Rysslandsbloggen

Det nya Slutskij-landslaget

Slutskij tog en otroligt välbehövlig seger i sin första match som förbundskapten. Segern bäddar nu för en spännande strid om direktplatserna till EM, eller rättare sagt om andraplatsen som det ser ut nu i och med Österrikes försprång.

Det stora missnöje som länge legat som ett mörkt täcke över rysk landslagsfotboll har nu fått sig en positiv injektion genom Slutskijs tillträde.  En seger direkt säger förstås sitt – landslagsuppdrag kräver resultat men vad mer är det som är nytt med Ryssland under Slutskij jämfört med Capello? Han är fortfarande ny vid posten men det går ändå att se några saker. För det första var det lätt att förstå att det bästa laget för dagen skulle spela – alltså inga fler ”experiment”. Samtidigt testade Capello otroligt många unga spelare som många ryska fans gärna ville se i landslaget. Slutskij å andra sidan visade direkt att han ville få in rutin i laget. Han bjöd in 34-åriga Oleg Kuzmin från Rubin, som tidigare spelat för Spartak, FK Moskva och Lokomotiv. Rutinen till trots var detta Kuzmins första landslagsmatch någonsin. Dzagojev, Zjirkov och Dzjuba var tillbaka i startelvan, vilket bland annat bidrog till att Ryssland kändes friare i sina roller än under Capellos taktiska bojor.

Slutskij har kvar sitt primära arbete i CSKA och det är också därifrån han får sin lön. Så landslaget blir lite mer som ett ”ideellt” arbete, vilket många fans ser positivt på med tanke på alla ekonomiska turer som varit med Capellos lön och snacket om ”pengasökande tränare som inte ger resultat”.

Tre matcher återstår av gruppspelet , för Rysslands del innebär det Lichtenstein (b), Moldavien (b) och avslutningsvis Montenegro (h).  Väntar fler bottennapp för Ryssland eller fortsätter ”Slutskij-effekten”?  Många ryska blickar kommer nog hursomhelst att riktas mot Solna på tisdag kväll då det som utspelas där sannolikt kommer ha stor betydelse för vilken slutplacering i gruppen Ryssland slutligen tilldelas.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer

Nu avgörs Capellos framtid?

Mycket tyder på att Capellos avgång är nära vilket inte är så förvånande. Fem poäng på de senaste fem matcherna i EM-kvalet och endast en seger (mot Lichtenstein i första omgången) bortsett från skrivbordssegern mot Montenegro. Rysslands chanser att spela EM i Frankrike nästa år är nedvärderade.

Capello har ju fått kritik tidigare, så det i sig är ingenting nytt. Men den senaste matchen mot Österrike som man chanslöst förlorade på hemmaplan blev nog droppen även för dem som tidigare försvarat eller i alla fall låtit bli att kritisera Capello alltför hårt. En känd rysk kommentator och journalist vid namn Aleksej Andronov skrev på sin Twitter att ”om man inte sparkar den gamla idioten efter DET HÄR då må hela den ryska fotbollen brinna i helvetet!”.  Andronov är visserligen känd för att vara kritiserande och konfliktsökande men även andra, till exempel hans mer sansade kollega Vasilij Utkin visade också starkt missnöje efter matchen som han kallade ett ”vanhedrande nederlag” och konstaterade att detta måste vara slutet på Capellos epok i Ryssland.

Flera före detta spelare som Sergej Juran och Andrej Tikhonov poängterade Capellos ”tydliga taktiska missar” i matchen. Men vad var det som egentligen hände? Capello fick spela en av de absolut viktigaste matcherna utan sina två mittbackar – snacka om allvarligt problem för en italiensk tränare. Ignasjevic ersattes av Ivan Novoltsev från Rostov och som om inte det var nog skadades Vasilij Berezutskij och ersattes av en annan CSKA-spelare – unge Nikita Tjernov. Det kan låta som ett ganska klokt beslut men Tjernov har enbart spelat två matcher för CSKA och det var i ryska cupen. Att kasta in en sådan talangfull men helt oerfaren spelare i en avgörande batalj på internationell nivå ansågs av de flesta ryska fotbollsexperter och supportrar som en tränarmässig katastrof för landslaget.

Läget i de andra lagdelarna såg inte heller särskilt lovande ut inför matchen. Mittfältet och anfallet bestod av spelare som Capello säkert litar på men som inte varit i form det senaste halvåret. Det hade utan tvekan varit rätt av Capello att bjuda in Tereks Oleg Ivanov till landslaget i höstas då han var som bäst och han fick också en del kritik då för att han inte gjorde det. Sedan dess har Terek tappat sin tabellposition och Ivanov har inte uträttat mycket mer än en assist, samt dragit på sig ett rött kort under våren.

