Adam Pinthorps Spanienblogg

Copa del Rey betyder mer för storklubbarna än på länge

Trots ett starkt lag på pappret, ganska defensivt präglat rent av med Juanfran som högerytter och två, på sedvanligt vis förvisso, defensiva fältare, hade Atlético svårt att stänga dubbelmötet med Las Palmas i går.

Det blev 3-2-seger för kanarierna på Vicente Calderón. Hade de två sista målen kommit lite tidigare hade det blivit ofantligt nervöst på läktarplats – och då är frågan om Atleti hade lyckats hålla igen. Det har inte varit lika stabilt bakåt den här säsongen. Och även om Miguel Ángel Moyà är en väldigt duktig målvakt är han ingen världsmålvakt som Jan Oblak. Det kan också spela in en del, även om Moyá gjort en hel del väldigt fina insatser sedan målvaktskollegan skadade sig.

Det jag däremot tänkte ta upp alltmer här är betydelsen av Copa del Rey. Kungens cup, översatt på ren svenska, har alltid varit anrik i Spanien. Det må kalla ”reservernas turnering”, åtminstone på målvaktssidan, men den har högt anseende. I jämförelse med många andra länder finns här bara en cup att kämpa om. Ingen ligacup och allt vad det heter. Här existerar bara Copa del Rey. Och den är prestigefylld för alla.

Den här säsongen än mer för de stora klubbarna, skulle jag vilja hävda.

Av den enkla anledningen att Real Madrid redan dragit ifrån i ligaspelet. Det klart att Barcelona inte har gett upp, och att Sevilla hoppas kunna krypa ännu närmare. Men Atlético är avsågat från en guldstrid. Det som skedde våren 2014 kommer inte upprepas – i alla fall inte den här gången.

Därför vill Diego Simeone så klart lägga en rejäl skopa kraft på cupspelet. Inte bara Champions League, utan även den inhemska. Därför vilar han inte Antoine Griezmann eller Diego Godín i ett returmöte mot Las Palmas – trots en 2-0-ledning från bortamötet i bagaget.

Nu räckte det ändå inte till seger, men det sänder signaler.

Detsamma gäller Barcelona, som om bara några minuter tar sig an Athletic Club hemma på Camp Nou. Det blev torsk i först mötet och efter poängtappet, eller vad man nu ska kalla det, på El Madrigal i helgen, är pressen större på Luis Enrique och hans manskap än tidigare den här säsongen.

Skulle det inte bli avancemang i kväll är det krisstämpel på Barcelona. Det är så det funkar.

Resultaten ska vara kontinuerliga – och skulle man dessutom förlora chansen att ta en titel i vår kommer de negativa rubrikerna hagla. Där lär Luis Enrique, som blir allt mindre populär, ligga risigt till. Men så ska det ju spelas en match först också.

Det vänder fort, det gör det alltid.

Känslan kvarstår dock att Copa del Rey den här säsongen, trots att vi är inne i ett sådant tidigt skede, redan har spetsats till och betyder mer än på väldigt länge.

Medan Real Madrid surfar vidare på sin framgångsvåg (lär slå ut Sevilla efter 3-0 hemma) behöver övriga storklubbarna komma på rätt köl och visa sig starka. Ett uttåg redan i det här skedet av cupen skulle bara få den vita huvudstadsklubben att skratta sig lyckliga av skadeglädje.

pinthorp
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER