Rysslandsbloggen

Lär dig om de ryska lagen, del 1: Spartak Moskva

Då många har efterfrågat mer info om de ryska klubbarna och dess spelare, historia, klubbkultur, supportrar osv. tänkte vi köra en artikelserie där vi tittar lite närmare på de olika lagen. Först ut är Spartak Moskva som förmodligen är Rysslands största klubb med en historia av stora framgångsepoker men också av mörkare tider då klubbens framtid varit oviss.

 

 

Spartak är ett lag som haft det turbulent den senaste tiden. En ny tränare som ansågs ha en filosofi som skulle passa Spartaks spelstil och den klassiska ”spartakandan”. En ”anda” som uppkom på slutet av 1970-talet i samband med att den legendariske tränaren Konstantin Beskov tog över laget. Konstantin stod för en offensiv och ”vacker” fotboll.

 

Konstantin Beskov

 

Unai Emeri skulle hjälpa Spartak att ta sig uppåt i ligan där man inte vunnit sedan 2001 – dock har man fem silvermedaljer de senaste åren. I Champions league har det inte heller gått så bra som man hoppats. Laget har inte lyckats ta sig vidare från sin grupp på över 10 år. Med Emeri som sågs som en metodisk europeisk tränare siktade man också på att få en ökad stabilitet efter alla upp-och-nedgångar gällande såväl spelet som ligapositioner.

 

Sportchefen Valerij Karpin motiverade valet av just Emeri med att basken visade upp stabila resultat med Valencia år efter år trots tunga förluster på spelarsidan. Verkligheten visade sig dock vara svårare än att man bara kunde ta steget mot mästartiteln. Emeris tid vid rodret har visat att Spartak har ett mycket djupare systemfel i organisationen och på det psykologiska planet än vad man tidigare kunnat ana.

 

Unai Emeri

 

Spartak släpper in mål i varje match både i ryska ligan och i CL och försvarsspelet har försämrats i år jämfört med förra året. Emeri kritiseras för att inte bry sig om försvaret och för att satsa helt och hållet på anfallsspelet. Oron har på sistone eskalerat i och med att Spartak förlorat 4 av de 6 senaste matcherna, 2 i CL och 2 i ligan, inklusive den viljelösa förlusten i derbyt mot CSKA. CSKA-spelarna, bland annat Vasilij Berezutskij sa efter matchen att det var det absolut enklaste derbyt han någonsin varit med om och att han aldrig skådat ett sådant viljelöst Spartak.

 

Den senaste matchen Spartak förlorade i ligan var mot Anzji förra fredagen och den insatsen förstärkte bilden av ett förvirrat lag. Spartak spelade bra i den första halvleken och tog ledningen men löjliga misstag (bland annat självmål) i den andra delen av matchen gjorde att Hiddinks lag kammade hem en seger med 2-1.

 

Många fotbollsexperter i Ryssland menade efter matchen att Emeris tid i Spartak närmar sig sitt slut. I de två nästkommande matcherna stod ett mycket mer erfaret och välorganiserat Benfica i CL för motståndet – dessa matcher skulle fastställa tränarens och lagets framtid. Tisdagsmatchen startade oväntat då Spartak gjorde ett snabbt mål genom snyggt passningsspel mellan Biljaletdinov, Jurado och Carioca. Benfica som säkert förväntat sig en hyfsat enkel vinst mot ett sådant skakat lag och blev överrumplade och chockade efter det tidiga målet. Siffrorna hade kunnat blir ännu större för Spartaks del de kommande 30 minuterna då Kombarov, Ari och Jurado var nära att göra mål. Ari, den före detta Kalmaranfallaren var så nära att han sköt i ribban efter en elegant passning från högerkanten. Men kvitteringen kom istället från Benfica som vaknade till liv och i den 33:e minuten kom Salvios inlägg då målvakten Rebrov (Spartaks tredjemålvakt efter skador på Dikan och Pesjakov) gjorde fel som gick ut och lämnade målet helt öppet, vilket gjorde att Lima inte kunde missa – 1:1!

 

Men Spartak var långt ifrån att ge upp och redan efter 10 minuter kom en guldpassning från vänsterbacken Kombarov till högerbacken Makeev som efter en fin löpning från högerkanten passade bollen vidare till straffområdet där Ari var helt fri och kunde avsluta men backen Jardel ”hann före” och bröt passningen in i eget mål. Målvakten Moraes kunde inte göra något och det blev 2:1 till Spartak.

 

Spartak startade den andra halvleken aktivt med flera attacker där bland annat Ari var nära med och utöka de röd-vitas ledning med hälen. Men energidepåerna tog slut ganska fort och de sista 30 minuterna av matchen producerade Spartak knappt några anfall alls utan koncentrerade sig enbart på försvarsspelet. Benfica hade ett stort bollinnehav men lyckades inte med några farligheter alls. Spartakanhängarna fick äntligen sin efterlängtade seger, trots en väldigt nervös avslutning på matchen. Emeri sa efteråt att hans lag kontrollerade spelet under hela 90 minuter och tog en välförtjänt seger. Hans ord får dock inte så mycket uppbackning av ryska fotbollsexperter där bland annat Evgenij Lovchev menar att Spartak måste jobba på det fysiska spelet och att det kommer bli tufft för Spartak i Lissabon, samt i övriga ligamatcher. Spartaks ägare Leonid Fedun var väldigt glad när hans lag äntligen kammade hem tre poäng i en europeisk turnering.

 

Benficas supportrar menar, om man läser kommentarerna på tidningen ”Abolas” hemsida, att Spartak är ett dåligt lag men att Benfica lyckades vara ännu sämre i matchen mot just dem och att de väntar på revansch i returmötet.

 

Igår fortsatte Spartak att vinna hemma i ligan mot nykomlingen Mordovija och de lyckades dessutom att hålla nollan (!) för första gången på länge. Jurado gjorde sitt första mål för Spartak och Biljaletdinov lyckades äntligen göra mål igen. Men spelet lämnade (som vanligt) väldigt många frågor, då Mordovija som rankas som det absolut sämsta och fattigaste laget i hela ligan (de har inte ens en sportchef!) skapade massvis med chanser och spelade överlag jämnt med Spartak. De röd-vitas försvarare Dimitrij Kombarov poängterade dock efter matchen att det är krävande att spela två matcher i veckan och att de idag spelade med moral och det viktiga var att de lyckades ta tre poäng och hålla nollan.

 

Hur kommer det att gå för Spartak fortsättningsvis? Vad tror ni? Kommer Emeri lyckas med att tillämpa sin anfallsfilosofi i Spartak?

 

Klubbpresentation: Spartak Moskva

Spartak bildades år 1922 av bröderna Starostin och var först tänkt som ett armélag men fick en annan roll. Laget hette först MKS (Московский кружок спорта Краснопресненского района) och fram till 1935 hade det flera namn som ”Krasnaja Presnja”, ”Pitjeviki” och ”Promkooperatsija”. Spartaks första ligatitel kom 1936 då laget vann höstens Sovjetmästerskap. Samtliga fyra av bröderna Starostin arresterades av Stalins säkerhetspolis 1942 och anklagades för ”fascistiska åsikter och fientliga verksamheter på helt falska grunder”. Detta innebar att tuffa tider påbörjade för Spartak vilket även fortsatte efter krigstiden då man hade dåliga laguppställningar och bytte tränare väldigt ofta. Det var bara estländaren Albert Volrat som kunde hålla Spartak kvar i åtminstone tabellens mittenregion.

 

1950- och 60-talet då Spartak kammade hem hela 6 ligaguld och 4 cupguld kännetecknas som en period med stora legendariska spelare som Nikita Simonjan, Igor Netto och målvakten Vladimir Maslachenko som senare blev fotbollsexpert och kommentator.

Lev Jashin (målvakt i Dynamo) och Igor Netto

 

1970-talet innebar nya svåra tider för Spartak då de 1976 fick lämna högsta sovjetdivisionen och detta var ett tecken på att förändringar behövdes. Den nya tränaren Konstantin Beskov som var känd för att ha varit tränare för andra Moskva-lag som Torpedo och Dynamo började bygga ett nytt lag med sin egen stil som Spartak idag är kända för. Laget återvände till högstadivisionen efter en säsong i andraligan och året efter vann man ligaguldet trots att många nyckelspelare lämnat laget. Spartak tog medaljer i nästan varje mästerskap under 1980-talet.

 

Den legendariske Oleg Romantsev tog över laget år 1989 och han förespråkade sig själv som Beskovs efterträdare och han vann guld direkt under sitt första år i klubben. Efter Sovjets sönderfall lyckades Romantsev samla alla de bästa spelarna från hela forna Sovjet till sitt lag vilket resulterade i Spartaks guldhegemoni under 1990-talet, då laget vann 9 av 10 titlar i ryska ligan mellan 1992-2001. Romantsev var både tränare och president (ägare) för klubben vilket han fick en hel del kritik för när laget började få sämre resultat i början av 2000-talet. Romantsev sålde laget till affärsmannen Chevitjenko som är ihågkommen för konstiga spelarköp och ologiska tränarbyten.

 

Oleg Romantsev

 

Laget ägs idag av oljejätten Lukoil och har en årsbudget på 94 miljoner dollar. Spartak ligger på 45:e plats på UEFA:s ranking.

 

Spartak kallas för ”röd-vita”, mjaso (мясо, kött), folkets lag (Народная команда, Nardnaja Komanda) och ”Spartatji”. Klubben anses ha flest supportrar i både Moskva och i hela landet. Spartak anses dessutom ha skaffat de första riktiga fanaterna i Sovjets historia och att dessa visade upp sig för första gången på matchen Spartak – Dnepr år 1972. Spartaks supportrar är också kända för sina huliganer och deras aktioner – de mest kända platser där bråk uppstått är Nitzjnij Novgorod, Prague, Jaroslovlj och Ramenskoe.

 

Spartak fans

 

Spartak ultras

 

Bråk med polisen i Nizjnij Novgorod, 1997.

 

Slagsmål mellan Spartak och Zenit fanater för cirka tre år sedan i Sankt Petersburg.

 

Ramenskoe.

 

Spartak har vunnit följande troféer:

 

Sovjet ligan

Mästare (12 gånger): 1936 (höst), 1938, 1939, 1952, 1953, 1956, 1958, 1962, 1969, 1979, 1987, 1989

Silver  (12 gånger): 1937, 1954, 1955, 1963, 1968, 1974, 1980, 1981, 1983, 1984, 1985, 1991

Brons (9 gånger): 1936 (vår), 1940, 1948, 1949, 1957, 1961, 1970, 1982, 1986

 

Sovjet cup

Guld (10 gånger): 1938, 1939, 1946, 1947, 1950, 1958, 1963, 1965, 1971, 1991/92

Silver (5 gånger): 1948, 1952, 1957, 1972, 1981

 

Ryska ligan

Mästare (9 gånger): 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001

Silver (5 gånger): 2005, 2006, 2007, 2009, 2011/12

Brons (2 gånger): 1995, 2002

 

Ryska cupen

Guld (3 gånger): 1993/94, 1997/98, 2002/03

Silver (2 gånger): 1995/96, 2005/06

 

Ryska Supercupen

Silver (3 gånger): 2004, 2006, 2007

ryssland
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

En kommentar

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.

  1. […] även: Del 1: Spartak Moskva Del 2: Zenit  Del 3: CSKA Moskva Del 4: Mordovija Del 5: Terek Groznyj Del 6: Ural och Tomj Del 7: […]

Tillbaka till bloggen