Kokorin regerade i landslaget och klubblaget förra året, både under VM och i höstas. Men i år har Alexander blott varit en dålig kopia av sig själv – 1 mål på 18 matcher är knappast landslagsmässig nivå och absolut inte en spelare för startelvan. Samma sak med Dzjuba som väckte hopp hos spartakfansen i höstas men som nu förvandlats till en latmask med 1 mål på 13 matcher i Spartak och Dynamo, samt 4 matcher i Rostov under våren.

Alexander Kerzjakov är med all respekt en legend i rysk fotboll som dock har spelat enbart 50 minuter för Zenit de senaste 6 månaderna. Frågan är om han håller landslagsnivå i dagsläget? Knappast. Däremot Fjodor Smolov som tidigare fått Capellos sympatier och inbjudan till landslaget efter att ha gjort ett mål under en hel säsong bjöds nu inte in trots han spelat i sin livs form i Ural där han stänkt in 8 mål på bara några matcher. Igor Portnjagin från Rubin som blev bäste målskytten med ett ryskt pass i ligan fick inte heller någon kallelse. Hur Capello tänkt bygga upp anfallsspelet med ett sådant spelarurval framstår som en gåta.

Återigen fick Capello också kritik för sina klassiska två försvarsmittfältare (den här gången Ivanov och Glusjakov) och en ”feg taktik” i en match där enbart vinst gällde. En sådan taktik ser ännu mer förvånande ut när dessutom varken Kombarov eller Smoljnikov inte var stödjande till anfallet från sina respektive ”försvarskanter”. De har offensiva kvalitéer vilket de gång på gång visar i sina klubblag men troligtvis får de inte samma utrymme att visa detta under Capellos direktiv.

För övrigt kan man konstatera att  Capello testat fler nya spelare än vad Hiddink och Advocaat gjort tillsammans. Detta är någonting som fans och experter anser vara positivt men själva urvalet, tidpunkten och de kvalitéer som Capello valt att lyfta fram är gåtfullt och oförståeligt för allmänheten. Speciellt när uttagningarna inte gett några som helst sportsliga resultat.

Det ryktas nu flitigt kring Capellos ersättare – Slutskij (CSKA Moskva) och Kononenko (Krasnodar) är tänkbara efterträdare. Före detta spartakspelare pekar i sin tur föga förvånande ut Valerij Karpin som den absolut bästa kandidaten för att träna landslaget. Men en sak är klar – förändringarna måste ske snabbt, annars riskerar Ryssland att missa ett EM med ett av de enklaste kvalsystemen genom tiderna (två första lagen i gruppen går automatiskt vidare och trean får kvala). Samtidigt som strategin för hemma-VM 2018 återstår som oklar.

Det finns dock två anledningar som kan leda till att Capello inte får sparken inom de närmaste veckorna. Den första och mest uppenbara är en straffavgift på 21 miljoner Euro som måste betalas till italienaren vid en upplösning av hans kontrakt. Denna summa är bara en del av de pengar det bråkats om det senaste året. Först valde förbundet taktiken att inte betala ut några pengar alls till Capello och vänta på att han skulle säga upp sig frivilligt. Men den listige Fabio har visat tålamod och fick hela sin fördröjda lön utbetald tillslut. Så nu kvarstår bråket inom RFS kring ansvaret för denna straffavgift som i sin tur kan fördröja Capellos avgång.

Den andra anledningen är mer spekulativ. Det har ryktats om pengatvätt inom Ryska Fotbollsunionen ganska länge nu och det är bland annat på grund av detta man förklarar de feta löner som både Advocaat och nu Capello fått för sina respektive landslagsuppdrag (spekulationen ligger i att de får en viss summa vitt och resterande summa tvättas svart av RFS mystiska sponsorer). Capello var dessutom just den person som stod vid rodret i Juventus under Modgi-gate 2006 och teoretiskt sett är han inte helt främmande för korruptionsmodeller i fotboll. Naturligtvis är detta enbart spekulationer, kanske kommer FIFA-skandalen följas upp av att kunna visa mer  om vad som verkligen gäller beträffande korruption i rysk fotboll. Men än så länge har vi enbart rykten anledningar till misstanke att gå på när det gäller denna fråga.

Hursomhelst kommer vi säkerligen under de närmaste veckorna se en utveckling i denna fråga där vi kommer kunna dra fler slutsatser. Än så länge kan vi bara försöka ta fram tips på hur det kan gå. Vad tror ni?

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer

Sammanfattning av de ryska lagens vecka i Europa

Inför den sista omgången i Champions och Europa League är ett ryskt lag redan vidare till gruppspel, ett är utslaget och för två väntar en spännande slutomgång där framtiden är oviss.

***

I och med Zenits seger i tisdags hemma mot Benfica med 1:0 efter ett oerhört viktigt mål av Danny kommer allt att avgöras i den sista matchen borta mot Monaco. En seger där och Zenit är vidare – oavgjort eller förlust och Monaco går vidare tillsammans med nuvarande ettan Bayer Leverkusen. Hade det blivit 0:0 mot Benfica som det länge såg ut som hade Zenits chanser till avancemang redan varit körda. Monaco har skaffat sig ett bra utgångsläge inför den sista matchen genom att slå tyskarna i båda matcherna mot dem så det blir ingen enkel uppgift för Zenit. Dock har Monaco bara gjort två mål(!) såhär långt i gruppspelet. I det senaste mötet mellan lagen spelade Zenit och Monaco 0:0 så det är nu framförallt upp till bevis för Sankt Petersburgs-lagets anfall.

***

De tyska lagen går bra i Europa och det bästa exemplet på detta är förstås Bayern München som dominerat i grupp E i CL. Den enda ”plumpen” i protokollet kom nu i veckan borta mot City. Citys seger innebär att de kliver upp på samma poäng som Roma och CSKA Moskva. Roma såg länge ut att gå mot en seger borta mot moskvalaget efter en brilliant frispark av Totti. Men tack vare en dramatisk avslutning av matchen där CSKA fick med sig ett oavgjort resultat, samt Citys seger har vi nu tre lag på fem poäng. Kampen om den sista platsen avgörs i sista omgången och i och med Citys seger senast ser det betydligt bättre ut för dem samtidigt som det blir tufft för CSKA som möter Bayern borta i sista omgången. Kan motivation slå klass är frågan? Att CSKA överhuvudtaget har chansen att avancera får ändå ses som positivt överraskande för dem då de inledde gruppspelet väldigt svagt.

***

Dynamo har imponerat stort i Europa League där de är ensamma i turneringen om att ha gått rent i gruppen med 15 poäng på 5 matcher, ”trots” att man spelat med presidentens son Rotenberg Jr som inte är någon vidare fotbollsspelare… Oavsett vad som händer i den sista omgången blir Dynamo etta och PSV tvåa i Dynamos grupp. Estoril och Panathinaikos åker ut.

***

Krasnodars första europaäventyr slutar i gruppspelet i Europa League. Även här har ryssarna haft en del problem med tyskt motstånd där Krasnodar förlorat med 5:1 borta och 2:4 hemma mot Wolfsburg. I övrigt har Granqvist och co inte alls gjort bort sig men det har saknats matchvinnare i laget.

***

Det finns ett inte alls omöjligt scenario att endast Dynamo av de ryska lagen går vidare från gruppspelet vilket i så fall vore ett dåligt år i Europa för de ryska lagen. Samtidigt är det roligt att se någonting nytt i Dynamo som är tillbaka i dessa sammanhang som ett svårslaget lag.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer

Cirkusen kring Capellos lön

Är Capello inte längre efterfrågad av Ryssland?

Det ryska fotbollsförbundet är skyldiga Capello £7 miljoner. Pengar som RFS nu erkänt inte finns, i alla fall inte hos dem och de pratar nu om att lösningen kan vara att hitta finansiering på annat sätt. Outbetald lön för Capellos del har varit ett problem sedan VM tog slut men tidigare har han inte brytt sig alltför mycket om det då han menat att pengarna inte är det viktigaste i världen. Nu börjar dock hans tålamod att tryta och tidigare i månaden sa han att ”gränsen närmar sig” för vad han tål.

Vasilij Utkin som är en av Rysslands mest kända fotbollsjournalister och kommentatorer, samt sportkanalernas direktör på NTV-Plus sa i en intervju till Echo Moskvy att faktumet att pengarna för Capellos lön inte räcker till hos RFS är en ganska känd fråga sedan en längre tid tillbaka. Det är bara nu RFS vågar komma ut med saken och berätta om hur det egentligen ligger till. Den stora frågan är ifall RFS kommer att hitta pengar inom den närmaste framtiden eller inte.

President Nikolaj Tolstyhs plats står på spel. Han har redan fått en del kritik tidigare, samtidigt som inte alla konflikter inom organisationen verkar vara lösta.  Det var i för sig inte Tolstyh som bjöd in Capello till landslaget men det var han som förlängde Capellos kontrakt. Dessutom skrevs det första kontraktet på av dåvarande biträdande president Nikita Simonjan som idag är RFSs vice-president.

Utkin ser två utfall av situationen – antingen  bryter Capello kontraktet eller så avgår Tolstyh. Han menar också att det slutgiltiga beslutet troligtvis kommer att fattas av idrottsministern Vitlaij Mutko, ty det var de facto han som stod bakom Capellos inbjudan till landslaget. Och nu när Capello inte lyckats att leverera de önskade resultaten i samband med sin omdiskuterade höga lön så försöker Mutko att bli av med honom. Utifrån detta kan vi i princip dra slutsatsen att Capello inte förblir Rysslands tränare länge till, vilket i för sig inte förändrar det faktum att han måste få sina pengar i vilket fall som helst enligt kontraktet.

Efter ett misslyckat världsmästerskap där Ryssland spelade oavgjort i två matcher och förlorade en har nu kryssandet fortsatt i kvalet mot Sverige och Moldavien. På lördag ställs Capellos mannar mot gruppledaren Österrike. Många har sedan VM påtalat att Capello har en överdrivet hög lön och det är inte särskilt märkligt att det drevet förts med tanke på att resultaten lämnat mer att önska. Allt handlar i slutändan om resultat.  Capello är den högst avlönade landslagstränaren i världen, han tjänar till exempel dubbelt så mycket som Roy Hodgson i England. Capellos kontrakt sträcker sig över VM i Ryssland 2018.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer

En regeländring till det bättre

Från och med nästa säsong kommer 7+4- regeln i RPL att ändras. 7+4- regeln tvingar de ryska klubbarna att ha minst fyra ryska spelare på plan i startelvan. Istället kommer 10+15- regeln att gälla. Den innebär att i de ryska lagens 25- mannatrupper ska lagen maximalt kunna registrera 10 utländska spelare. Men det kommer inte längre finnas några krav på hur många ryska spelare som tar plats i startelvan.

Det positiva med regeländringen är att klubbarna alltid kan spela det bästa laget utan att ta hänsyn till vilket land spelarna kommer ifrån. Det kommer förhoppningsvis också leda till att lönerna för de ryska spelarna hamnar på en mer rimlig nivå, speciellt för de yngre spelarna. På grund av den nuvarande regeln har topplagen tidigt fångat upp talanger och erbjudit dem monsterlöner för att de ska stanna, någonting som bland annat kan innebära en risk att unga ryska spelare blir ”mätta” vilket kan hämma deras utveckling.

Den nya regeländringen kan också leda till att fler ryska spelare går till andra ligor, vilket naturligtvis är väldigt viktigt för att den ryska fotbollen ska utvecklas. Dessutom spetsas konkurrensen i trupperna när de ryska stjärnorna inte längre kan känna sig säkra på sina platser i startelvan.

Det negativa med den nya regeln är möjligen att utländska spelare kan ta plats från ryska spelare men samtidigt är det ju en konkurrenssituation som finns överallt i toppfotbollen och vi tror att de flesta ändå föredrar att det bästa laget alltid ska spela. Sedan är även den nya regeln fortsatt rätt så begränsande. Regelverket innebär i praktiken ändå att minst en rysk spelare måste vara med i startelvan.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer

Massiv kritik mot Capello efter kryssandet

1:1 borta mot ett svagt Sverige utan Zlatan var väl okej. Hade Ryssland som de flesta sedan förväntade sig bara vunnit hemma mot Moldavien hade inledningen i EM-kvalet blivit ungefär som väntat men efter att laget kryssat mot ett än sämre Moldavien på hemmaplan var kritiken förstås inte långt borta. Efter ett svagt VM har nu matchen mot Moldavien blivit droppen som fått bägaren att rinna över hos flera.

Rysslands idrottsminister Vitaly Mutko har nu personligen talat om för Capello att spelet på plan inte är övertygande på något sätt, att det är rent utsagt dåligt. Han har också tryckt på att han själv såväl som fansen är missnöjda och att det inte finns någon kärlek till laget på det sätt befolkningen visat till sina idrottare i andra sporter. Han poängterar dock att han inte är det minsta oroad över att Ryssland inte ska gå till EM.

Capellos höga lön är också någonting som stört flera fotbollsentusiaster och framstående personer i Ryssland, inte minst politiker. Vladimir Zjirinovskij som är partiledare för Rysslands liberaldemokratiska parti har exempelvis kallat Capello för ”tjuv” och hävdat att han rimligen bör ställa sig inför ryska Duman och förklara lagets dåliga insatser.

Det spekuleras kring en avgång, någonting som idrottsminister Mutko dementerat ett flertal gånger. Han säger att Capellos kontrakt som sträcker sig över VM 2018 ska fullföljas.

Capello själv har lagt det mesta krutet på att kommentera och analysera det sportsliga. Efter matchen mot Moldavien hyllade han motståndarnas försvarsspel och förklarade att det inte fanns någon tillstymmelse till underskattning. Artiom Dzjuba menade att Ryssland dominerade matchen men lyckades inte få hål på ett väldigt tätt försvar. För Moldavien räckte det med en chans för att göra mål.

Ryssland ligger tvåa i grupp G med fem poäng precis som Sverige efter tre matcher. Österrike leder gruppen med 7 poäng.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer

”Sverige är det svåraste motståndet”

Capello sa redan i början av året att Sverige skulle bli det svåraste motståndet i EM-kvalgruppen. Han poängterade också att gänget bestående av Sverige, Österrike och Montenegro var alla tuffa motståndare som få lag skulle vilja hamna bland.

Under gårdagens presskonferens vägrade Capello att svara på frågor kring startelvan. Inte ens Akinfejev går säker enligt hans uttalanden vilket inte är så konstigt efter flera dåliga prestationer av CSKA-målvakten de senaste veckorna. Ryktena om konflikten mellan Capello och RFS president Nikolaj Tolstyh samt italienarens löneförsening (Capello ska ha fått sin senaste lön för fyra månader sedan) kan enligt vår uppfattning påverka Ryssland på ett negativt sätt i kvällens match.

Ryska supportrar planerar en marsch från Solna t-banestation till Friends arena. Supportrarnas representant Eduard Latypov förklarade att de ryska fansen kommer att bära en stor flagga som det står ”Smolensk” på (stad i västra Ryssland), ”från den närmaste tunnelbanestationen, som ligger ungefär en kilometer från Friends arena”. Det är ganska traditionellt att göra så för de ryska supportrarna i alla städer de kommer till enligt Latypov. Vi hoppas att allt kommer gå lugnt och smidigt till.

Sergej Kirjakov, före detta landslagsanfallare och nuvarande tränare för ryska juniorlandslaget sa att han gillade hur svenskarna såg ut mot Österrike. Han menar att Sverige är ett snabbt och mobilt lag som kommer att spela offensivt på hemmaplan, vilket betyder att Ryssland främst kommer att försvara sig. Kirjakov tror att Capello kommer att spela med en forward och det blir Kokorin enligt hans mening.

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
Inlägget har 1 kommentar

Bra start för tre av fyra ryska lag i Europa

Här kommer en sammanfattning av de ryska lagens insatser såhär långt i Champions League och Europa League. Zenit, Dynamo och Krasnodar har fått bra starter i CL och EL, samtidigt som det ser desto mörkare ut för CSKA som inte bara förlorat två matcher – idag fick de också reda på att de kommer att spela deras tre nästkommande hemmamatcher utan publik…

***

Zenit
I grupp C har Zenit fått en helt okej start. En imponerande seger borta mot Benfica med 0:2 följdes upp av en riktigt tråkig och oinspirerad 0:0- match hemma mot Monaco vilket innebär att Zenit och Monaco är gruppens suveräner såhär långt med 4 poäng vardera.

Monaco startade matchen mot Zenit starkast och Lodygin stod för några fina parader. I den andra halvleken tog Zenit över och skapade flera chanser, inte minst via Rondon men matchen slutade som sagt mållöst. Närmast ett ledningsmål var Monacos inhoppare Yannick Ferreira-Carrasco som träffade virket. Nästa motståndare för Zenit är Leverkusen som skuggar toppduon på tre poäng efter 3:1 mot Benfica nu senast.

Champions League, grupp C

Klubbar SM V O F IM GM +/- Png
AS Monaco 2 1 1 0 1 0 1 4
 Zenit 2 1 1 0 2 0 2 4
 Bayer 04 Leverkusen 2 1 0 1 3 2 1 3
 SL Benfica 2 0 0 2 1 5 -4 0

***

CSKA Moskva
CSKA har fått en tuff inledning i Champions League. Förlusten med 5:1 borta mot Roma följdes upp av en 0:1- förlust hemma mot Bayern efter att Müller satt dit en straff i en match där CSKA hade sina chanser och Eremenko var närmast mål i Moskva-laget. Sett över hela matchen var Bayern dock klart bättre och hade kontroll över händelserna. Xabi Alonso stod själv för 43 passningar vilket bara var en mindre än vad hela CSKA mäktade med. Positivt för CSKA dock att få tillbaka viss stabilitet i försvaret efter överkörningen i Rom och Akinfejev spelade bra.

Bayern har som väntat kopplat ett grepp om gruppen men hoppet om en andraplats är fortfarande inte helt dött även om det ser otroligt svårt ut. En seger hemma mot City i nästa omgång är dock ett måste i så fall. Svenskarna Elm och Wernbloom är fortfarande borta från spel på grund av skada (magont) och avstängning.

Som om inte de senaste resultaten varit tillräckligt för moskva-laget fick klubben idag reda på att de kommer att få spela sina tre nästkommande hemmamatcher utan åskådare. Anledningen är kastade smällare och rökbomber i Rom. Klubben straffades även förra året, ingen skärpning: hårdare straff.

Champions League, grupp E 

Klubbar SM V O F GM IM +/- Png
Bayern München 2 2 0 0 2 0 2 6
AS Roma 2 1 1 0 6 2 4 4
Manchester City FC 2 0 1 1 1 2 -1 1
CSKA Moskva 2 0 0 2 1 6 -5 0

***

Dynamo Moskva
Dynamo har fått en fantastisk start på sitt Europa League-äventyr med två segrar i de två inledande matcherna, 2:1 borta mot Panathinaikos och 1:0 hemma mot PSV. Det såg länge ut att bli 0:0 mot PSV men ”gubben i lådan” Juri Sjirkov som gjorde ett inhopp i mitten på andra halvlek ändrade på detta genom ett förlösande och mycket vackert volleymål i matchens tredje tilläggsminut.

Det var tydligt att segern över PSV betydde mycket för spelarna och fansen. Aleksander Kokorin beskrev den fina inledningen i gruppen som ”fantastisk och fullt välförtjänt” och Christopher Samba var glad över att ”sätta Dynamo på kartan” men hyllade också PSV som han menade har stor utvecklingspotential och kommer bli väldigt svåra att besegra i framtiden.

Dynamo som tog sig ut i Europa genom en fjärdeplats i ligan förra säsongen har haft det lite motigt de senaste åren. Bortsett från förra säsongen och säsongen 11/12 har laget placerat sig mellan plats 7 och 14 de senaste 10 åren så med denna bakgrund är det lätt att förstå spelarnas och fansens entusiasm.

***

Krasnodar
Grupp H i Europa League är intressant  då den bara innehåller lag från toppligor som alla ligger strax under topplagen i respektive liga – Everton, Lille, Wolfsburg och Krasnodar. Just nu toppas gruppen av Everton som slog Wolfsburg i den första gruppspelsmatchen med 4:1.

Krasnodar som grundades så sent som 2008 har tagit ryska ligan med storm och gör nu sitt första framträdande i Europa efter att ha ”snott” den sista Europaplatsen från Spartak förra säsongen. I gruppen ligger Krasnodar delad tvåa med Lille på två poäng.  I den senaste matchen mot Everton (1:1) såg Krasnodar länge ut att ta hem alla poäng men en viss ryskbekanting i form av Eto’o räddade en poäng åt engelsmännen. 1:0- målet stod Ari för.

Evertonfans i Krasnodar

Evertonfans i Krasnodar

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer

Lär dig om de ryska lagen, del 10: Torpedo Moskva

I vår serie om ryska lag är det nu dags för klassiska Torpedo Moskva som tagit sig tillbaka till högstadivisionen efter 8 års väntan.

Torpedo logo

Snabbfakta
President: Aleksander Tukmanov
Hemmaarena: Eduard Streltsov arena, kapacitet: 14585 åskådare. I dagsläget spelar laget sina hemmamatcher i Ramenskoe på Saturn arena på grund av något slags administrativa svårigheter med Moskvas stadsledning.
Årsbudget: 500 miljoner rubel – 100 miljoner SEK.
Om namnet: Namnet Torpedo kommer från bilkarossen med samma namn. Läs mer

Berättelsen om Torpedo Moskva  
Torpedo organiserade sig för första gången som ett lag på bilfabriken AMO ZIL (Zavod imeni Lichkacheva) genom ett beslut under fackförbundets årsmöte. Laget hette till en början RDPK som står för Rabotjij Dvorets Proletarskaja Kuznitsa (Arbetarnas Palats – ”Proletärens verkstad”) och innefattade både fotbolls- och volleybollag för arbetarna från stadsdelen Proletarskij (numera Krasnogvardejskij) i Moskva. Namnet Torpedo och en ny struktur tillsattes i november 1930, något som sedan dess räknats som det officiella året då klubben grundades.

År 1938 spelade Torpedo för första gången i den högsta sovjetdivisionen och laget slutade då på en nionde plats. Under krigstiden var det mest Moskva-turneringar som kunde organiseras ostört och 1944 visade sig Torpedo vara starkast bland alla Moskva-lag. Direkt efter kriget år 1945 så var det Viktor Maslov (tidigare mittfältare i Torpedo) som tog över laget som tränare. Maslov blev till slut en legendarisk figur, inte bara för Torpedo utan för hela världsfotbollen. Han är med bland de 50 bästa tränarna under de senaste 50 åren enligt World Soccers fotbollsmagasin och var en stor innovatör i Sovjet och i hela världen genom att spela med en 4-4-2- formation där kantanfallare hade blivit mittfältare för att just stärka kantspelet både vid anfall och försvar.

Viktor Maslov

1945 tog Maslovs lag brons, 1946 en fjärdeplats vilket följdes upp av en femteplats de två nästkommande åren, sedan en fjärdeplats år 1949, vilket ansågs vara en otroligt bra serie resultat med tanke på den hårda konkurrensen. 1947 visade Torpedo också upp sig för första gången i cupfinalen efter ha besegrat Dynamo Tbilisi i kvartsfinalen och CDKA i semifinalen, men laget lyckades inte ta hem cupen den gången då Spartak var skickligare just då.

På 50-talet kännetecknades Torpedo av att klubben började producera (och introducera) talangfulla unga spelare som sedan skulle visa sig vara några av de absolut bästa inom sovjetfobollens historia. Anfallet representerades av Valentin Ivanov och Eduard Streltsov (båda två var alltid en del av den 33 namn långa spelarlista som innehöll namnen på Sovjets främsta fotbollsspelare och spelade för landslaget), Slava Metreveli (en anfallare med georgiskt påbrå som senare hamnade i Dynamo Tbilisi och var en viktig del av sovjetiska landslaget), samt Gennadij Gusarov som även han var en vass anfallare och spelade flera matcher för landslaget. Torpedoförsvaret formades av den starka trion Viktor Sjustikov, Leonid Ostrovskij och Aleksander Medakin.

Eduard Streltsov, som hemmaarenan är uppkallad efter

Viktor Maslov prövade lyckan i andra lag och städer, bland annat Gorkij (nuvarande Nizjnij Novgorod) och Chisinau och återvände till Torpedo 1957 där han direkt satte ihop ett helt fantastiskt lag. En generationsväxling i slutet av 50-talet utvecklades till en guldera för Torpedo under 60-talet, då vann laget sovjetmästerskapet 1960 och 1965. Trots stora förändringar i laget under säsongen 64 då tränare Maslov såväl som i stort sätt alla nyckelspelare lämnade lyckades klubben göra guldvärvningar. Detta samtidigt som Streltsov gjorde comeback efter några år i finkan på grund av bråk med sovjetmyndigheter, samt att mittfältare Valerij Voronin tog på sig ledarrollen.

Mellan 1967 och 1991 sågs Torpedo framförallt som ett mittenlag där de för det mest höll hus, även om laget tog hem ett efterlängtat guld 1976. Under det sista guldåret var det de före detta mästerskapsvinnarna som tagit över tränarposterna – Valentin Ivanov som huvudtränare och Viktor Sjustikov som assisterande. Torpedo lyckades också få fram flera talangfulla unga spelare i slutet av sovjeteran vilket resulterade i ett cupguld 1986 och ett guld i den första Ryska cupen 1993.

I mitten av 90-talet drabbades Torpedo av ekonomiska svårigheter och ZIL sålde laget till ”Luzjniki”-koncernen, någonting som också gjorde att laget flyttade från Torpedoarenan till Luzjniki arena. Under tränaren Vitalij Sjevchenko mellan år 1999 till 2002 visade laget upp sin mest intressanta och stabila fotboll i modern historia där laget lyckades kamma hem bronset år 2000. Men finansiella svårigheter drabbade även Luzjniki och sakta men säkert började Torpedo att falla. År 2006 var degraderingen ett faktum och laget fick lämna landets högsta division för första gången i historien.

Som om inte fallet var tungt nog degraderades Torpedo ytterligare en division två år senare. Samma år fick dock klubben en ny ägare – den kända fotbollsintressenten Aleksander Tukmanov som med sina finansiella, administrativa och politiska kontakter gav hopp om en ljus framtid för det forna storlaget. Sakta men säkert började Torpedo få till en struktur inom klubben vilket i sin tur resulterade i en resultatförbättring.

Klubbpresident Aleksander Tukmanov

År 2010 fick laget en ny tränare – den före detta Torpedo- och Lokomotivspelaren Igor Chugajnov som tog laget upp till näst högsta divisionen FNL igen. Steget därifrån skulle inte gå lika enkelt och efter att flera tränare fått chansen landade ansvaret som huvudtränare till slut på Aleksander Borodjuk (Hiddinks före detta assisterande tränare i landslaget). Medvinden som tog tag i klubben därefter var tydlig och bara efter en säsong slutade Torpedo trea vilket innebar att endast två kvalmatcher mot Krylja Sovetov stod mellan dem och ett återtåg i högsta divisionen. Torpedo tog chansen till 100 procent och är nu alltså i högstadivisionen efter 8 års väntan!

Torpedo har fått en ganska tuff start i ligan och står på fyra poäng efter åtta omgångar vilket innebär en trettondeplats.

***

Läs även
Del 1: Spartak Moskva
Del 2: Zenit 
Del 3: CSKA Moskva
Del 4: Mordovija
Del 5: Terek Groznyj
Del 6: Ural och Tomj
Del 7: FK Rostov 

Del 8: Amkar Permj
Del 9: Kuban och Krasnodar

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer

Inför Champions League

Förra året var det ingen som imponerades av de ryska lagen i Champions League. Kan Zenit och CSKA göra en bättre insats denna säsong? Det är frågan när ryska ligans etta och tvåa från förra säsongen såväl som i den nuvarande tabellen går in i Champions Leagues gruppspel i veckan. Samma lag som representerade Ryssland i förra årets upplaga av turneringen. Zenit ställs i år mot Monaco, Leverkusen och Benfica, samtidigt som CSKA får möta snarlikt motstånd som förra året i form av Bayern, City och Roma.

***

Förra säsongen lyckades Zenit på något mirakulöst sätt ta sig vidare från sin CL-grupp utan att imponera. 6 poäng räckte för att ta sig till åttondelsfinal. Kort därefter gjorde Borussia Dortmund processen kort med Sankt Petersburg- laget. Zenit kan inte ha varit särskilt nöjda med den turneringen och revanschlust lär finnas. Med Monaco, Leverkusen och Benfica som motståndare finnas det goda möjligheter att avancera från grupp C.

Zenit har börjat ligan på ett strålande sätt med sju vinster på lika många matcher och +21 i målskillnad. Laget har totalt 10 vinster på de 10 senaste matcherna inräknat play-off till Champions League. Det är ett lag med uppumpat självförtroende som André Villas-Boas imorgon tar med sig till Estadio do Sport för match mot Benfica.

Med tanke på att Villas-Boas är portugis, tränat Porto och att tre spelare i Zenit tidigare spelat för Lisabonklubben lär det bli ett speciellt möte. Lagen har dessutom ställts mot varandra i dessa sammanhang rätt så nyligen, närmare bestämt 2012 då bland annat Witsel startade för Benfica. I Zenit är det många spelare som är kvar från den matchen och de liksom zenitfansen kan inte ha glömt hur Benfica slog ut dem ur turneringen den gången.

Visserligen har zenitspelarna säkert ett starkt självförtroende men de har nog också med sig en hel del respekt. Portugiserna har aldrig förlorat på hemmaplan mot ett ryskt lag, senast förra säsongen slog man Spartak med 2-0.

***

De dubbla ligamästarna CSKA såg länge ut att knipa en tredjeplats i sin Champions League-grupp förra säsongen men föll ihop i slutet av gruppspelet och fick se sig omsprungna av Victoria Plzen. Då var det Bayern och Manchester City som toppade tabellen – i år har ödet fört samman dessa lag igen och det är bara Plzen som bytts ut mot italienskt motstånd i form av Roma.

CSKA är liksom inför förra upplagan av CL nederlagstippade och lyckas man komma trea får det anses vara godkänt. CSKA har dock sett stabila ut i inledningen av säsongen och har en del klasspelare som kan hota de flesta lag, Doumbia och nyförvärven Natcho och Eremenko som börjat säsongen starkt för att nämna några.  CSKAs problem tidigare har ofta varit att för många av de bättre spelarna i laget varit skadade och då har inte bredden funnits för att utmana lag som City och Bayern.

På onsdag ställs CSKA mot Roma på Stadio Olympico i den första gruppspelsmatchen. Roma som har fin statistik mot ryska lag (5 vinster, 0 oavgjorda och 1 förlust) vill säkert visa sig från sin bästa sida efter flera år utanför fotbollens finrum.

Dzagojev och Wernbloom kommer inte att vara med på grund av avstängningar (tre matcher), inte heller Rasmus Elm och Schennikov som är drabbade av skadebeskymmer.

***

Vad tror du om Zenits och CSKAs chanser i Champions League?

***

Följ oss på Twitter @RyssbloggenFK!

ryssland
0 kommentarer