Ryska cupen 2 gånger: 1998/99, 2009/10

Ryska cupen silver 1 gång: 2001/02

Ryska supercupen 2 gånger: 2008, 2011

Premier Leauge Cup 1 gång: 2003

 

Internationella turneringar:

UEFA cupen 1 gång: 2007/08

UEFA supercupen 1 gång: 2008

Intertoto cup silver 1 gång: 2000

 

 

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.