Adam Pinthorps Spanienblogg

Måttet är rågat – det är dags för Nuno att få kicken nu

Nuno Espírito Santo anställdes som ny Valencia-tränare inför förra säsongen mycket tack vare hans relation med superagenten Jorge Mendes. Ja, helt och hållet, och vi ska vara ärliga.

För även om en han gjorde en stark sejour i Rio Ave dessförinnan och ledde laget till två inhemska cupfinaler var – och fortfarande är – han en färsking i sammanhanget. Och det är en markant skillnad på att leda en portugisisk underdog till framgång jämfört med pressen som medförs per automatik genom att börja träna ett Valencia som vill och måste framåt.

I och med renoveringen av spelartruppen och de nya stålarna som har medförts via Peter Lims intåg i Valencia har klubben inte råd att inte figurera kontinuerligt i Champions League. Och ambitionen och förväntningarna är givetvis högre än så. Med alla miljonbelopp som lagts på spelarköp vill Valencia först och främst utmana topptrion i ligaspelet – men också vara ett lag att så småningom räkna med på den stora europeiska scenen.

Laget som bara fick 1-1 hemma mot Las Palmas och stundtals spelades ut av Zenit under tisdagen osade dock allt annat än topplag. Förutom den självklara problematiken i offensiven där alldeles för lite mål produceras kan man primärt också ställa frågan om det finns någon som helst struktur i Nunos spelidé.

Och kontinuitet ska vi inte ens tala om. Både i mittförsvaret och på de offensiva positionerna har Nuno roterat friskt och fortfarande inte hittat sina säkra kort. Mot Zenit – där det ska betungas att Valencia verkligen behövde poäng – kastade Nuno in en 18-årig debutant som ytterforward. Friskt vågat, hälften vunnet?

Jag gillar ju normalt sett att de yngre förmågorna får chansen, men det fullkomligt stinker av desperation i Valencia-tränarens ageranden vecka ut och vecka in.

Fansen har fått nog för länge sedan. Och det här borde verkligen ha varit droppen. Valencia ligger sjua i ligan, en undermålig notering sett till ambition och spelarmaterial, och bara på tredje plats i CL-gruppen med en omgång kvar. Skulle belgiska nykomlingen Gent sno slutspelsplatsen framför nosen på Valencia hade totalfiaskot varit stämplat och klart.

Det spelar ingen roll vilken relation Peter Lim, Jorge Mendes och Nuno Espírito Santo har. Svågerpolitiken måste läggas åt sidan. I slutet av dagen är det ändå resultaten som räknas.

Det är dags att Nuno får kicken, och att nytt blod kommer in och organiserar upp det här infernot.

***

På tal om Valencia blir det förstås inte enklare att klara hösten utan Shkodran Mustafi, som är borta hela hösten med en skada. Han må varken vara spanjor eller bära kaptensbindeln – men i Valencia finns det ingen som är bättre skapt för att leda laget ute på planen än Mustafi.

Han kommer saknas enormt. Mot Zenit såg det periodvis häpnadsväckande ihåligt ut i försvaret.

***

Florentino Pérez höll presskonferens i början av veckan och deklarerade att Rafa Benítez har hans fulla stöd. Han hade inte kunnat göra på något annat sätt. Att sparka Benítez i det här skedet skulle måla upp Florentino själv som den stora förloraren – och det är det sista han vill.

Hur det egentligen ligger till behöver nödvändigtvis inte stämma överens med vad han säger.

Och skulle Rafa ändå ryka inom några veckor hade nog få blivit förvånade. Både innan José Mourinho och Carlo Ancelotti fick foten sa Real Madrid-presidenten nämligen samma sak och förklarade att tränaren i fråga hade uppbackning från styrelserummet.

Fortsätter resultaten gå emot Madrid har Florentino till slut inget val.

***

Uppvisning på Santiago Bernabéu i helgen – och lika stor, om inte större, när Leo Messi var tillbaka i startelvan mot Roma.

Barcelona är ett lag i sanslös form. Los tres amigos i anfallslinjen ser ännu bättre ut än förra säsongen och verkar trivas bättre än någonsin ihop.

Att spöa Real Madrid med 4-0 och följa upp det med en 6-1-viktoria mot Roma är fantasiresultat som är omöjligt att snacka bort. Om det under inledningen av säsongen såg något stabbigt och omotiverat ut har vi nu sett ett guldkantat Barça som enbart hungrar efter mer.

Vi har ju förvisso lärt oss att höstformen inte behöver betyda så mycket i Champions League-sammanhang. Det är i april-maj det hela avgörs. Men just nu råder det inga tvivel om att Barça och den tyska segermaskinen Bayern München spelar på en egen nivå i Europa.

pinthorp
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Mr Turtle

  Jag älskar att läsa dina artiklar dem är så bra

 • 343

  Rivstart direkt för en eventuell ny tränare då. Barcelona kommer till Mestalla nästa vecka.

  Hurvida Barca kan vinna CL igen tror jag beror på om de fortfarande är lika sårbara för ”grisfotboll”, som Olof Lundh kallade det en gång. Räcker det med att ett Inter eller Chelsea åter igen parkerar bussen i 90 min och kontrar? Eller har MSN något svar på det?

  • itatruth

   Att parkera bussen mot så skickliga spelare på små ytor som Messi, Suarez och Neymar hade vart självmord. Alla är bland dom 5 dödligaste avslutarna i världsfotbollen och experter på att operera nära mål på små ytor. Man hade inte gett sig själv en chans i världen att ta poäng om man la sig så lågt ner mot Sånna spelare. Det finns inget annat sätt att besegra barca än att möta dom på lika vilkor ute på plan. Pressa högt och agressivt. Hålla bollen inom laget sätta press på deras backlinje och hoppas man kan hantera dom blixtsnabba kontringar na man lär åka på.

   B. München när dom är som bäst är det enda laget som klarar av detta i dagens fotboll. Dom har den fysiska styrkan och tekniska skickligheten att kunna hålla uppe en hög press och hålla bollen tillräkligt länge för att skapa problem för barca. Chelsea och deras dö fotboll kommer aldrig bita mot detta barca.

   Additionen av Neymar och Suarez har dödat effektiviteten av den taktiken. Förr räckte det att ligga lågt och omringa Messi och hålla honom långt borta från boxen då va hälften vunnet. Nu har man Suarez och Neymar med liknande dödliga kvalitéer som Messi. Alla är rörliga. Alla bra på små ytor, alla dödliga avslutare. Ligg lågt mot en sån trio och du har förlorat mötet innan det börjat

   • Daniel15Sturridge

    Valencia: In your face

    • itatruth

     Barca hade 10 skott på mål. Dom flesta ur bra avslutslägen. Om något bevisa denna matchen precis det jag skrev där uppe. Så i ditt ansikte mena du;).

     Avsluten satt inte som dom skulle denna matchen. Dock ledde barca till den 86 minuten valencias låga spel va knappast effektiv om du vill få det till det. Men om man vill ligga med 11a man i boxen och hoppas på att Messi Suarez och Neymar inte gör mål på sina 8/10 solklara lägen under en match samtidigt som du själv gör mål på ditt enda riktiga läge så visst. Det är en klockren taktik;)…..fjant

     • Daniel15Sturridge

      ”Att parkera bussen mot så skickliga spelare på små ytor som Messi, Suarez och Neymar hade vart självmord. Alla är bland dom 5 dödligaste avslutarna i världsfotbollen och experter på att operera nära mål på små ytor. Man hade inte gett sig själv en chans i världen att ta poäng om man la sig så lågt ner mot Sånna spelare”

      Man tog poäng, vilket var vad jag poängterade.

      Så återigen: In your face

     • itatruth

      När man ligger lågt så är spelplanen att täppa till ytor så motståndaren inte kommer till avslutningslägen. Barca hade på ett ungefär lika många lägen mot valencia som mot Roma. Dom förlora poäng mot valencia för att man slarva i avslutningslägena. Man dominera så kraftigt så en falsk trygghet infann sig. Det har ingenting med Valencias spelplan att göra. Det är slarv som infann sig för dagen från barcas håll.

      Att som Valencia bli utspelade i 90 minuter ligga under i 86. Ha 1 målchans på hela matchen och släppa till lägen under hela matchen är la f@n inget lyckat koncept din pajas!

      Matchen borde slutat 1-6 sett till klara målchanser där det borde vart mål. 9 grr av 10 gör barca 3 mål eller fler en sån här match.

      Denna matchen visa om något att parkera bussen inte är rätt koncept. Att ligga lågt och sitta att hoppas på att Messi Neymar och Suarez missar en massa klara målchanser är som att snitta upp ett blödande sår i benet och försöka simma från ena sidan till den andra i en hajtank och hoppas man överlever. Idioti. Vet inte hur eller på vilket sätt du anser att du har bevisat mig fel. Du vill bara skriva för sakens skull.

     • Daniel15Sturridge

      Gråt ut.

     • itatruth

      Aa då;) Mitt favorit lag har vunnit 4 titlar i år och vi leder la liga är vidare i cupen med våra största rivaler diskade, samt klara cl gruppsegrare. Jag gråter glädjetårar varje dag kan du lita på;)

      Du har nog en annan sorts tårar i dina små gris ögon. Liverpool ligger 7a va? Fantastisk tillställning senast mot Newcastle;) hahah !!!!!

     • Daniel15Sturridge

      Jag försöker ju inte springa ifrån verkligheten.

      Du tror att ditt Barcelona är oslagbart. Du hävdade att det vore självmord att ställa sig i försvarsposition och att det inte skulle räcka till poäng. Du pallade inte med att Valencia visade motsatsen och därför blev du lite ledsen när jag reply:ade.

      Ditt favoritlag är ett av de bästa i världen, men absolut inte omöjliga att slå för något lag i en av de tre bästa ligorna.

     • itatruth

      Ingen som hävdat att dom är oslagbara heller ditt miffo! Dom förlora 3-0 mot celta vigo och 4-0 mot Bilbao i början av säsongen. Inget lag är oslagbart. Jag står dock fast vid att lag som backar hem med 11 man begår taktiskt självmord och ger ej sig själva en ärlig chans att vinna matchen. Sen är allt möjligt ändå i fotboll . Men att lägga sig lågt med 11a man och skita helt i att anfalla mot ett lag som är designat för stt bryta upp just såna försvar är så dumt det kan bli. Nyckeln till att slå barca är att bryta sig lås från första pressen och sen kontra med med full kraft manskap mot deras backlinje som kommer ligga högt och då behöva försvara sig i reträtt.

      Nu är inte heller detta helt lätt då barca är ett otroligt skickligt kontringslag även dom. Dom är trotts allt världens bästa lag. Dock Så dår man ju välja sina lägen och verkligen göra det mesta av dom när dom uppstår. På det sättet hsr man mycket större chans att rubba barca å göra match av det än att krypa upp i pungen på sin egna målvakt och hoppas barcas trio som gjort 127 mål hitills detta år ska missa lägena som garanterat kommer uppstå

     • Daniel15Sturridge

      Knip igen, du fick din text vänd emot dig och kunde inte hantera det. Detta blir typ fjärde kommentaren i rad och klarar inte av att leverera mot det.

     • itatruth

      Svårt för dig att leverera med min rodd hårt upptryckt i ditt anus

     • Daniel15Sturridge

      Osmakligt, men förväntade mig inte mer av en självupptagen narcissist utan självinsikt och självdistans.

      In your face med att man inte ger sig själv en chans.

  • pEoR

   Det är lugnt, Barça vinner Champions League i år. De har röda shorts. 🙂

  • Big Game Punter

   Krävs ett Bayern a la Jupp Heynckes tror jag, eller en helt superb insats från Bayern. Mittfältet måste domineras så leveranserna stoppas till MSN, för el tridente i sig går inte att stoppa, kanske en match men aldrig över ett dubbelmöte. Omöjligt.