Olof Lundhs blogg

Kan inte vara lätt att kunna välja landslag som Cibicki

Pawel Cibicki fick som väntat rubriker både inför och efter matchen mot Polen i U21-EM med tanke på att han spelat U-landskamper för Polen och sedan bytt till Sverige. Dessutom berättade han i veckans poddavsnitt av Lundh att han mycket väl kan byta till Polens A-landslag – lyssna på avsnittet här – men att det är en öppen fråga.

I Sportbladet återgavs uppgifter från polsk press om att Cibickis agent tagit kontakt med det polska förbundet för att erbjuda spelarens tjänster. Man får vara försiktig med polsk press och med tanke på att man berättade det direkt inför matchen under måndagen så kan det klassas som försök att psyka. Men det är en ändå en signal om att det går att byta.

Som Cibicki sa till mig: ”Det är en öppen fråga. Jag är inte bunden någonstans, så vi får se hur det blir efter U21-EM. Men jag vill spela för Sverige. Om sedan Polen kommer och inte Sverige gör det, då är det självklart. Då väljer jag Polen. Men det är ett stort steg dit. Jag hoppas göra ett bra U21-EM så får vi ta det efter.”

Oavsett så kan det inte vara lätt att kunna välja landslag. I en tid och en värld där folk flyttar på ett helt annat sätt så blir det vanligare och vanligare att unga spelare med rötterna i flera länder kan välja landslag. Det måste vara ett oerhört tufft beslut känslomässigt kring familj, släkt och var man är uppväxt. Ofta förstärks väl ens stolthet över ursprunget och längtan tillbaka av att man flyttar.

Att då dessutom väga in sportsliga hänsyn och bedöma var man har bäst chans att lyckas och få speltid och dessutom i ett landslag som kanske har möjlighet att nå mästerskap. Inte konstigt att man som ung spelare kan bli lockad av ett förbund, en tränare eller spelare som målar upp en positiv bild av framtiden. Man tror ju ofta mer om sig själv i unga år.

Det är rätt lätt att välja fel klubb när man flyttar, men då kan man byta igen. Om man väl valt ett A-landslag och fått speltid i en tävlingsmatch så är man bunden till det landslaget. Innan speltid i tävlingsmatch går det att skifta och det gör att exempelvis Muamer Tankovic som fick debutera i A-landslaget i en träningsmatch 2014 fortfarande kan byta till Bosnien.

Det måste ha varit surrealistiskt för Norrköpings-talangen som efter genombrottet den våren i Fulham och Premier League blev uppvaktad av både Edin Dzeko och Zlatan Ibrahimovic. Då gick han på Sverige, och sa att han var bestämd på det från början, men sedan har han varit en rätt bra bit från det svenska landslaget och vem vet vad som sker framöver?

Efter att Halmstad-talangen Sead Haksabanovic valde Montenegro var rätt många kritiska mot förbundet som inte gör något. När man talar med spelare som Cibicki och Tankovic inser man att det är rätt svårt för förbundet att göra något, för ingen kan lova en startplats i A-landslaget. Dessutom är hot knappast rätt väg för att få en plats i landslaget.

Nu är Haksabanovic dessutom bunden till Montenegro efter ett kort inhopp i VM-kvalet för ett par veckor sedan. Även om han gjort det bra i allsvenskan har han en bit kvar till ett svenskt A-landslag. Med tanke på charmoffensiven från Montenegro var det antagligen ganska svårt att påverka och dessutom är det ett landslag som i dagsläget är lättare att slå sig in i.

SvFF borde däremot se till att rekrytera ledare som förstår problematiken och själva har rötterna i mer än ett land. Allt för att skapa en större förståelse för problematiken och då möjligen få fler att välja Sverige. Har sagt det många gånger, men det är en svaghet att ledarstaberna för de främsta svenska landslagen är så extremt homogena.

Förbundet har en fin kampanj som heter ”Alla är olika – olika är bra” men för mig ekar den tomt när det inte syns några större spår av det i varken SvFF-styrelsen eller i Janne Anderssons stab på 19 personer eller i Håkan Ericsons stab på elva personer. Pia Sundhages stab är något bättre.

Vore det en kvotering om att Janne Andersson tog in någon som han inte kände? Jo, förvisso men han och Peter Wettergren kände inte varandra jätteväl men förbundet drev på att man ville ha en assisterande och att Wettergren var ett bra val. Sedan synkade man efter några träffar och har gjort ett fantastiskt jobb.

Förbundet måste jobba ännu hårdare här. Symboliken går inte att bortse i från när det saknas representation högst upp och det kan ingen kampanj dölja hur fina ord den är är klädd i. Klart som fan att det finns duktiga ledare och tränare som också kan förstå en situation som fler och fler unga spelare ställs inför.

***

Victor Nilsson Lindelöf fick till sin drömflytt till slut. Onekligen ett häftigt skifte. Han visade att vägen till Premier League inte alls behöver gå den uppsatta Sef-vägen. Istället var det nötande i Benficas U-lag och sedan en chans på A-lagsnivå och på två år har han fullkomligt exploderat.

Ta bara att han 2015 kom sin som andra reserv i den svenska U21-EM-truppen efter Emil Krafths skada och Mattias Johanssons återbud. Därefter har framgångarna och framstegen avlöst varandra fram till att han skrev på för Manchester United i en affär som kan bli värd upp emot 450 miljoner kronor.

Nilsson Lindelöf lär få chanser med tanke på att José Mourinho handplockat honom och med tanke på priset, men tålamodet i Premier League är begränsat och man har sett dyra spelare kastas på skräphögen väldigt snabbt och sedan lyckas på andra ställen. Nog har mittbacken många egenskaper som talar för honom, och att vara en del av ett United som rustar är en spännande resa som inte går att nobba.

Transfern är även en än tydligare positionering av agenten Hasan Cetinkaya som därmed är den svenska agent som gjort den största affären. Han har vuxit starkt under flera år och representerar även Emil Forsberg som är ryktenas man och frågan är om RB Leipzig släpper sin succésvensk efter att ha gett honom nytt kontrakt två gånger om? Blir en spännande sommar.

***

Livepoddar i Almedalen och är man på plats i Visby kan man se dem vid TV4:s spelplats som är precis vid parken och i hörnet av Cramérgatan och Donnersgatan. Programmet är som följer:

Måndag 3 juli 13:00 – Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF

Tisdag 4 juli 13:00 – Jan Helin, programdirektör SVT

Onsdag 5 juli 13:00 – Fredrik Gårdare, kriminalkommissarien som leder insatsen mot kriminella i idrottsmiljö

Poddintervjuerna kommer även att gå att se LIVE via Fotbollskanalen och TV4-Play. Dessutom lägger vi ut dem i efterhand via Fotbollskanalen, Acast, iTunes och andra ställen där ni hittar podden Lundh. Sista avsnittet går ut 17 juli och därefter blir det ett uppehåll fram till i slutet av augusti.

***

Thomas Christiansen? Leeds? Fråga mig inte. Men jag är skeptisk. En kort tränarkarriär på Cypern och en okej spelarkarriär för spanskdansken. Nu ska han leda ett spanskinspirerat Leeds mot Premier League. Ja, ja, alla som håller på Leeds är nog skeptiska från grunden. Vi vet hur det slutar…

Pep Clotet är i varje fall historia i Leeds United och får dessutom inte följa med Garry Monk till Middlesbrough. Sverige nästa? Framkom att han meddelat Leeds att han ville ta nästa steg på karriärstegen.

***

Gläder mig åt att Niklas Bärkroth får till en utlandsflytt. IFK Norrköping har verkligen förädlat honom precis som man gjort men många andra, men det stora skiftet när han tog klivet från Kamratgården och Blåvitt till Grimsta och BP. Många spelare hade tvekat inför det, men Bärkroth tog ett kliv bakåt för att få ny fart.

Väl i BP så hittade han rätt igen. I Blåvitt hade han kört fast efter sin rekordtidiga debut och en del perioder på lån hade inte gett riktigt fäste. Sista året i BP hittade han rätt och trots bottenlagets tuffa kamp så blev det tio assist och ett mål och en flytt till Norrköping där han trots skada direkt fick bra utväxling.

***

Straffmissen mot England och att Sverige gav bort en straff i slutskedet mot Polen lär bli dyrbart. Med tanke på att bara en av tre grupptvåor går vidare till semifinal så måste antagligen Håkan Ericson o Co vinna sin grupp. Det klarar man bara av genom att på torsdag slå Slovakien och att England samtidigt tappar poäng mot polackerna.

Polen har en gnutta hopp efter krysset mot Sverige då det kan bli en målskillnadsaffär om gruppsegern (och andraplatsen) om man slår England och Sverige och Slovakien samtidigt kryssar och alla utom Sverige hamnar på fyra poäng. I Uefa-tävlingar gäller inbördes möten men då har de tre lagen på fyra poäng slagit varandra.

1 England    2 1 1 0  2-1  4
2 Slovakien   2 1 0 1  3-3  3
3 Sverige    2 0 2 0  2-2  2
4 Polen     2 0 1 1  3-4  1

Skulle Polen slå England med 3-2 och Sverige och Slovakien kryssar så vinner polackerna gruppen. Så här går man till väga för att skilja lagen åt om de hamnar på samma poäng:

 

 1. Inbördes möten
 2. Inbördes målskillnad
 3. Flest gjorda mål i inbördes möten
 4. Om det är fler än två lag som är lika så gör man om processen med bara vissa lag som fortfarande är lika.
 5. Målskillnad
 6. Flest gjorda mål
 7. Straffläggning om det visar sig att det står mellan enbart två lag som dessutom möts.
 8. Poäng för utvisningar och varningar. Rött kort ger 3 poäng, gult kort 1 poäng och utvisning efter två gula kort 3 poäng.
 9. UEFA koefficienten inför lottningen där ordningen är England, Sverige, Slovakien och Polen.

 

Naturligtvis trist att Sverige befinner sig i brygga efter två rätt starka EM-matcher som man borde ha kunnat avgöra och vinna, men istället släppte man motståndarna ur greppet. Kanske väl offensiva byten av Ericson när man försökte skydda 2-1 och valde att byta in Engvall, Mrabti och Tankovic. Samtidigt är det väl den inställningen som tagit U21-landslaget dit och än är det inte över.

***

Såg Landskrona Bois på plats på IP i söndags. Spelmässigt ser det bra ut, inte minst bakåt, men det saknas spets framåt då spelövertaget inte resulterade. Kan någon finansiär köpa in en riktigt vass anfallare? Skövde klarade man av med 2-0 men division 1 är en riktigt tuff serie och Mjällby verkar ha vaknat.

Dock var det riktigt snygga mål av Thierry Zahui och Rasmus Alm, ni ser dem här.

Mest slående intrycket från IP var annars att klubben har en stabil bas av åskådare – rätt imponerande efter alla svaga år – men att föryngringen verkar halta. Nu befann jag mig på sittplats och där kändes det som om det var en majoritet av herrar som köper kvällstidningar och lämnar tips och trav hos spelombud.

***

Sommaren är här och det blir inga mästerskap för min del. Dessutom tar fredagskrönikorna paus fram till i mitten på augusti.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER