Adam Pinthorps Spanienblogg

Bästa möjliga förutsättningar för Spanien – nu börjar allvaret

Twitter: @pinthorp

Det är nu allvaret börjat på riktigt. Efter ett långt och ganska knaggligt kvalspel, ett okej play off och ett mästerskapsgruppspel som gått precis enligt planerna står nu Spaniens U21-landslag precis där de borde och där de vill. I semifinal.

Två riktigt bra insatser krävs för att bli historiskt och lyfta tredje U21-guldet på sex år. Och förutsättningarna kunde knappast varit bättre.

Även om Portugal var en tidig gruppfinal i den andra omgången var det knappast något tal om annat än att ”La Rojita” var storfavorit. Albert Celades manskap visade upp en helt annan taktisk flexibilitet och spelade på ett sätt vi inte gjort oss vana vid att se något spanskt lag uppträda på många år. Det var portugiserna som höll mest boll, inte minst inledningsvis, och förde matchen. Men ett välorganiserat Spanien utnyttjade sina möjligheter när de dök upp, och bevisade att man kanske är som allra farligast när man får ställa om snarare än när man rullar boll i ett uppställt anfallsspel.

Efter 5-0-krossen mot Makedonien slutade det 3-1 mot Portugal och säkrad gruppseger. De spelare som Albert Celades förmodligen hoppades på allra mest skulle kliva fram och stå för bra insatser mot Portugal gjorde precis just det. Sandro Ramírez nätade, Dani Ceballos tog till vara på sin chans från start och Iñaki Williams hoppade in och bevisade i allra högsta grad att han bör vara ett tänkbart namn för startelvan.

Frid och fröjd och med säkrad gruppseger kunde Celades spela ett helt nytt lag i sista omgången mot Serbien. Även här fick Míster väldigt många positiva svar. Carlos Soler, Álvaro Odriozola och Iñaki, återigen, var väldigt bra. Denis Suárez som blev petad mot Portugal klev fram och gjorde matchens enda mål.

Celades har enorma lyxproblem att handskas med inför kvällens semifinal mot Italien. Men med största sannolikhet ruckar han inte en millimeter på startelvan som spelade mot Portugal.

Kepa
Bellerín Vallejo Meré Jonny
Saúl Llorente Ceballos
Deulofeu Sandro Asensio

Det lär bli dessa elva.

Och jag vet inte om det kunde varit bättre förutsättningar än vad fallet just nu är. Alla offensiva krafter har kommit igång. Alla i truppen – undantaget tredjemålvakten Rubén Blanco – har fått speltid. Och de viktigaste kuggarna har fått några extra dagars vila jämfört med Italiens manskap som hade kniven mot strupen i sista gruppspelsomgången mot Tyskland där det krävdes seger.

Spanien har väntat på den här stunden, på riktigt skarpt läge, sedan man åkte ur kvalet i förra U21-EM. Det är nu det gäller att kliva fram och visa.

Jag tror det här laget har det som krävs för att gå hela vägen.

pinthorp
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER