Adam Pinthorps Spanienblogg

Allt annat än seger är fiasko för Spanien i U21-EM

Twitter: @pinthorp

Känner ni vibbarna?

Förväntningar i luften av att se morgondagens storstjärnor i hetluften i ett mästerskap.

Jag fullkomligt älskar U21-EM. Kanske har det att göra med att de två landslagen jag följer mest noggrant – Sveriges och Spaniens – har haft för vana de senaste åren att skörda stora framgångar i just U21-sammanhang.

Spanien vann både 2011 under Luis Milla och 2013 under Julen Lopetegui, som i dag är förbundskapten för A-landslaget och efter ett år vid rodret ännu inte förlorat. Och Sverige som vi alla känner till bragdsegrade i det senaste mästerskapet i Tjeckien för två år sedan.

Att själv vara på plats och bevittna när Sverige straffade Portugal i finalen kvarstår som ett av mina absolut största och häftigaste fotbollsminnen alla kategorier.

Låt oss hoppas att sommarens turnering på ett eller annat sätt blir minnesvärd.

Känslan är dock inte lika stark kring det svenska gänget den här gången. Det kryllar av intressanta framtidsnamn men känns betydligt mer profilfattigt och bristen av ledargestalter är på förhand ett orosmoment. Styrkan är så klart kollektivet och det enormt fina kvalet man har i ryggen. Förmodligen lär motståndarlagen ha en del respekt för Sverige.

Spanien är säkerligen ett av de lagen. ”La Rojita” hade återigen problem i kvalspelet men lyckades knipa en play off-plats och väl där överrumpla Österrike på vägen till huvudturneringen.

Nu kliver man in som en av de stora favoriterna, och frågar ni mig den största av alla.

Varför?

Först och främst för att truppen helt enkelt är den på pappret klart bästa. Stora stjärnor som Marco Asensio (Real Madrid), Gerard Deulofeu (Milan), Saúl Ñíguez (Atlético) och Iñaki Williams (Athletic Club) hade tagit plats i de flesta A-landslag och de tre förstnämnda var samtliga uttagna i Lopeteguis VM-kvaltrupp nu i juni.

Att spelare som Pablo Fornals (Málaga), Samu Castillejo (Villarreal), Óliver Torres (Porto) och Santi Mina (Valencia) inte ens får plats i en 23-mannatrupp understryker också vilken enorm kvalité som finns i dagens U21-lag och vilken bredd som existerar.

En annan spelare som inte kommer till spel är Yeray Álvarez, men det inte på sportsliga grunder.

I december drabbades Athletic-försvararen av testikelcancer, men var tillbaka i full träning bara en dryg månad senare. Förra veckan gjordes en ny undersökning och då visade det tyvärr att cancern var tillbaka och att Yeray tvingas till kemoterapi.

”Det är som att ligga ner och sen ta sig upp för att bli nedslagen igen. Men med alla människor runt omkring mig kommer jag tillbaka tusen gånger starkare”, skrev Yeray ut på sin Instagram efter beskedet.

”Vi kommer spela och vinna för dig”, uttalade sig snabbt det spanska U21-landslagets kapten Gerard Deulofeu.

Att missa ett mästerskap är förstås högst sekundärt i ett sådant här läge. Förhoppningsvis vinner Yeray kampen mot cancern en gång för alla och kommer tillbaka till fotbollsplanen bättre än någonsin.

Förhoppningsvis får han följa ett Spanien som suktar efter revansch efter debaclet i kvalet till mästerskapet för två år sedan. Nu lyckades laget till slut nå slutspel och det är nu allvaret börjar på riktigt.

Redan i kväll spelas de första matcherna men för Spaniens del drar det först i gång i morgon mot kvalets överraskningslag Makedonien.

Allt annat är seger kommer stämplas som fiasko för Spanien i den här turneringen. Det finns bara en rimlig målsättning. Så bra ska det här laget vara.

***

Håll ögonen på: Marcos Llorente har varit enorm i Deportivo Alavés den här säsongen. Det är stentuff konkurrens på mittfältet om platserna bredvid Saúl Ñíguez och Marco Asensio som är givna. Llorente har fler defensiva egenskaper än både Dani Ceballos (Betis) och Denis Suárez (Barcelona) och jag tror därför att han kommer få en viktig roll i den här truppen.

Mitt mästerskapstips: Spanien vinner efter ruggigt nervkittlande finalföreställning mot Portugal. Marco Asensio tar emot pris som turneringens spelare.

pinthorp
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER