Olof Lundhs blogg

Poddintervjuerna från Janne Anderssons nya landslag

Sverige toppar överraskande VM-kvalgruppen efter segern mot Frankrike i fredags. Det är till stora delar ett landslag som sänder ut helt andra signaler än laget som haltade ur EM förra sommaren. Det är ett nytt landslag.

Skrev en krönika om Janne Anderssons revolution som skapat detta nya landslag där förbundskaptenen predikar att det är viktigt att man inte spelar för sig själv utan för ett lag och för ett land. Man representerar mycket mer än sig själv.

KRÖNIKAN FINNS HÄR.

Under året som gått sedan Janne Andersson tog över ansvaret för landslaget efter Erik Hamrén har det blivit en hel del poddintervjuer med några av de som är med och formar det nya Sverige. Tänkte jag skulle sammanställa dem:

Peter Wettegren är Janne Anderssons assisterande och ger inte intervjuer särskilt ofta då han ogillar rampljuset. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN där han talar om hur han gick ner i lön för att jobba för Sverige och hur han och Janne Andersson byggde ett nytt landslag på kort tid, om det realistiska i tro på en plats i VM i Ryssland, om vilka spelare som imponerat på honom.

Albin Ekdal startade mot fransmännen och har spelat i fem av sex VM-kvalmatcher. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN och han talar om landslaget, om skillnaderna på Janne Andersson och Erik Hamrén, om EM 2016, om målet att nå Ryssland och ilskan över att många gjorde sig lustiga över ”nattklubbsskadan”.

Emil Forsberg är assistkung i Bundesliga och ett av landslagets viktigaste offensiva vapen. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN där Forsberg talar optimistiskt om att nå VM 2018, om frisparksmålet mot Frankrike, om att inga motståndare i gruppen skrämmer, om den öppna atmosfären i Janne Anderssons nya landslag och om vad han lärde sig av besvikelsen under EM i Frankrike.

Ola Toivonen var segerskytt mot Frankrike i fredags och har gjort en stark comeback. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN där han berättar att han tränat mest på bredsidesavslut under sin karriär och om hur imponerad han är av Anderssons och Wettergrens jobb och spelidé, om gliringarna av andra spelare när hans tidigare granne Erik Hamrén var förbundskapten, om EM-nobben och om att klivet från U21 till A är tuffare än många tror.

Robin Olsen är given förstemålvakt och har gjort det oerhört bra under VM-kvalet. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN där Olsen berättar om vägen från division 5 till VM-kval på sex år, om att ta över efter Andreas Isaksson, om tron på att nå VM i Ryssland, om hur man går vidare efter en tabbe och varför han valde Sverige trots danskt pass.

Mikael Lustig har etablerat sig som en av landslagets viktigaste pjäser. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN där högerbacken berättar om skillnaderna i landslaget under Hamrén jämfört med nu, om den nya tron på att nå VM, det svåra i att plötsligt vara tredje äldst i Blågult och besvikelsen att Hamrén inte backade honom efter kritiken och hånen då han släppte stolpen mot Ukraina.

Sebastian Larsson är tillbaka i landslaget efter en skadeperiod. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN där den emellanåt ifrågasatte Larsson säger att han är van vid kritiken och vet själv när han är bra och inte och att han inte kommer att sluta gestikulera på planen. Larsson ger sin syn på EM-fiaskot, Hamréns tid, kritiken mot förbundskaptenen och det givna med att Zlatan skulle ha stor makt i landslaget och över förbundet.

Pontus Jansson startade i VM-kvalet mot Vitryssland och jagar på för en plats i laget. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN där han talar om vilken roll han vill spela i Janne Anderssons landslag, om varför han var kritisk mot Hamrén efter EM och om polaren Erik Johanssons beslut att lägga av i Blågult.

Samuel Armenteros är inkallad till truppen inför tisdagens match. HÄR ÄR LÄNKEN TILL PODDEN där anfallaren efter sin starka säsong ser sig som nummer två bakom Marcus Berg, att han har svårt att förstå att han aldrig fått chansen i landslaget tidigare, att han definitivt inte gett upp drömmen att spela för Sverige men att Kuba är en möjlighet då hans pappa är där ifrån.

Det finns även poddintervjuer med personer i landslaget men som är från tiden innan det blev en ny landslagsledning: förbundskapten Janne Andersson (december 2015), lagkapten Andreas Granqvist (julen 2015), spionen Jonas Thern (hösten 2014), spionen Tom Prahl (januari 2016), Marcus Berg (juni 2014), Jimmy Durmaz (hösten 2014) Sam Larsson (juni 2015), Ludvig Augustinsson (november 2015)

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER